Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je povinný školní výlet ve státní svátek?

Od: hdhsi odpovědí: 20 změna:
Zdravím. Máme ve škole seriózní problém. Ředitel nás donutil jet na výlet, který není zrovna levný. Je legální nás nutit jet na výlet přes státní svátek a víkend? Nemáme právo tam nejet. Chce nám omluvu vložit do absence. Ale tu je ten problém. Do jaké absence, když máme státní svátek a víkend? Prosím jestli zde někdo pracuje pro školství nebo jako právník, chtěli bychom vědět jestli je toto chování normální a převážně legální. Děkuji

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

11x

Není...a nemůže nutit nikdo...škola nemá žádné páky na to, aby si mohla takto diktovat...

hodnocení

4x

Pokud nemáte výlet ve školních osnovách vzdělávacího programu, tak vás nutit může, ale to je tak asi všechno co s tím může dělat.

Povinné je jen to, co je jen součástí školního vzdělávacího programu. Takže pokud máte v programu vyučovacích hodin výlety stejně jako matiku, tak ano, povinné to je. Jinak ne.

Tady třeba o povinnosti jet na "lyžák"

eduzin.cz/...

hodnocení

2x

A rodiče si s tím nejsou schopni poradit? Nevěřím.-.-

hodnocení

2x

Výlet obecně není nic špatného. Pro lepší posouzení by bylo dobré upřesnit cíl, účel. Jste před maturitou, tak koukejte prolézt co možná nejlépe a nepokazte si to nějakou přitróblou pubertální vzdorovitostí. Přizpůsobení se autoritě budete v životě potřebovat častěji, než prosazování "práv".

kontrakce

Přizpůsobení se autoritě budete v životě potřebovat častěji, než prosazování "práv".
Jj, vyrostou z nich ti správní ovčané...

blembumbam

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

ml
hodnocení

1x

Co si pamatuju, tak finanční situace byla vhodnou omluvou. Nejel jsem takto třeba na lyžák. protože tehdy si skutečně nemohla moje rodina dovolit dát na to měsíční plat (byla to situace podobná dnešní, že se zvedly ceny (nehorázně se zdražilo, tehdy vlivem deregulace), ale platy byly pořád původní, tehdejší zdražení ale bylo mnohem větší než to dnešní). SRPŠ tehdy na to nic nepřispívalo.

Na průmyslovce byla stuace lepší, to jsem jel. Ale měl jsem dva spolužáky, co si podali žádost o příspěvek. Nemuseli tehdy platit dokonce vůbec nic, SRPDŠ jim to zaplatilo. Nemuseli ani nic dokládat.

Ostatně nechápu jaký důvod, kromě finanční situace v rodině, by měl být k tomu, aby se člověk bránil výletu. No a pokud je to před maturitou, je to možná jedna z posledních společných akcí se spolužáky, se kterými se za čas rozloučíte. Myslím, že i za to ten zabitý víkend stojí.

Jak počítat absenci o víkendu je otázkou, ale pokud bude omluvená, tak to přece neni problém.

hodnocení

0x
Tady se řešilo něco podobného a jasná odpověď s odkazem na zákon se tuśím nenaśla.
poradte.cz/...
U nás taky takto ředitel strašil, že kdo nepojede na lyże, bude to mít neomluvené.
Myslím, že na to právo nemá, že se jen poměrně nefér vydíráním snaží maximalizovat účast.
Berte to jako přípravu do života, zaměstnavatelé se také často nechovají k zaměstnancům podle zákona, a ti s tím málo kdy něco vzmůžou.

hodnocení

0x

Mate nad 18 rokov? Ak nie, co na to rodicia?

hdhsi
hodnocení

Ano máme. Všichni. Ale nechceme se se školou soudit a přijít o maturitu

hodnocení

0x
Jeden den ti můžou rodiče naprosto bez problémů omluvit a ředitel nemůže říct ani Ň.To by ale muselo být mimo svátek, kdy jsou debaty o nějaké rádoby povinné aktivitě naprosto bezpředmětné. Je volno.
krtek6

právě...je státní svátek...mě spíš udivuje, že někdo má vůbec odvahu něco takového zkoušet na druhý

gumi
hodnocení

0x

A tazatel je žák základní školy a nebo kantor? A kolik mu je let? Pokud není dospělý, tak to musí řešit s rodiči..

Spíš školky...

hdhsi
hodnocení

Jsem ve čtvrtém ročníku :) není to školka proboha
liska5

Jaképak proboha!? Stačilo napsat, že jste ve čtvrťáku na SŠ hned v dotazu, a polovina odpovědí by se ušetřila.. Možná to měl být výlet, který by mohl mít svůj smysl a který byste ocenili. On si to totiž každý představuje jinak.

liska5
hodnocení

0x

Já mívala výlety ráda. A tohle zní, jako výlet za trest:-D. Není to nějaká exkurze nebo praxe? Lyžák chápu jako součást výuky Tv, ale kam Vás chce ten ředitel poslat? A to i s noclehem a za svoje?

hodnocení

0x

A vy nejste rádi, že jedete všichni na výlet a nemusíte sedět doma u tabletu? To si nedovedu představit, ale svět se mění.

krtek6

když pomineme to, že je to rok stará otázka...tak hlavní problém je to, že škola nemá co rozhodovat o tom co bude žák dělat po škole, o víkendu nebo svátku ;)

Krtku, jen technická. To není otázka stará rok. Například mezi posledním prosincem 2022 a prvním lednem 2023 taky není rozmezí jednoho roku :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]