Nejste přihlášen/a.
Zdravím,dostudoval jsem střední školu obor IT. Po maturitě jsem se přihlásil na roční pomaturitní studium z angličtiny z důvodu, že jsem zjistil, že čistě obor informační technologie nebude to, co bych chtěl na vysoké škole dále studovat a v budoucnu se tím živit. Získal jsem tak rok navíc, abych si promyslel co dál, nechci totiž s výběrem vysoké udělat chybu. Střední školu IT jsem šel studovat v domnění, že se opravdu naučím, jak počítače fungují UVNITŘ (naivní človíček ze základky). To se samozřejmě nestalo a místo pájení obvodů a všech dalších věcí co se učí na elektrotechnice jsme měli sítě, operační systémy a hardware. To jsou všechno samozřejmě předměty, které mají od základních principů fungování elektroniky velmi daleko. Navíc naše vybavení laboratoří bylo asi tak moderní jako Napoleonovo počítadlo, na kterém šibalsky promýšlel bitvu U Slavkova.Dále jsme měli programování (HTML, CSS, PHP, C/C++). C/C++ mě bavilo ze všeho nejvíc (níž je už jen Assembler), naopak webové technologie mě nebavily z důvodu, že vím, že je to všechno jen zjednodušená struktura založená na C. Znalosti jsou to spíše takové základní/mírně pokročilé jak je ze středních škol zvykem, nicméně linked list nebo vektor v různých provedeních bych v C naprogramovat zvládl. Na zádném větším projektu jsem zatím nedělal, jediný menší projekt co jsem kdy naprogramoval v C byl pohybující se had na mapě v příkazovém řádku.Já prostě nechci programovat na něčem u čeho absoultně netuším jak funguje uvnitř - i když mě vždycky lákalo naprogramovat si třeba vlastní 3D kostku s pomocí co možná nejméně podpůrných knihoven apod. Myslíte, že programování embedded systemů by mohla být cesta pro mě? Kromě elektra mě ještě napadá strojařina, ale nevím, jestli by to z IT nebyl až moc velký skok (na střední jsme fyziku neměli vůbec). Nicméně když jsem se na VUT díval na předměty na strojařině, tak jsem kulil oči kolik C/C++ tam bylo.Co by tedy podle vás bylo z těchto dvou oborů vhodnější pro člověka co vystudoval IT? Pořádně nevím co od těchto dvou oborů očekávat a který z nich by mě bavil více. Jediné co vím je to, že si chci vybrat opravdu dobře, nechci udělat stejnou chybu jako s IT. Celkem se bojím toho, že skok z IT na elektrotechniku nebo strojařinu bude až moc velký a já se z toho prostě pos... :D a nakonec budu muset znovu na střední s už správným oborem.Děkuji předem všem za rady zkušenějších Pokud by měl někdo zájem a chuť si o tomto tématu popsat víc, tak mi napiš na email:riversidecz20@gmail.com
Podle mě je blíž elektrika, strojařina je něco úplně jiného.
Je normální, že se na střední IT učí programování, sítě, OS a HW. Co jiného myslíš, že dělají dnešní ajťáci? Znát princip, jak pracuje procesor, jak funguje RAMka vevnitř, co přesně znamená "zapsat na disk" - to je pěkné, ale pro život 99,95 % ajťáků k ničemu (a to už vůbec nezmiňuji třeba konstrukci tranzistorů apod. v polovodičových strukturách, což je vlastně teprv ten pravý základ CPU). Už ani ten "vysokoúrovňový" asembler (z pohledu hradel v CPU) se nepoužívá, ani v embedded (až na naprosté výjimky). Dneska jsou u počítačů důležité protokoly, zabezpečení, hromadění dat a hrabání se těch hromadách, přenos hromad dat a hodně "in" je slepování omalovánek pro lidi (s předpokladem negramotnosti, protože číst a psát už "normální uživatelé" dneska nezvládají, umějí jen matlat prstem po obrázcích na placičce). A navíc - celý ten obor (od HW základů až po uživatelský konec) už dnes několikanásobně překračuje možnosti jednotlivce, musíš si, chtě nechtě, vybrat jen část.
Elektrofakulta bude lepší. Přechod na elektrofakultu zvládnou i lidi s gymplem, takže opakování střední školy na jiném oboru není nutné. Akorát to bude chtít více samostudia na začátku, pokud to není váš koníček a nemáte z něj potřebné znalosti.
V každém případě nepočítejte s tím, že se naučíte úplně všechno - vzhledem k rozsahu se stejně budete muset na něco více specializovat.
Co se týká těch embedded systémů - to už je také v dnešní době většinou programování na vyšší úrovní. Impementaci mikrokódu do procesoru si vyzkoušíte možná tak v rámci semestrálního cvičení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.