Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
po letech bezchybného fungování mi najednou externí disk hlásí, že le potřeba ho zformátovat. Proč? Mám nějakou šanci na záchranu dat? Díky za případné odpověďi i rady.
Takže další z těch, kteří si myslí, že disk vydrží věčně a není potřeba zálohovat.
Na záchranu dat jsou i na netu programy zdarma. Jinak na to jsou speciální firmy, které za úspěch inkasují značné peníze. Dříve často stačilo při kolapsu elektroniky vzít elektroniku z jiného funkčního disku stejného typu, ale dnes už to nestačí.
A kolik disk podle tebe vydrží? Mám v počítači tři disky co mají natočíno 33t., 40t. a 46t. hodin a časově fungují asi deset let a pořád ok. Krom jednoho co měl problém s jedním sektorem od začátku.
Ale pravda data co jsou pro mě důležitá mám až fanaticky zálohované na každém disku co mám
@rorsach Pevný disk v počítači se kterým se nehýbe či minimálně má už právě z této povahy obvykle vyšší životnost, než disk přenosný. Právě proto věčné připojování/odpojování, přenášení a manipulaci s ním i během jeho běhu. Také záleží na způsobu používání. Typicky je to vidět u serverových disků, ty zpravidla naběhají mnoho tisíc hodin, ale pak se třeba server kvůli něčemu vypne a disk už se znovu neroztočí. Nelze exaktně říci kolik hodin by měl který disk vydržet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.