Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrotechnika nebo aplikovaná informatika/automatizace

Od: river20 odpovědí: 4 změna:

Zdravím,

vystudoval jsem IT a teď chci zkusit vysokou školu. Před nějakou dobou jsem tady řešil otázku: poradte.cz/... a rozhodl jsem se, že čistou strojařinu vynecham (a IT už dál studovat nechci). Nějakou dobu jsem byl rozhodnutý pro elektrotechniku, ale jak jsem projížděl řadu škol (UTB Zlín, UPa Pardubice, VUT Brno), tak jsem narazil na poměrně zajímavý obor aplikovaná informatika/automatizace (UTB + VUT používají první název, UPa název druhý), nicméně by se mělo jednat o stejný obor. Podle skladby předmětů se mi tento obor jeví jako něco mezi strojařinou a elektrotechnikou.

Poznámka: UTB žádný čistě elektrotechnický obor nemá, ale část elektra se tam právě učí na softwarovém inženýrství a nebo právě na aplikované informatice v průmyslové automatizaci.

Dodatek: VUT Brno a UPa Pardubice nabízí jak elektrotechniku, tak aplikovanou informatiku/automatizaci.

Nastala tedy otázka, jestli zkusit tohle zajímavé mezioborové studium (aspoň mně jako mezioborové připadá), a nebo jít čistě na elektrotechniku. No a k tomu všemu musím ještě zvážit jaké škole z těch 3 dám přednost (VUT, UTB, UPa). Všechny 3 jsou pro mě co do vzdálenosti dostupné (Brno je o něco blíž, ale stejně chci bydlet na koleji) a dá se říct, že všechny stejně sympatické.

Možná tady někdo tyto obory studoval, a proto sem přiložím odkaz na popis a studijní plány těchto dvou studijních oborů z těchto 3 škol:

UTB (nabízí pouze obor aplikovaná informatika v průmyslové automatizaci):
fai.utb.cz/...

UPa (automatizace, komunikační technika, aplikovaná elektrotechnika):
studuj.upce.cz/...
studuj.upce.cz/...
studuj.upce.cz/...

VUT (první rok je společný - strojařina, potom si můžu vybrat z několika oborů včetně aplikované informatiky, mikroelektronika a technologie):
fme.vutbr.cz/...
fme.vutbr.cz/...
vutbr.cz/...

Odkazy sem dávám jen pro úplnost (nepředpokládám, že to někdo bude všechno porovnávat). Na střední jsme programovali hlavně v C/C++ (to jediné mě bavilo) a dále klasika (PHP, HTML, CSS) a dále jsme měli sítě a hardware (škoda mluvit) - celkově ta škola stála za nic (fyziku jsme měli dokonce jen v 1. ročníku). Sice jsme měli možnost chodit mimo klasickou výuku na robotiku (arduino), ale učitel tam v 50% ani nedošel - ztratil jsem nadšení tam potom vůbec chodit. Jediné co jsem za tu dobu dokázal sám sestrojit byla kostka složená z led diod, které potom zobrazovali pohyb hada.

Kdybych studoval strojařinu nebo elektrotechniku na nějaké lepší střední škole, tak bych si určitě vybrat dokázal. Jenže já si bohužel vybral IT (dost toho teď lituju) a zjistil jsem, že mě to mnohem víc táhne k té elektrotechnice apod.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

no rozhodnutí je na tobě ale: elektrotechniku a prrogramování umět je docela dobrá konstrukce. Představ si, že navrhuješ skříň se stykači, jističi, budiče serv nebo krokových motorů a součástí takové skříně je PLC třeba PLC siemens s7-1200
k němu pčipojíš čidla všeho druhu a nakonec to PLC potřebuje naprogramovat. Programátoři jsou dnes velmi žádaní...
To je jen ukázka jedné z možností, třeba jiní poradí jinak nebo další možnosti...

hodnocení

2x

Pokud máš trochu vlohy pro logikua i zájem o elektrotechniku, či elektroniku, tak zcela určitě jako perspektivní obor je ta automatizace. Nevím jak je zrovna ta škola konkrétně, ale v praxi je to tak... Programátoři PLC jsou dva druhy... S elektrotechnickým vzděláním a bez. Pro život jsou zpravidla lepší ti s elektrotechnickým vzděláním, již už i proto, že znají samostatnou funkci jak řídící prvky po elektro stránce a spínací prvky včetně čidel fungují... Zpravidla i hlouběji znají problematiku MaR. Ti neelektro znají třeba dobře logiku ovládání, proč to tak funguje atd...Ale chybí hlubší elektrotechnické znalosti a třeba i hlubší znalosti MaR.

111®
hodnocení

0x

jo a doplním ještě, že znát elektro + programování ti pomáhá podstatně v diagnostice závad, páč si dokážžeš dát do souvislostí závadu prvku v sestavě a PLC... a rychleji najdeš chybu, neb umíš i měřit vady což holý programátor umět nemusí a potřebuje další lidi..

hodnocení

0x
Automatizace neni jen o elektronice, používá se i pneumeticke a hydraulické řízení. Je to i o znalosti technologických procesů, umět identifikovat systém, technické myšleni. Jen doplněk že automatizace dává smysl i na strojarne.
Jinak za mě je to o tom co by mě spíš bavilo. Tam bych šel. Konkrétní zaměřeni neni tak důležité.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]