Nejste přihlášen/a.
Ahoj.
Budu zkoušený z Goniometrické funkce,ale vůbec jí neumím.
Můžete mi jí prosím někdo vysvětlit?
Počítáme tam s Cosinus a Sinus.
Děkuji moc.
Opravdu dost široká otázka, odpověď v takové obecnosti by znamenala kompletní výklad. Mimo jiné výklad o orientovaném úhlu, víte, co se tím myslí? Pokud jste si ho zaváděli, rozumíte tomuhle?
Bez problémů mohu napsat definici sinu a kosínu pro ostrý úhel, v pravoúhlém trojúhelníku: Jestliže mám pravoúhlý trojúhelník o stranách a,b, c (c je přepona), a úhel u vrcholu A (tedy ten mezi strnamu b a c) označím α, tak je
sin α = a/c (slovy: sinus je poměr protilehlé ku přeponě)
cos α = b/c (kosinus je přilehlá ku přeponě).
No ale dál je toho hodně a nevím, co konkrétně potřebujete. Jednak mezi goniometrickými funkcemi platí hafo vztahů (třeba z Pythagorovy věty odvodíte snadno "goniometrickou jednotku" sin²α + cos²α = 1) , jednak k zavedení obecného úhlu už potřebujete vědět něco o orientovaném úhlu (například za účelem výše zmíněné sínově a kosínové věty - to jsou dvě různé věty, a taky se omlouvám, že používám spojovník místo pomlčky, ale on ji editor nedovoluje, leda "dlouhou" momlčku (m-dash) — , a to se mi taky moc nelíbí). Takže rádi poradíme, ale ptejte se trochu konkrétněji, třeba na příkladech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.