Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Samozřejmě nebo samozdřejmě

Od: 1clyan odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,
je správně samozřejmě nebo samozdřejmě?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

johnys2000*
hodnocení

3x

"Samozřejmě" jako "samozřejmý" ;)

ladinpraha*
hodnocení

3x

Samozřejmě bez D - od slova ZŘEJMÝ.

Marcelko, už jsem to několikrát viděl i tady na poradně.

máš pravdu :) poradte.cz/...

culdabulda1*
hodnocení

1x

- jak jsi přišel na samozdřejmě?

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, to jsou věci v té naší češtině. No, samozřejmě je správně samozřejmě.

Ono to není "samo z řejmě" ani "samo z dřejmě". Patrně jste inovátor jazyka. Zdravím!

Bude to také tím, že mládež (od 6 do 80 let) málo čte. Nepamatuje si, jak to které slovo má vypadat.
Ti starší už buď sem-tam nepamatují nic, nebo už na čtení nevidí. Jsou samozřejmě vyjímky.
Vlastně jsem chtěl jen připomenout podpadky a součastně... na ty jsem si zrovna vzpomenul.
doplněno 25.01.15 17:17: Samozřejmě se ty vyjímky blbě vyjímají...
nejsem výjimka, už i mně ten Němec na A. občas něco zatají. A to se počítám ještě mezi tu mládež...
faithoncemore*

Chtěl jste říci výjimky ;)

doplněno 25.01.15 17:21:

:) ..popravdě řečeno i když pravopis ctím a dodržuji, tak slovo "výjimka" mne docela rozčiluje a vnitřně se s ním neztotožňuji (když něco vyjímám, tak by přeci vyjímka byla daleko logičtější, viďte?)

ladinpraha*

Výjimka - pěkná blbost, že? Od slova jímat.

Snažím se to psát správně, ale fakt se mi to šprajcuje. Dlouhá léta se to psalo a říkalo jinak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]