Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mohu poprosit o způsob výpočtu?
Nevím jestli je to dobře, vyšel mi rozklad A/(x+1) + B/(x-1) + C/(x2+x+1) ,ale dál nevím
místo C v čitateli jsem tedy dal Cx+DJsem se do toho uplně zamotal. Vyšlo mi A= -1 B=1/3 C=5/3 D= - 2/3?
Ono to není až tak složité, spíš je to pracké - hodně počítání. No a přeci jen je to trochu komplikované, někdy, to množství počítání s tím souvisí.
K věci! Především bych upozornil, že rozklad se dělá pro zlomky, kde stupeň čitateleje nižšé než stupeň jmenovatele. Kdyby tomu tak nebylo (což není Váš případ), tak byste musel nejprve částečným vydělením problém na tento případ převést.
Další krok, který jste už úspěšně provedl, je rozložení jmenovatele na pireducibilní polynomy (dalo byu se říci na kořenové činitele, ale to není docela pravda, pávě například ten polynom x²+x+1 ještě nmení kořenový činitel, ale další rozklad by vedl na komplexní kořeny. Proto se tomuto polynomu říká ireducibilní.) Takže, rozklad (kekterému jste také došel, je
(x+1)(x³-1) = (x+1)(x-1)(x²+x+1)
No a teď je na řadě vlastní rozklad na parciální slomky. Tady má pravdu lopezz, že mnohočlenu x²+x+1 vodpovídá parciální slomek (Bx+C)/(x²+x+1). V tomto případě to je přesně tak, obecně by tomohlobát složitější, kdyby ty polynomy z rozkaldu vystupovaly ve vyšší mocnině, ale ti vynechám. Takže k nalezení rozkladu vyjdeme z rovnice
x³-x+2 =A/(x+1) +B/(x-1) +(Cx+D)/(x²+x+1)
ktrou vynásobíme tím jmenovatelem (x+1)(x-1)(x²+x+1).
Už je to dlouhé, zatím si počtštye, další pošlu později
Omlouvám se, zapomněl jsem nalevo napsat toho jmenovatele. tedy má být
(x³-x+2)/ [(x+1)(x³-1)]=A/(x+1) +B/(x-1) +(Cx+D)/(x²+x+1)
snad jste to pochopil.
No a ted řešení: vynásobíme to tím jmenovatelem (x+1)(x³-1) a dostaneme
x³-x+2 = A*[(x-1)(x²+x+1)] + B*[(x+1(x²+x+1)] + (x+1) (x-1) (Cx+D)
Standardní postup řešewné je roznásobit a porovnat koefiucienty u stejných mocnin; dostaneme tak4 rovnicepro 4 neznámé. (Kdybyste poušil ten váš původní rozklad,měl byste tři neznámé a čtyři rovnice, což jke moc.)
Můžeme si to ale usnadnit, rovnice pladí prokaždé x, a dosadíme-li x = 1, respektive x = 0, dostanebe přímo rovnici pro B, respektive pro A.
Můžu u toho posledního zlomku vytknout 1/3 v čitateli? Že bych dostal ( 5/3 int x/ x2+x+1 ) -( 2/3 int 1/x2+x+1)?
Integrály jsem dlouho nepočítal, takže nevím. Možná zkusit pohledat na netu různé soubory, kde jsou vypočítané integrály. Např. zadat k vyhledání pojem-
integrace racionálních lomených funkcí pdf
Např. tady jsou odkazy na soubory, který jsem našel
Je to o trpělivosti. Když "prohledáte"různé soubory, tak možná najdete stejný příklad.
---
Ta úprava v tom mém řešení je proto, aby v čitateli zlomku byl výraz, který je derivací výrazu ve jmenovateli zlomku.
Jelikož nelze nic "přidat"nebo "ubrat"tak po úpravě zbyde ten druhý "zapeklitý"zlomek.
Trovhu to rozepíšu.
To, co spočítal a uvedl @lopezz, mohu jen odsouhlasit. Snad jen doplním, že v tom výraze log(x²+x+1) mohu v logaritmu vynechat abs. hodnoty (ale nemusím), protože trojčlen x²+x+1 je stále kladný. Takže potřebuji integrovat výraz 1/(x²+x+1). To ostatně popsal xx, nicméně to taky popíšu Upravuji:
1/(x²+x+1) = 1/[(x²+x+¼) +¾]=1/[(x+½)²+¾]
Ve jmenovateli vytknu tu tři čtbrtiny, což je V3/2, kde jeko V3 jsem označil odmocninu ze tří:
1/[(x+½)²+¾] = 1/¾[{(2x+1)/V3}²+1]
No a teď už stačí použít substituci {(2x+1)/V3} = y, (2/V3) dx = dy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.