Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Nedostuduju ji. Jsem ve třeťáku a mám plno nesplněných zkoušek a nemám sebemenší zájem tu školu dokončit. Mám zálusk na práci, na kterou tu školu vůbec nepotřebuju, naopak bude pro mě spíš ještě překážkou (řidič autobusu a kamionu). Doma mě samozřejmě nutí studovat a já furt slyším, jak je vzdělání důležité, že tu školu musím dodělat a podobně. Jenže čím víc do mě ryjou, tím víc chci skončit. Mám strach to vzdát teď, a tak pokračuju dál s tím, že o zkouškovém v lednu nebo v únoru definitivně skončím. Chtěl jsem už několikrát skončit, ale rodiče mě vždy přinutili, abych si dodělal alespoň bc. Asi na to fakt musím jít hrubě a nechat se vyhodit, aby to pochopili. Přitom jsem nechtěl nechat to zajít až tak daleko.
Už není žádná šance, že bych prošel. Flákám, co to jde. Nemám vybráno žádné téma na bakalářskou práci. Na některých předmětech už mám za jeden měsíc tolik absencí, kolik máme mít za semestr. Doma lžu, jak tiskne, o tom, jak se učím na průběžné písemky a dělám projekty (některé skutečně dělám) a babičkám div nebásním o tom, jak mě to tam baví. Co můžu dělat... Opakuju jeden předmět z minulého roku a je to vyhazovací předmět, ten neudělám, ani kdybych se snažil. Tak prostě doma řeknu, že jsem ho neudělal a budu muset skončit. Vícekrát opakovat nemůžeme. A že bych nastoupil jakoby do prváku a nechal si uznat předměty, tak to naštěstí taky nejde. U nás na škole je nějaká výjimka, že se neuznají známky 2- a 3 (těch mám hodně) a uznají se známky jen z posledních dvou let (takže ne z prváku). Tohle pravidlo mě zachrání, pokud by mě naši nutili jít dál, už to prostě nepůjde. Musím tu přetvářku vydržet ještě do ledna/února, není to jednoduché. Jsem podvodník a flákač, ale mám své důvody.
Je pro mě přijatelnější předstírat, že mě vyhodili, protože jsem to o zkouškovém nezvládl, než když to teď vzdám (i když to vzdám o zkouškovém taky, ale to se nikdo nedozví). Dále nechci vypadat jako blbec mezi přáteli. Většina z nich je na vš, někteří už mají tituly a nemají s tím takové problémy jako já. Navíc mám teď novou brigádu, je to sice jen jeden den v týdnu, ale baví mě to. Musel bych s tím přestat, pokud bych si našel práci. Je pravděpodobné, že bych si práci jen tak nenašel, takže bych jí mohl mít dál. Ale je tam kolega, který mi tu brigádu dohodil a kdoví, co by si o mě myslel, kdybych tu školu vzdal a pak třeba i tu práci, kterou mi dohodil. A ještě jde o jednu věc. O holky. Mám s nimi problémy, jsem introvert, v kontaktu s nimi jsem stydlivější a bojácnější. Tady na škole jich je spousta a když už nic jiného, tak se na ně snažím aspoň usmívat nebo je i oslovit, abych se mohl seznámit a tak. Až budu jezdit s kamionem, tak, uznejte sami, žádnou nepotkám.
Takže tak.
Já jsem taky nedokončil studium VŠ, bylo to nad moje síly. Ale měl jsem štěstí, na střední škole jsem se dostal levně k řidičáku sk. B + C, protože jsme to měli jako součást studia. Takže jsem si za své udělal E a vztahovala se na mě naštěstí také vyjímka a na profesák mi stačilo jen 35 hodin školení za nějakých 4200 Kč + E asi za 6500 + zk. Takže jsem zaplatil nějakých 10 000 a mohl jsem si hledat práci řidiče. Dlouho se mi bez praxe nedařilo, ale nakonec jsem si našel práci u jednoho z nějvětších dopravců u nás. Začel jsem jezdit MKD do Velké Británie. Po půl roce jsem ale z důvodu optimalizace poboček dopravce zkončil opět na Úřadu práce. Naštěsí jsme měl peníze a tak jsem mohl investovat do dalšího vzdělání. Za 16 000 Jsem si udělal D a za nějakých 12 000 i profesák z C na D. Počítal jsem s tím do budoucnosti. Autobusem se mi hned jezdit nechtělo. Ale osud tomu chtěl jinak a tak jsem skoro ze srandy odpověděl na inzerát firmě, kde hledali řidiče autobusu. Nečekal jsem, že mi odpvědí ale skutečně se tak stalo a dokonce si mě i vybrali. Takže již 3/4 roku dělám řidiče autobusu. Když to srovnám s kamionem. Nemusím kurtovat, v noci spím doma, jsem mezi lidma mám 2x větší základ v platu než na MKD, tam bylo skoro vše v náhradách, nemusím se tolik stresovat, odjedu si svůj na ten den přidělěný turnus a mám klid. Ale zase. Musím se snažit jezdit podle pravidel, 50 ve vesnicích, hlavně, kde jsou radary, aby cestující neviděli, kolik jedu, stopky se snažím dodržovat, zákazy předjíždění atd. Když jsem jezdil kamionem, tak jsem to dodržoval tak normálně. Ale zase, jezdím ty nejhorší cesty, většinou silnice 3. třídy vesnicema, v kamionu jsem si nastavil na dálnici tempomat a jenom jsem točil volantem, tady musím být pořád ve střehu, taky abych se neokradl a vyšla mi tržba. Ale když to celkově porovnám, na kamion bych se asi z autobusu vrtátit nechtěl. Jezdím linky do 50 km takže ani o kartu se starat nemusím. Podle firemního nařízení jezdíme bez karet v OUTu.
Protože mám skupinu B a C od června 2007 a vztahuje se na mě vyjímka, že jsem nemusel dělat 140 h školení a stačilo mi jenom 35 h. Tahle vyjímka ale končí někdy v polovině roku 2009. Takže kdo má řidičák získaný později, na něj se již nevztahuje bohužel. Jinak na D jsem na žádnou vyjímku nedosáhl, tam je to pořád stejné při rozšiřování profesáku. Jinak dneska už k C nedostanete ani T. Kdyby neměl steští a všechno si musel platit sám, tak bych se nikdy řidičem asi nestal. Musel bych investovat cca 7000 B, 12 000 C, 7000 E, 16 000 D (jestliže bych už měl C jinak cca 24 000), profesák 140 h 25 000, profesák na D 13 000 + náklady na dojíždění a zkoušky a dopravně-psychologické vyšetření tak abych mohl mít co mám dnes tak bych musel investovat nějakých téměř 85 000. A kdybych chtěl T tak i to bych si již dnes musel zaplatit, protože se již nedává automaticky k C. Takže střední škola mi v tomhle směru velice pomohla. Navíc u mladých lidí u C pod 21 let a D pod 24 je potřeba na profesák 280 h místo 140 takže cena kolem 40 000 jen za profesák. Takže kdyby jste chtěl do kamionu od 18ti nebo do autobusu od 21 let, tak musíte mít 280h profesák
Nechci Vás strašit jen říkám co Vás čeká. Tenkrát jsem usiloval o rekvalifikaci od úřadu práce na D aby mi pomohli. To se mi nepovedlo, tak sem si ho vč. profesáku hradil za svoje.
přiznám se, že vůbec příspěvku nerozumím jste ve třeťáku na VŠ, tedy jste plnoletý, tedy rozhodujete sám za sebe a školu můžete ukončit i bez souhlasu rodičů. pokud kolem sebe máte přátele, kteří vás při nedokončení VŠ budou považovat za blbce, tak to tak holt máte a bude jedno, jestli odejdete dobrovolně nebo se necháte vyhodit od zkoušek.
najděte si zaměstnání, najměte si byt a ukončete školu. pokud možno v tomto pořadí. jste dospělý, svéprávný, jste odpovědný za vlastní život.
ad ženy a kamion. nějak mi není jasné, proč by profese kamioňáka měla znamenat, že už nemáte potkat žádnou ženu?
Já neříkám, že nemůžu tu školu ukončit, jen mám prostě strach to udělat, protože naši jsou na tohle hákliví.
Už jsem tu tvou otázku četla jinde, stále uvádíš důvody, že máš strach z rodičů a kvůli holkám na škole je výhodné na té škole zůstávat. Spoustu lidí se k tomu vyjádřilo, ale stále ti asi neřekli to, co potřebuješ slyšet, když se k tomu vracíš.
Co vlastně chceš nebo potřebuješ slyšet? Co by ti pomohlo?
doplněno 15.11.14 15:44:Bylo to na Zpovědnici, ale to není důležité. Uhnul jsi před mou otázkou, můžeš se nad tím, prosím, zamyslet a odpovědět mi? Díky.
doplněno 15.11.14 17:31:Dobře, takže potřebuješ ještě vícekrát slyšet, abys to řekl vašim hned a postavil se na vlastní nohy a dodává ti to odvahu to udělat? Nebo abys studoval a neodcházel, i když tvrdíš, že je to nemožné? Nebo slyšet, že to nemá řešení? Nebo co vlastně?
Minule jsem tu psal něco podobného, ale to bylo o tom, že bych chtěl jít na učiliště, což mi rodiče zakázali. To byla trochu jiná situace a o holkách jsem tam nic nepsal.
Jenže mi poradilo málo lidí a minule mně tady poradilo lidí dost. Proto jsem to napsal i sem. Taky bych chtěl slyšet víc názorů.
Začnu od zadu. Žádnou nepotkám! Pokud si najdete nyní děvče u Vás na škole, bude chtít s Vámi pokračovat, když ona bude vysokoškolsky vzdělaná a Vy vejšku nedoděláte a budete jen obyčejný řidič? I takto mohou děvčata na to pohlížet. A za druhé, i když budete spolu chodit dále, bude děvčeti vyhovovat, že ona bude v době Vaší dlouhodobé cesty do zahraničí sama na bude na Vás čekat? A pokud se bude chodit bavit třeba s kamarádkami, nebude Vám to vadit? Nebudete žárlit? Co když se s někým seznámí, bude se s ním vidět častěji než s Vámi a pak Vám dá sbohem. I toto se může stát. Ale nemusí to tak samozřejmě být.
Ještě otázka. Pokud skončíte VŠ, zaplatíte si příslušnou autoškolu sám? U budoucího zaměstnavatele by jste měl mít již zajištěné místo a jak to bude s Vaší praxí - zkušeností s řízením? Drahé auto Vám snad s čerstvým řidičákem nesvěří. Zodpovídáte za auto ale i za náklad. Nutné je být pojištěn. Jízda do zahraničí předpokládá znalost cizího jazyka, dopravních, celních předpisů, značek té země, apod.. Ještě si uvědomte, jestli jste zcela zdravý a dobře vidíte. Pokud budete mít tyto otázky vyřešeny a jistě i další, co Vám brání jít za svým snem? Je to Váš život, Vaše rozhodnutí. I za cenu, že nyní zklamete rodiče. Později ocení, že jste šel za svým snem, něco dokázal a budete v životě spokojený. Třeba si později založíte i svoji firmu.
Já neříkal, že chci jezdit hned do zahraničí, to bych se bál. Zkušenosti s řízením náklaďáku opravdu nemám, jedině s traktorem a malou dodávkou (to je ta moje současná brigáda). Jak je mám asi získat? Nejsem zcela zdravý a dobře nevidím, ale prohlídkou bych měl projít.
Pokud by jste jezdil s čerstvým řidičákem zde, tak nejdříve jako závozník, později tedy sám, nejlépe, kdyby někdo známý ze začátku. Auto si musíte třeba večer sám naložit, můj známý pak v autě spí -hlídá- a ráno mezi druhou a třetí vyjíždí na cestu, aby objenávka byla v čas u objednatele. Jinak stravování řidiče z povolání je pěkně nezdravé, jídlo ve spěchu, po restauracích, neustále stlačený žaludek, mnoho řidičů má hemeroidy.
Ale můžete se i dobře uživit s malou dodávkou, proč ne. Ovšem nejlepší by bylo udělat si výuční list. Zrovna nedávno jsem četla, jak vysokoškolák nemohl sehnat práci a protože ho bavilo dělat se dřevem, rekvalifikoval se na truhláře, založil firmu a nyní dělá práci, která ho nejen baví a i velmi dobře uživí. Co máte za koníčka? Nešlo by nad tím uvažovat a spojit koníčka s pracovním zařazením. Pohanka
Mě nepřesvědčíte ani nevystrašíte. Stejně to půjdu dělat. Nevím, co bych jiného měl v životě dělat. Dodávku ne, něco nad 3,5 tuny.
O výučním listu jsem silně uvažoval. Ale jsem manuálně nešikovný, takže bych měl v praxi problém. Navíc mi to rodiče zakázali a to docela drsně. Můžete si o tom přečíst mojí 4 měsíce starou otázku: poradte.cz/...
dík za odkaz, přečtu si
doplněno 15.11.14 19:20:Nevíte se svým životem rady. Každý Vám tady můžeme poradit, ale rozhodnout se a prožít svůj život musíte sám. Nemyslete, každý z nás bojuje, nebo bojoval s menšímí, nebo většími problémy jako Vy.
Jak napsal Ondra Mergl - cituji: ,,Kdo žije život podle druhých, ztratí sám vlastní.
Svůj život prožíváš jenom ty, proto o jeho podobě rozhoduj sám, bez ohledu na ostatní.,,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.