Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odinstalace W XP a instalace Linux

Od: quiew* odpovědí: 27 změna:

Mám 10 let starý notebook (když byl nový patřil k lepším s cenou 40.000,-) a na něm jsou XP. Hlavní otázka. Jak je odinstalovat a naistalovat na něj Linux?

Podotázka , jestli má cenu měnit původní XP na Linux. Jestli se tou změnou OS vlastně notebook zrychlí? Potřebuji používat jen na net a na emaily. Žádné hry ani grafické programy na něm nepoběží. Možná jen textový a tabulkový editor.

Díky za rady.

doplněno 19.09.15 08:51:

Tak jsem asi s instalací Linuxu pohořel.

Zkoušel jsem to z CD, ale CD mechanika je už špatná a i přes snahu systém načíst se to dostalo cca do poloviny a pak už jen 12 hodin mechanika chroupala a nenačítala nic.

Druhý pokus instalace jsem zkusil z USB. To mi také nejde, protože v BIOSu mi to nenabízí možnost bootovat z USB. Asi starý systém BIOS. Jen můžu instalovat z Floppy, CD-ROM, Hard drive a z Network.

Asi konečná, že? Nebo je ještě nějaká možnost jak zkusit instalovat Live verzi z USB?

Vistuální prostředí myslím XP ještě nenabízí.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kangaroo*
hodnocení

3x

Zkuste použít nějakou Linux live distribuci bez nutnosti instalace. Nevím jaké máte parametry notebooku, ale ideální by byla verze Linux Xubuntu (moderní, aktualizovaná a má vše) Pokud máte opravdu nějakou vykopávku notebooku zvolte ještě větší LITE Linux. Pokud nejste náročný uživatel, tak jsou odlehčené verze Linuxu co pustíte i plynule na PIII procáku s 256-512MB RAM :)

scv®
hodnocení

2x

Pododpověď: pokud byste měl možnost přeinstalovat XP a nevadí vám, jak jsou časem ztrouchnivělé, klidně bych je tam nechal. Ideálně jen SP2, SP3 už šlapaly hůř. Pokud není možnost přeinstalace a tyto XP už nejsou moc použitelné, tak na využití, které uvádíte, bude Linux s přehledem stačit. Ale je třeba vybrat vhodnou distribuci a prostředí - Ubuntu (standardně prostředí Unity), Mint (s prostředím Cinnamon) nebo Fedora (KDE) vzhledem ke stáří notebooku nebudou dobrá volba. Hledejte spíše nějakou odlehčenou distribuci (anglicky lightweight distro) jako např. Lubuntu (prostředí LXDE), LXLE (opět LXDE), Bodhi (Enlightenment), CrunchBang (upravený Openbox WM).. dále je pak také vhodné používat i lehčí verze programů, tzn. jako alternativu k Wordu a Excelu nezvolit balík LibreOffice (dříve OpenOffice, dnes existují oba samostatně), ale např. zvlášť programy AbiWord a Gnumeric. Také existuje hromada odlehčených prohlížečů, ale mě osobně se většina z nich příliš neosvědčila, stará Opera 12 pro Linux běží většinou srovnatelně rychle a je trochu stabilnější. Posoudit, jestli ale bude Linux (bez určení distribuce, prostředí a vašeho HW) rychlejší než XP, se prakticky nedá. Bude jiný, ale bezpečnější. Rychlejší být může i nemusí.

.

Hlavní odpověď: s odinstalací XP si nemusíte dělat starosti, při instalaci Linuxu se zformátuje a přerozdělí disk, takže vše co na něm bylo, bude fuč. Postup instalace:

.

1) vybrat vhodnou distribuci, případně vyzkoušet tzv. Live CD - systém poběží z CD (DVD) a RAM, takže je to sice pomalé, ale můžete se trochu porozhlédnout po tom, co vás čeká. Také bych doporučil si na internetu vyhledat váš typ notebooku a slovo Linux, ať máte představu, jestli a s čím by vůbec mohl fungovat. Nejvíce problémů vzniká s dedikovanými grafickými kartami a Wi-Fi chipsety. Integrované grafiky, zvlášť ty Intelácké jsou většinou bez problémů. S Wi-Fi je to trochu složitější - něco poběží samo a hned, něco je třeba trochu popostrčit a něco zprovoznit prostě nejde.. Ověřit si kompatibilitu a pročíst zkušenosti lidí můžete třeba na linlap.com, vhod přijdou i různá fóra konkrétních distribucí. A pozor na lokalizaci - čím vzdálenější distribuce od hlavních větví (= méně používaná), tím horší to většinou bude s češtinou. Já Linux používám radši v angličtině a lokalizaci neřeším, ale věřím, že anglická slůvka v "českém" systému někoho odradí nebo mu přinejmenším znepříjemní jeho používání.

.

2) vypálit zvolenou distribuci - dle velikosti na CD nebo DVD, případně lze vytvořit i bootovatelný flash disk (např. programem UNetBootin). Důkladně zazálohovat data z XPček, o která nechcete přijít.

.

3) nabootovat ze zvoleného média a zvolit buď instalaci přímo (je-li na výběr textový a grafický režim, doporučuji spíše grafický) nebo distribuci spustit Live - většina má pak na ploše ikonku, která spustí instalaci.

.

4) nainstalovat.. instalace mají celkem intuitivní průvodce, takže to není o moc těžší, než Windows. Zvolíte jazyk, rozložení klávesnice, časové pásmo, uživatelské jméno a heslo atd. Když dojde na rozdělení disku, nejsnažší volbou je "použít celý disk" či něco v tom smyslu. Systém si vytvoří potřebné oddíly sám. Pokud byste si chtěl disk rozdělit osobně, je potřeba si napřed něco přečíst o struktuře adresářů v Linuxu, označování disků a oddílů apod. Další variantou je "dual boot", tedy více systémů v jednom PC, přičemž si vždy při zapnutí PC vyberete, který se má spustit. V tomto případě byste napřed musel zmenšit diskový oddíl WXP, spustit instalaci Linuxu a místo "použít celý disk" vybrat "nainstalovat Linux vedle stávajícího systému". Linux si sám nainstaluje také zavaděč, který pak při startu nabídne možnost výběru mezi dostupnými systémy. ... Jedna praktická poznámka k instalaci: pokud máte na výběr, je lepší NEstahovat aktualizace hned během instalace systému, ale až po dokončení a restartu (a případné úpravě zdrojů softwaru).

.

5) doladit co nefunguje, učit se, googlovat a ptát se..

iz*
hodnocení

2x

Na rozdíl od předchozích odpovědí si myslím, že Linux bude o něco rychlejší i než nová instalace Win XP.

Těžko ale poradit konkrétní distribuci – je jich hodně a každému vyhovuje něco jiného.

Podle mne byste měl nejlepší si stáhnout a postupně vyzkoušet různé "živé" distribuce a nainstalovat až tu,

která Vám bude nejlépe vyhovovat.

_____

Ani já bych XPčka nerušila, provedla bych čistou novou instalaci, při ní bych rozdělila disk

a část bych ponechala pro Windows, do zbytku bych nainstalovala Linux.

hodnocení

0x

Jestli Linux poběží rychleji nejsem schopnej říci, neb až tak do Linuxu nevidím, ale odinstalace XP je stejně jednoduchá jako odinstalace jakéhokoliv jiného operačního sytému. Při instalaci Linuxu musíš stejně formátovat disk na systém který používá Linux a tím smažeš kompletně celý XP.

hm*
hodnocení

0x

Linux na tom rychleji nepojede. Resp. nepojede rychleji, než čistá instalace XP + potřebné programy. Nesmíš mít v těch W blbosti, tzn. prázdná spodní lišta. Jak začneš instalovat všelijaké pomocníky a urychlovače a přehrávače a hezčí kurzory a programy typu skype &spol. atd. atd., jdou W do kopru.

souhlas - nechal bych tam XP, jen to všechno zformátoval a nainstaloval jen základ. A také pročistil fyzicky - chlazení a přepastovat čip.

doplněno 17.09.15 14:01:

řešil jsem to tady - poradte.cz/...

nakonec jsem si nainstaloval W7...

hodnocení

0x

Zkoušel jsem ne na NTB ale na stolním PC- CPU -PIV -2,6GHz , RAM 2GB,HDD-asi 20GB a 160GB.systém Win XP-pro SP3 a k tomu jsem zkoušel Ubuntu tuším 10.04 ,tedy staré a již bez oprav-šlo to dobře,ale neměl jsem internet a na "flešku od O2" se mi nepodařilo rozjet.Pokud je systém nečistěný a tak by rozdíl mezi linuxovými a XP měl být patrný.Jinak jak na to-vložil jsem DVD s ubuntu as čas.EXTRA PC, a vše jelo stejně jako při instalaci XP.jen uopřesnit kam nahrát a pak při spuštění chtělo zda-li XP nebo Ubuntu Nic víc.

quiew*
hodnocení

0x

Díky všem za jejich rady. Ty XP jsem měl na notebooku nainstalované a instalační CD nemám. Jen nějaké recovery, ale když jsem ho zkusil dát a přeinstalovat z něj, tak to nic nedělalo. Už jsem se víceméně smířil s tím, že XP dám ůplně do pryč a budu tam mít jen Ubuntu. Narazil jsem na odlehčenou verzi Linpus Lite 2.2 tak ji zkusím jako první. Bohužel není v češtině, ale je anglická. U článku kde jsem na to narazil je informace, že má i českou lokalizaci, ale nikde na webu jsem tu češtinu neobjevil. Máte nějaký tip?

iz*

Jestli máte Product-Key, můžete si XPčka stáhnout z internetu.

Pokud chcete vyzkoušet "odlehčený"Linux, mohl byste zkusit český systém Slax.

Odkaz k výběru a stažení: Slax Czech (má jen 218 MB, ale obsahuje vše potřebné)

vernon
hodnocení

0x
Proč se chceš zbavit nejlepšího existujícího op. systému a instalovat jakýsi nekompatibilní operační systém, který používá jen pár podivínů?
scv®

Můžete tuto velmi fundovanou odpověď také podložit nějakými fakty, jako např. ČÍM je ten starý, nepodporovaný a děravý systém "nejlepší"? Protože ho používáte vy? A podle čeho nazýváte Linux " nekompatibilním" systémem, který používá " pár podivínů"?

Z top 500 nejvýkonnějších počítačů běží Linux cca na 97% z nich. Trochu moc specializované, uznávám. Zkuste si tedy najít, jaký má podíl Linux na serverech. Liší se to dle způsobu a rozsahu měření, ale poměr Windows:Linux je z toho patrný vždy. Takový W3cook např. uvádí, že z top miliónu serverů běží Linux na 96% z nich (data z 6/2015). Jinými slovy - nebýt těch podivínů a nekompatibilního systému, sedíte místo u internetu leda tak u knížky, protože servery na Windowsech.. no, pak byste teprve pochopil, co znamená "nekompatibilita"*smich*

A těch pár podivínů by se asi velmi podivilo vašim výrokům.. nebo myslíte, že Google, Twitter, Facebook, Amazon, Wikipedia, IBM, NASA, New Yorkská burza, bankovní systémy, jaderné ponorky nebo japonské rychlovlaky a mnoho dalších používají jako hlavní systém Windows? Že filmy jako Titanic a Avatar byly zpracované ve Win? A nezapomeňme na dnes nejrozšířenější mobilní OS, který - jak jinak - postavil své základy na Linuxu ;)

iz*

Kolik jste vyzkoušel linuxových distribucí

a kolik znáte uživatelů Linuxu?

meja

Vermonik musel toho svinstva vykourit neprimerene mnozstvi .. :D :)

kangaroo*

Až na to, že bez Linux/Unix systémů by se Svět mrknutí okna vrátil zpět do období "páry" :-D

kangaroo*
hodnocení

0x

Do 100Kč seženete z druhé ruky zánovní DVD vypalovačku nebo zkuste Aukro.

hm*
hodnocení

0x

Určitě je špatná mechanika a ne jen CD? Ani jiné (nejlépe lisované) CD se nepřečte?

Některé linuxové distribuce umožňují při instalaci boot z "menšího" CD, odkud si zavedou jen základ, a zbytek se instaluje přímo z internetu. Ten základ může mít velikost zhruba poloviny CD, tak by se možná přečetl. Další možností je využít jiný domácí stroj, zřídit z něj bootovací server a notebooka pak nabootovat ze sítě (z toho domácího serveru), když to umožňuje. Ani jedna z těchto variant už ale není tak pohodlná, jako instalace z jednoho CD/DVD. Píšu to spíš jen na ukázku, že s Linuxem lze dělat všelijaké kousky, počínaje instalací.

linoleum
hodnocení

0x

Vyzkoušej live verzi, pokud to poběží tak v klidu instaluj. Externí mechaniku si na tu chvíli můžeš i půjčit. Windows odinstalovávat nemusíš, pokud budeš mít CD Ubuntu atd., tam si to už poklikáš, zda chceš zhormátovat HDD, či nainstalovat vedle Win.

willy

Ja vam nevim.. ty live CD jsou k nicemu. Budto jsem rozhodnut pro zlepseni a jdu do linu a to pekne z ostra, nebo jsem rozhodnuty se porad trapit s winama a zkouset neco z live CD, ktere si stejne po restartu nezachova vase posledni nastaveni? To je podle mne k nicemu. Sousedka takle vlitla na Liny take a dnes by uz do winu sotva sla ... :D

linoleum

Nene já to myslel tak, aby se ubezpečil, že to prostě pojede, budou na všechno ovladače atd. už v základu. Vyzkouší live a když to bude vše ok, nainstaluje.

willy

A jooo .. to pak ano .. :D

blackie21
hodnocení

0x

nechal bych XP, Linux nebude o moc rychlejsi. Idealne reinstalovat XP pokud neprobehlo delsi dobu, to na zrychleni pomuze.

Pokud zarizeni neumi bootovat z USB tak jedine sehnat nekde externi usb mechaniku nebo vymenit puvodni, pokud je skutecne vadna. Live distribuce ala Slax vyzaduji prave bootovani z usb.

willy
hodnocení

0x

Stahni si na flashku (memorty stick) zavadec pomoci unetbootin:

unetbootin.github.io/...

Vyber treba Lubuntu verzi 14.04.3 LTS. Nech ho zapsat na flashku, pripoj PC k siti a nabootuj z flashky. Linux te sam povede instalaci a nainstaluje se ti nejnovejsi linux primo ze serveru... Zvol LXDE prostredi, ktere je prinejmensim uzasne a podobne winum.

Zjistis, jak jednoduchy je prechod z Winu na Linux a ptas se, zda-li ti pocitac pobezi rychle a svizne? To si pis ze ano ! Navic ti Linux "nezere"zelezo ... :D

Zadny win ti tak nepobezi jak treba lubuntu (leda surova instalace bez antiviru, firewallu a bez rezidentnich ochran - snad ano, jenomze zustane deravy jak sito, system souboru se ve winech casem stejne zahlti a zpomali. Nic ti tedy nezbyde, jenom nainstalovat rezidenty, ktere pobezi na pozadi a stejne PC nebude vladat a pobezi pomalu a jak je u winu znamo - ne moc stabilne... ehmmm)

Podpora na netu (ubuntu) je vynikajici. Doporucuji :)

Pak jsou treba Linux distra jako Porteus, ktery se nacita a bezi z ramek ... kam se pak hrabou SSD - to pak uvidis srumec a i stare zelizko ti pofrci jako z praku ... :)

Tam ale potrebujes jiste znalosti z linem

willy

A ze plna instalace treba zmineneho lubuntu ti bude zrat jenom kolem 280 MB z ramice.. to opravdu nekecam ! :)

Takze ti pobezi zvesela i na zelizku s RAM 512 MB. Pokud mas giga na ramce, jses king a ziskas znova skvely a rychly stroj .. :D

kangaroo*
hodnocení

0x

Kdo váhá nad Linuxem a má doma starej počítač, tak ať se koukne na pár srovnavacích videií na Youtube na tom samém hardwaru jak rychle startuje a jaké má zatížení Linux při přehrávání videa a dalších programů. A co pak testy po X měsíců provozu OS, to je v případě Windows tragédie :-D

kangaroo*

Osobně jsem už asi 10 důchodcům sehnal starý notebook na Aukru cca 500-1000Kč nahrál odlehčenou verzi Linuxu a jsou spokojený pro svoji potřebu. Dokonce si myslím, že je to pro méně náročné uživatele vhodnější prostředí než WinXP neno Win7. Pak je zajímavé někdy sledovat, že se sejde důchodce s notebookem do 1000Kč a důchodce co zaplatil třeba za notebook 10000Kč a ten potřebuje servis každou chvilku a pořád by do toho rval další peníze :-D

frantsousedik
hodnocení

0x

Něco takového, jako instalaci OS Linux Vám důrazně nedoporučuji. Máte k tomu naprosto nevhodný důvod. Stát se "podivínem" jen proto, aby se NB zrychlil o nijak nedefinovanou rychlost či jen nepatrně, není rozumný důvod.

Taky mám tak starý NB. Když jsem jej zvažoval koupit, věděl jsem naprosto přesně, že chci na něm provozovat OS Linux a jakou distribuci. A vemte jed na to, že jsem velkým "podivínem" i mezi Linuxovou komunitou. Používám totiž OS Linux Gentoo.

Ani před deseti lety jsem již nebyl žádný BFU, používám PC od roku 1993 a od samotného počátku jsem měl velký zájem naučit se problematiku VT důkladně. A to je úplně něco jiného než "Potřebuji používat jen na net a na emaily. Žádné hry ani grafické programy na něm nepoběží. Možná jen textový a tabulkový editor."

Několik lidí jsem již k Linuxu přivedl, ale ti měli naprosto jiné důvody jej používat než Vy.

Na virtuální prostředí zapomeňte, Vy se nechcete nic učit, Vy chcete jen net a e-mail. A na to je pro Vás nejlepší XP apod.

CD/DVD mechanika lze profouknout/opravit/vyměnit/zapůjčit a možná zaměnit za jiný HD. Pokud máte disk rozdělen na více částí lze přes net/kabel/wifi/BT nahrát XP odjinud (Předpokládám, že jste měl nebo před formátováním vytáhl klíč.). Nabootovat by mohlo jít z flešky, ono se to objeví jako Hard drive. Před deseti lety to již Biosy uměly.

Pokud jste již formátoval a instalace Linuxu se nedaří, doporučuji zajít za kolegou, co umí OS Linux nebo Windows. Vytáhne HD, rozdělí jej, zkopíruje tam XP apod. a z něčeho provede Boot. Třeba z diskety. A spustí instalaci XP apod.

Textový editor, tabulkáč a jiné, stejné verze, budou dnes stejně rychlé jako před deseti lety.

NB může jít zrychlit výměnou či přidáním RAM. Myslím, že to bude za pár korun či od kamoše zdarma. Taky se mi doma dvě 512 flákají. Pokud máte lepší NB než já, z předmětného pohledu, mohlo by jít navýšit RAM až na 4 GB. I na 2 GB Visty pracují celkem svižně.

Visty nebo 7 lze koupit za rozumnou cenu.

hodnocení

0x

Ahoj, ještě mě napadla jedna myšlenka: když byl NB kupovanej s OS, nemáš náhodou na disku zabranou malou neviditelnou/nedostupnou část (5-10G), ve které bývá i instalačka OS. Buďto o tom bývá malá zmínka v nějakém návodu, ...nebo u vstupu do BIOSu ( nebo při startu OS -atp.) může být další volba tipu "přeinstalace systému".
Když se tam dostaneš, vypadá to podobně, jako instalace z CD. *slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]