Navazuji na uzavřenou otázku, uvedenou s odpověďmi na str. poradte.cz/... Souhlasím plně s tazatelem, že sedmdesátá léta jsou léta 1961-1970. Jestli souhlasím správně, nevím. Ale podle mne, je to matematicky správně. A vždycky mi naskočí tato otázka, až mě to otravuje, ale nemohu se toho zbavit, když slyším sousloví dvacátá léta, padesátá léta, ap. Vnitřně to hned "přepočítávám". Špatně se mi to poslouchá, teda i čte (právě tak se mi špatně čte, když tazatel napíše ...(i scela oficiálně)... Tedy scela a nikoli zcela). Líbí se mi srovnání s váhami. Vážení začíná na nule, pak nabíhají gramy (rozuměj dny) a zboží váží 1 kg až když se 1 kg naplní příslušným počtem gramů (dtto dnů). Ale: Také souhlasím s odpovědí, tedy přesněji s částmi odpovědi, cituji; Autor: @kibic Taky mi to kdysi vrtalo hlavou. Ale je to pravděpodobně myšleno tak, že třeba osmdesátá léta jsou ta, která lze nazvat ...osmdesátými. Počínaje osmdesátým rokem a konče rokem devětaosmdesátým. Je to sice trochu nelogické,...A dále; Autor: @kibic Z hlediska matematického je to špatně... A v duchu této myšlenky to tak (snad) všichni užívají, i v médiích. A nic se s tím nenadělá a musím se s tím smířit. A také pro dosavadní užívání výše uvedeného stojí velmi silný protivník. Pohodlnost! Je přece daleko snažší (a asi i pravdivé z jiného, výše uvedeného pohledu)říci osmdesátá léta těm letům, která mají na desítkovém místě osmičku. A někdo se tím vůbec nezabývá, protože ho správné počítání ani nenapadne. Jak sladká je nevědomost. Žádné trápení a přepočítávání, či spíše, zamýšlení se! Nesouhlasím ovšem s tazalem v jeho dalším vyjádření ...Zatím co počítáni staletí logiku má ... Nemá. Alespoň zdánlivě nemá. Je to naprosto totéž, co při počítání desetiletí. A je to naprosto logické. Vzpomeňte si, jaké diskuse se odehrávaly s nástupem nového, 21. století! Naprosto tytéž. K diskusi také možná přispěje příspěvek na Wikipedii. Lehce jsem to jen přehlédl, ale řádně nečetl a nestudoval. Nebavilo mě to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.