Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úkol do fyziky nevím si rady

Od: martinf odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, chtěl bych vás o něco poprosit,dostali jsme úkol do fyziky a já si fakt nevím rady. Je to úkol z fyzikální olympiady pro základní školu a já jsem v prváku průmyslovky,ale fakt si nevím rady :( a potřeboval bych i postup. děkuji :)

Vykoná-li kolotoč za každých 5 s jednu otáčku, otočí se za 5 s o 360° neboli za 1 s o 72°. Otáčí se tedy úhlovou rychlostí 72°/s (stupňů za sekundu). Kromě této jednotky lze použít např. °/min, °/h apod.a) Určete úhlové rychlosti sekundové, minutové a hodinové ručičky na hodinkách, úhlovou rychlost otáčení Země kolem své osy vzhledem ke Slunci a úhlovou rychlost oběhu Země kolem Slunce. Seřaďte tyto rychlosti podle velikosti od největší po nejmenší a uveďte poměry dvou sousedních úhlových rychlostí. b) Pomocí ručičkových hodinek a polohy Slunce na obloze lze určovat světové strany. Popište tuto metodu a zdůvodněte ji předchozími výpočty v části a). Zvažte i část roku, kdy používáme letní čas a situaci na jižní polokouli.

výtka
Upozornění od sys kapkanadeje 08. 02. 2016 14:44:11
Zdravím. Jsi v prváku průmyslovky? Jinde píšeš, že je Ti 12 a chodíš do sedmé třídy.. Těch úkolů sem dáváš pod různými nicky celkem dost a žádáš o vyřešení. Nepomohlo by Ti spíše a více docházet třeba na doučování?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

x®
hodnocení

0x

Víš, co je doba oběhu, čili perioda? Značíme ji T (velké té). Při jednom oběhu se opíše úhel 360 ° = 2π radiánů. A jestliže tento úhel vydělíš periodou, získáš úhlovou rychlost:

ω = 360 °/T.

Za jak dlouho ručička u hodin vykoná jeden oběh, to snad víš.

A jak se určí světové strany pomocí hodinek máš vysvětleno např. zde: diverzanti.cz/...

rv*
hodnocení

0x

Třeba minutová ručička oběhne dokola (360 stupňů) za 60 minut, její úhlová rychlost je tedy 360 st/60 min. To udělej se všemi ostatními a převeď si je na stejnou jednotku, třeba st / rok.

Například 360 st / 60 min = 360 st / 1 hodinu = 360*24 st / 1 den = 360*24*365,25 st / 1 rok

martinf
hodnocení

Zdravím prosím vás kdy jsem něco takového psal? jsem tu poprvé tak nechápu jak bych mohl napsat tolik příspěvků :) děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]