Nejste přihlášen/a.
Dcera si minulý týden zapoměla přezůvky a školník ji poslal do šatny se vyzout. Stalo se ji to poprvé, je to normální nechat děcko v zimě chodit po škole v ponožkách? Má na to školník vůbec právo? Třídu mají v přízemí, ze šatny chodí stejnou chodbou jako učitelky a návštěvy přicházející do školy, bylo ji zima na nohy a ještě měla mokré ponožky z mokré chodby. Učitelky ve třídě prý chodily v kozačkách a 10 leté děcko v mokrých ponožkách. To je normální i jinde na školách?
To je nejlepší prevence jak si příště nezapomene papučky a jinak školnikovi držím palce konečně někdo normální ve školství co se nepos... z děti nebo jejích přecitlivělých rodičů
majo a kolemjdoucí: zkuste se vžít do situace, kdy byste si na schůzky rodičů ve škole zapoměl přezutí a tentýž školník vás ponížil a donutil zout do ponožek jít na rodičák poníženě po studené chodbě ve fuseklích. A kdybysete ještě musel jít na záchod a našlapal si z pokapané podlahy kapičky moči, pak byste v těch ponožkách ani do bot nevlezl a hned byste je vyhodil.
Zkuste si představit, že by to byla vaše dcerka, možná máte ráznou výchovu, ale takhle se děti neponižují.
Řešení by bylo, aby si děti nemusely nosit kromě tašky na zádech, pytlíku se svačinou ještě ve druhé ruce pytlík s bačkůrkama. Aby měly možnost si bezpečně nechávat přezutí ve škole. Jenomže i tak se stane, že se přezutí v klecové šatny snadno ztratí, někdo si ho půjčí, když zapomene svoje, nebo ukradne, nebo s ním prostě kluci házejí po sobě a kdo ho pak má hledat.
Školník a uklízečka mají bednu s nalezenými bačkorami, bundami, šálami, čepicemi, rukavicemi. které děti ztratí a už nehledají. Možné řešení by bylo mít ve škole pro návštěvy nebo náhodně zapomětlivé děti nějaké náhradní alespoň ťapky, nebo návleky, nebo prostě regulérní pantoflíčky, ale na to se vám každý školník na plat, který má, vykašle.
Děti si nezaslouží výchovu ponižováním, fuj!
Máte dvě možnosti:
1) Zajít za ředitelem a stěžovat si.
2) Nechat dceru poučit se ze zkušenosti. Je jasné, že občas zapomene každý, nemusela to být ledabylost, to se prostě stává. Ale bude si to pamatovat a příště si dá lepší pozor a určitě víte, jaké - daleko nepříjemnější - situace mohou vyplynout z toho, že někdo něco "jenom zapomene". Určitě je Vaše dcera silná a jeden den v mokrých ponožkách nějak přežije. Zkuste se zeptat jí, jeslti to máte jít řešit s ředitelem. Myslím, že řekne, že to nestojí za to...
Zdravím. ...je to normální nechat děcko v zimě chodit po škole v ponožkách? Má na to školník vůbec právo?... Co myslíte, nemáte spíš vy, jako matka zajistit, aby vaše dcera, která v 10 letech není schopna sama si ohlídat přezutí, to přezutí prostě měla? Proč řešíte školníka a ne své dítě? Všechny děti ve škole to zvládají, vaše dcera ne a místo, abyste výchovně vynadala dceři, že si neplní své povinnosti, budete "cvičit" školníka? A představte si, kdyby takových dětí, které se spolehnou na hysterii maminky a na nošení bačkor se vykašlou, bylo víc. Myslíte, že by taková škola sehnala uklízečku? A nebyla byste vy zase ta první, která by se tady ptala, zda má škola právo nutit děti chodit po neuklízené škole? Nebo byste to chodila uklízet sama? Nechte dcerunku ať si věci úměrné svému věku = ve škole - řeší sama. Věřte, že jí to prospěje. Dcera to udělala jednou, nesla trest, bude si to pamatovat - bylo to výchovné. Pokud chcete své dceři prospět, nevychovávejte ji v tom, že maminka vždycky vymete cestičku. Nechte ji poznat, že za chybou následuje trest. Protože v životě to tak chodí. A až z ní vyroste správná a spravedlivá holka, bude to mít v životě lehčí. Věřte, že to myslím dobře. Ida
Zdravím. Vidíte, a tady je ten problém. Váš problém. Ne problém vaší dcery. Vy pořád řešíte všechny okolo. Školníka, učitelky, dokonce i mně a ještě mi raději tykáte. Ti všichni okolo mají také své povinnosti. Ale vy berete své dceři možnost naučit se přijímat povinnosti, které jsou prostě dané, plnit si je a nehledat v tom kličky. Proč její povinnosti chcete řešit místo ní se školou vy? Učíte ji, aby taky řešila ty všechny okolo, ale ne sebe. To je přeci špatně a v životě se jí to vymstí. Prostě je školou dané, že učitelky budou chodit v botách a žáci bez bot. A jestli v bačkorách nebo v ponožkách, to už je na žácích. Zkuste se nad tím zamyslet. Ida
Ido, Ido, učitelky v botech a děcko - za trest - v ponožkách. Jo, tak to má být. Asi jseš taky nějaká učitelka...pokud jde o školní řád, nikde není o chození v ponožkách ani slovo. Tady nikdo nemluví o zametání cestičky, hlavně, že ty jseš od narození dokonalá
Ido, Ido, to uz je z tve strany srandovni. Ty jsi reagovala na muj problem, ne ja na tvuj. Desetilete decko ma resit neco s 50 letym skolnike? Jses na hlavu? Zapomene poprve prezuvky a uz moralizujes? Je skolou dane, ze ucitelky jsou v botech a decky bosky? Proboha kdes to slysela nebo v kterem skolnim radu videla? Zkus se zamyslet nad svoji hlouposti. A hlavne. Ja se ptala jestli skolnik ma pravo poslat decka do ponozek. Nebo si urcuje trest podle sebe? Treba obesit pro vystrahu, zamknout do sklepa, postavit na mraz? Co muze a co ne? Jedina otazka a ty pindas nesmysly, ucitelko
Ve škole, kterou navštěvuje syn, to funguje také tak. Kdo nemá přezůvky, musí chodit po škole v ponožkách. Radost z toho nemám, ale myslím si, že je to cesta jak přimět kluka k tomu, aby si svoje věci lépe hlídal a naučit ho mít smysl pro pořádek. Je to asi také lepší, než kdyby kantorka kvůli tomu psala poznámky nebo si nás volala do školy. Takhle kluk ví, že když si nenachystá věci do školy, jaké to bude mít přesné následky: musí se v šatně vyzout a chodí v ponožkách. V životě se s ním nikdo mazlit nebude, ať si zvyká. Řekl bych, že je to věc samotné dcery a školy. Na Vašem místě bych do toho nezasahoval.
Udivuje mně, že poslední roky hledají lidé /jako autorka dotazu/ chyby jen na druhé straně. Začněte především u sebe. Dcera je lajdák, bačkory neměla vyndávat z tašky . Doma snad má bačkory jiné. A musí si pamatovat a sama hlídat takové potřeby. V 10 letech je velká, musí být zodpovědná. Vy řešíte něco co nesplnila a to jí budete vždy umetat cestičky?
Chyba je taky na Vaší straně, Vy máte vést dceru k smyslu pro povinnosti, ne škola.
Školníkovi se nedivím. Znám školy i jiná pracoviště, kde se přezouvají, ale ne do bačkor pouze do nějakých lehkých bot, letních nazouváků a podobně - myslím jako v zimním období.
My taky. Ale měli jsme nakázáno si přezůvky odvážet domů na prázdniny (i vánoční, jarní a velikonoční, snad kvůli údržbě šatny). A to se občas zapomněly.
Probíralo se...: poradte.cz/...
Ve škole jsme se přezouvali všichni. Až na VŠ ne - zaměstnanci většinou ano. Přezutí zůstávalo ve škole v šatně, nešlo zapomenout.
Do práce ty nejpohodlnější botky zbozi.cz/...
Já bych poslal starýho,aby si školníka -vypůjčil-a příště by si rozmyslel,nechat holku chodit na boso,kdyby to byl kluk,tak neřeknu,ale holky by mohly mít problémy,-a to proto,protože tam školníková zaručeně uklízí,tak aby neměla moc práce,stačilo,aby ji dal školník mokrou hadru aby si podrážky otřela ,že,to mi starší víme,když jsme musely dávat židle na lavice a ještě zametat a jen se divím,že někteří idio..tady by ji ještě střískaly rákoskou.
Já mám taky pantofle pod stolem "non-stop". I když tedy nějaký dresskód nám to zakazuje. Pokud by mi někdo slůvkem namítal, obuju si boty a kopnu ho do zádele.
Manželka -učitelka- má sice boty, ale tyto jsou vlastně "přezůvky". Prostě má náhradní boty do práce - přezuje se buď do letní nebo i zimní, ale v podstatě "domácí" obuvy, která prostě z budovy nevyleze.
Dítěti bych jen sdělil "no tak příště prostě nezapomeň"- ale i tak mi připadá divné, že přezůvky nemá neustále k dispozici... Pokud je mělo dítě např. rozbité, je to problém rodiče, ne školy.
Můj starý (tedy dlouholetý) kamarád vyprávěl, jak svého synka vede k samostatnosti. Prostě stylem "neptej se mne, co si máš vzít na sebe do školy, otevři dveře na balkon, podívej se jak je venku a podle toho se vhodně obleč". Jednou mu prý volala paní učitelka ze školy, že mají jít děti ven, ale jeho syn se jí zdá málo oblečený, a že mu bude zima..Kamarád jí nato řekl "jen ho klidně vemte ven, když mu bude zima, bude si to pro příště pamatovat".
Má mít přezůvky. Pokud je nemá, tak se může zeptat jestli ve škole nejsou nějaké náhradní. Příp. zavolat domu ať jí je někdo donese.
Pokud je nemá, tak holt v ponožkách. Její blbost a aspoň si to bude pamatovat. Nevim proč řešit školníka který správně hlídá aby děcka nelezly do školy v botách z venku... Pokud už někoho řešit, tak rodiče jak vypravují dítě do školy...
Vzpomenete si na návštěvu francouzské ministryně zdravotnictví v nějaké špičkové české nemocici někdy v 90. letech, kdy po ní chtěli, aby si vzala přes svůj kostýmek bílý pracovní plášť a snad aby se dokonce přezula nebo si vzala návleky, což v té době bylo běžné a považované na hygienický pokrok? Otočila se na patě a návštěvu s účivem, co to po ní chtějí, ukončila.
Pokud mám mít přezůvky, tak si je beru. A pokud je mám mít a nemám, tak nehledám výmluvy, ale jdu v ponožkách. Nevim proč bych měl mít vyjímku na boty.
Jako rodič bych se snažil aby se přezůvky mohly nechávat v šatně, příp. aby byly pro zapomětlivce náhradní bačkory nebo návleky.. Rozhodně ne schválení bot (to by se přezouvání rovnou mohlo zrušit - a být celý den ve škole v botách nepovažuju za chytré)
Nevím, jak je to v jiných školách, ale tam, kde jsem učila, se přezouvali i učitelé. Jenom měli na přezutí místo bačkor nebo pantoflí normální obuv (nechávali jsme si ji ve škole, takže se nemohlo stát, že bychom zapomněli).
Nepochopím, že někde učitelky vydrží celý den v kozačkách > já bych se v nich ve vytopené škole "uvařila".
Když já jsem chodil do školy a není to tak dávno, tak se také kantoři přezouvali. Pamatuji, že kantorka, kterou jsme měli na fyziku měla u sebe v kabinetu dokonce botník. Ve škole nosila sukni, k tomu punčochy a na nohou měla boty na podpatku, které byly jako na přezutí. I v případě, že se někdo z kantorů, nepřezouvá, děcka by se přezouvat měla. Je nutné vzít v úvahu, že kantorů je pár a děcek jsou ve škole stovky. My jsme se museli také přezouvat, a to jsem začal chodit do školy po revoluci. Nevím, kdy tazatelka navštěvovala školu a kolik jí je let, odhaduji tak třicet let, vy jste se přezouvat nemuseli?
@mm - Má na to školník vůbec právo?
Za nás míval - a rodiče se o tom (z dobrých důvodů) ani nedozvěděli.
Tak dceři pořiďte návleky a ať je nosí v tašce. Tu snad nezapomene.
@mm - pokud jde o školní řád, nikde není o chození v ponožkách ani slovo
Až tak detailní ŠŘ nebývají - ale v převážné většině obsahují ustanovení o povinnosti žáka uposlechnout pracovníka školy.
Tady si mladík řekl, že je to zdravé a chodí bosky vždy a všude... proč neměl boty na nohách ale v rukou netuším... normálně je snad mohl nechat doma, když v nich nechodí...
Tazatelka dle reakcí evidentně neměla mít dítě - sama je dítětem, které se vzteká a reaguje mimo logiku i téma. Nezlobte se na mne, paní tazatelko - jednoho dne se vám to všechno nepěkně vrátí a budete litovat, jakým způsobem své dítě dnes vychováváte.
Líbí se mi odpověď Vilíka v jednom z komentářů. Ještě to rozvinu.
Je to opravdu výmysl školníka, že se do školy nepustí dítě v botách z ulice? Tazatelce doporučím, aby zašla za ředitelem a naprosto klidně a bez výčitek sdělila, co se stalo, a doporučila drobné změny. Přezůvky by měly zůstávat ve škole. Nošení přezůvek z domu jsem nezažila, nezažily to moje děti a dnes ani vnuci. Pokud to z nějakých důvodů opravdu nejde, má být na lehce dostupném místě police s "rezervními" přezůvkami nebo s návleky. Pokud ani to není možné, pak by neměl být problém, aby školník v několika dnech v roce pustil do školy i dítě ve venkovní obuvi. Těmi několika dny v roce myslím dny, kdy padá čerstvý sníh nebo je obleva a chodby mohou být od bot jiných návštěníků školy mokré. S návrhy bych seznámila i SRPŠ (nevím, jak se to dnes jmenuje, ale každá třída tam má jednoho zástupce z řad rodičů).
Dítě asi musí být ze sociálně slabé rodiny, když si musí donášet do školy denně bačkory a zřejmě tak v nich chodí i doma.
Chodila jsem do školy v 60. letech minulého století, kdy nebylo ničeho moc, přesto jsme všichni, opravdu celá třída, měli ve škole bačkory, které jsme si tam nechávali a používali je jenom ve škole. Na co je denně tahat domů? Jaký to má význam? Jistě je ve škole šatna a bačkory pod lavičkou si počkají zase na další ráno, kdy je dcerka obuje.
Stejně jsme si nechávali v šatně v barevných látkových pytlích věci na tělocvik - jarmilky, bílé triko, kluci červené a dívky modré trenky. Tak jsme měli vždycky všechno. Jen občas nám paní učitelka nařídila, ať si to vezmeme domů vyprat, jinak to bylo ve škole.
Když necháte dcerce papuče nastálo ve škole, nemůže už nikdy běhat po chodbách bosky. Jaga.
Ve zdravotnických potřebách se koupí tenké igelitové návleky na obuv. Váží to několik gramů. Ať je dcera nastálo nosí v aktovce, v nějaké kapsičce a kdyby se zase něco podobného stalo, může si je navléci na kozačky a jít do třídy. Myslím, že by jí nikdo nic neřekl. Jí nebude zima, podlaha zůstane čistá.
Ten závěr jsem přidala pro případ, že si děti opravdu nemohou bačkory nechávat ve škole. Ale nikdy jsem o tom neslyšela.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.