Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

XP - Instalace

Od: petr3942* odpovědí: 14 změna:

Zdravím. Už delší dobu vím o možnostech instalace dvou operačních systémů Windows na jeden počítač (notebook). Na svém stolním PC mi jde normálně instalovat dva systémy Windows. Na mém notebooku mám Windows 7 Home Premium a když chci ještě instalovat Windows XP, tak se objeví celá modrá obrazovka a v ní nápis: Byl zjištěn problém a systém byl ukončen, aby nedošlo k jeho poškození atd.. Prosím, poradte mi, jak se té obrazovky zbavím, aby mi nebránila v instalaci Windows XP.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

luke237
hodnocení

0x
Na internetu jdou dohledat informace o lidch, kteri maji na jednom PC snad 8 nejruznejsich verzi Windows.
Nepises, jak ty XP instalujes. Melo by ale stacit zakryt oddil s Win7, vytvorit oddil pro XP a normalne to tam nainstalovat. Pres bootmanager pak jenom zviditelnovat jednotlive oddily. Pri vice nez asi 3 verzich Windows se to ale musi resit nejak jinak. Jak to presne delal ten clovek s tema 8 Windows, jsem konkretne nezjistoval. Bylo to ale dost ciste. Nic se vzajemne neovlivnovalo.
tomasek*

Připadá mi, že motáte několik věcí dohromady. Standardně je možné mít na 1 HDD max. 3 operační systémy Windows (3 primární a 1 logický diskový oddíl). Potom je možné mít několik dalších diskových oddílů s linux OS.

Hlavní problém podle mě je, že máte (tazatel) nejspíš jen jeden diskový oddíl - tam narvat 2 OS nemůžete... Musíte nejdříve zmenšit ten diskový oddíl s Win7, následně vytvořit nový (další) diskový oddíl a až poté tam nahrát XPéčka.

Bootovat mezi více systémy jde jednoduše a ne pokaždé diskový odkrývat a zase skrývat (to je megapakárna). Jsou různé "OS loadery". Já používám Boot-US. Funguje tak, že ještě před startem OS se Vám nabídne menu, ve kterém vyberete, jaký OS má nastartovat...

praivo*

A Linuxy si samy instalují GRUB.

petr3942*
hodnocení

Já mám zmenšený oddíl a tím pádem mám dva. Všechno potřebné vím a když to samé dělám na jiných PC, tak to jde. Pouze můj notebook nechce vzít druhý windows a nevím, proč.

tomasek*

A v čem je přesně problém? Že když spustíte instalační CD/DVD, tak systém nevidí ten druhý diskový oddíl?

petr3942*
hodnocení

Ne, oddíly jsou v pořádku. Jde o to, že když spustím instalaci Windows XP, tak se objeví ta modrá obrazovka, nahoře je napsáno Instalace systému Windows. Dole jsou zase nabídky atd, prostě instalace. Potom ta modrá obrazovka zmizí a objeví se černá, kde v levém rohu nahoře zabliká čárka a potom se objeví jiná modrá obrazovka a tam je napsáno: Byly zjištěny potíže a systém byl ukončen, aby nedošlo k poškození, ... a když pak restartuju PC a zkusím to znovu, pořád se opakuje to samé s tou chybou.

tomasek*

A máte ten diskový oddíl, kam chcete provést instalaci, označen jako aktivní? Je možné, že je teď jako aktivní nastaven ten oddíl s Win7 a XPéčka jsou z toho zmatená - chtějí provést instalaci do aktivního oddílu, ale tam už "nějaký"OS je, tak se instalace raději ukončí... Vytvořte si nějaké bootovací CD (např. toto partition-assistant.com/... ), ze kterého budete moct označit jako aktivní ten druhý oddíl a pak zkuste instalaci znovu.

petr3942*
hodnocení

Já mám bootovací CD, z toho se to snažím instalovat, ale z tím oddílem, to se dělá jak, aby byl aktivní?

tomasek*

Není bootovací CD jako bootovací CD. Vy máte instalační CD Windows XP. S pomocí něho ale myslím nejde de/aktivovat diskové oddíly. Pokud byste si stáhnul a vypálil to bootovací CD z odkazu, dal byste ho do mechaniky a spustil by se program pro práci s diskovými oddíly. Tam byste si zkontroloval, zda jsou oddíly OK a ten, kam chcete instalovat XPéčka, byste označil jako aktivní, dal provést změny, ukončil program, dal zpátky do mechaniky instalační CD XPéček a už by to snad mohlo jít bez problémů.

luke237
Připadá mi, že motáte několik věcí dohromady. Standardně je možné mít na 1 HDD max. 3 operační systémy Windows (3 primární a 1 logický diskový oddíl). Potom je možné mít několik dalších diskových oddílů s linux OS.
Motas to ty. Na 1 HDD jde nainstalovat tolik Windows, kolik chces. Novejsi Windows uz nepotrebuji byt instalovany na primarni oddil.
Bootovat mezi více systémy jde jednoduše a ne pokaždé diskový odkrývat a zase skrývat (to je megapakárna).
Starsi Windows nedokazaly rozdychat vice primarnich oddilu a s radosti zapisovaly uplne kraviny do oddilu, ktere nepatrily k jejich instalaci a tim je odrovnavaly. On takovy zapis na FAT32 od systemu, co umel jen FAT16, byl rozsudek smrti.
luke237
Podarilo se mi dohledat ten popis "osmi Windows na jednom disku". Nevim presne, kolik jich tam ma (mezi 7 a 11). Takhle vypada jeho rozdeleni disku a ve svem prispevku popisuje nektere z nich.
Nevim, jestli XP jdou provozovat bez toho meho "zakryvani oddilu"na jednom disku s Win7, tak, jak to ma ten clovek (vsechny jeho systemy jsou ruzne verze Win7 a Win8). On sam ma XP na jinem disku, mozna jako jistotu nebo to je puvodni disk, nez si koupil novy disk a nacpal na to tech 10 ruznych verzi Win7 a W8.
XP - Instalace
luke237
Jeste jednou ten samy obrazek v jinem rozliseni:
XP - Instalace #2
luke237
Tak ten druhy obrazek je jeste horsi *zed*
luke237
Jeste jeden pokus a jestli se to nepovede, tak uz koncim.
XP - Instalace #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]