Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Goniometrická funkce

Od: kedar* odpovědí: 2 změna:

Ahoj.

Budu zkoušený z Goniometrické funkce,ale vůbec jí neumím.

Můžete mi jí prosím někdo vysvětlit?

Počítáme tam s Cosinus a Sinus.

Děkuji moc.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Myslíš sinovu a cosinovu větu? Jen dosazuješ do vzorečků.

Jestli myslíš úpravu výrazů nebo goniometrické rovnice, tak to chce jen procvičovat.

Zeptej se přímo na něco konkrétního čemu nerozumíš.

hodnocení

1x

Opravdu dost široká otázka, odpověď v takové obecnosti by znamenala kompletní výklad. Mimo jiné výklad o orientovaném úhlu, víte, co se tím myslí? Pokud jste si ho zaváděli, rozumíte tomuhle?

Bez problémů mohu napsat definici sinu a kosínu pro ostrý úhel, v pravoúhlém trojúhelníku: Jestliže mám pravoúhlý trojúhelník o stranách a,b, c (c je přepona), a úhel u vrcholu A (tedy ten mezi strnamu b a c) označím α, tak je

sin α = a/c (slovy: sinus je poměr protilehlé ku přeponě)

cos α = b/c (kosinus je přilehlá ku přeponě).

No ale dál je toho hodně a nevím, co konkrétně potřebujete. Jednak mezi goniometrickými funkcemi platí hafo vztahů (třeba z Pythagorovy věty odvodíte snadno "goniometrickou jednotku" sin²α + cos²α = 1) , jednak k zavedení obecného úhlu už potřebujete vědět něco o orientovaném úhlu (například za účelem výše zmíněné sínově a kosínové věty - to jsou dvě různé věty, a taky se omlouvám, že používám spojovník místo pomlčky, ale on ji editor nedovoluje, leda "dlouhou" momlčku (m-dash) — , a to se mi taky moc nelíbí). Takže rádi poradíme, ale ptejte se trochu konkrétněji, třeba na příkladech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]