Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Pokračuji v tomto tématu poradte.cz/...
Udělal jsem nové,aby bylo vyditelné.
Potřebuji prosím vysvětlit,jak se počítají tyto příklady:
1. Pravoúhlý trojúhelník, c=12cm, Alfa=50°, Beta=40°,jak se prosím vypočítají strany a,b?
2. Pokud by místo c=12cm bylo např. a=10cm,vypočítají se strany c,b stejně,jako u příkladu 1.?
3. Pravoúhlý trojúhelník, b=15cm, c=20cm,jak vypočítám stranu a, úhel Alfa,úhel Beta?
Moc děkuji.
Minule jsem psal:
sin α = a/c (slovy: sinus je poměr protilehlé ku přeponě)
cos α = b/c (kosinus je přilehlá ku přeponě).
Zdroj: poradte.cz/...
Nic ti to neřáká?
(a jen tak na okraj, přečti si pravidle poradny, speciálně Z6)
Zkusil jsem se to naučit podle sešitu,můžete mi prosím někdo dát nějaký příklad na pravoúhlý trojúhelník?
Napíšu,jaký mi vyšel výsledek a vy mi to zkontrolujete.
Děkuji.
Zkuste pro začátek spočítat ten svůj příklad
1. Pravoúhlý trojúhelník, c=12cm, Alfa=50°, Beta=40°,jak se prosím vypočítají strany a,b?
Nejprve si můžete udělat kontrolu, zda jde skutečně o pravoúhlý trojůhelník, Součet úhlú v trojúhelníku je
α + β + γ = 180° ⇒ γ = 90°
takže je to v pořádku. (To zadání je redundantní, stačí zadat alfa nebo beta, když už je zadáno oboje, využijeme taho jako kontrolní funkci.)
No a pak počítejte. Připomenu:
sin α = a/c (slovy: sinus je poměr protilehlé ku přeponě)
cos α = b/c (kosinus je přilehlá ku přeponě).
odkud a = c*sin α , dosaďtě, k výpočtu sin α použijte tabulky nebo kalkulačku (v dnešní době asi spíš tu, my jsme ještě byli odkázáni na tabulky; měli jsme slogan "Již v době mýtické/tabulky logaritmické´měla každá potvora/od Valoucha doktora).
Nýsledně podle tohoto vzoru vypočtětě b, a z cvičných důvodů doporučuji učinit tot騞 za pomoci úhlu β (který je protilehlý k straně b a přilehlý ke straně c).
Na otázku z příkladu 2 zkuste si odpovědět sám, po tomto tréninku byste to mohl zvládnout; kdyby ne, tak se k tomu vrátíme. A příklad 3? Začnete samozřejmě Pythagorovou větou k dopočtení strany a. Pak výpočet sinu alfa, beta je prosté použití definice, a vlastní úhel pak spočtete zase z tabulek nebo kalkulačkou.
A doporučuji vše si kreslit, případně, chcete-li hloubkovou kontrolu, obrázky nascanovat / vyfotit a přiložit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.