Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy s Windows 8/10

Od: iz* odpovědí: 20 změna:

Pěkný večer,

od včerejška se tu "peru" s Windows 8, jsem z nich dost "nešťastná". Potřebovala bych rozdělit disk → oddělit část jenom pro systém a zbytek rozdělit na dvě další části (do jedné mám v úmyslu nainstalovat některý Linux.

Panel rychlého přístupu (názvem si nejsem úplně jista) → lze jej nějak odstranit? Překáží mi, rozptyluje, ...

Předchozí majitel nainstaloval prohlížeč Seznam, při spouštění systému se spouští i program hlídající jeho aktualizace. Potřebovala bych jej zastavit (je možné, že mi blokuje modem?) a zakázat jeho spouštění. Zatím jsem nenašla, kde...

A navíc mi nejde zvuk...

Jestli jsem problémy nepopsala jednoznačně, ptejte se, případně mne prosím nasměrujte, kde nebo jak bych mohla potřebné údaje zjistit.

Děkuju za všechny rady i pomoc.

doplněno 18.08.17 19:16:

Bene, Linux necháme na samostatnou otázku, napřed bych se chtěla v "novém" PC připojit k internetu, abych nemusela všechno "tahat" přes NB s malým diskem.

Informace si dohledat umím, ale pravděpodobně by mi to zabralo mnohem víc času, než se zeptat tady. Pokud navíc už někdo má s něčím zkušenosti, může mne rovnou upozornit na možné problémy. (Možná, že bych si mohla některé problémy ušetřit.)

________

Doplňuji informace k PC (NB to bohužel není) a k OS → viz obrázky.

Pořád nevím, jaký mám PC (na "kastli" je jenom samolepka "Intel Core 2 Duo"). Horší je, že nevím ani OS → vyčtete prosím někdo něco z přiložených obrázků?

Aida 64 Extreme Edition uvádí Windows 8 Profesional, systém píše, Windows 10 Profesional a nabízí možnost změnit product key nebo upgradovat edici Windows. Jak poznám nebo zjistím, co skutečně mám?

Jaký je rozdíl mezi 64bitovým a 32bitovým OS? "Někde" jsem viděla 64Bit, ale normálně mi fungují programy zkopírované z 32bitového systému. Míním programy, které mi "běhají" pod Windows XP.

Co je Microsoft Silverlight? Mohu to odinstanlovat? Nebo k čemu je to dobré?

Existuje něco rozumného pro správu témat (vzhledu) pro Windows 8/10?

Optická jednotka → vypaluje i DVD? Jestli ano, budu to mít o něco snazší s novým systémem.

Poznámka: Kopírovat přes flash disk z PC do notebooku a naopak je dost pomalé. "Zprovoznění" internetu by mi leccos ušetřilo...

doplněno 20.08.17 19:35:

Všem děkuji za odpovědi. Moc mi pomohly. (–:

Problémy s Windows 8/10
Problémy s Windows 8/10 #2

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Teď koukám na ty doplňující informace. Ten PC je tak 7-8 let starý (podle desky, procesor je ještě starší). Je tam 32bit operační systém, můžete však upgrade na 64bit. Rozdíl mezi tím je hlavně v tom, že u 64 bit logicky rozjedete 64bit aplikace a navíc můžete rozšížit operační paměť, narozdíl od 32bit, kde můžete paměť sice taky přidat, ale bude to k ničemu.

Proč Aida píše Win8 netuším, ale já těmhle overview programům moc nevěřím.

Optika DVD vypaluje (pokud je v pořádku tedy)

Silverlight si nechte, jinak se vám může stát, že třeba nepřehrajete video z internetu například.

Sice nevím, jak souvisí přenosová rychlost flešky s internetem, nicméně patrně nejste připojena k síti? Osobně bych na to šel klasicky přes ovládací panely. Geekové přes příkazový řádek, že :)

Nějaké vzhledy řešte až nakonec, postupujte od důležitých věcí k těm méně...

iz*

Já mám s Aidou dobré zkušenosti už od dob Windoms ME.

Tohle je první věc, kde se její informace liší od systému.

Podle mne Aida "registruje" jenom původně nainstalovaný systém, upgrade (nevím proč) ne. Uvádí mi i product key → odhaduji, že i ten se vztahuje k původnímu systému.

K systému: Už jsem se dobrala toho, že jde o Windows 10, verzi 1607 → OS je aktivovaný. Nevím, kde bych mohla najít jeho product key (pro případ, že by byla nutná reinstalace).

Ptám se sice na témata a vzhled, ale míním tím především kontextové menu, Nabídku Start, SendTo, ... Zejména úpravy položek v SendTo a v Nabídce Start by mi mnohé usnadnily... (Nejde mi o samotný vzhled, ten by samozřejmě počkal.)

Doplňuji další informace:

Modem v jednom USB nefungoval, po změně USB funguje. USBčka jsou ale v pořádku všechna, flash disky fungují ve všech.

Nyní mám připojení k dispozici automaticky hned po spuštění OS. Mohla bych být ráda, že jsem v internetu, ale vadí mi, že nevím, co a jak mne připojuje (program od T-mobile to není). netuším, kde toto zjistit.

Snad se mi podařilo změnit některé asociace, uvidím, jak dlouho to vydrží. Systém mi některé asociace pořád vracel k původním programům.

Abych tu moc nezdržovala: Máte někdo tip, kde bych se o Windows 10, verzi 1607 mohla dozvědět více (v češtině nebo němčině; s angličtinou bych moc bojovala).

Úprava kontextové nabídky je zásah do registrů. Než bych s tím začal, udělal bych si nejprve bitovou zálohu funkčního systému.

Na Vaši zodpovědnost:

magazin.stahuj.centrum.cz/...

patronka*

Mám Aidu cca na 5 PC, všechny s upgradem W7 na W10 a všude ukazuje Aida W10, takže také nevím, proč ti ukazuje W8. Pokud máš legální aktivaci přes Microsoft, Produkt Key už nepotřebuješ, každá reinstalace toho systému na tom PC bude aktivována automaticky přes MS server. Jen pozor na stejný typ systému (Home, Pro, 23/64bit , jazyk apod.).

iz*

Fungovalo by to i kdybych chtěla změnit jazykovou verzi? (Přemýšlím o němčině.)

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, rozumím tomu tak, že jste "zdědila"starší (patrně NTB) a jeho OS je používaný, resp. nějak nastaven + další aplikace. Nerad bych poradil špatně, ale já bych se věnoval rovnou Továrnímu nastavení a OS by měl být potom ve stavu, jako byl nový - nastavení bych si potom udělal dle svého + aplikace, jako např. "můj"prohlížeč. Případný problém s HW se ukáže ve Správci zařízení (otazník či vykřičník) a nejspíše to bude chtít aktualizaci (instalaci či přeinstalaci) ovladačů. S rozdělením HDD na jednotky pod běžícím OS Windows nemám zkušenost - docela bych se toho obával. Zdravím!

P.S. S nastavováním po Továrním nastavení bych začal už v BIOSu.

servispckupka.cz/...

doplněno 17.08.17 20:10:

ivzez - jak myslíte, ale takto nevíte, co ten OS obsahuje a co nebudete třeba ani potřebovat. Já tento OS nemám, tak zase jen odkaz. Zvuk může být vypnutý jen tlačítkem na těle NTB (pokud to NTB je, což nevím) nebo v mixéru (Ovládání hlasitosti). Také potom použijte antivir a CCleaner. reviversoft.com/...

iz*
hodnocení

Na tovární nastavení si netroufnu, protože nemám, kam zálohovat další programy a data. Radši bych začala tím rozdělením disku a přesunem dat na nově vzniklou část.

Jak se se Winsows 8 dostanu do Správce zařízení?

doplněno 17.08.17 20:10:

Windows fungují, PC je celkem tychlý, oproti mému NB (384 MB) má 2 GB RAM, Office i další programy normálně fungují.

Nainstalovala jsem ovladače pro modem, systém i program, jehož prostřednictvím bych se měla k internetu připojit, našel. Ale obojí → systém i program mi hlásí, že se k internetu nelze připojit, protože je modem používán nebo blokován.

Co se dělení disku týká, ať použijete jakýkoli program, stejně doporučím zálohu dat, což znamená použít externí HDD. Jinak o ta data můžete klidně přijít.

Správce zařízení: Start - pravoklik na Počítač - Spravovat - Správce zařízení.

Jestli skutečně máte W8 a ne W8.1, pak doporučuji upgrade na W8.1, popř. přeinstalaci. W10 doporučovat nebudu, i když si to zaslouží. Je tu moc lidí, kteří by se do mě zbytečně pustili.

doplněno 17.08.17 22:14:

@ernie: Zkus to sám, já se tu o nesmyslech dohadovat nemíním, viz poradte.cz/... ;)

W10 doporučovat nebudu, i když si to zaslouží. Je tu moc lidí, kteří by se do mě zbytečně pustili.

Srabe! S tebou bych do války jít nechtěl. *smich*

Ivzez, nejprve začněte tím, že si zazálohujte svá osobní data (i za cenu nakoupení disku). Veškeré další kroky a spekulace jsou před tímto krokem naprosto bezpředmětné.

Nu jestli chcete rozdělit disk s funkčním systémem a daty, tak buď musíte využít speciální program (Easeus, Gparted, Partition magic atd.).

Nebo klasicky "po staru" kdy stejně celý disk smažete a po rozdělení nainstalujete znovu.

iz*
hodnocení

Pánové, děkuji za dosavadní odpovědi. Upgrade nepřichází v úvahu, jestli bych o něčem uvažovala, potom spíše o opaku na Windows 7.

Na část disku chci nainstalovat některou linuxovou distribuci a jestli se mi s Vaší pomocí podaří se pod Linuxem připojit do internetu, zruším Windows úplně.

____

Máte pravdu, zálohovat a ještě jednou zálohovat... (sama bych radila totéž). Ale na to jsem neměla kdy, takže jsem disk rozdělila "za pochodu" utilitkou Partition Wizard (ještě starou verzí 5.2) → naštěstí bez ztráty dat.

"Nějak" se mi podařilo zprovoznit i zvuk. Jen mne mrzí, že nevím, jak → pro případ, že bych s ním zase někdy měla problémy.

Co s tím panelem rychlého přístupu? Ráda bych se ho zbavila alespoň ve složkách.

A zatím jsem nepřišla na to, kde bych mohla zakázat alespoň některé programy, které se spouštějí při startu systému (potřebovala bych se zbavit toho, co mi blokuje modem).

Asi máte na mysli Pás karet, ten se dá minimalizovat. Stačí udělat v jedné složce a platí pro všechny.

Problémy s Windows 8/10 #3
ben®

Dobrý den, pořád nevíme, jaký máte PC nebo NTB a připojení k internetu. Já tuším, že máte přenosný internet (modem) do portu USB (a omezení dat - FUP). Pokud se Vám podaří na jiném přístroji stáhnout Live-CD s OS Linux (např. SLAX, který má asi jen 220 MB), soubor ISO vypálit jako obraz disku, nastavit v BIOSu bootování z CD jako první, uložit v BIOSu změny a po restartu nabootovat OS Linux v mechanice, tak je z části vyhráno. Problém je, že ne každý OS Linux rozpozná modem v portu USB a nemusí fungovat např. zase zvuk nebo "wifina". Možná by byla jistější distribuce Ubuntu, ale ta má asi 1 GB ke stažení (a vypálení) a ta novější je náročnější na HW, resp. nepůjde na starším HW (takže, zvolit si ke stažení raději starší verzi Ubuntu). Ten modem může nyní blokovat firewall nebo antivir (případně tam není pro USB modem nainstalovaný ovladač). Pokud si nainstalujete CCleaner, tak jedna z jeho funkcí je, že vidíte spuštěné procesy (programy) a to i ty, které se spouští po startu PC - a můžete je tam povolit či zakázat. Ten panel by se mohl snad odstranit až najdete možnost zvolit si standardní vzhled Windows (okna, kde jsou složky a soubory) - možná to bude nahoře v té nabídce okna Zobrazení nebo Vzhled (jenže toto nevím - může to být i v Ovládacích panelech). A když klepnete pravým myšítkem na hlavní panel, tak tam je snad někde i volba dlaždic či standardních Windows (oken a ikon). Jinak si myslím, že návody přes Google si umíte najít, tak hodně štěstí (a uvažujte nad jiným internetem bez FUP, ať si internet vice užijete a nemusíte zakazovat flash či JavaScript a hlídat si přenos dat). Zdravím!

slax.org/...

Aplikace lze zakázat ve Správci úloh, karta Po spuštění.

Panel jsem nepochopil, možná bude lepší když to sem hodite vyfocené aplikací Výstřižky.

iz*
hodnocení

Kde najdu aplikaci Výstřižky? Zatím jsem ji nepotkala. Rozčiluje mne i program Fotky. Snažila jsem se jako výchozí prohlížeč obrázků nastavit Irfan View, ale systém mi to pořád přepisuje zpátky...

Výstřižky najdete tak, že napíšete do vyhledávacího políčka Výstřižky :) Vlastně všechno tak najdete a pak si zjistíte, kde je to umístěno anebo si to dáte někam jako zástupce (plocha, složka atd...)

Jinak program se dá přidružit minimálně těmito dvěma způsoby:

Problémy s Windows 8/10 #4
Problémy s Windows 8/10 #5
iz*

Použila jsem první způsob, "Změnit výchozí program" v kontextové nabídce nemám.

Ale je to skok z XPček rovnou do Windows 10...

hodnocení

0x

"Potřebovala bych rozdělit disk → oddělit část jenom pro systém a zbytek rozdělit na dvě další části (do jedné mám v úmyslu nainstalovat některý Linux."
Pokud se nepletu, tak to ve Windowsu nikdy udělat nešlo. Rizkujete že už počítač nenastartujete. Dělá se to tak, že je třeba nabootovat počítač z jiného disku, nejlépe z operačního systému Linux, vámi zmíněný disk pak rozdělit na oddíly. Přitom přijdete o všechny data na discích. Proto je lépe data nejdříve zazálohovat na jiný disk. Já osobně bych nepokračoval v práci na disku rozděleném někým jiným a systém bych si nainstaloval podle vlastní potřeby. Dělal jsem to v minulosti často. Ale jen na Windowsech XP, kde mi zprvu stačilo 4GB na systémový oddíl, pak 6GB, a dnes používám 9GB na oddíl. To pro Windows 8/10 ale Bohužel nestačí tam je třeba minimálně 60GB na systémový oddíl (pardón tj W7) a ještě se můžete cítit omezená. Pak je třeba mít oddíl swapovací. A taky disk kam systém bude odkládat hybernovací data, nebo jak se tomu říká. Ty data, která systém odloží když ho chcete uspat. Tam platí, že když máte operační paměť 8GB, potřebujete 8GB soubor někam uložit. Celkově jsou to docela odborné záležitosti, které nejspíš sama nezvládnete pokud nejste "odborník" přes počítače. Na takovou práci je dobré si najmout odborníka, který může být drahý. Je však lépe si připlatit u někoho kdo tomu opravdu rozumí a ví co dělá. Jak to jednou rozdělíte a nainstalujete, pak už nemůžete tu velikost změnit oddílů, leda to zase celé komplet přeinstalovat. Proto je dobré si pečlivě promyslet velikosti a organizaci. Každý to má jinak. Já mám např. 50GB ioddíl na programy (hry tam nejsou) a 13GB oddíl na instalačky (hry tam nejsou). Na 32 bitovém systému mám tu výhodu, že moje programy nezabírají tak moc, takže mám stále 10GB volného místa. Někomu se může vyplatit na hry nebo na videa pořídit celý nový velký disk, kde bude mít místa habaděj, ale jste limitovaná tím že používáte N/B, což není můj případ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]