Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Už delší dobu vím o možnostech instalace dvou operačních systémů Windows na jeden počítač (notebook). Na svém stolním PC mi jde normálně instalovat dva systémy Windows. Na mém notebooku mám Windows 7 Home Premium a když chci ještě instalovat Windows XP, tak se objeví celá modrá obrazovka a v ní nápis: Byl zjištěn problém a systém byl ukončen, aby nedošlo k jeho poškození atd.. Prosím, poradte mi, jak se té obrazovky zbavím, aby mi nebránila v instalaci Windows XP.
Připadá mi, že motáte několik věcí dohromady. Standardně je možné mít na 1 HDD max. 3 operační systémy Windows (3 primární a 1 logický diskový oddíl). Potom je možné mít několik dalších diskových oddílů s linux OS.
Hlavní problém podle mě je, že máte (tazatel) nejspíš jen jeden diskový oddíl - tam narvat 2 OS nemůžete... Musíte nejdříve zmenšit ten diskový oddíl s Win7, následně vytvořit nový (další) diskový oddíl a až poté tam nahrát XPéčka.
Bootovat mezi více systémy jde jednoduše a ne pokaždé diskový odkrývat a zase skrývat (to je megapakárna). Jsou různé "OS loadery". Já používám Boot-US. Funguje tak, že ještě před startem OS se Vám nabídne menu, ve kterém vyberete, jaký OS má nastartovat...
Já mám zmenšený oddíl a tím pádem mám dva. Všechno potřebné vím a když to samé dělám na jiných PC, tak to jde. Pouze můj notebook nechce vzít druhý windows a nevím, proč.
A v čem je přesně problém? Že když spustíte instalační CD/DVD, tak systém nevidí ten druhý diskový oddíl?
Ne, oddíly jsou v pořádku. Jde o to, že když spustím instalaci Windows XP, tak se objeví ta modrá obrazovka, nahoře je napsáno Instalace systému Windows. Dole jsou zase nabídky atd, prostě instalace. Potom ta modrá obrazovka zmizí a objeví se černá, kde v levém rohu nahoře zabliká čárka a potom se objeví jiná modrá obrazovka a tam je napsáno: Byly zjištěny potíže a systém byl ukončen, aby nedošlo k poškození, ... a když pak restartuju PC a zkusím to znovu, pořád se opakuje to samé s tou chybou.
A máte ten diskový oddíl, kam chcete provést instalaci, označen jako aktivní? Je možné, že je teď jako aktivní nastaven ten oddíl s Win7 a XPéčka jsou z toho zmatená - chtějí provést instalaci do aktivního oddílu, ale tam už "nějaký"OS je, tak se instalace raději ukončí... Vytvořte si nějaké bootovací CD (např. toto partition-assistant.com/... ), ze kterého budete moct označit jako aktivní ten druhý oddíl a pak zkuste instalaci znovu.
Já mám bootovací CD, z toho se to snažím instalovat, ale z tím oddílem, to se dělá jak, aby byl aktivní?
Není bootovací CD jako bootovací CD. Vy máte instalační CD Windows XP. S pomocí něho ale myslím nejde de/aktivovat diskové oddíly. Pokud byste si stáhnul a vypálil to bootovací CD z odkazu, dal byste ho do mechaniky a spustil by se program pro práci s diskovými oddíly. Tam byste si zkontroloval, zda jsou oddíly OK a ten, kam chcete instalovat XPéčka, byste označil jako aktivní, dal provést změny, ukončil program, dal zpátky do mechaniky instalační CD XPéček a už by to snad mohlo jít bez problémů.
Připadá mi, že motáte několik věcí dohromady. Standardně je možné mít na 1 HDD max. 3 operační systémy Windows (3 primární a 1 logický diskový oddíl). Potom je možné mít několik dalších diskových oddílů s linux OS.Motas to ty. Na 1 HDD jde nainstalovat tolik Windows, kolik chces. Novejsi Windows uz nepotrebuji byt instalovany na primarni oddil.
Bootovat mezi více systémy jde jednoduše a ne pokaždé diskový odkrývat a zase skrývat (to je megapakárna).Starsi Windows nedokazaly rozdychat vice primarnich oddilu a s radosti zapisovaly uplne kraviny do oddilu, ktere nepatrily k jejich instalaci a tim je odrovnavaly. On takovy zapis na FAT32 od systemu, co umel jen FAT16, byl rozsudek smrti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.