Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat proč není linux tolik rozšířený, jestli je to tím že jsou uživtelé zatvrzelí a prostě chtějí jen používat windows nebo jetli je to tím že lidem nevyhovuje. Na jednich webových stránkách zmiňující výhody linuxu jsem se v komentářích dočetl že linux není určen pro uživatele - Tak tedy nevím, to jako že prostředí GNOME a KDE ncení určeno pro uživatele? Myslíte si že na linux není tolik dobrých her jen kvůli tomu že ho tolik lidí nepoužívá?) Já osobně jak jsem teď nedávno dost trochu strší notebook Compaq 6720s s core 2 duo a nemám na něj instalčku s windows 7/8 Tak na něm mám Kubuntu a systém je rychlejší než kamarádovo herní pc s 4 jádrem... Zkrátka by mne zajímal váš názor na věc, protože já android za linux moc nepovažuji (ano má sice jádro z linuxu a využívá (to jádro) i poměrně nový OS Ubuntu pro smartphony ale prostě ten android někdo vymyslel (Google) a moc toho s linuxem společného nemá... Mám tedy spíše na mysli distribuce určené pro Desktopy a Notebooky a Netbooky... Tak jaký je tedy ten Váš názor? Docela by mne tedy zajímalo jestli to podobně vidí i jiní lidé nebo jestli se mýlím...
Děkuji za vaše odpovědi, Hezký zbytek dne, Blechta...
Zdravím
Myslím si, že je celkem zbytečné dohadovat se o tom co je lepší. Prostě každému vyhovuje něco jiného. Já jsem osobně začínal na Win 3.1. To už asi málo kdo zná. Vyrostl jsem na Widlích a prošel jsem si je postupně až někam po dvoutisícovky. Přesto už asi deset let dělám v Linuxech. Různé distribuce, dnes Ubuntu 12.04. Nejsem hráč, spíš uživatel. Za těch deset let mě Linux ani jednou nespadnul, žádný vir a žádné poplatky vyrobcům softweru. Prostě zapnu počítač a pracuju (Samozřejmě jsem měl občas problém s hardwarem - občas něco doslouží). Rychlá a jednoduchá instalace, obrovské množství programů a celkem nepatrné problémy s ovladači. Spustit se dá prakticky úplně vše. Příkazovou řádku používám pouze při programování. Nikoho nechci přesvědčovat o tom co je lepší. Osobně si neumím představit, že bych se měl vrátit k windowsům. Přeji hodně úspěchů jak uživatelům Windows, tak Linux.
Otazka je, proc by mel bezny uzivatel pouzivat linux?
Nebo proc by lem mit dva systemy a prepinat se dle potreby, kdyz na jednom muze bezet naprosto vséchno a na druhem pouze neco?
Kvuli bezpecnosti? Lze snadno poresit¨vhodnym software. Bezneho uzivatele nejaka (ne)bezpecnost nerozhazi a ani nezajima.
Kvuli rycholsti? Kolik kapacity dnesńich PC bezny uzivatel pouzije? Jestli neco mozna nabehne o par sekund pomalaji?
Kvuli...a ted uz mi dochazi teoreticke argumenty, proc by se bezny uzivatel mel necim takovym vubec zaobirat, kdyz si muze koupit PC, zastrcit do elektriky, zapnout ho a zacit okamzite pouzivat.
Linuch je do PC vhodny leda pro lidi, kteri se podobnyma vecma chteji zabyvat vic do hloubky. Jinak je k nicemu.
doplněno 23.03.14 22:00:Oprava v poslednim radku. Linux samozrejme.
1. Očividně jsi ještě neviděl, co některé AV v kombinaci s některými uživateli umí. V Linuxu se nemusíš starat, pravděpodobnost nákazy je asi takové, jako že na mě teď spadne strop, a navíc nehrozí ani adware.
2. Ne každý má výkonný počítač a ti, kdo ho mají, ho nejspíš mají za účelem, pro který Linux stejně nevyhovuje (hry, speciální SW atd.). Naopak BFU, co jenom sedí u internetu nebo dělá nenáročné věci v Officech, může po instalaci Linuxu pocítit až nečekaný rozdíl (vyzkoušeno na babiččině notebooku asi před měsícem, z XP SP3 na Mint 16) při zachování přívětivého ovládání a dostupnosti základních programů pro v podstatě veškeré své potřeby. Mně třeba naopak ve Windows chybí propracovaná modulární pracovní plocha (Plasma), nativní možnost více virtuálních ploch, organizovaná nabídka programů, instalace a aktualizace programů z jednoho místa, možnost přepnutí...
3. A co třeba kvůli tomu, že je zdarma, umožňuje (s trochou štěstí, pokazit se to může) upgrade na vyšší verzi bez nutného přeinstalování a tedy že mu nikdy neskončí podpora (pokud nezanikne vývojářský tým, což se např. u Canonicalu v blízké budoucnosti asi nestane), nebo že třeba umožňuje bootování z přenosného média a můžeš si ho tak nosit na "flashce" a mít svůj systém a soubory po ruce na jakémkoliv počítači? Je toho víc, ale nechce se mi to tu rozepisovat.
A ano, Linux nainstaluješ (nebo spustíš přímo z CD) a můžeš okamžitě začít pracovat, bez instalace ovladačů (až na výjimky) a se základní sadou softwaru předinstalovanou v systému - to ve Windows nejde.
V bode 2 si dokonale odpovedel na puvodni dotaz, proc neni Linux rozsiren.
Specialni programy linux nepodporuje a BFU, jak je nazyvas nemaji zajem zabyvat se instalaci a nastavovanim cehokoliv. Proste pracuji s tim, co maji - coz je bezne Windows - pokud jim to nekdo nepreinstaluje a nedotlaci je pracovat s necim jinym. Jim je to totiz uplne putna.
K cemu BFU potrebuje
propracovaná modulární pracovní plocha (Plasma), nativní možnost více virtuálních ploch, organizovaná nabídka programů, instalace a aktualizace programů z jednoho místa, možnost přepnutí...
K nicemu.
Jak sem psal vyse. Linux vyuzije pouze nekdo, kdo se o to hloubeji chce zajimat. A proto neni rozsireny.
Stejne jako ne kazdy, kdo vlastni auto si poridi diagnostiku. Naopak, naprosta vetsina ridicu si zaplati za servis. To je totiz to, co lide chteji.
Kdyz chces povesit obraz, nechces ve skutecnosti kupovat vrtacku. To co chces je hacek ve zdi, kam obraz povesis.
Hotove uzivatelsky privetive a jednoduche reseni, s plnou podporou.
1. Že je něco k ničemu tobě, neznamená, že je to k ničemu všem. Třeba já některé z těch věcí používám docela často. A pokud ti nevyhovuje Plasma nebo Unity, stačí si nainstalovat třeba GNOME nebo Cinnamon...
2. Linux je hotové a přívětivé řešení, podporu má stejně dobrou jako Wokna.
Příspěvky od tebe a @ernie jsou klasické kecy lidí, kteří Linux ani nevyzkoušeli, jen jim někdo řekl, že je na nic.
Kazdy, kdo ma rozdilny nazor, a nezastava se Linuxu ma tedy podle Vas jen blbe kecy a ve skutecnosti nikdy linux nevyzkousel?
Jste schopen akceptovat jiny nazor? Jste schopen pokracovat v konstruktivni diskuzi, nebo kdyz dojdou argumenty, tak proste zautocite?
Puvodni dotaz znel na to, proc neni linux tolik rozsireny. A na to sem se snazil take odpovedet.
Usuzovat z toho, co sam znam, pouzivam nebo zda je mi nejaka funkcnost linuxu k nicemu, to uz chce velmi bystry intelekt.
K cemu BFU potrebuje
propracovaná modulární pracovní plocha (Plasma), nativní možnost více virtuálních ploch, organizovaná nabídka programů, instalace a aktualizace programů z jednoho místa, možnost přepnutí...
K nicemu.
Tobě to možná je k ničemu, ale to ještě neznamená, že tento názor sdílí všichni. Koneckonců kdyby tam dané funkce neměly význam, tak by tam nebyly.
Takže ještě jednou: Můžeš svá tvrzení nějak objektivně podložit?
Jaka sva tvrzeni mam objektivne podlozit fakty?
Tvrzeni, ze BFU nemaji zajem zajimat se do hloubky o cokoliv, co se PC tyka? Ze maji PC pouze k praci, kterou potrebuji udelat a vic se nestaraji? A tedy to ze je duvod, proc skejsnou u Windows, ktere maji podstrcene jak na taliri? To prece nemusim dokladat. Staci, kdyz se podivas na svoji babicku, predtim, nez si ji nainstaloval linux.
Nebo tvrzeni, ze ne vsechny programy bezi pod Linuxem? S tim prece vyse souhlasis i Ty.
Nebo tvrzeni, ze BFU nepotrebuje propracovanou modularni pracovni plochu...? Podivej se opet na svoji babicku.
Jaka jina tvrzeni jsem uvedl, ktere bych mel obhajovat? Prosim konkretne vyjmenovat, abych vedel, co po mne chces, abych obhajoval.
Vec se ale ma tak, ze ja nemam zadny zajem na obhajobe Windowsu a schazovani Linuxu. Narozdil od Tebe, ktery ma zrejme nejaky nepochopitelny duvod Linux za kazdou cenu obhajovat, i kdyz o tom tahle diskuse prece vubec neni, zda je to nebo neni dobry system.
Diskuse je, proc je Windows na PC vice rozsireny.
A ja pouze uvadim svuj nazor, proc tomu tak je.
Vysvětli mi třeba to, proč podle tebe pro BFU nemá význam mít po nainstalování OS všechny základní programy okamžitě dostupné a nové programy a všechny aktualizace (systému i programů) dostupné na jednom místě pomocí asi dvou kliknutí. Nebo proč nemá význam používat systém, na kterém nemusím řešit malware a adware a který ani po nainstalování hromady programů téměř reaguje téměř stejně svižně jako těsně po instalaci (což je přesně důvod, proč jsem na ten NB dal ten Mint - XPčka startovala několik minut a než naběhl např. Writer, tak jsem si mohl dát kafe. Mint startuje pod minutu a zmíněný program je na obrazovce do dvou sekund.).
Jak už jsem zmínil, používám oba OS a primárně dokonce Windows, ale mnou uvedené věci jsou prostě fakta, kterých jsem si všiml, když jsem musel asi rok používat výhradně Kubuntu (na dualboot Windows jsem nakonec přešel kvůli hrám a několika specializovaným aplikacím).
Mimochodem, @blechta je taky jen běžný uživatel a CD s Kubuntu má ode mě - a jak mu (ne)vyhovuje, to vidíš sám.
proč podle tebe pro BFU nemá význam mít po nainstalování OS všechny základní programy okamžitě dostupné
Nic takoveho sem nikde netvrdil.
To je uzitecna funkcnost, ktera by se spousta lidem hodila. A ja nikde netvrdim opak.
proč nemá význam používat systém, na kterém nemusím řešit malware a adware
Nic takoveho sem opet nikde netvrdil. Pouze sem v mem prvnim prispevku zminil Tebou vypichnutou bezpecnost Linuxu v tom smyslu, ze i na Windows je to resitelne - a tedy pro bezneho uzivatele je to nedostatecny duvod, aby se pohlizel po jinem systemu.
ale mnou uvedené věci jsou prostě fakta
To zajiste jsou. Nicmene nevysvetluji podil Linuxu na trhu.
Ty se snazis obhajovat vyhody Linuxu. Ja se snazim odhalit, proc neni rozsirenejsi.
A zbytek té první části (Centrum softwaru)? Napsal jsi, že pro BFU je to k ničemu, takže by mě zajímalo, jak jsi na to přišel.
Proč není Linux rozšířený, to už tu padlo - lidi o něm neví nebo se ho (zbytečně) bojí.
Ne, Bude ho využívat ještě méňe lidí...
Nechtěl jsem se zapojovat, ale nedá mi to...
Ale lidé o Linuxu vědí... ale proč by si měli doma instalovat jiný systém a učit se ho, když v práci /ve škole/ používají Windows, jsou na něj zvyklí (i na programy, které pod ním používají) a to co po počítači chtějí, tak jim udělá.
Lidé jsou pohodlní. Proč měnit něco nač jsou zvyklí a co jim funguje. Sliby Linuxáků, že až jednou lidi prohlédnou, tak začnou hromadně přecházet od Win k tučňákovi čtu už 10 let... nicméně penetrace Linuxu se na uživatelsckých PC nijak závratně nezvyšuje, spíše stagnuje.
Sám jsem zkoušel několik distribucí, ale vždy se z různých důvodů vrátil k Windows.Zkoušel jsem i dualboot, ale nakonec jsem ho zavrhl jako ztrátu času. Proč hodinu brouzdat internetem pod Linuxem a pak resetovat PC, abych zavedl Windows a mohl si dvě hodiny hrát oblíbenou hru, když můžu obojí pohodlně dělat pod Windows. Vím, že to lze řešit i jinak (LiveCD), ale proč bych to dělal? A strašení viry? Ano, pokud je člověk opravdu tupec, tak ledasco chytne. Já už si roky vystačím se Security Essentialas, S&D a AdBlockem a vir jsem řešil naposledy snad ještě na vytáčeném připojení.
Tímto nechci rozpoutat žádnou flame, nezastávám se ani Microsoftu ani nezatracuji Linux. Jen jsem se snažil formulovat svou myšlenku na původní tazatelovu otázku...
Jenže Linux, resp. jeho nejznámější distribuce, cílí právě na lidi, kteří nehrají a používají nejčastěji kancelářský balík a internetový prohlížeč. Pro hráče a uživatele některých specializovaných aplikací (např. SW od Adobe, Autodesku, pokročilých videoeditorů...) není, to ti potvrdí každý Linuxák. Na tyto věci také používám Windows.
Kouzlo Linuxu je právě v tom, že po nainstalování máš rychlý a poměrně blbuvzdorný systém se základními aplikacemi (a jednoduchým doinstalováním dalších), plně připravený k použití a nevyžadující prakticky žádnou údržbu.
Netvrdím, že nemáte pravdu, ale vím jak je to u nás na firmě...
Všichni v práci používají Windowsy a i když doma používají PC jen a pouze na internet a psaní dopisů, fotky apod. Tak je ani nenapadne používat Linux. Znají ho, ale odmítají se ho učit, protože jsou zvyklí na používání Windows.
To je pravda. To jsem napsal.
Vec se ma totiz tak, ze je to sikovna vec, ale je to neco, bez ceho muze bezny uzivatel zit a take zije.
Vpodstate vse, o cem pises, jsou sikovne funkcnosti, ale nic az tak zasadniho, co primeje bezneho uzivatele k tiomu, aby se nejakym linuxem zabyval.
V tom duchu nad tim musis premyslet.
Neni to pouze o tom, ze o nem nevi, nebo ze se ho boji. Je to o tom Proc? Proc se mam jako uzivatel (ted nemluvim o sobe), ktery umi PC zapnout a vypnout, pustit internet, nainstalovat a spustit hru, napsat par radku v textaku, zkontrolovat postu...proc bych se mel zabyvat nejakym jinym systemem, kdyz tenhle, co tu mam (a je jedno, co zrovna to je) mi funguje ke vsemu, co potrebuju?
Neexistuje nic, cim takoveho uzivatele donutis pouzivat neco jineho. A nemusi to byt o neznalosti. Pro nej bude Linux stejny, jako Windows. Jak se rika, prast jako uhod. Naprosty (a pochopitelny) nezajem, se cimkoliv ohledne ruznych operacnich systemu vubec zabyvat.
A proto je rozsirenejsi Windows. protoze je na "kazdem" PC. Az na nich bude Linux, pak se stejny uzivatel nauci mackat tlacitka v Linuxu a kdyz ho budes premlouvat na Windows, tak bude klast uplne stejnou otazku, proc bych se vubec necim takovym mel zabyvat. K nicemu.
doplněno 24.03.14 17:30:Gotregzagary to napsal naprosto vystizne. Presne muj nazor, akorat lepe formulovany.
Proč? Vždyť to už jsem napsal: Tento OS na rozdíl od Windows prakticky nepotřebuje údržbu a výrazně se nezpomalí ani s hromadou programů a po několika letech. Navíc je zdarma a je možný upgrade "za běhu", tj. nikdy neskončí podpora (což je u Windows dost často diskutované téma). A taky pro něj není prakticky žádný malware, takže nepotřebuješ AV.
Co se týče podílu na trhu, tak tzv. chromebooky začínají Microsoftu dělat takové starosti, že radši začal výrobcům levných notebooků nabízet levnější Windows...
Je více než jasné, že většímu rozšíření Linuxu brání primárně právě téměř nulové povědomí o něm a lidi jako spartakusodpata. Všimni si, že i ti, co si staví vlastní PC, případně si ho nechávají stavět někým jiným, až na výjimky volí Windows, i když jim je nikdo necpe, a to i do levných počítačů, určených jen na prohlížení internetu nebo HTPC, kdy licence OS často tvoří velkou část ceny celého počítače, přičemž pro plánované využití Windows nejsou vůbec třeba. Proč? No protože neví, že existuje alternativa, a nebo to ví, ale nechtějí se učit s novým systémem a tak si radši zaplatí...
doplněno 24.03.14 19:22:To o chromeboocích se týká trhu celosvětového, špatně jsem to napsal, u nás moc známé nejsou, ale třeba v USA ano.
Koncici podpora W XP je nehorazne nafouknuta medialni bublina. Staci zavitat na web M$ a clovek nabyde dojmu, ze pokud sva XP nezakope 10 metru pod zem a bude je nadale pouzivat, nastane apokalypsa.
Beznemu uzivateli muze byt nejaka podpora (respektive jeji absence) ukradena.
Navic ten system je na trhu 12 let, za tu dobu bezny uzivatel obmeni HW a s nim ziska i novejsi system.
Ti co si stavi vlastni PC rozhodne nejsou bezni uzivatele, ti jdou do obchodu a tam si koupi nejaky hotovy. Navic si troufnu rici, ze ze 3/4 si PC stavi hraci her.
Herdek, to je vášnivá diskuse. Mám se taky přidat?
Podle mne mohou za menší, než očekávanou, rozšířenost Linuxu tyto důvody: není na něj tolik her (proto nezajímá děti), výrobci jsou tlačeni do prodeje počítačů s nainstalovanými WIN (které jim jsou poskytovány pro tyto účely mnohem levněji), lidi jsou líní změnit své návyky (když už se od dětství učí zacházet s WIN a Linux není WIN, tak ho nechtějí, protože proto), jsou potíže s nestandardním hardwarem.
Jinak má Linux strašně moc výhod, nemá ovšem cenu se o nich rozepisovat podrobně, protože Linuxáci vědí, Windowsáci nechtějí vědět. Namátkou: více ploch? (kdo zkusí bez předsudků, nepřehlednost jednoplochových WIN už nechce; je to něco jako záložky v internetovém prohlížeči, jde to i bez nich, ale prostě ...), instalace programů snadno jedním způsobem z jednoho místa? (chci třeba konvertovat hudbu? Linuxák se podívá do svého repozitáře a nějaký konvertor si vybere (a neříkejte, že špatný, ukažte mi na WIN něco aspoň z poloviny tak dobrého a univerzálního, jako třeba ffmpeg), Windowsák začne hledat po internetu, co tak asi existuje, začne se ptát po poradnách, pak něco nainstaluje, pak dlouze ten malware odstraňuje, pak znovu něco nainstaluje, nakonec někde poshání kodeky a ... má taky hotovo (pokud se mu těmi instalacemi nerozložil systém)), a mohl bych pokračovat, ale napsal bych tu celý časopis.
Problem Linuxu je v tom, ze si to lide musi nainstalovat sami. Stejne jako u vsech jinych vyrobku, 99% uzivatelu jsou naprosti laici a chteji ten pristroj jen zapnout a chteji, aby fungoval. Windows jim funguje od okamziku zakoupeni (je predinstalovany). Stejne jako ty si po zakoupeni auta hned nevymenis prevodovku za lepsi (auto bez prevodovky ani koupit nejde), tak stejne to citi ostatni lide o instalaci/zmene operacniho systemu na jejich PC/notebooku.
Dalsim problemem Linuxu je nedostatek podpory ze strany vyrobcu hardware. Pro Windows ti prichazi nove zarizeni s CD s ovladacemi. Pro Linux se ovladac MOZNA objevi nekdy pozdeji, ale musis si ho najit, stahnout a podle navodu nainstalovat.
Tretim problemem je maly pocet uzivatelu Linuxu. Laici si kupuji veci podle toho, co maji ostatni lide kolem nich, aby v pripade potreby jim mohl nekdo pomoci, kdyz budou mit s pristrojem problem. Kdyz vidi vsude kolem sebe Windows, tak si take koupi Windows. Nekteri mozna ani nevedi, ze neco jineho nez Windows existuje (tedy pro ne pocitac je to same, jako Windows).
Jako posledni problem vidim pretrvavaji orientaci skolstvi na Windows. Kdyz vylezes 10 trid zakladni a stredni skoly a nic jineho, nez Windows jsi nevidel, jakou mas sanci, ze budes i jen vedet, ze neco jineho existuje?
Ovladani Linuxu beznym uzivatelem neni problem. Kdyz treba ve firme spravce site na vsech pocitacich zprovozni Linux, tak ho lide budou pouzivat a ani jim to neprijde. Jen ty jejich programy budou trosku jinak vypadat (mail, tabulkovy program, program na psani dopisu atd.) Jenze to chce toho spravce site (tedy alespon jednoho cloveka), ktery Linux umi a umi ho spravovat.
1. Notebooků s Linuxem je taky celkem dost.
2. Ovladače většinou instalovat nemusíš, v systému jsou ty potřebné už zabudované. A když už musíš instalovat, tak to není o moc komplikovanější než ve Woknech. Případů, kdy by na něco nebyl absolutně žádný funkční ovladač, tolik není, navíc s tím Windows často mají problém taky (třeba v případě nového OS a starého HW (např. mojí tiskárně se taky nechtělo pod W7 fungovat).
3. Poslední dobou se podpora pro Linux zlepšuje jak u HW tak u SW. Dokonce ho už začal podporovat i Steam a některé hry.
4. Školství - ano, také mi to vadí. A přímo mě s*re, že není jakákoliv podpora bezplatného softwaru (tj. dostaneš zadání, které máš vypracovat v Office 2007+ a nikoho nezajímá, že máš jen LibreOffice).
S bode číslo 4 plně souhlasím... (já jakožto žák zš, který žije v chudé rodině fakt nemám prachy na nové office...)
Kdyby jenom ZŠ. Chodím na SŠ, která se chlubí logem "Microsoft - partner vzdělání" a kde Wokna na některých počítačích řvou, že nejsou legální, Office mají "pro nekomerční použití", správce sítě se mi přiznal, že do počítačů dává cracklé systémy... Mám celkem chuť to "prásknout" Micosoftu...
No a az zacnes na VS, tak skola zase bude mit uzavrene partnerstvi s AutoCADem, Adobe (Photoshop) nebo Texas Instruments (programovatelne soucastky) a budes se ucit ty jejich uzavrene komercni systemy.
Pro skolu je to jednodussi. Koupi hotovy balik, dostane k tomu manualy, o nic se nemusi starat a ospravedlni to tim, ze je to v praxi casto pouzivany program a ze to firmy po absolventech pozaduji.
Potřebovat to nebudu, nestuduji IT. A jak už jsem napsal, toho partnerství (= legálního SW) tam taky tolik nebude (v úterý se podívám).
já jakožto žák zš, který žije v chudé rodině fakt nemám prachy na nové office...Uz minimalne 20 let (tedy jeste predtim, nez jsi se narodil) neni zapotrebi k bezne praci kupovat zadny software. Vsechno je to dostupne zdarma a legalne na Internetu.
Kdyby clovek byl vice "hardcore", tak nemusi kupovat software uz takovych 35 let (projekty jako GNU, BSD, nahrada CP/M, ty ruzne n/t/g roffy, dialery, mailery, ...)
jó to já to napísu buď ve woknech v Apache Open Office, nebo v kubuntu v Libre Office ale ve škole je to tak jako tak těmi mrkvosoftími office zobrazeno nekorektně a pak mám něco ujetý na stranu, něco nejde přečíst,atd... Někdy mám chuť ssebou tahat ten notebook ale to by zase ucitele tekli nervama nad tim že jim tam zase přepojuju compy aby měl dataprojektor, atd... Proto jsem někdy při tvorbě prezentací nucen prezentaci naprogramovat jako celoobrzovkovou aplikaci v nějaké free autorunu, a podobně...
No vidíte - -to já třeba nevím, ale jak to mám udělat když to mám poslat učiteli na mil jako Domácí Úkol...?
Zkus to dělat v Google Dokumentech nebo ZOHO (oboje jsou online kancelářské balíky, ZOHO je subjektivně trochu šikovnější). Pak stačí poslat odkaz a otevře se to přímo v prohlížeči. Webové MS Office nedoporučuji, blbnou mi.
Nebo učitele popros, aby si ty přenosné LO stáhl taky.
Taky možnost. Ale kdyby chtěl vidět např. vzorce v tabulkách, tak by to takhle moc dobře nešlo...
Tak snad jsem to pochopil správně - takže liddé linux nepoužívají a to jen proto že jim ho nikdo nenutí a lidé ho tím pádem neznají?
Jen pokud jde o anketu - Linux používá skoro tolik lidí jako windowsy, jen o tom nikdo z nich neví. On je totiž zdarma a tak netuší, že jim řídí televizor, router na domácí WiFi síť, SetTopBox, videorekordér, tiskárnu a kdeco.
doplněno 24.03.14 09:17:Pokud připustíme, že Android je vlastně Linux, pak je jich ještě mnohem víc.
Můj pes říká, že s koncem podpory XP mnoho uživatelů ukradených Woken zjistí, že dnešní varianta se nekrade tak snadno.
A až zjistí cenu těch dnešních a cenu Officu, protočí se jim panenky.
A poměry se začnou měnit.
Všechny opravdové servery jedou na nějakém Unixu, tam je potřeba skutečný operační systém a ne částečně programovatelný gramofon, který se pomalu každou středu bez Vašeho zásahu přepíše něčím, o čem netušíte, co bude a nebude dělat.
Já vím, jen upozorňuji neinformované. Mimochodem, nevíte, proč se tomu říká počítač? On na tom někdy někdo něco opravdu počítá? Počítá, jako doopravdy počítá?
Ano, je to jen otázka času...
Dobrý den, otevřel jste asi kontroverzní téma, kterým se "baví" na internetu hodně lidí.
Já jsem přešel na OS Linux až po té, kdy už jsem moc nehrál hry a chtěl být na internetu bez nutnosti neustále čistit OS Windows. OS Windows běží hned a potíže přijdou časem.
OS Linux se musí rozchodit a pak už si jen užíváte klidu. Mimochodem, podívejte se, kolik dotazů na problém s OS Windows je na této poradně a kolik jich je na OS Linux. A není to jenom masivním rozšířením OS Windows. Je to tedy (snad) i větší ochotou "linuxáků" poradit si sám a něco se naučit.
OS Linux je vcelku rozšířen, ale nikdo si to moc neuvědomuje - je jako firmware v přístrojích. Kdo je jen konzument, tak zůstane u OS Windows. Kdo je "koumák", tak si OS Linux alespoň vyzkouší. Ale, i tací se často vrací k OS Windows (tak, do 14 dnů, kdy OS Linux zavrhnou jako nepoužitelný). A, že není na PC moc rozšířený, je i jeho výhoda - je bezpečnější. Zdravím!
doplněno 23.03.14 21:22:blechta - ono si také stále hodně lidí myslí (když už vůbec zná OS Linux), že je to jen o příkazovém řádku - a toho se "klikači" bojí. Potom najdou odvahu, zkusí si Live-CD a zjistí, že je to také už klikání. Ale, pro hráče to není a to je problém, pro který OS Linux zavrhnou. A potom si raději budou zabezpečovat a následně čistit "wokna", když jim tam vleze havěť z internetu, řeší legálnost či nelegálnost softwaru a neustálé aktualizace.
Být, s OS Windows připojen k internetu, je jen pro dobrodruhy - a těch je většina. Ale, to je volba každého.
doplněno 24.03.14 19:41:Já jsem to prorokoval, že tato debata bude výživná. Viděl bych to na smírnou remízu.
Linux stáhnu, nainstaluji a jedu taky, ještě rychleji než Wokna, do kterých ještě musíš naistalovat základní software, který je v Linuxu předinstalovaný. Jen jednou (1×) se mi stalo, že by mi něco nešlo a trvalo mi víc než deset minut to rozjet, jednalo se o WiFi kartu v notebooku Acer Extensa 5620Z, nakonec pomohlo nainstalovat jiné ovladače.
A který běžně používaný program ti nejede a nemá náhradu, případně na jaký HW nemůžeš sehnat ovladače?
Přesně tak, pracuji jako správce a většina pc je s Windows. Pár stanic je s Linuxem. Při reinstalaci stanice s Windows např XP nainstaluji PC a všechno jede jenom ne síťovka, zvukovka, grafika. Takže jak říkáte jedu, ale pro CD s ovladačema, protože bez zprovoznění sítě z internetu nic nestahnu. Dobrá tedy XP je již archaický systém a zkusím instalovat W7. Ovšem výsledek úplně stejný. CD a instalovat driver alespoň síťovky, abych se odrazil dál. V případě linuxu se mi snad ještě nestalo, že by mi nefungovala síťovka, zvukovka a grafika alespoň v zakl. režimu. S tím HW máte tak trochu pravdu v případě např. USB webkamerek, kde výrobce nepoužívá standardní protokol (UVC) a splácal si svůj vlastní protokol pro komunikaci s HW a ovladače jsou jen pro Win. Pořád, ale máte možnost si zjistit který HW linux podporuje a nekupovat ten nesprávný.
Ještě jeden příklad z praxe: pc s Win, připojím druhou usb myš Win začnou instalovat ovladače. Ptám se proč? Vždyť už v pc jednu USB myš mám funguje tak ovladače v systému musí být nainstalované. Dopadne to dobře za cca 1 min. myš funguje. A víte jak to probíhá v linuxu? Myš funguje okamžitě bez připitomělých hlášek "instaluji nový HW".
Toto je rozdíl v zapojování HW u Win a linuxu:
Win: připojím, scháním ovladače na CD, internetu, na fórech až to zprovozním.
Linux: připojím a funguje, pokud ne mám smůlu HW není podporován v Linuxu.
Máte nějaké divné síťovky... Zatím se mi nestalo, že by po instalaci Win7 nefungovala okamžitě a musel bych něco doinstalovat.
Oproti tomu mám zkušenost, že se mi nepodařilo rozběhat siťovku pod Linuxem... ale je to pravda už pár let, takže věřím, že to byla čestná vyjímka...
Já měl taky Linux a jednom dnu jsem musel přeinstalovat na Windows. Je sice pravda, že Linux je trošku rychlejší, ale nešla mi na tom ani jedna hra a to jsem zkusil jakýsi program, který by prý měl spouštět všechny programy, co jdou jen ve Windows, ale nepomohlo to. Do Linuxu bych šel jen kdyby šly ty programy normálně spouštět, což se asi nestane. Škoda
To je právě ten "začarovaný kruh" protože lidé pravděpodobně nechtějí používat linux proto, že nepodporuje některý hardware který je primrně určen pro windows - kdyby lidé linuxu důvěřovali apoužívali ho začal by se vyvíjet firmware i software pro linux - A celé to umocňuje to že windows jsou populárnější než linux a tak nikdy nebude pro linux tak velká podpora jako u woken - předem říkám že je to má teorie o které si myslím že je pravdivá
Ne že nechtějí používat Linux, ale nemohou. Koupíš hru, mobil, stáhneš aplikaci, tak nevidíš nic jiného než vokna. A nemysli si, že Linuxáci windows nemají/nepoužívají.
doplněno 23.03.14 21:23:A proč by se měl Linux zabývat kompatibilitou? To je jako bych chtěl vymyslet svůj vlastní raketoplán... Pokud linux nepřijde (a jakože nepřijde) se svou vlastní převratnou ideologií, tak bude ke stažení zadarmo nebo na cédéčkách v časopisech za stovku jako bonus... Tož tak.
Jenže právě ta bezplatná distribuce a bezplatný software je ideologie Linuxu... Dá ti někdo k časopisu nejnovější Windows nebo Office?
Asi to bude nějakým židobolševickým spiknutím v čele s Billem, že lidi nekupujou ty časáky s cédéčkama zadarmo.
nepodporuje některý hardware který je primrně určen pro windowsOni vyrobci hlavne nechteji zverejnovat technicke podrobnosti svych vyrobku, na zaklade kterych by si lide mohli napsat svoje vlastni ovladace, protoze se boji, ze je nekdo jiny bude zalovat kvuli poruseni nejakeho patentu jejich vyrobkem. Patentu, o kterem do te doby treba ani nevedeli. Proto pisi a dodavaji uzavrene ovladace sami. Samozrejme z duvodu nakladu delaji ovladace jen pro nejpouzivanejsi operacni systemy. Podivej se, kolik zarizeni ma ovladac jen pro XP nebo naopak jen pro W8 a v XP uz nejdou pouzit.
Budoucím králem OS je Android + nějaká Linux distribuce
Jedem můj kamarád - opravdu velký linuxák vždy říká na Linux se dá "nalepit" a rozchodit úplně všechno a vzít si z ostatních OS vše potřebné a neomezovat se v práci. Tak to bude asi pravda
Milý @ernie to vy jste se asi ještě neprobral. Souhlasím s @kangaroo. Linux použijete v mnohonásobně více zařízeních než Windows. Je to jednoduché stačí si zjistit jaké architektury CPU podporuje Windows a Linux. Windows = Intel x86/64 a začíná podporovat ARM. Linux = (nechce se mi to rozepisovat, tak třeba tady: debian.org/... ). Nebo si snad myslíte, že ve vašem domácím routeru běží Windows Enterprise Ultimate Edition. Je mnoho zařízení která používáte běžně v domácnosti, kde běží Linux. Proč? Proč ne Windows? Windows je moc univerzální, těžký náročný na systémové prostředky na paměť RAM atd. Jak již bylo zde několikrát řečeno, na Windows vám půjde všechno hry, speciální SW, viry, atd. atd., když se něco pokazí tak se to přeinstaluje a jede se dál. Linux si jednou vyladíte a pojede do smrti hardware na kterém běží. Kolikrát jste přeinstalovával SMART TV, satelitní přijímač, domácí router, atd. Linux se dává do zařízení kde je kladen důraz na nízké nároky na výpočetní výkon, velikost RAM, stabilitu systému, nízký odběr el. energie. Vaše domácí zařízení např ten router má příkon cca 20 W to znamená, že nemá CPU se 100 W TDP, 8GB RAM, grafiku s příkonem dalších 100 W. Asi byste nechtěl zapnout satelit a čekat půl hodiny, než nabootuje, zaktualizuje systém, zaktualizuje antivir, atd. a každých cca 1/2 roku ho kompletně reinstalovat, protože se tam něco pokazilo, zavirovalo, zahltily registry, startuje dvojnásobně delší dobu, než po instalaci, atp. A co třeba mobil s výše uvedenými parametry, jakou asi by potřeboval baterii? Z dodávky? Nebo z kamionu? Spěte dál a ať se vám zdají pro vás krásné sny o tom, že všechno jede na Windows. )
Cože to se musí každého půl roku kompletně přeinstalovávat? Neznám. Mě visty běží od roku 2007. Jediná přeinstalace při výměně SSD disku před dvěma lety. Start za 50 vteřin. Kdybych vám vypsal hadware, tak se budete smát. Mluvíte o nějakém jiném systému? Opravdu srovnáváte TV, router a mikrovlnku s počítačem? Tak to já zkušenost prostě nemám... Ale na druhou stranu, nejsem nějaký ortodoxní zastánce windows, jen si tak říkám, proč ti blbci lidi a firmy utrácejí nehorázný prachy za licence. Ale teď jste mě nahlodal. Mám tu jednu šunku, hodím na ní ubuntu z časákovýho cédéčka a snad dojdu nového poznání. To nemyslím jako ironii... Jo a jednou jsem nervama rozmlátil úplně novej settopbox, co po upgrade FW úplně zdechnul. Myslíte, že na něm jely wokna?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.