Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Parciální zlomky

Od: bruno odpovědí: 19 změna:

Zdravím, mohu poprosit o způsob výpočtu?

Nevím jestli je to dobře, vyšel mi rozklad A/(x+1) + B/(x-1) + C/(x2+x+1) ,ale dál nevím

doplněno 19.03.20 17:16:

místo C v čitateli jsem tedy dal Cx+DJsem se do toho uplně zamotal. Vyšlo mi A= -1 B=1/3 C=5/3 D= - 2/3?

Parciální zlomky

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xx*
hodnocení

4x

Tak, jak radí @kartaginec:

Parciální zlomky #2
bruno
hodnocení

Z toho kroku jedna...proč 3/2? Jak k tomu dojdu?

bruno
hodnocení

krok 2...vyšlo mi to, akorát pře arctg mám -3 / sqrt 3...tak asi mám někde něco špatně.

bruno
hodnocení

hodnocení

3x

Tady jsou odkazy na soubory, kde je popis řešení těchto příkladů.

Možná tam najdete "návod". Kdyžtak na to večer kouknu, pokud to nespěchá.

gyza.cz/...

beda.8u.cz/...

rschwarz.wz.cz/...

Pamatuju si, že u těch členů, kde jmenovatel je s x na druhou, např. právě x2+x+1, nemůže být v čitateli jen konstanta , např. C, ale mělo by tam být Cx + D

bruno
hodnocení

Nespěchá..kuknu se na to.

hodnocení

2x

To už jsem dlouho neřešil, takže v tomto nejsem moc "kovanej". Možná na to odpoví kartaginec nebo někdo další.Když ne, tak se na to večer podívám.

hodnocení

2x

Ono to není až tak složité, spíš je to pracké - hodně počítání. No a přeci jen je to trochu komplikované, někdy, to množství počítání s tím souvisí.

K věci! Především bych upozornil, že rozklad se dělá pro zlomky, kde stupeň čitateleje nižšé než stupeň jmenovatele. Kdyby tomu tak nebylo (což není Váš případ), tak byste musel nejprve částečným vydělením problém na tento případ převést.

Další krok, který jste už úspěšně provedl, je rozložení jmenovatele na pireducibilní polynomy (dalo byu se říci na kořenové činitele, ale to není docela pravda, pávě například ten polynom x²+x+1 ještě nmení kořenový činitel, ale další rozklad by vedl na komplexní kořeny. Proto se tomuto polynomu říká ireducibilní.) Takže, rozklad (kekterému jste také došel, je

(x+1)(x³-1) = (x+1)(x-1)(x²+x+1)

No a teď je na řadě vlastní rozklad na parciální slomky. Tady má pravdu lopezz, že mnohočlenu x²+x+1 vodpovídá parciální slomek (Bx+C)/(x²+x+1). V tomto případě to je přesně tak, obecně by tomohlobát složitější, kdyby ty polynomy z rozkaldu vystupovaly ve vyšší mocnině, ale ti vynechám. Takže k nalezení rozkladu vyjdeme z rovnice

x³-x+2 =A/(x+1) +B/(x-1) +(Cx+D)/(x²+x+1)

ktrou vynásobíme tím jmenovatelem (x+1)(x-1)(x²+x+1).

Už je to dlouhé, zatím si počtštye, další pošlu později

doplněno 19.03.20 19:07:

Omlouvám se, zapomněl jsem nalevo napsat toho jmenovatele. tedy má být

(x³-x+2)/ [(x+1)(x³-1)]=A/(x+1) +B/(x-1) +(Cx+D)/(x²+x+1)

snad jste to pochopil.

xx*
hodnocení

2x

Máte do správně:

Parciální zlomky #3
bruno
hodnocení

Fakt? Tak to je super...:D ale zase jsem se zasekl u integrálu toho posledního zlomku :(

hodnocení

2x

Vzorec, na základě kterého se to asi dá spočítat, je na str. 4 souboru, na který je tento odkaz

is.muni.cz/...

doplněno 19.03.20 21:24:

V tom vzorci v tom souboru je tisková chyba. U toho a chybí x, je tam jen exponent

bruno
hodnocení

Tak ted se ztrácím úplně v tomhle.

hodnocení

2x

No a ted řešení: vynásobíme to tím jmenovatelem (x+1)(x³-1) a dostaneme

x³-x+2 = A*[(x-1)(x²+x+1)] + B*[(x+1(x²+x+1)] + (x+1) (x-1) (Cx+D)

Standardní postup řešewné je roznásobit a porovnat koefiucienty u stejných mocnin; dostaneme tak4 rovnicepro 4 neznámé. (Kdybyste poušil ten váš původní rozklad,měl byste tři neznámé a čtyři rovnice, což jke moc.)

Můžeme si to ale usnadnit, rovnice pladí prokaždé x, a dosadíme-li x = 1, respektive x = 0, dostanebe přímo rovnici pro B, respektive pro A.

bruno
hodnocení

Tak porovnávájí koeficientů jsem zvládl.

hodnocení

1x

Možná je to takto, ale nevím, co s dalším vzniklým zlomkem

Parciální zlomky #4
bruno
hodnocení

Můžu u toho posledního zlomku vytknout 1/3 v čitateli? Že bych dostal ( 5/3 int x/ x2+x+1 ) -( 2/3 int 1/x2+x+1)?

bruno
hodnocení

A ještě bych rád, proč, kde se tam vzala -9/6?

Integrály jsem dlouho nepočítal, takže nevím. Možná zkusit pohledat na netu různé soubory, kde jsou vypočítané integrály. Např. zadat k vyhledání pojem-

integrace racionálních lomených funkcí pdf

Např. tady jsou odkazy na soubory, který jsem našel

homel.vsb.cz/...

gyza.cz/...

Je to o trpělivosti. Když "prohledáte"různé soubory, tak možná najdete stejný příklad.

---

Ta úprava v tom mém řešení je proto, aby v čitateli zlomku byl výraz, který je derivací výrazu ve jmenovateli zlomku.

Jelikož nelze nic "přidat"nebo "ubrat"tak po úpravě zbyde ten druhý "zapeklitý"zlomek.

hodnocení

0x
Integrál z 1/(x²+x+1) převedu doplněním na čtvetec: x²+x+1=(x+1/2)²+3/4 po vytčenítěch 3/4 vhodnou substitucí na inregrál z 1/(y²+1).
doplněno 20.03.20 14:41:

Trovhu to rozepíšu.

To, co spočítal a uvedl @lopezz, mohu jen odsouhlasit. Snad jen doplním, že v tom výraze log(x²+x+1) mohu v logaritmu vynechat abs. hodnoty (ale nemusím), protože trojčlen x²+x+1 je stále kladný. Takže potřebuji integrovat výraz 1/(x²+x+1). To ostatně popsal xx, nicméně to taky popíšu Upravuji:

1/(x²+x+1) = 1/[(x²+x+¼) +¾]=1/[(x+½)²+¾]

Ve jmenovateli vytknu tu tři čtbrtiny, což je V3/2, kde jeko V3 jsem označil odmocninu ze tří:

1/[(x+½)²+¾] = 1/¾[{(2x+1)/V3}²+1]

No a teď už stačí použít substituci {(2x+1)/V3} = y, (2/V3) dx = dy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]