Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Windows XP a Windows 98 na jednom PC

Od: cimbal64 odpovědí: 12 změna:

Mám PC s následujícími parametry: Intel Core 2 Duo, 2 MHz, 4 GB RAM. Mám na něm dva disky - jeden o cca 200GB, na něm mám nainstalovaný Windows XP (Home Edition, SP3). Druhý, ze staršího vysloužilého PC, má 40GB a je zatím nevyužívaný. Bylo by možné si na něj nainstalovat nějaký starší Windows - 95/98/ME? (Cílem je zejména hraní starších her a porovnávání funkčnosti staršího a novějšího systému.) Četl jsem o tom, že je možné mít vedle sebe Win 7, Win Vista, Win XP a třeba Win 2000, třeba i na jednom disku rozděleném do oddílů. Ale je možné mít na takovém PC vedle sebe Windows NT a Windows pro DOS? Existuje případně nějaký speciální postup, jakým se tyto systémy musejí nainstalovat, aby bylo možné si po zapnutí PC vybrat OS, který se má nabootovat?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

0x

CPU snad 2 GHz, ne? :-D
98čky asi nesnesou 4 GB RAM, bude třeba HimemX a možná některé další programy z windows98.ic.cz/...
95 asi taky ne, ale tam nevím, jak to řešit, možná taky bude fungovat výše uvedený program.
Win 3.11 a nižší jsem zatím nikde nenašel.

luke237
windows98.ic.cz - unknown host :(
praivo*

Mně to jde...

luke237
The operation timed out when attempting to contact windows98.ic.cz *ee*
Na jine strance jsem prave cetl, ze ic.cz ma dlouhodobe problemy s hostingem a proto ten clovek zmenil poskytovatele. Ani se mu nedivim. Precetl jsem si tu stranku windows98 z Google cache.
luke237
luke237
Tak uz jsem se take dockal. To se teda zase jednou superhosting.cz vyznamenal *sok*
cimbal64
hodnocení

CPU samozřejmě 2 GHz, omlouvám se... :)

luke237
hodnocení

0x
je možné mít vedle sebe Win 7, Win Vista, Win XP a třeba Win 2000, třeba i na jednom disku rozděleném do oddílů.
Mozne to asi bude. Ja tady nedavno popisoval situaci, kdy mel clovek asi 11 ruznych verzi Win7 a Win8 na jednom disku.

Win7 a W8 maji tu vyhodu, ze mohou byt umistene i v logickych oddilech. Starsi verze chtely jen primarni. Navic W98 mely ten nechutny zvyk, ze si osahaly vsechny disky a vydelaly se i do oddilu, ktere neumely precist (zvlast FAT32), takze zrusili v podstate cely disk a misto toho tam jen byl videt jejich adresare Recycled a jeste nejaky jiny, ktery jsem uz zapomnel. :(

cimbal64
hodnocení

A co kdybych vyndal disk s WinXP, nainstaloval na ten zbylý Win98 a pak znova zapojil ten s WinXP?

luke237
To urcite pomuze. Oni si ale ty jine disky osahavaji pri kazdem startu. Takze jestli ty XP nemas na NTFS, tak bych si dal pozor a jestli je nemas zazalohovane, tak bych radeji dal do bootmanageru prikaz na skryti oddilu XP.
Jestli jde nejak zakazat W98 sahat na jine oddily netusim. :(
Nevim presne, co se musi v XP nastavit, aby mohly behat z disku, ktery neni primarni na primarnim kanalu. Kdyz se rozhlednes po netu, tak navodu urcite najdes tunu.
cimbal64
hodnocení

Ne, XP mám samozřejmě na NTFS. Ten disk je rozdělený na dva oddíly, jeden o cca 40GB, na něm je nainstalován WinXP, druhý oddíl (těch zbylých cca 160GB) mám na hry, multimédia, dokumenty atd... oba oddíly mají systém NTFS. Ten druhý disk není rozdělený, je panensky čistý (pokud na něm nejsou nějaké trojáky, co mi nezjistil AV), a je naformátován na FAT32.

luke237
hodnocení

0x
To, ze je budes mit na 2 discich, cely ten problem ulehci. Spise bych dal W98 na prvni disk (ten 40GB). Prece jen XP jsou novejsi a lepe asi rozdychaji, ze jsou na druhem disku. Jako bootloader muzes zkusit rozhybat NTLDR. Ja davam prednost externimu bootmanageru (GRUB).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]