Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak kopírovat OS z HDD na SSD?

Od: dominik97® odpovědí: 20 změna:
Ahoj všem :) chci se zeptat, jakým způsobem zkopirovat a spustit operační systém (Windows 7) z HDD na SSD disk, za pomoc předem děkuji :)

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

No... ne že by to nešlo a neexistoval na to software. Ale než si s tím hrát, řešit partitions atd., abyste nakonec zjistil, že se systém třeba nespustí, protože došlo ke změně hardware, tak bude mnohem jednodušší čistá instalace.

Jelikož jde bez velkých problémů překlonovat větší disk na menší SSD (logicky musí být na zdrojovém disku více volného místa než na cílovém SSD) tak se dívím proč je tak nutné systém instalovat čistý.

Doporučuji jak Acronis
Tak i minitool partition wizard: partitionwizard.com/...

i free verze by to měla zvládnout

still10k*
hodnocení

5x
Ano Acronis je na tohle vyborny, zatim se mi vzdy povedlo s nim system uspesne naklonovat.
Drive se musel program bud koupit, nebo upiratit, dnes existuje free verze :)
doplněno 15.02.19 12:48: To je pro tuhle poradnu uplne typicky. Tazatel chce pomoct s klonovanim systemu a zdejsi osazenstvo mu poradi, aby preinstaloval system, protoze je to "pro nej lepsi". A jeste si to lamky vzajemne oboduji, takze to vypada jako nejlepsi rada.
Zacinam dochazet k nazoru, ze tady rozum nema sanci zvitezit
*zed*

Tak určitě. Tomu se říká alternativní uvažování a to je výsadou blbců. Zatímco striktni držení se pravidel je pro génia.

"Dobrý den, chci se rychle dostat z desátého patra do přízemí skokem z okna, jak to nejlíp udělat?"

"Zkus to výtahem"

still10k: "Otevři okno a vyskoč"

still10k*
Takovy nesmysl snad ani nebudu komentovat.

Je otázkou úroveň toho kdo odpovídá. Osobně také někdy odpovím "alternativně", protože původní představa tazatele je podle mne úplně mimo a tak proč ho podporovat v bludu.

Tady je to samozřejmě něco jiného. Klonování systému je na mnoha pracovištích naprosto normální činnost - jen si představte tu fušku kdyby někdo chtěl plně nainstalovat například 26 totožných počítačů do učebny, které mají kromě win i spoustu dalšího specializovaného software.

Mám zkušenost s obojím... pokud jsem instaloval hromadu identických PC, tak se vyplatilo použít klon. Když jsem ale zkoušel klon doma (nejednou a s různým SW) pří výměně HDD, tak z toho bylo víc škody než užitku, hromada práce, aby člověk zjistil, že se pak systém odmítne spustit, protože došlo k výměně HW. Nemluvě o tom, že čistá instalace celého PC pak časově byla mnohem rychlejší než se s*át s klonováním. Vzhledem k tomu, že uživatel vypadá, že s tím nemá moc zkušeností, doporučil jsem to co jsem doporučil. To že s tím nesouhlasíte je Vaše svaté právo, které Vám nemíním upírat. Stejně bych ocenil podobný přístup i z druhé strany. Můj názor je, že pro uživatele bude vhodnější využít alternativní postup - vykašlat se na klonování a nainstalovat to na čisto (nehledě na tom, že ty sedmičky budou pravděpodobně v provozu nějaký pátek a čistá instalace jim tak akorát prospěje).

Když se tady v poradně někdo zeptá, jak nejlíp skočit pod vlak, tak mu pravděpodobně také budeme radit jinou alternativu.

still10k*
arne1 mi jako obvykle mluvi z duse, presne tak to je *palec2*
to gotrek: Tak kdyz uz s tim nejaky zkusenosti mas, i kdyz negativni, tak proc toho nevyuzijes, proc nepokracujes v badani a nedotahnes tu zkusenost do konce? I negativni zkusenost nas prece posouva blize k cili, bo "uz vime kudy ne". Treba na to pak prijdes, naucis se to jak kdyz bicem mrska a najednou si budes pripadat jako klonovaci kral. Tam kde se bude ernie a spol. hodiny a dny pachtit s novou instalaci, protoze neumi klonovat, ty budes mit za pul hodky hotovo ;)
Staci tomu venovat par hodin sveho zivota, prostudovat si navody a diskuze na stejne tema, vyzkouset si to na necisto doma treba na druhem na zaloznim disku. A,ptat se sam sebe, jakto ze jinym to jde a me ne? Preci nejsem hloupejsi nez oni ;)

hodnocení

4x

Acronis.

Než se mořit s novou instalací a následně několik dní nastavovat a doinstalovávat programy...

hodnocení

4x
Přidám se taky na stranu Acronisu. Několikrát jsem klonoval disk a vždy absolutně bez problémů.
Samozřejmě, pokud je původní systém už dlouho v provozu, není na škodu se zamyslet a udělat radši čistou instalaci.

lmgify
hodnocení

4x

Výrobce tvého harddisku poskytuje Acronis zdarma.

doplněno 15.02.19 17:04:

Z popisu:

Description

Acronis True Image WD Edition can clone drives, backup the operating system, applications, settings and all of your data, while also securely wiping any confidential data you no longer need.

[...]

Instructions

You need at least one WD hard drive attached in your system to be able to install and run the product.

hodnocení

3x
Jsou na to klonovací softwary, ale nikdy se mi z takového disku nepodařilo systém nabootovat. Zkoušel jsem to asi dvakrát. Nakonec jsem usoudil, že bude stejně nejlepší tam nainstalovat čistý systém. Včetně instalace základních programů a ovladačů to zabralo asi hodinu a zážitek z SSD byl u nového systému ještě větší :)

Tak jsi to asi dělal špatně. Klonoval jsem x krát na různých pc a nb a bez problémů. Když už to opravdu klonování nepřežilo tak byl win opravdu v hodně špatném stavu. Nestraš prosím uživatele ;)

hodnocení

3x

Řešil jsem to 3x - vždy mi pomohl program acronics. Ve free verzi - na jedno použití pro jeden PC. Možná se to zapisuje někam do biosu, protože podruhé to na stejné desce nešlo...

Je to velmi jednoduché - vypálíte na CD program, zapojíte oba disky (nejprve asi bude nutné disk v systému vyhledat a formátovat). Restart a boot přes CD - program se zeptá, který disk kam chcete kopírovat.

Doporučuji defragmentaci disku před kopírováním a uložit všechny fotky, filmy, dokumenty atd mimo systémový disk. Klonujte jen ono "céčko", které musí mít vždy méně dat než je velikost nového SSD.

Po restartu se původní disk odpojí - případně ho přejmenujete, formátujete a dáte jako záložní.

doplněno 15.02.19 08:59:

Ještě doplním - po překopírování je často v BIOSu nutné nastavení na "AHCI"- tedy záleží samozřejmě na typu desky a jejího biosu, resp. původním nastavení. Na jedné stařence jsem musel dokonce měnit nastavení díky pomocníku Rudovi z fóra Viry.cz - byl tam nějaký zádrhel... SSD nevyužíval maximum, dokud jsem neopravil ono nastavení.

Někdy to prostě není jenom tak jednoduché...

111®
hodnocení

0x

přidám se rád se to také dozvím...

krtek66
hodnocení

0x

Naclonovat...ale jak se tu psalo..je lepší čistá instalace a neřešit takové kraviny

kravina je právě kvůli každé pitomosti přeinstalovávat.

hodnocení

0x

Přikláním se k nové instalaci systému i za cenu pracnějšího doinstalovávání programů, ovladačů a aktualizací.

lanix
hodnocení

0x

dd, gparted

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]