Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat jestli má škola (jedná e o střední školu) právo mít cyklistický kurz POVINNÝ a omluvenku brát pouze od lékaře. Děkuji
Zdravím, myslím, že nemá. Je třeba ale počítat s náhradní výukou s jinou třídou. Běžná situace v případě, že např. finanční situace v rodině není dobrá apod. Pokud je třída problémová a učitel to nezvládá, tak je to taky důvod.
Jde prostě o to, že jim není nic do mých osobních důvodů proč nechci jet ne? Prostě orientace v terénu atd. není moje silná stránka, to je tak jako kdyby byl povinný fotbalový tábor, zatímco 3/4 neumí hrát fotbal. DĚKUJI
Orientace v terénu myslím není třeba protože zcela určitě pojedete ve skupině a zodpovědný za vás bude učitel nebo instruktor.
Pokud nemáte kolo nebo bezpečnostní pomůcky jako helmu a chrániče na klouby tak by se to podle mého názoru dalo odmítnout s tím, že buď vám to musí zajistit škola nebo nic nebude.
Myslím, že povinně to nikomu nařídit nemohou. Jenže pokud budete chybět, tak škola může rovněž k omluvence požadovat razítko lékaře, které budete muset doložit. Každopádně máte nějaký závažný důvod proč nejet? Na takových akcích vznikají zážitky na celý život. Rozhodně bych neváhal
Zdravím, máte pravdu, ale pokud se to zvrtne, tak i nepěkné věci (důvod proč spousta škol ruší výlety a dokonce i exkurze). Někdy je mládež příliš živá.
Prostě jet nechci, nejde tady o důvod ale o princip, jestli mají právo mě nutit net na tento kurz a uvolnění brát pouze od lékaře. Děkuji
Zdravím, ne, právo nemají, ale buď na černo omluvenka a nebo např. týden s jinou třídou. Asi tak. 18 let máte? Pokud ne, tak ať rodiče napíší že ne a hotovo.
No s tím, že budu muset do školy, třeba i do jiné třídy počítám, ale prostě jde o to, že ntí studenty jet někam, kam se jim absolutně nechce a ještě za to chtějí peníze. Jinak děuji za odpovědi
Tak je to myslím jasné. Nahradíte výuku ve škole, kterou stejně ostatní zameškají, takže dluh vůči vzdělání žádný. Akorát trhnete partu, ale rozhodnutí by mělo být na každém.
Já nechápu, že každý druhý mladý člověk se ukrutně brání pohnout zadkem.
K dotazu - právě, když nejste suverén v orientaci v terénu, tak byste měla jet. Je to jedinečná příležitost se to naučit. Nebo v dospělosti zabloudíte v lese kilometr za domovem. A co nynější či budoucí přítel? Tomu to nevadí, že nepochopíte ani světové strany, mapu, buzolu?
Zdravím, nemusí to být lenost, ale něco jiného, nepátrejme po tom. Jsme snad ještě trochu svobodní lidé, ne?
Neřeste okolnosti, možná byste se divila, co vše dělám. Rozhodně líný nejsem. Pokud si myslíte, že nepoznám světové strany a, že se neuím orientovat, tak se pletete. Prostě nechci je tna tento kurz, více se to řešit nemusí.
Myslím, že nemá a že to jako rodič můžete odmítnout.Např. můj syn měl absolutní odpor k zimním sportům, napsala jsem do školy, že lyžařský kurs by mu způsobil psychickou újmu a navíc, že nebudu kvůli tomu kupovat nebo půjčovat vybaven, když stejně nikdy lyžovat nebude, a chodil po tu dobu do vedlejší třídy.
Děkuju, asi si někde nechám napsat, že mám fobii z kol, aut, lesů a dlouhých tras. Pak mě nikam nutit nebudou
My jsme takto měli "povinný" jak cyklistický (letní) tak i lyžařský (zimní) kurz... Samozřejmě omluvenku může napsat zákonný zástupce bez udání důvodu a škole je do toho houby. Jestli jsou důvody finanční, zdravotní aj. Škola to prostě bere jako, že když to dá ať jede kdo chce, tak nepojede ani polovina, dnešní (PC, tablet, PS, smatrfouny atd) generace... Teď to nemyslím, vůbec na Vás. Nerozebírám vaše důvody proč nechcete, to je navíc proti pravidlům poradny Jen mohu konstatovat - JEĎTE! Pokud nepojedete budete toho jednou litovat! Ty zážitky z těchto kurzů ve školních letech už nikdy a nikde v životě neposbíráte, a to ať už budou pozitivní nebo třeba i lehce negativní! Já takto byl na letním kurzu a na trapasy před spolužákama na kánoji kdy se "cvaknu" i pomalu na souši, nebo na zimní kdy jsem "plužil" celý svah jak postižený, často vzpomínám s úsměvem
A o to jde
Škola má kursy ve svých osnovách. Nemusel jste na tu školu chodit,když vám to nevyhovovalo.Můžete taky napsat, zda se musíte účastnit tělocviku, když se budete učit basketball, že máte fobii z balónu. Nebo gymnastiku, bojíte se kladiny atd.Jízda na kole se dá učit jen ježděním na kole vytrvalost tím, že to bude pár dní probíhat.Tohle by dříve nikoho ani nenapadlo takhle ve škole protestovat. Já byla také na cyklistickém kursu na vypůjčeném kole. Své jsem neměla.
Buďte rád, že alespoň akceptují uvolnění od lékaře. Já na VŠ musela jet na povinný letní nebo zimní kurz. A ten opravdu povinný byl, protože se z něj dostával zápočet, a pokud člověk neměl zápočet, tak by školu ani nedokončil. Také jsem nevěřícně kroutila hlavou, jak může být povinné něco, co nestojí zrovna malé peníze. Ono se to nezdá, ale i turistický kurz na 5 dní za 2tisíce může pro někoho být velká suma, a to ještě mluvím o tom nejlevnějším. Takže za mě, škola na to nejspíš právo má. Zkuste se ale spíš zeptat ve své škole, tam Vám podají přesné informace, než tady, třeba existuje i nějaká možnost, jak dostat vyjímku o neúčasti bez lékařského uvolnění.
Mě by zajímalo, co se stane, když na kurzu student chytne defekt kola a nemá náhradní duši? Co se v takovém případě dělá? Jede nějaký doprovodný vůz?
Jinak, podle mě, jízda na kole má blahodárný vliv pro ty lidi, kteří uvažují o vlastním ŘP.
Já nechápu, proč školy furt nutí žáky takhle někam jezdit (ano, zajistit výlet je dobré, ale říkat, že je to povinné? nesmysl). S leností to nemá co dělat. Když si někdo bude chtět zajezdit na kole, nemusí kvůli tomu na školní výlet. Ty žvásty, že je to nezapomenutelný zážitek na takovéto školní výlety jezdit, jsou taky mimo. Na žádné vícedenní školní výlety jsem nejezdila, radši jsem si to odseděla v jiné třídě, a potom za ušetřené peníze jela někam s rodinou nebo přáteli. Na jeden takový výlet jsem se ale stejně nechala ukecat, byl tak nezapomenutelný, že z toho mám trauma doteď. Nejde přeci jenom o to, kam jedete nebo co tam budete dělat, ale taky s kým. A pro většinu lidí, kteří na školní výlet jezdit nechtějí, je právě tohle hlavní důvod (tazatel by třeba jel na výlet na kole s jedním kamarádem nebo s rodinou a někam, kde to zná nebo to má blíž domů).
To samé tělocvik. Dokud se bude učit tak jako doposud, není divu, že spíš vyvolá v dětech odpor než nějakou zálibu. Na vysoké skoro všechny tělocvik baví, víte proč? Protože nikoho nikdo do ničeho nanutí nebo najdou alternativu cviku, kterou daný člověk zvládne (nejen fyzicky, ale i psychicky) + si každý vybere ten druh cvičení, který se mu zamlouvá. Nutit někoho, kdo nemá žádné svaly nebo má x kilo nadváhu, aby dělal nějaké přetáčení nebo cviky na hrazdě je kravina největší, a akorát to vyvolá ještě větší nechuť k pohybu v oněch dětech... Tělocvik by měl učit děti mít pohyb rády, ne jim ho znechutit, aby si odškrtli políčko v nějaké nesmyslné osnově a ještě u toho pindali, jaký jsou to líný lemry.
Dávám 100 bodu !
Zrušme tělocvik (pohybovou výchovu) už v mateřské školce, pak na základce i střední škole. Nebudeme mít 40% obézních dětí, ale 90%. Při těchto povinných akcích se někdo chytne a bude pokračovat ve sportu i v dospělosti. Uvědomte si, že mnoho rodičů neudělá pár kroků bez auta, ne potom, aby s dětmi jeli na výlet.
V škole je to pro někoho jedinné místo, kde se trochu pohybuje.
*
Já pro změnu v nechuti se zúčastnit kurzu cítím, že hrozí posměšky pro kvalitu kola. Vždy se navzájem děti pošklebovaly pro "kvalitu" oblečení, lyží aj. A pro nějaký přiblblý kurz platit několik tisíc je také blbost. Ten kurz rozhodně nepřinese pro zdraví něco zázračného. Důležitý je cvičení po celý rok a ne nějaká čárka pro učitele za aktivitu. A co se týká tělocviku, tak zda mají žáci možnost se pořádně umýt? Za nás se to neřešilo a v létě, zpocení po běhu kolem stadionu, jsme pak museli opět do lavic. Nádhera.
Kde píšu o zrušení tělocviku? Prostě tělocvik, jak se učí teď je nesmysl. V nějakém článku s dietologem, doktorem, jsem četla, že podle nějakých výzkumů současný způsob tělovýchovy chlapce nebaví a dívky dokonce odrazuje (od pohybu). Kdyby se raději dělaly skupiny podle toho, co chce kdo cvičit (takže skupiny např. dětí, které v TV budou hrát jenom míčové hry, skupiny dětí, které budou dělat atletiku, skupiny na gymnastiku - s tím, že na začátku každého školního roku se dítě může přihlásit do kterékoli z těchto skupin), by to bylo mnohem lepší (prostě systém jako je na VŠ). A ty děcka by možná tělocvik potom dokonce bavil. Nebo si myslíte, že někoho naučíte se pohybovat (i mimo školu) tím, že na něj budete řvát, že je lemra líná a ostatní se mu budou smát? Tohle je demotivace. Děti potřebují motivaci - pozitivní. Pohyb, aniž by si vůbec uvědomily, že je to "dřina", protože je bude bavit - a pak teprve se to dětem možná zalíbí natolik, že budou cvičit i mimo školu. Ne to, co se děje v TV dneska...
Co se týče kurzů... absolutně nikdo nemá právo na nějaké kurzy děti nutit. Jednodenní vzdělávací exkurze ano, ale vícedenní (nebo dokonce dovednostní) výlety by měly být vždy jenom na dítěti (jak říkám - když dítě, které nemá s kolektivem tak dobrý vztah nebo je mu nepříjemné jezdit někam kde to nezná s někým koho pořádně nezná, tak ho to akorát odradí, aby někdy v budoucnosti samo podniklo takovéto výlety na vlastní pěst. Jak jednou řekl jeden moudrý člověk - Nutit někoho do něčeho je jako pokoušet se dostat krávu na Mount Blanc. Vy ji tam možná nakonec přeci jenom dotáhnete, ale co potom s krávou na Mount Blancu...
věřím, že podobný kurz rozhodně nemůže být povinný, jistě existuje možnost omluvy i od rodičů - přece existují i děti, které jednoduše na kole jezdit neumí, ne? ale i kdyby byla povinná omluvenka od lékaře, určitě vám ji napíše, když mu vysvětlíte své důvody - ať už jsou psychologické, nebo fyzické... zkrátka, jestli se na to necítíte a opravdu tam nechcete, jděte ke svému lékaři a žádejte od něj omluvenku - jistě vám ji napíše
Zdravím. Záleží, jaká škola. Na pajdáku je kupříkladu v každém ročníku povinný kurz(plavecký, vodácký, cykloturistický a lyžařský), po jehož absolvování se předpokládá, že budoucí učitel bude tento sport ovládat tak, aby jej mohl předávat dál. Nikoho nenapadlo pindat, jestli na to má nebo nemá škola právo, sbalili jsme si věci a prostě jeli. I ti méně sportovně zdatní.
Takže pokud je kurz povinný, tak bych řekla, že to bude mít škola nějak ošetřené. Bohužel dnešní doba nahrává flákačům, za které se postaví rodiče a škola má pak akorát problém...
Také jsem kdzsi dávno toto zažil, ale je to asi 15 let zpět. Povinný kurz na střední škole. Nebyli jsme moc bohatí a i finančně to byla dost zátěž. Dovednost byly také minimální jako u tebe, ale toho bych se nebál tolik.
Největší a naprosto zásadní strach byl ale jiný - z kolektivu a společnosti, hlavně že tam budu 24 hodin dennně bez možnosti úniku. Mám totiž dost sociální fóbii a paranoiu, dneska je to ještě horší, dřív to ještě ško. Problém byl, že takové důvody rovněž kanoři absolutně nebrali, nevím jak dnes teda, třeba se to zlepšilo. Omluvenku jsem si mohl napsat už i sám - ve třeťáku, bylo mi 18. Kdopa ví, jestli by prošla omluvenka od lékaře či psychologa. Nakonec jsem jel a dopadlo to dobře teda.
Mě udivuje proč pořádaj tento kurz na štřední škole, jezdit na kole by snad měli zvládat už na základce... Teda my na ZŠ žádný kurz neměly ale na (nepovinnném) výletě na kole jsme byli tak si říkám, na co kurz? Je to dost divné. Pokud to snad není sportovní škola.
Možná, že škola aktivně navrhla činnost, aby děti vytáhla z města a dovolila jim trochu pohybu na čerstvém vzduchu. Možná, že pedagogové věřili, že se děti poznají mezi sebou, než jen v lavicích a u počítačů. Mi se ten nápad velice líbí. Je však pravdou, že jsem na podobné aktivity byla zvyklá a milovala je. Jezdily jsme na basketbalové zápasy a turnaje a taky na brigády. Sběr brambor a řepy, čištění pole brambor a řepy od plevele, sena, výsadba stromků, obžínaní stromků, sběr mandelinek. Lyžařský výcvik jsme neměly. Všechny jsme podobné akce, kdy jsme mohly vypadnout ze školy, milovaly. A čím více dní, tím lépe. Díky tomu jsme se velice dobře znaly, držely spolu, pomáhaly jsme si v těžkých životních situacích. Je to tak, není to jen vzpomínkový optimizmus.
Neznám nikoho z naší třídy, kdo by se takto zeptal: poradte.cz/...
V tom případě proč nezorganizovat výlet s dobrovolnou účastí? Dělat to povinně je absurdní... Však pokud se nikdo nepřihlásí tak to svědčí o vztazích kolektivu a nemá cenu nikoho nutit. Kor pokud to je místo výuky ve škole. Ale pokud to není součástí výuky (osnov), tak nikoho nutit nemohou. Třeba o víkendu nebo odpoledne po škole - nesmysl.
Proč nesmysl? Povinné výlety byly a jsou už roky, desetiletí, byly už za mládí mých rodičů. Nikdo neměl problém. Ale dnes aby se chudáčci děti do ničeho nenutily, nemusely udělat ani krok navíc. Pokud se tyto kurzy vypíší jako dobrovolné, nepojede nikdo. A týden před Vánocemi nebo před koncem roku nikoho nezabije .
Nicméně jsem ještě nezažila, že by tyto kurzy byly o víkendu nebo odpoledne po vyučování.
Dobrý, jak vždycky "nikdo neměl problém" "byla to vždycky veliká zábava" atd. píšou ti, kterým pohyb šel. Protože dítě, kterému pohyb moc nejde nebo nemá rád cizí prostředí, by takovou věc nepsalo. Jooo, taky si vzpomínám na jeden příšernej výlet, jak potom atletky a gymnastky z třídy žvatlaly, že to bylo hrozně super a všem se to strašně líbilo a tak... a potom jsme tam byli asi tak dvě, tři děti, které to naprosto protrpěly. No, ale proč by někoho zajímal jejich názor, že? Další rok jsme zůstali (ti, kteří jet nechtěli) ve škole a "za trest" jsme měli třídit knihy ve staré zaprášené školní knihovně na půdě, která nebyla přístupná... byl to nejlepší týden v mém školním životě...
Jako pohodu hodnotily výlet i ty slečny, které byly tlusté a na pohyb levé. No, popravdě nikomu neuškodí, když zvedne zadek od komplu a brambůrek a udělá něco navíc. Škola přece nemůže za to, že se dítě neumí a nechce hýbat. Já taky neumím moc jezdit na kole, nemám v tom výdrž, ale zvládla jsem to. Moje spolužačky, jinak totální dřeva, přežily lyžařský výcvik, kde jsme si zablbli a bylo to prima. Jak jsem psala, za dob studia mých rodičů a za dob studia mého se to bralo jako hotovka. A co se týče toho, že dva tři měli problém - ve větším kolektivu se vždycky najdou jedinci, co budou mít s něčím problém. Vždycky. Proto už to tak bývá, že bohužel menšina se podřizuje většině.
Dneska je tisíc výmluv, omluvenek, odkazování se na práva a demokracii. Pokud budou tyto akce dobrovolné, nepřihlásí se nikdo, jak potvrzuje praxe, protože si každý najde výmluvu, proč zrovna on nemůže jet...
Nezaměňujte slovo exkurce za výlet. Exkurze mají ten smysl, že jsou součástí vzdělávání a jako takové logicky mohou být součástí výuky. Ale jen třeba na kolo nebo jít do kina místo vyučování moc smysl nedává. Leda by v tom kině byl vzdělávací pořad. Je to jen ulejvárna ze školy, kterou platí daňoví poplatníci. Na pohyb mají tělocvik. Obvykle hodina nebo dvě hodiny tělesné výchovy. Ono by bylo vůbec nejlepší kdyby si každá rodina platila školné na střední a vyšší školu sami - anebo - zavést systém, kdy ti co nemaj střední školu by nemuseli platit tak vysokou daň na školní systém - z částky by se pokrývaly pouze ZŠ - a ti co maj střední ale nemaj VŠ by zase platili daň jen na ZŠ a SŠ a neplatili by daň na VŠ. Logické a spravedlivé.
Hrajete si se slovíčky. Je tu řeč o cyklovýletě, nikoli o kinu . Cyklovýlet dovede protáhnout tělo i utužit kolektiv. Tuhle ulejvárnu ze školy mívaly už generace před námi a zajímavý, že to nikomu nepřišlo nevhodné.
Tělocvik? Myslíte tu hodinu týdně, kde půlka lidí donese omluvenku od známého doktora?
Na tomhle vláknu je pěkně vidět, jak kdo vnímá to, co má přednost: osobní svoboda v.s. zájem organizace (školy).
Přestavte si podobnou situaci: zaměstnavatel vás chce poslat na služební cestu do zahraničí a vám se moc nechce. Máte dvě možnosti:
1/ obětuje se za zájem organizace a pojedete splnit úkol.
2/ odmítnete a tím riskujete možné konsekvence.
Obě řešení můžou být správné. Naštěstí dnes žijeme v demokracii, takže rozhodnout se může každý jak chce.
Podle občanského zákoníku je pro takovou aktivitu nutný souhlas zákonného zástupce. Školní výlet může být citelným zásahem do rodinného rozpočtu a je vyloučeno, aby škola rozhodla a rodina ať si vezme úvěr.
Není tedy povinný a škola je naopak povinna zajistit náhradní výuku.
Jendo2 - kde se to dočtu v OZ jak uvádíte? Proč by na střední škole třeba plnoletý žák musel mít souhlas od svého zástupce? To je blbost, že jo? A na některých, třeba sportovních i VŠ školách jsou tyto akce povinné. Nakonec žádná škola mimo základní není povinná, komu se to nelíbí, nemusí tam chodit.
Ať čtu jak chci, tak na vašem odkazu není nic z toho co tvrdíte. Možná špatně čtu, můžete, prosím odkaz upřesnit?
Už je to 40 let, co jem byla na turistickém výcviku na kolech.Neměla jsem vlastní kolo,musela jsem si půjčit u příbuzných. I batoh jsem si půjčovala. Mohla jsem zůstat ve škole s jinou třídou, ale ani na okamžik jsem neuvažovala, že bych se tak separovala od ostatních spolužáků. I na lyžařském výcviku jsem byla na lyžích z druhé ruky. A na něco jsem měla své peníze. V 18ti letech jsem měla už své peníze z brigád.Už od základky jsem prázdniny z větší části trávila na brigádách.
Mě zase udivuje, že naši líní učitelé chtějí jet s dětmi někam na kole. Jak to sleduji na našich základkách, tak raději udělají např. lyžařský výcvik v Alpách, to aby si hezky na úrovni zalyžovali a pak shrábli pěkný cesťák. Samozřejmě jedou jenom děti, jejichž rodiče na to mají a ty, které běžně lyžují. Kapacitu autobusu doplní svými příbuznými a známými, takže na jednoho učitele vyjdou tři děti a je pěkná dovolená za peníze zřizovatele. Ale je pravda, že synovec byl na víkendovém cyklovýletě v zájmu seznámení se se spolužáky než nastoupil na gympl. Druhý den pro něj brácha jel, protože skupinku pěti srazilo auto a ostatní děti to psychicky nezvládly. Já jsme podobný seznamovák absolvoval před 30 lety v nějakém chatovém táboře, nijak mi to nepomohlo, nazaujalo to, spíš jsem byl otrávený, že mi to zkrátilo prázdniny. Vztahy se spolužáky se rozvinuly až na bramborové brigádě.
Rodiče jsou různí a jejich děti jsou taky různé. Někdo je z venkova, tak mu nevadí dlouhodobý pobyt venku. Někdo vyrůstal na panelovém sídlišti mezi čtyřma stěnama, tak se nemusí venku cítit dobře. Podle mě, pokud škola dělá nějakou větší akci, měla by to předem konzultovat s rodiči.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.