Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem.
Snažím se zprovoznit PC, které jsem používal od r. 2003 cca 10 let. Sem tam jsem ho poupravil a na XP mi fungoval slušně. Jenže synáček chce hrát hry, které buď na XP nefungují nebo se nějak seká celý PC. parametry : Pentium IV 3,0GHz, 3GBram, HDD320GB, ati radeon 9600
Co se týče her, nejvíce chce hrát Minecraft - tj. pro linux bez potíží. Dále hraje S4League (není podporováno) - takže pokud někdo zná podobnou hru na Linux, i to pomůže s rozhodnutím.
Předpokládám, že největší potíž bude v SW a potřebou reinstalace OS. On totiž nainstaluje každou kravinu... Když už tedy budu HDD formátovat a řešit nejrychlejší možnou variantu, přemýšlím i o linuxu. V okolí však nemám nikoho se zkušeností daného OS.
Doporučíte raději nechat XP? Nechce se mi instalovat znovu - 3 hodiny práce a mám cd s SP1, takže další doinstalace SP2-3 a miliardu aktualizací...
Nebo dát Linux? Jakou tedy verzi?
Děkuji za názor, případné dotazy upřesním..
Mám s linuxem na starých mašinách tyhle problémy: i když člověk použije odlehčenou distribuci, která jede i na P4 slušně, je to jen do té doby, než tam člověk spustí nějakej program, a to nemusí bejt žádnej složitej, stačí Firefox. Pak to stejně dejchá a je to pomalý. Taky bejvaj problémy s ovladačema grafickejch karet, jak nejede akcelerace, tak je to v čoudu. Pak taky v linuxu narazíte na nízký výkon flash playeru, pokud ta P4 má SSE2, ve Windows pojede lépe. Za sebe doporučuji sehnat a nainstalovat Windows Embedded POSReady 2009 - je to na 99% Windows XP, ale jedná se o podporovaný produkt až do roku 2019.
Klidně bych zkusil tu trial verzi - zive.cz/...
Právě těch ovladačů se bojím, případně sekání při "náročnějším hraní". On ten Minecraft není všechno...Taky jsem si pohrával s myšlenkou mít dva OS - mám totiž i 2 HDD - takže jeden XP, jeden linux čistě pro minecraft. - Když jsou na HDD dvě verze oken, při spuštění se dají vybrat... ale jestli to lze i při kombinaci WIN - Linux?
Dobrý den, nebudu řešit to, že synek bude asi OS Linux zklamán. Také je někdy dost obtížné OS Linux zprovoznit na PC tak, aby potom vše fungovalo, resp. vyžaduje to čas a hledání rad na fórech o Linuxu. Já bych začal tím, že si vyzkouším různé distribuce OS Linux v podobě Live-CD. Stáhnete (zdarma), vypálíte jako obraz disku na médium a to nabootujete.
OS Windows může zatím klidně zůstat a zkoušet různé distribuce OS Linux. Bude to hodně zábavy, ale proč ne. A o OS Linux (o různých Live-CD) si asi informace umíte nalézt sám. Zdravím!
P.S. Ten PC není špatný, tak můžete volit i vyšší verze OS Linux.
doplněno 20.07.15 20:07:Dovolím si prorokovat, že Vás ten OS LInux bude bavit tak týden a potom to vzdáte. To je asi tak průměrná doba, kdy uživatel OS Windows zavrhne OS Linux s nadávkou a vrací se k Microsoftu. Na Linux musí být trpělivost a čas i snaha se něco naučit. Pokud budete přesto Linux instalovat na HDD, tak se zkuste vyvarovat chyb jako formátování HDD (s OS Windows) nebo přepsání MBR.
doplněno 21.07.15 16:29:hlucha - ten GRUB není automatickou součástí každého OS Linux. Ovšem, dá se instalovat samostatně. Někdy je v OS Linux pouze LILO.
Mám radši Mandrivu a jejího nástupce Mageiu.
Ubuntu mne nijak nenadchl
Můžete vyzkoušet Mint, Slax, ... a spoustu dalších distribucí.
Já bych doporučila napřed vyzkoušet několik distribucí (tzv. "živá" CD nebo DVD)
a nainstalovat až tu distribuci, která Vám bude nejlépe vyhovovat.
___
PS:
O tom trialu přemýšlím také (láká mne, že by měl být na HW a RAM
méně náročný než XPčka – mám starý notebook s minimem paměti).
Mandiva nebo mageia pro zacatecnika? Ehmmm, nevim nevim. Ja valim ubuntu nebo Fedoru - fedora uz je neco narocnejsi na zelezo - ale zato uzasne pevna - proste drzak. Debian jsem 4x zlikvidoval, s nim moc nekamaradim... Ale jinak je take pekne rychly.
Mint nebu Suse uz hodne otravuji s reklamama - podobne jako winy. Tak nevim ..
Bezkonkurencni na rychlost je Porteus, je ale narocnejsi na nastaveni. Cte se z RAM - kam se pak hrabou SSD
Začínala jsem s předchůdcem Mandrivy Linux Mandrake.
Vyzkoušela jsem více distribucí
a nejvíce mi vyhovoval Mandrake a po něm Mandriva.
Ono ale záleží na HW. Když jsem začínala, nezvládla bych cokoliv do Linuxu doinstalovat, vytvořit připojení k internetu,... Mandriva měla vše potřebné v sobě (což jsem samozřejmě zjistila až po nainstalování).
Na Linuxu se mi líbí to množství distribucí – každý má možnost si vyzkoušet cokoliv a pak se rozhodnout.
Ja minecraft provozuju na o trochu slabsi sestave s win xp, akorat je do minecraftu potreba pridat mod Optifine.
doplněno 20.07.15 15:45:Co se tyka linuxu, dobry je Linux Lite - linuxliteos.com/...
Na starsi zelizko Lubuntu. Je to odlehcene ubuntu, postavene na LXDE, pevne, spolehlive a stabilni. Vynikajici podpora canonical UK, prakticky nezavirovatelne, neresite zadne pitomosti jako ve winech. Neotravuji reklamama, zadne nechtene restarty a pitome okna "Cekejte prosim" Prostredi LXDE silne pripomina win XP, takze pro zacinajici linuxaky nejidealnejsi a nenasilny prechod z Winu na Lin. Vrele doporucuji
Pracuje se vsemi soubory naprosto spolehlive, Libreoffice je plne kompatibilni s MS office a nejuzasnejsi na tom je, ze je to vse zadara .. (pokud chcete, muzete vyvojare zasponzorovat - je to ale dobrovolne )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.