Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Z IT na elektrotechniku nebo strojařinu?

Od: thielas odpovědí: 4 změna:

Zdravím,dostudoval jsem střední školu obor IT. Po maturitě jsem se přihlásil na roční pomaturitní studium z angličtiny z důvodu, že jsem zjistil, že čistě obor informační technologie nebude to, co bych chtěl na vysoké škole dále studovat a v budoucnu se tím živit. Získal jsem tak rok navíc, abych si promyslel co dál, nechci totiž s výběrem vysoké udělat chybu. Střední školu IT jsem šel studovat v domnění, že se opravdu naučím, jak počítače fungují UVNITŘ (naivní človíček ze základky). To se samozřejmě nestalo a místo pájení obvodů a všech dalších věcí co se učí na elektrotechnice jsme měli sítě, operační systémy a hardware. To jsou všechno samozřejmě předměty, které mají od základních principů fungování elektroniky velmi daleko. Navíc naše vybavení laboratoří bylo asi tak moderní jako Napoleonovo počítadlo, na kterém šibalsky promýšlel bitvu U Slavkova.Dále jsme měli programování (HTML, CSS, PHP, C/C++). C/C++ mě bavilo ze všeho nejvíc (níž je už jen Assembler), naopak webové technologie mě nebavily z důvodu, že vím, že je to všechno jen zjednodušená struktura založená na C. Znalosti jsou to spíše takové základní/mírně pokročilé jak je ze středních škol zvykem, nicméně linked list nebo vektor v různých provedeních bych v C naprogramovat zvládl. Na zádném větším projektu jsem zatím nedělal, jediný menší projekt co jsem kdy naprogramoval v C byl pohybující se had na mapě v příkazovém řádku.Já prostě nechci programovat na něčem u čeho absoultně netuším jak funguje uvnitř - i když mě vždycky lákalo naprogramovat si třeba vlastní 3D kostku s pomocí co možná nejméně podpůrných knihoven apod. Myslíte, že programování embedded systemů by mohla být cesta pro mě? Kromě elektra mě ještě napadá strojařina, ale nevím, jestli by to z IT nebyl až moc velký skok (na střední jsme fyziku neměli vůbec). Nicméně když jsem se na VUT díval na předměty na strojařině, tak jsem kulil oči kolik C/C++ tam bylo.Co by tedy podle vás bylo z těchto dvou oborů vhodnější pro člověka co vystudoval IT? Pořádně nevím co od těchto dvou oborů očekávat a který z nich by mě bavil více. Jediné co vím je to, že si chci vybrat opravdu dobře, nechci udělat stejnou chybu jako s IT. Celkem se bojím toho, že skok z IT na elektrotechniku nebo strojařinu bude až moc velký a já se z toho prostě pos... :D a nakonec budu muset znovu na střední s už správným oborem.Děkuji předem všem za rady zkušenějších :)Pokud by měl někdo zájem a chuť si o tomto tématu popsat víc, tak mi napiš na email:riversidecz20@gmail.com

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

2x

Podle mě je blíž elektrika, strojařina je něco úplně jiného.

Je normální, že se na střední IT učí programování, sítě, OS a HW. Co jiného myslíš, že dělají dnešní ajťáci? Znát princip, jak pracuje procesor, jak funguje RAMka vevnitř, co přesně znamená "zapsat na disk" - to je pěkné, ale pro život 99,95 % ajťáků k ničemu (a to už vůbec nezmiňuji třeba konstrukci tranzistorů apod. v polovodičových strukturách, což je vlastně teprv ten pravý základ CPU). Už ani ten "vysokoúrovňový" asembler (z pohledu hradel v CPU) se nepoužívá, ani v embedded (až na naprosté výjimky). Dneska jsou u počítačů důležité protokoly, zabezpečení, hromadění dat a hrabání se těch hromadách, přenos hromad dat a hodně "in" je slepování omalovánek pro lidi (s předpokladem negramotnosti, protože číst a psát už "normální uživatelé" dneska nezvládají, umějí jen matlat prstem po obrázcích na placičce). A navíc - celý ten obor (od HW základů až po uživatelský konec) už dnes několikanásobně překračuje možnosti jednotlivce, musíš si, chtě nechtě, vybrat jen část.

hodnocení

0x
Řešíte to pozdě. Přijímačky na VŠ už byly. Teď probíhají doplňující 2. a 3. kola, ale ne pro všechny obory.

hodnocení

0x

Elektrofakulta bude lepší. Přechod na elektrofakultu zvládnou i lidi s gymplem, takže opakování střední školy na jiném oboru není nutné. Akorát to bude chtít více samostudia na začátku, pokud to není váš koníček a nemáte z něj potřebné znalosti.

V každém případě nepočítejte s tím, že se naučíte úplně všechno - vzhledem k rozsahu se stejně budete muset na něco více specializovat.

Co se týká těch embedded systémů - to už je také v dnešní době většinou programování na vyšší úrovní. Impementaci mikrokódu do procesoru si vyzkoušíte možná tak v rámci semestrálního cvičení.

liska5
hodnocení

0x

Blíž je to elektro. Myslím, že budete potřebovat znalosti z matiky a fyziky v rozsahu gymnázia. Půjčte si učebnice a projděte pěkně od prváku. Myslím, že budete zaskočen, pokud jste neměl na SŠ fyziku vůbec a matiku určitě v menším rozsahu..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]