Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přestup na jinou školu

Od: jirka15 odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

Jsem na SŠ s technickým oborem, zjistil jsem že nejsem na tyto věci nadaný a vůbec jim nerozumím díky čeho mě to poté nebaví, z některých předmětů propadám a to i přes to že se do nich připravuji. V prvním ročníku už jsem tyto problémy měl, věcem jsem nerozumněl a vůbec jsem si to nedokázal představit v praxi. Když jsem se o tom bavil s rodiči řekli mi že to je jen v prváku že je to jen nezvyk a v druháku bude více odborných předmětů a bude to zajímavější, nyní jsem skoro u konce druhého ročníku, z něčeho propadám , rodiče se mnou můj špatný prospěch řešili, když jsem jim sdělil že bych rád přestoupil na jinou školu že se v tomto v budoucnosti nevidím, poté jsem dostal rázně seřváno že tu školu prostě udělám.

O prázdninách jsem byl na brigádě v restauraci, a velice mě baví vaření, mám radost z dobře udělaného jídla a pocit že to jídlo udělá radost zákazníkům, už dříve jsem chtěl být kuchařem ale rodiče mi řekli že mě to neuživí a nebudu mít maturitu.

Nechci prožít další dva roky (možná víc když propadnu) tím že se vzbudím se špatným pocitem a taky tak chodit spát, rád bych dělal v životě práci která mě naplňuje a čas mi tam rychle utíká.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jak si rodiče představují, že doděláte školu, když jste na propadnutí a asi ne v jednom předmětu? Bohužel dokud nejste zletilý, potřebujete k přestupu jejich souhlas.

jirka15
hodnocení

No propadám z matiky která je stěžejním předmětem u technických oborů, představa rodičů je že poté půjdu na VŠ ovšem netuším jak můžu jít na technickou VŠ když už teď propadám z Matiky.

Na VŠ už nebudete "muset", protože budete zletilý.

Fakt by nešlo se "dokopat" k té maturitě a pak si vystudovat nástavbu podle přání? To by bylo možné i při zaměstnání.

jirka15
hodnocení

Dokopání k maturitě by znamenalo další 2 roky (možná víc) ztrávených ve škole ve které ničemu nerozumím a nevidím se v tom, potom se doma učit věci na zpaměť což mi i tak někdy nepomůže. A taky maturovat z předmětů které už teď moc nedávám. Nevím zdali není lepší místo 2 let na SŠ ve které nevidím svou budoucnost než na jiné škole kde bych se možná i těši vstávat.

Já vám rozumím - ale snažím se najít nějakou možnost, jak byste se mohl dostat k práci, o kterou stojíte, když s rodiči není řeč.

Pak je ještě možné, abyste úderem 18 let odešel ze školy, začal pracovat a školu opět absolvovat při zaměstnání.

jirka15
hodnocení

No toto je nejhorší možnost. Které jsem si taky vědom, i tak děkuji za odpověď.

ggg
hodnocení

0x
Tak v ty matice zaberte! Nejste vy nahodou rocnik, který z ni povinne maturuje? Kdyz vasi nesouhlasi s prestupem, rekne te jim, ze budete potrebovat doucovani. Ikdyby jste nebyl maturitni rocnik s povinnou maturitou, uvedomujete si, ze kdyby jste ted sel na kuchare tak jdete do prvaku a kdyby jste se rozhodl pote pokracovat na nastavbe tak z ty matiky na 99%maturujete.
Jinak vam kuchare nedoporucuji, lide jsou protivny budou si chodit stezovat, v praci budete od 10 do 10. Sice kuchari v restauraci maji 30 tacu, ale taky nemaji zadny cas kdyz polovinu mesice travi v praci od rana do noci.
jirka15
hodnocení

Vy máte s prací kuchaře bohaté zkušenosti z více restaurací že to můžete takto s jistotou říci?

ggg
Studovala jsem hotelnictvi a prosla jsem opravdu spousty podniku. Vy jste byl jen na brigade takze jste nejspis chodil na 12 a domu treba v 8 kdy je nejvetsi provoz. V pravku jsem byla taky na brigade (neni to tak dlouho 5 let zpet) chodila jsem na 11 nebo 15 a ti kuchari chodili na 4 rano a byli tam do 10 - 11 do vecere. Lidi si jsou schopny za 5 minut pred uzavrenim kuchyne vymyslet 4x steak a kazdy s jinou prilohou. To pak chudak ten kuchar, ktery musi vytahovat veci a byt o to v praci dele, protoze i uklid neco zabere. Nejlepe se maji asi kuchari ve skolnich jidelnach, kdy jdou do prace na 5 a odchazi ve 3, ale zase berou 15tisic.
jirka15
hodnocení

Ano to že si někdo objednal před zavíračkou když už bylo všechno umyté se nám taky stalo :D

jirka15
hodnocení

No a nevíte jak se zlepšit v kuchařském oboru i když studuju, nějaké kurzy pro začátečníky nebo tak něco?

Jestliže o to vaření tak stojíte, měl byste být schopen si podobné kurzy dohledat - ale zadarmo asi nebudou.

ggg
Hodne se naucite kdyz budete varit, takze doma varte, vymyslejte novy recepty

lmgify
hodnocení

0x

Nedávno tady @jezevec psal o problémech udržet si i kuchaře s platem 60 papouchů. *nevi*

lmgify
hodnocení

0x

Jaké jsi měl známky na vízo z odborných předmětů, kde se ta matematika používá? Ani tam jsi to učivo a matematiku nepochopil ani po samostudiu? Pak asi opravdu budeš na techniku dřevo. :( To není urážka, jen konstatování. Já třeba zase považuji za vrchol svého kuchařského umění uvaření špaget a ohřátí konzervy :D Každý máme prostě buňky na něco jiného.

Jestli s tou školou vážně takto zápasíš, tak to skutečně nemá smysl. Nutit se každé ráno někam, kde tě to nebaví :( Do školy člověk chodí, aby se tam dozvěděl nové informace o věcech, které ho zajímají, ne aby poslouchal několik hodin nudné bludy o věcech, které ho absolutně nezajímají.

Je ti asi 17 a tak k přestupu potřebuješ podle zákona souhlas rodičů. S tím se nedá dělat nic než čekat na 18.narozeniny, když s rodiči není domluva.

Když teď propadneš z max.2 předmětů a neuděláš v létě opravky nebo propadneš z více než 2 předmětů, tak o žádosti o opakování ročníku rozhoduje ředitel (žádný nárok na opakování na SŠ není ! ). Taky se může stát, že ředitel opakování nepovolí a tím tvoje studium na té škole skončí a co pak?

Jseš si jistý, že tě kuchař nezajímá jen proto, že jsi byl na té brigádě? Není možné, že kdybys dělal se zedníkama nebo automechanikama, že bys teď nechtěl jít na zedníka nebo automechanika?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]