Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se mi vypíná notebook?

Od: nikc® odpovědí: 16 změna:

Zdravím rádce. Potřebovala bych poradit, co dělat s notebookem, když se mi brzy vypíná. Interval je čím dál tím kratší. Posledně se mi přehřál už po půl hodině. Není to náhodou také tím, že když instaluju nové aktualizace, tak při tom jsem na internetu? Nemá to být v klidu? Počítač a hlavně monitor mi poslední měsíce "blbne". Uvažuji o opravě.

Děkuju.

doplněno 19.07.14 23:57:

Mám Acer Extensa 5630EZ. Mám ho 4 a půl roku a před dvěma lety byl v servisu.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dericcaster*
hodnocení

3x

Dobrý den. Aktualizace i net by měl notebook zvládat bezproblémů současně. Ale pokud NTB už nějaký pátek máte, bylo by dobré ho nechat vyčistit od prachu. Člověk by neřekl, kolik se ho uvnitř nastřádá.. V těchto vedrech se pák snáze přehřívá. Doporučuji jej svěřit nějakému servisu. Vyčištění příjde na několik stovek...

greenbull*
hodnocení

2x

No chtělo by to zkontrolovat jestli není notebook zanesený prachem, takže vyčistit, používat podložku pod notebook, podívat se jestli dobře fungují ventilátory. Jsou letní horké dny takže pokud je vše v pořádku a stále se přehřívá klidně může mít špatně řešené chlazení a dalo by se říct že je závada neodstranitelná. Ale samozřejmě vypínání můžou mít na svědomí i jiné věci.

ladinpraha*
hodnocení

2x
Odsroubuj maly kryt na spodni strane a pak ventilator, ktery je pod nim. Mezi ventilatorem a vnejsi mrizkou byva jakoby filc, utvoreny z prachu. Ten odstran a zaroven vyfoukej ostatni mrizky. Mam ten samy NB a provozuji ho denne na balkone, kde je 40°C a v pohode se uchladi.

lmgify
hodnocení

1x

Nedavno tady byl podobny dotaz. V odpovedich jsou nejake navrhy.

jdo
hodnocení

0x

Jak jste přišel na to, že se přehřívá?

hodnocení

Protože je horkej, když se vypne.

fje
hodnocení

0x

Notes je normálně horký. Jehběžná teplota praconí teplota je tak velká, že vzduch z ventilátoru pálí do ruky, zvláště u těch starších modelů.Tedy problém s přehříváním bych neřešil. Nepíšete o jaký model jde, jaký tam je OS, jak se o SW staráte atd... Instalací aktualizací (jak popisujete) to určitě není.

Tak to já bych problém s přehříváním řešil. Nevidím důvod, proč by měl vzduch, který žene ventilátor z notasu ven, pálit do ruky. To je špatně. Samozřejmě, pokud nejde na plný ýkon, pak se teplota může zvednout. Měl jsem před nedávnem doma notas, kterej měl po pěti minutách teplotu procesoru na 90°C. A to se na něm nic nedělalo, byl jen puštěnej. Stačilo sundat zespodu jeden kryt, vyhrabat hromadu prachu a ejhle. Ani po hodině normální práce se teplota procesoru nedostala přes 40°C

kangaroo*
hodnocení

0x

U některých modelů notebooků je možné přímo v setupu BIOSu nastavit hranici teploty po které se notebook z bezpečného důvodu vypne nebo restartuje. Nahrajte si nějaký program na měření teplot hardwaru a otáček ventilátoru. Pokud tam budou odlišné hodnoty, než uvádějí ostatní uživatelé stejného notebooku na Google, tak dejte notebook vyčistit a případně vyměnit CPU chlazení. Taky v těchto horkých dnech je dobré používat pasivní či aktivní podložky stojany pro notebooku.

doplněno 19.07.14 23:36:

Taky by to třeba chtělo novou čistou instalaci systému.

losfuncha*
hodnocení

0x

Zdravím také, mi se ntb vypínal kvůli vadné baterii, nabíjí se Vám? A pokud se přehřívá, tak rychle do servisu, vyčistit a vyměnit teplovodivou pastu - to je jediná záchrana, přehřívání je třeba řešit, je to 3 týdny, co jsem si svůj také dala čistit a přepastovat a vypadá, že jsem to stihla na poslední chvíli. Mimoto Acery třeba na vysychání teplovodivé pasty docela trpí...

hodnocení

Zdravím. Co by se stalo, kdybych to tam nedala včas?

Vysoké teploty zkracují životnost, taky jej nemusíte po tom samovolném vypnutí už nikdy zapnout.

losfuncha*

No v ntb Vám potom vysokými teplotami něco vyhoří a máte po notebooku... Takto dopadl kamarád, pořád to odkládal a odkládal, až už ntb prostě nezapnul... A má odrovnané všechno, včetně disku, takže přišel i o všechna data...

hodnocení

Děkuji všem za odpovědi.

doplněno 31.07.14 23:17:

Nikdo mi neporadil, že existuje podložka i s chladičem. Koupila jsem ji a pomohlo to. Zjistila jsem, že se prodává až po zakoupení nového počítače. Tak mám dva počítače.

doplněno 01.08.14 00:05:

Myslela jsem to tak, že jsem ji koupila po zakoupení nového počítače. Poradili mi to prodavači.

ladinpraha*

Tak tohle jsem fakt nepobral. Podložka sice existuje, ale je to naprostá zbytečnost. Noťas se musí uchladit sám. Proč by se proboha měla prodávat až po koupení nového PC? Když si budeš chtít koupit třeba lampičku do USB portu, tak si k tomu taky musíš koupit PC?

doplněno 01.08.14 00:15:

No jasně. Každá příležitost, jak se zbavit ležáku, dobrá.

Prosím ještě jednou a nějak srozumitelně. Proč máš dva kompy kvůli jedný podložce pod notas?
Jak zde již zaznělo, notas se musí uchladit sám. Pokud se sám neuchladí, podložka jen oddálí to, co jsi měla udělat před nákupem podložky. Tedy řádný vyčištění od prachu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]