Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napomenutí třídního učitele

Od: jankastrak odpovědí: 14 změna:

Zažil jste někdo že ve 3 a 4 třídě dávali za zapomenutí pomůcek a někdy nějakého úkolu napomenutí třídního učitele? Dcera třeba zapoměla pravítko a už měla poznámku. Nevíte jak se toto řeší ve škole? Setkali jste se s tím někdy někdo? :)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Moji mladí takové věci nikdy neřeší ve škole, ale s klukem. A to tak, že hodně hlasitě. :-D

hodnocení

1x

Nenapsala jste přesné znění poznámky, ale já bych to za závažné napomenutí nepovažovala. Spíš to bude informace. Informace pro rodiče, aby dceru nabádali, aby si věci do školy kontrolovala, případně aby sami kontrolovali.

Můžete namítnut, že jedno zapomenuté pravítko je banalita. Svým způsobem máte pravdu. Učitel by měl mít v zásuvce 2 - 3 rezervní. Jenže víme my, jestli tech nepořádných žáčků nebylo deset?

Takže teď už to víte a budete víc kontrolovat. Pravítka i ostatní školní pomůcky. Nic hrozného.

jankastrak
hodnocení

No pozvala si mě učitelka kvůli tomu do školy. Jinak dcera je bezproblémová- nosí dobré známky, jen je hold od malička zapomětlivá. A mě se nehododila konzutace kvůli práci a p.uč mě psala mail a vyhrožovala mi , že se mám dostavit co nejdříve ke konzultaci. Přitom mě to připadne jako hloupost,abych kvůli tomu letěla do školy.

hodnocení

1x

Pokud je v klasifikačním řádu školy napomenutí třídního učitele za xx (většinou 15-25, ze zkušenosti) zapomenutí, tak to napomenutí prostě dostane, když ta zapomenutí má.

Ad poznámka: učitel Vám chce sdělit, že dcera zapomíná, jak jinak to má udělat? Ano, může Vám zavolat, ale to může mít menší efekt u dítěte (a taky se nemusí dovolat). Takhle to má pěkně červené na bílém :)

Ono se to ve škole řešit dá, ale většinou se to nevyřeší. A když se to nevyřeší, je třeba to řešit s rodičem. Kolegyně říkala - "Jasně, že moji kluci nezapomínali. Ale tašku si do páté třídy připravovali za mojí asistence a do začátku osmičky jsem jim ji kontrolovala!"

doplněno 18.11.15 17:27:

Chápu, že se někdy nejde dostavit do školy. Ale jestli si Vás učitelka zve, tak to ona asi jako maličkost nevidí. Možná jsou věci horší, než si myslíte a možná chce řešit ještě něco jiného. Já bych asi teď učitelce zavolala a dohodla se s ní na termínu - mějte připravené dny a časy, kdy se Vám to hodí aspoň trošku, druhé dítě můžete vzít s sebou, to vyučující pochopí, že nebudete shánět hlídání kvůli čtvrhodině u ní.

A jestli občas přehlédnete pomůcku i Vy, tak asi budete muset být i Vy trošku důslednější. Ne, že bych nevěděla, co to je. Jsem schopná nechat doma všechno. Pomůcky na hodiny (učím ve firmách) si připravuji den předem do desek, pak ještě kontroluji dle přípravy, kam si při plánování hodiny píšu odlišnou barvou, že k tomu potřebuji tu a tu pomůcku. U vás to může být rozvrh, kde bude u M napsáno geo - prav. kruž. tužka nebo PŘ - uč., prac. seš.

jankastrak
hodnocení

No u nás je to za 10, ale nikde v řádu jsem to nenašla. Loni to vůbec neřešili, ani v jedné třídě, tak je to u nás novinka. Samozřejmě že ji aktovku kontroluji, ale občas mě nedojde , že ji tam něco chybí :D No tak pak po kom je že? Učitelka to posala na papíře , který jsem musela podepsat, akorát fakt netuším, co po mě v té škole chtějí- abych si poslechla jak dcera zapomíná a ať na to dám pozor, to vím a přijde mě prostě divný , že kvůli takové maličkosti musím letět do školy. Vzhledem k dalšímu malému dítěti a mé pracovní době, je fakt težký se s učitelkou domluvit, aby nám to vycházelo oboum...

iz*
hodnocení

1x

Napomenutí třídního učitele je něco jiného než poznámka

za zapomenutí úkolu nebo pomůcek.

Časté "zapomínání" může vést i k napomenutí nebo důtce (nejen) třídního učitele.

_____

"Zapomínání" podle mne nelze brát jenom jako zapomínání. Žák, který "zapomene" domácí úkol, nesplnil svou povinnost. Stejně žák, který zapomene pomůcky (nepřipravil se na výuku a kvůli chybějící pomůcce nesplní ani to, co má v té které hodině udělat).

Představte si, že takoví žáci budou tři. Co s nimi? Dát jim náhradní práci, k níž zapomenutou pomůcku nebudou potřebovat? Změnit práci pro celou třídu? Kolik příprav by měl učitel mít na každou hodinu, v nichž by zohlednil, že jeden žák zapomene pravítko, další tužku, třetí kružítko, ...? A kdy se zapomenuvšími žáky "dohonit" to, co se v hodině kvůli zapomenutým pomůckám nenaučili?

S náhradními pomůckami pro zapomínající žáky jsem se nesetkala v žádné škole (nejsou na ně prostředky).

jankastrak
hodnocení

Ale to já všechno chápu. A samozřejmě proti tomu jic nemám. Jen by mě spíš zajímalo, co mě učitelka poví ve škole - proč tam musím běžet :D Mám pocit, že se tam stejně nic důležitýho nedozvím. :D

Náhradní pomůcky: Maminka byla učitelka a náhradní pomůcky měla. Svoje. Respektive posbírané po dětech, které je ve škole zapomněly či ztratily a už se o ně nehlásily. Nejen pravítka, ale i ořezané tužky, rezervní propisky, pastelky... Vím, že ve škole bylo i několik párů rezervních bačkor. Za těch mnoho let, kdy učila, jsem jí někdy na konci školního roku pomáhala se stěhováním (hlavně květináčů). Vídala jsem kupičky cviček, triček i tepláků, které si děti neodnesly domů. Jí i ostatním učitelkám připadalo normální, že se něco z toho nevyhodí, ale ušetří "pro strýčka příhodu" pro další školní rok.

Pro Janku: Normálně se s učitelkou domluvte na nějakém termínu. Samozřejmě pochopí, že když nejde o úraz nebo něco mimořádného, nepoletíte do školy okamžitě. Rozhovoru se nebojte. Dětské zapomínání není nic strašného, prostě budete muset jako mnoho a mnoho rodičů školní aktovku víc kontrolovat.

hodnocení

0x

Tak jsem původně odpovídal v duplicitním vlákně, které bylo smazáno, tedy budu trochu opakovat po jiných rádcích:

Ne každé dítě si je ve 4. třídě schopno připravit tašku bez problému (já mám tenhle problém doteď a to jsem z kategorie dítě vypadl už hodně dávno). Nezbyde tedy, než školáka kontrolovat (a nebo přijmout fakt, že se mu to promítne do hodnocení). U nás se sbíraly nějaké mínusové body, potom přišly na řadu poznámky, důtka, ředitelská důtka a snížená známka z chování. Teoreticky. Prakticky je pololetí krátké a pokud se jedná o nějaké náhodné zapomenutí, nikdo to nedotáhl dál než k třídní důtce. Od dalšího pololetí se pak jede na novo. Naší starší "exotce"žena kontroluje tašku (nebo spíš to, co zůstává ležet okolo) dodnes (4. třída). Jinak nerozumím otázce, jak se to řeší ve škole. Pokud máte na mysli kázeňské postihy, tak viz. výše. Pokud myslíte jak to jít do školy vyžehlit, tak nijak. Je to jen problém důslednosti a zodpovědnosti dítěte, kterou může do jisté míry kompenzovat rodič. To, zda rodičovská kontrola není v konečném důsledku kontraproduktivní, je otázkou do pranice.
Zdroj: poradte.cz/...

martinaa*
hodnocení

0x

Hloupost to není, dcerka není "zapomnětlivá", ale prostě kašle na to, co má mít přinesené, přiznejte si pravdu. Byla jsem úplně stejná. Holt to chce nosit notýsek, blok, telefon, a zapisovat si všechno, co si má přinést. Ani pro učitelku není med, když dítě každou hodinu něco nemá. Mimojiné Vy jako matka byste měla dcerce tašku občas zkontrolovat, jestli je připravená.

Vám přijde jako maličkost, že dcera opakovaně - i po upozornění - nemá pomůcky? Přestaňte to omlouvat, jaká je to blbost a kdesi cosi, a naklusejte do školy. Chápu, že se Vám nechce, Vaše dítě je nejúžasnější a učitele vidíte jako otravující pakáž, ale problém je od toho, aby se řešil.

eivlis*
hodnocení

0x

Můj kluk je ve 3.tride a bylo nam receno, ze za 10 zapomenuti zapsaných-poznacenych do zakajdy bude následovat napomenuti tridni ucitelky. Osobne mi to prijde jeste dost benevolentni.. Kluka ucime, ze pokud zapomene, neudela, vykasle se na neco, tak si ponese nasledky sam, protoze to ma jako svoji povinnost jako my zase praci a milion dalsich veci.. Zapomenout muze kazdy, ale nemelo by to byt pravidlo, ale opravdu jen nahoda, takze i podle toho bych to pripadne s klukem resila. Pokud vim, ze je to u nej pravidlo, tak tzv. jdu po nem ve smyslu zakazu her na pc atd.., ale pokud nahoda, tak jen reknu at si da priste vic pozor..Naseho v tomto tak "dusim", ze u nej je to nastesti jen ta usmevna nahoda...

sgsdgs
hodnocení

0x

Jestli ani vy, ani dcera, nedokážete ráno připravit kompletní tašku do školy, tak proč nekoupíte pomůcky 2x, jedny nenecháváte ve škole a jedny doma? Psací potřeby zas tolik nestojí, dcera by to navíc nemusela tahat v tašce sem tam.

buss
hodnocení

0x

Janka, ač se to jako vždy některým líbit nebude, podívejte se na školský zákon, ale tam pro děcka sankce nenajdete, jen výchovná opatření a najdete tam ale základní práva a povinnosti žáka. Takže musíte načíst vyhlášku a školní řád školy vaším dítětem navštěvovanou a ten byste měla jako zákonný zástupce znát. Není určen jen pro žáky, zvláště vzhledem k věku (staráte se o dítě do plné svéprávnosti). A tam najdete projednávání závažných otázek týkajících se vzdělávání žáka, co uloží ředitel či třídní učitel, Najdete ho na webu školy. Napomení a další se zaznamená do dokumentace školy. Kontrolujte jí, co má do školy nosit
Odlehčeně, zapomene pravítko, učebnice ... a jednou někde děcko.

borax*
hodnocení

0x

Můj starší syn měl ve 4. třídě napomenutí třídního učitele za časté zapomínání. Často neměl úkol (i pomůcky), i když se dušoval, že žádný nemají v notýsku nic zapsané neměl. Nejde to zkotrolovat, sem tam jsem zavolala spolužačce, ale když měla k němu ve škole hloupé poznámky, přestala jsem. S učitelkou češtiny a matiky jsem se domluvila, že mu na konci hodiny zkotroluje a podepíše úkolníček, že si úkol zapsal a my doma jsme podepsali, aby věděla, že jsme o úkolu věděli. To fungovalo. Ale že si má přinést něco do výtvarky, nebo ztratil kružítko, pravítko..prý to má v lavici...houby, nic neměl. Až dostal poznámku.

Co se týká napomenutí, tak to bylo zapsané na konci roku v žákovské knížce: Uděluji napomenutí třídního učitele za časté zapomínání. A to je vše...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]