Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem chci se zeptat, má-li význam koupit ssd disk do starého pc a použít ho jako systémový, popř.k instalaci 2-3 her, aby jeli svižněji. Je možné, ho vůbec připojit do tak staré desky? Pokud to význammá a připojit jde, poradíte mi prosím konkrétní ssd disk? Za vaše rady, předem děkuji
SSD připojit jde. Zrychlí to výrazně práci s PC (pokud máš dostatek RAM pro práci). Vyber disk s vyšším číslem I/O operací než sekvenčním čtení. Podívám se ti později po disku. Musím zjistit verzi SATA desky.
To je jak vlézt do myší snažit se najít ten nejlepší disk! Klidně se začni rozhlížet sám. Já teď ani nedokážu říct, jestli i já bych si dokázal vybrat, takže něco pro tebe bude ještě těžšího. Zkus sem občas nakouknout, jestli už jsem se rozhejbal.
Koukal jsem na ty disky a souhlasím s @nonek. Ten Samsung 860 EVO 2/... za zhruba 1400,- je dobrá volba. Pokud chceš něco levnějšího, tak pak bych bral Patriot 240GB, 2.5 okolo 800,- (tu 120GB verzi mají někde dost levně, ale polovina ceny 240GB to stejně není).
Ten Patriot ti nějakou dobu vydrží a jako jediný z těch levnějších má dohledatelné IOPS hodnoty.
Podle manuálu deska podporuje jen SATA2 (max.300MB/s). Ty disky jsou rychlejší. Předpokládám, že v tom PCIe-x16 máš grafiku, takže zbývají jen ty PCIe-x1 sloty a ty jsou jen v1.0a, tedy 250MB/s, čili ještě pomalejší než ta SATA a proto se nevyplatí vymýšlet nic jak připojit SSD na PCIe (redukce z M.2 NVMe na PCIe).
Je k dispozici novější BIOS a ov/... pro tu desku.
Technicky vzato by se připojení přes PCIe vyplatilo, kdybys potřeboval vyšší IOPS než nabízí ty SATA disky, ale cenově to moc dobře nevychází a nutnost vyšších IOPS se nedá zjistit jinak než porovnáním obou způsobů připojení při tvém způsobu používání PC.
Ty SATA disky jsou dobrá volba za slušnou cenu. Rozdíl by měl být výrazný oproti současnému stavu s HDD.
Ironií je, že ten tvůj harddisk WD10EZEX (WD10EZEX-00BN5A0) je docela špičkový disk (7200 ot./s, SATA 6Gb/s, 1TB, 64MB cache, 4K format, ... - parametry [PDF]) a má i vysokou sekvenční přenosovou rychlost (kolem 150 MB/s). Co ho ale zabíjí, stejně jako většinu pevných disků, je přenosová rychlost pro náhodné malé soubory. Testy ukazují, že to jsou jen stěží uvěřitelné 1-2 MB/s. Tady SSD jasně kralují a uvidíš největší změnu.
Docela by mě zajímaly tvoje zkušenosti po koupi toho nového SSD a jak vnímáš celkové zrychlení práce se svým PC. Snad mi zde tvoje případná reakce neunikne.
Adaptér by fungovat měl, ale už jsem se v podobném případě "spálil", prostě s danou deskou nechodil; u kamaráda na podobné bez problémů...vyzkoušejte...A taky můžete odzkoušet rozdíl v rychlosti, když disk zapojíte přímo do desky...jsou tam 4 Serial ATA konektory...sice SATA2, ale ...označeny BB na straně 14 Manuálu
Kingston byl skladem, ale v pondělí ho měním za Patriot. Adaptér mi poradili přímo v prodejně, ale nešel jsem do něj. Každopádně díky moc všem za pomoc
Samé dobré zprávy.
Zajímalo by mě, čím v té prodejně mysleli, když doporučovali ten řadič. Že by si mysleli, že SATA3 disky nefungují na SATA2 řadičích?
Ještě mě napadá, že možná chtěli z toho disku dostat ve starém PC celý výkon SATA3 místo poloviny výkonu přes tazatelovo SATA2, ale problém je, že:
Zřejmě to nabízí ke všem prodávaným SSD pro starší PC, aniž by zjišťovali parametry toho SSD nebo starého PC.
V prosinci jsem řešil také starou desku od Gigabite, GA-MA78G-DS3H, použil jsem disk Samsung 860 EVO 2/..., doplnil RAM na 4GB (2x2GB) a je to poznat...bylo tam win 7, teď v lednu win 10 ...jen dotaz, pod jiným nickem řešíte RAM 16GB?
Souhlas - SSD patriot mám 240 GB a dětský PC je jak střela. Pak tedy 4x2GB ram z číny (stačí i 2x2GB) a grafickou kartu za pár korun - třeba gtx750 2GBram už se dá sehnat i za litr.
Ten PC spíš zrychlí zvýšení RAM než SSD. Ten zrychlí náběh systému, nic jiného. Pořídil bych nový PC.
@nonek: Taky mě to napadlo
Nesmysl. Zrychlí se celkově systém - ty miliony souborů které Windows obsahují se pak budou načítat mnohem rychleji. Také hromada dočasných souborů se bude zpracovávat rychleji. A pokud máte nějakou aplikaci která pracuje s daty (fotky, databáze a pod) tak její zrychlení bude také hodně poznat. Osobně jsem to nejvíce poznal na geocachingové databázi.
M.2 je jen typ konektoru, kam je vyvedena SATA sběrnice a PCIe sběrnice.
SSD M.2 se SATA rozhraním bude stejně rychlý jako kdyby měl ten SSD disk SATA konektor a byl připojený na běžný SATA konektor na desce.
Síla M.2 je v té vyvedené PCIe sběrnici. Vlož do M.2 SSD disk s NVMe a ten disk využívá výhody PCIe sběrnice. NVMe SSD sou superrychlé, mají vysoký počet I/O operací (tzn.superrychlé pro malé soubory) a mají velmi mnoho hodně dlouhých front s příkazy pro interní řadič (optimalizací adres přístupů zrychlují odezvu pro nesekvenční čtení/zápisy).
Závěr: jestli si to můžete dovolit a vaše deska má M.2 s PCIe/NVMe, kupujte jen SSD M.2 NVMe disky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.