Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak určit období v desetiletí

Od: starec* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den.

Prosím o radu, jak správně určit období.

Příklad:stane-li se cokoliv v roce 1976 - stalo se to v 70 letech, nebo 80 letech? Většinou se uvádí (i scela oficiálně), že se jedná o léta sedmdesátá. Toto je pro mne ale nesmysl, neboť léta 70-tá skončila právě tímto rokem! Bohužel jsem nikde nenašel správné řešení.

Díky za oficiální sdělení.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

prirucka.ujc.cas.cz/...

Odkaz Ústavu pro jazyk český.

starec*
hodnocení

Děkuji Vám za pomoc. To vysvětlení, (pokud je to názor Ústavu pro jazyk český), je asi správné, ale nikdy to nepochopím.

Další u vyjádření Vašemu kolegovi.

Velké díky!

kibic*
hodnocení

0x

Taky mi to kdysi vrtalo hlavou. Ale je to pravděpodobně myšleno tak, že třeba osmdesátá léta jsou ta, která lze nazvat ...osmdesátými. Počínaje osmdesátým rokem a konče rokem devětaosmdesátým. Je to sice trochu nelogické, ale sáhněme do historie a připomeňme si třeba kritická šedesátá léta... Nebyla to léta sedmdesátá, jak by bylo logické. Z hlediska matematického je to špatně... *nevi*

doplněno 12.10.09 18:41:

A než jsem se vyjádřil, kolegyně vložila důkaz...

starec*
hodnocení

Díky za Váš názor. Jsem rád, že je stejný jako můj. Zatím co počítáni staletí logiku má - tak počítání desetiletí je naprosto scestné. Jestliže někdo napíše že se narodil v roce 1963 t.j. - v 60 letech, tak je to prostě absolutní nesmysl. Protože 60 let už dávno uplynulo. Ale nic, pochopil jsem, z vyjádření kolegyně co se považuje za správné a respektuji to i když silně povytahuji obočí.

Ještě jednou díky!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]