Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Externí disk

Od: mc1311 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,
po letech bezchybného fungování mi najednou externí disk hlásí, že le potřeba ho zformátovat. Proč? Mám nějakou šanci na záchranu dat? Díky za případné odpověďi i rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

3x

Takže další z těch, kteří si myslí, že disk vydrží věčně a není potřeba zálohovat.

Na záchranu dat jsou i na netu programy zdarma. Jinak na to jsou speciální firmy, které za úspěch inkasují značné peníze. Dříve často stačilo při kolapsu elektroniky vzít elektroniku z jiného funkčního disku stejného typu, ale dnes už to nestačí.

rorschach*

A kolik disk podle tebe vydrží? Mám v počítači tři disky co mají natočíno 33t., 40t. a 46t. hodin a časově fungují asi deset let a pořád ok. Krom jednoho co měl problém s jedním sektorem od začátku.

Ale pravda data co jsou pro mě důležitá mám až fanaticky zálohované na každém disku co mám

@rorsach Pevný disk v počítači se kterým se nehýbe či minimálně má už právě z této povahy obvykle vyšší životnost, než disk přenosný. Právě proto věčné připojování/odpojování, přenášení a manipulaci s ním i během jeho běhu. Také záleží na způsobu používání. Typicky je to vidět u serverových disků, ty zpravidla naběhají mnoho tisíc hodin, ale pak se třeba server kvůli něčemu vypne a disk už se znovu neroztočí. Nelze exaktně říci kolik hodin by měl který disk vydržet.

hodnocení

0x
Recuva, photorec apod. Projeď pak disk nějakou utilitou na smart, třeba najde důvod. Ale rozhodně bych na tento disk již nespoléhal. Jinak k diskuzi výše - problémek je v tom, že stejný disk může jet dlouhé roky, ale jiný kus může odejít do křemíkového nebe třeba po týdnu. Sám mám snad 10let disk z velmi problémové série seagatu a furt funguje. Částečně se předsmrtelná křeč dá diagnostikovat přes smart(box na disk tuto funkci musí podporovat!). Bohužel, záloha je nutná vždy - v závislosti na důležitosti dat. Citlivé věci mám osobně na lokálním disku+externím disku - ručně synchronizuji přes rsync. Nenahraditelné věci typu fotky apod mám ještě navíc v synchronizaci na cloud mega. Je to dostatečných 50gb zdarma, klient pro win/linux/android, který sám na pozadí automaticky synchronizuje zvolené adresáře. Keepass databázi s milionem hesel na cloud nedávám, ale je zas na na flešce.
john*

S tím 50 GB na MEGA.nz se už nedá souhlasit, nyní je free jenom 15 GB.

To stáhli? Mě teda běží 50...
john*

Ano, 50 GB již u nových členů není, respektive po omezenou dobu je 50 GB pak se to sníží na 15 GB.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]