Slovo samozřejmě může ve větě plnit buď funkci příslovce ("Udělal to naprosto samozřejmě"), nebo _ a to je obvyklejší _ funkci částice ("Pobytové i poznávací zájezdy vám samozřejmě rádi připravíme i na míru").
Z hlediska pravopisu je důležité, že v obou těchto případech píšeme v tomto výrazu pouze -mě, nikoli -mně, tedy samozřejmě (nikoli samozřejmně a pochopitelně ani samozdřejmně). (cit.)
Předem se omlouvám, že neporadím, pouze přihodím do diskuze. Občas mě dokáže rozpálit do běla slovo "podpaždí". Vždycky mám chuť se člověka zeptat, jestli mu z ramene roste paže nebo nějaká pažď.
Řekla bych, že někdo chce být za každou cenu spisovný a chybí mu patřičné znalosti.
Mě vytáčí slovo "jse" - "Jak jse to udělá? Kdy jse vrátíš?..."
jofa*
Tak to slyším poprvé, že tam někdo přidává - j. Jak jse to udělá? Jedině, že by měl nějakou vadu řeči. Že se běžně vynechává - j to ano...nebyl ste včera?
alileta*
Tady na poradně jsem to už viděla mnohokrát - v psané podobě, samozřejmě.
jofa*
Tak to je jiná, že někdo neumí psát. Taky se člověk splete.
Není to tím, že neumí psát, ale tím, že nemá nejmenší cit pro češtinu. Nechápe, že existuje zvratné zájmeno se, které nemá nic společného s tvary slovesa být. Matně tuší, že "já sem" je špatně, že musí být "já jsem". A splyne mu to s "já se..." a snaživě tam nacpe to "spisovné" j (jse). Vždycky mě to namíchne, kde proboha kdy kdo viděl slovo "jse"?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.