Nejste přihlášen/a.
Ahoj potřebovala bych poradit kam na stredni skolu chtela jsem na zubarku nebo na design a nebo grafickou skolu a take nejaka prace ktera se dobre plati děkuji za nazory
Aktuálně se dobře platí šikovným zedníkům a silničářům. Jestli chcete studovat VŠ - zubařka, design, grafika... pak je nejlepší obecné studium, tj. Gymnázium. A snažit se a snažit se ... sebevzdělávání v daném oboru během studia střední školy je výhodou pro další přijetí na VŠ.
doplněno 09.06.15 21:13:Zubařka je uvedena jako první - ale není si jistá .. gympl je obecný. Za 3 roky si to rozmyslí a bude chtít být ing. projektant...
Ahoj, já být tebou, tak jdu na gymnázium, když si ještě nejsi jistá s tím, co chceš v budoucnu dělat...kvalitní gymnázium tě připraví na většinu oborů...teda kromě grafiky a designu (i když u nás jsme měli štěstí na hodně kvalitního učitele výtvarné výchovy...jeho žáci odcházeli na takové obory jako je architektura a design atd., ale to si myslím, že bude spíš výjimka). Každopádně, jestli chceš dělat učitelku nebo zubařku, tak se ti gympl bude hodit...kdyby sis to později rozmyslela a chtěla dělat třeba matematičku, ekonomku, tak klidně můžeš...(sice to bude na gymnáziu asi těžší a ty první roky na vysoké škole budou taky náročnější, ale je tady ta možnost výběru...což si myslím, že je nejdůležitější, když ještě netušíš, co by tě mohlo nejvíc bavit).
@jmlc no nemate ale vubec pravdu, co se tyce grafiky a designu je dobre zacit rovnou a ne se flakat na 4 roky gymplu, kde neni ani vytvarka... napr Stredni prumyslova skola, Stredni graficka skola apod, nazvy jsou ruzne (na techto skolach jsou samozrejme talentove zkousky) ... teoreticky i "pajdák"
To same, ba jeste vice, plati pro zubare, zubar musi mit medicinu a tam se jen tak dostat neda a gympl neni schopny pripravit na prijimacky... nehlede na to, ze ikdyby ji nakrasne z toho gymplu vzali, bude muset prvni rok dohonit znalosti z biologie, chemie atd, se kterymi vysoka skola u uchazecu pocita. Cili nejlepsi volba pro tento obor je Stredni zdravotnicka skola, nicmene medicina neni zrovna prochazka ruzovym sadem...
Hlavne nechapu, za co mate bod
respektive tady jsme presne u toho, kdy vase odpoved muze poskodit tazatele, viz Odpovědi, které n/...
v Praze doporucuju Hellichovku graficka-praha.cz/...
doplněno 09.06.15 16:28:@lionka no muzu mluvit hlavne za grafiky a designery, prijimacky na medicinu jsem nedelal nicmene po skole muze zjistit, ze uz na vysokou skolu nechce a muze rovnou pracovat jako graficka/designerka (podle oboru, ktery si vybere), kdezto s gymplem nebude nicim
joudic: Nedovedu si představit lepší přípravu na medicínu a zubařinu než gympl. Viděl jste někdy přijímačky na medicínu? Tam jsou normální příklady z fyziky a chemie a obecná biologie, někde tuším i obecné studijní předpoklady. To, co je na přijímačkách, se na zdrávkách většinou moc neučí. Zdrávka je zaměřená spíš na praxi, ošetřovatelství, somatologii etc., kdežto přijímačky na medicínu jsou víc teoretické, všobecné a širší. To spíš studenti ze zdrávky mají problém dohonit znalosti z biologie, chemie a fyziky než gymnazisté. Taky že na medině je drtivá většina studentů z gymplu, ze zdrávky a z lyceí jich zas tolik není.
nojo ale když neví, jestli chce dělat zubařku, nebo ten grafický design, he?
půjde na zdrávku, a po 2 letech tu bude dotaz jak změnit střední školu že ji to vůbec nebaví že chce dělat design a bude začínat střední odznova
takže spíš ta vaše rada ji může stát ztracené roky, z gymplu běžně chodí lidi na medicínu i grafárnu
no to by si mela co nejdrive srovnat v hlave, jsou to dost rozdilna povolani, take na grafiku by mela mit nejaky talent, jinak se neuzivi, ikdyby ji vzali. Bud ji bavi design, umeni, navrhovani, kresleni, 3D apod nebo by rada denne odvrtala a koukla do otevrenych ust 15-20 lidi, oboji je tak rozdilne, i co do mnozstvi uciva a typu dennodenni praxe, ze smer se da zvolit podle me pomerne jednoduse
Míšo, máš příliš velký rozptyl zájmů. Vyber si jedno a k tomu něco, co je příbuzné a na to se soustřeď. A z toho vyplyne potřebné vzdělání.
doplněno 11.06.15 06:54:Zubaři mají gymnázium a pak VŠ medicinu. Možná instrumentářka? Sestra u zubaře?
na design jsem se rozhodla ze nepujdu bud tedy na grafickou coz je v hk a nebo na zubarku ale nevim a koukala jsem na stredni skolu v hradci nevite jestli tam nejaka takova bude?
Pokud chceš na zubařku, tak možná sem zshk.cz/... . Tento rok sice obor neotvírají ale příští možná ano. Gympl bych bral až jako poslední možnost.
ano na tom taky koukala a premyslim jeste na ucitelku na zakl.skole a nakonec jsme se hctela zeptat neznate nekdo stredni skolu designu? nejlepe hradec nachod
Zvol si takový směr povolání, který Ti je blízký, ke kterému máš sklony, přepoklady. Je to těžké v tomto věku, ale volit školu podle toho, kde je škola je špatně.
Jaké máš zájmy, co děláš ve svém volném čase, co dělají rodiče a nejbližší příbuzní? Oni tě znají, zkus si s nimi popovídat. S rodiči, prarodičemi, oslov tety, strejdy. Potom máte ve škole výchovného - kariérního poradce? S ním jsi už něco konzultovala a též s třídním učitelem? Zubní lékař je podle mě dosti těžké řemeslo, i když jsou samozřejmě i zubařky, tak je to fyzicky namáhavá práce vhodnější pro muže. U pedagogického směru je potřeba hrát na hudební nástroj, tak snad na něco již máš základy a je dobré umět hezky zpívat.
Já když jsem to před 40 lety řešila, tak teta a i dokonce pošťák tenkrát řekli, na co jsem se to dala, že se na to vůbec nehodím a měli pravdu /servírka - hotelová škola/.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.