Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak, na co a kam bezpečně zálohovat data

Od: renata* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat: Jak, na co a kam bezpečně zálohovat data (rodinné foto, video ...) tak, aby nebyla pro ostatním přístupná, ale zároveň aby byla bezpečně uložena a zálohována. Tzn. např. CD a DVD mají nějakou životnost a případné problémy (nekvalitní disk, poškrábání, ...), flash - po zkušenostech NE ! Děkuji za odpověď - Renata.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zálohuju tak, že mám dva externí harddisky, na které data ukládám. Kdyby se jeden z harddisků nějak poškodil, tak bych koupil další a na ten bych data opět uložil.

hodnocení

3x

Já používám externí disk a pak ještě NAS Synology. Žádné cloudy. Vše co je mimo můj vliv, je zneužitelné.

A až Vás vykradou nebo vyhoříte, tak nebudete mít ani tu zálohu. Osobně mám také Synology a nejdůležitější věci současně na Dropboxu.

hodnocení

1x
Flash je samozřejmě nevhodný, je bezkonkurenčně nejmíň spolehlivý. Já mám v pc vedle čistě systémového ssd ještě disk s uloženými daty a ten synchronizuju na externí usb disk. Pak ještě mám cloud mega - 50gb free, vynikající klient pro win/linux/android. Ten změny ve vybraném adresáři automaticky posílá v šifrované podobě na server. Šifrovat pro bezpečnost jde samozřejmě i ty disky, ale pro běžné fotky a videa je to zbytečné - šifroval bych jen citlivé data, zbytek jen v rámci přístupových práv filesystému. 50gb cloud mi stačí, je třeba vše průběžně sebekriticky promazávat a neukládat desetitisíce skoro stejných fotek a dlouhé hodiny videí - na to se nikdo nikdy nebude dívat. Dvd bych jako další level úplně nezatracoval, ale je nutno po nějaké době znova vypálit. Pár nejdůležitějších giga lze schovat na dvd-ram - ty jsou dlouhodobě spolehlivé oproti dvd-r.
jofa*

Na DVD-RAM 9,4GB (Panasonic) spolehlivě najdu vše od r.2008.

john*

"Dvd bych jako další level úplně nezatracoval, ale je nutno po nějaké době znova vypálit." Po jaké době opět vypálit?

A DVD-RAM 9,4 GB to myslíš jako velikost jednoho disku?

john*

Ještě doplním (viz. jako zde: poradte.cz/...)

, že již MEGA.nz není 50 GB free.

jofa*

Data tam jsou stále (11 let) , pokud disk(y) mechanicky nepoškodím, budou tam i za deset let. DVD-RAM oboustranné 2x4,7GB. Data přidávám, mažu nepotřebné, již nic neříkající fotky, videa...

motak
hodnocení

1x
druhy klasicky disk, nezapojeny, ulozeny na jinem geografickem miste

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]