Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyrobit chladící podložku pod NTB?

Od: neocz15 odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, mám takový malý dotaz.. Myslíte že by šlo udělat USB napájení na vlastní chladící podložku? Mám tu jeden větrák na 12V ze starého PC a dostal jsem nápad - proč si ji nevyrobit? Jen nevím, jestli by šlo nějak udělat napájení na USB port, aby to šlo z NTB a ne z baterek jaké mám u větráčku. Díky za odpověď.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

2x

Tady je zapojení USB konektoru, tady zase konektory A a B ...

neocz15
hodnocení

Díky za radu! Ovšem ten větráček má 12V a z USB jde jen 5V, takže se točí pomalu, vyfotím konektor, jaký jsem použil. Akorát bych potřeboval ten 5V větráček, snad nějaký seženu doma... Díky, dobrá rada.

neocz15
hodnocení

Tak tady přikládám foto.. Omlouvám se za špatnou kvalitu, je to z mobilu a je tu docela tma.. Ten větráček se točí pomalu a bojím se, že bych uvařil USB, takže potřebuju na 5V větrák, nebo kdyby to USB vydrželo, tak bych se spokojil s tímto.. Plusový konektor šel dovnitř a mínusový z vnější strany.

Jak vyrobit chladící podložku pod NTB?
mowla*

Ten ´konektor´ je drsný bastl... ;)

Ventilátory 5V jsou třeba tady...

neocz15
hodnocení

Ten "konektor" byl udělán provizorně jen na zkoušku, jestli ho USB utáhne, díky za 5V větráčky, ještě poštovné zdarma a je vymalováno :D Pak teda nevím, už jen nějak zkompletovat "konektor" a bylo by hotovo... Hezká představa, že? :)

mowla*

Konektory - tedy linky na ně, už jsem ti posílal - koupíš, zapojíš, secvakneš (nebo sešroubuješ) - a konektor je jak ´z fabriky´...

*smich*

neocz15
hodnocení

Moje projekty jsou zpracované lépe než "z fabriky", že? :D Ještě se zeptán známých, jestli by nějaké neměli, ale silně pochybuji, leda tak na AC 230V *smich*

neocz15
hodnocení

Jak se ten můj větráček točí pomalu, tak je sice "supersilent", ale zároveň také "superslow", takže bych mohl zkusit vykuchat tu "řídící jednotku" pod tím motorem a podívat se, jestli tam nejsou rezistory - třeba omezují výkon :D

praivo*

No to teda nejsou a nejde to předělat.

hodnocení

2x

A co ji udělat z větráčků co napájet nepotřebují?

poradte.cz/...

praivo*

Co to sem sakra pleteš...!

neocz15
hodnocení

Co by sem pletl? Právě mě teď přivedl na skvělý nápad... Mám 9,6V pack baterií nabíjecích a k nim udělat jednoduchý vypínač a dát tam rezistor, aby se netočil tak rychle, behučel a aby se tak rychle nevybíjela baterie.

Jestli si myslíš že chladící podložka nějak znatelně sníží otáčky interního větráku tak dál koumej nad podložkou, já bych se spíš zaměřil na ten notebook - je opravdu čistý vnitřek? Nechce procesor nově podmáznout pastou?

hodnocení

0x

A k čemu to má být jako dobré? NTB se přehřívá? Pokud ano, tak je to jako léčit bolavou zlámanou ruku prášky na bolest :D

neocz15
hodnocení

Ano, to má vyléčit přehřívající se Netbook ASUS Eee PC 900HA, který nemá problém dosáhnout teploty CPU klidně i 70°C a dělá to hrozný randál...Netbook je čistý, málo hlučný je jen při brouzdání internetem, ovšem já jsem takový typ, že mám vždy puštěno 20 věcí najednou a NTB nestíhá, jede neustále na 100% a navíc ho mám na klíně, takže ještě lepší...

neocz15
hodnocení

Dobrý nemá být jen větrák, ale hlavně podložka, tu si sám vyrobím (ještě nevím, jaký materiál na to použiju, ale rozhodně nechci upotřebovávat kovy...) Je mi 14, takže by jste mi mohli poradit z čeho to vyrobit, mám um si sám vyrábět věci, baví mě to, za chvílu bude generálka Pionýry, taky provádím sám.. :)

praivo*

Pokud ji nebudeš moc přenášet, tak ji zkus udělat dřevěnou a aspoň 5 cm vysokou, aby měl vzduch kudy proudit.

doplněno 16.09.12 20:13:

Můžeš zkusit i sehnat nějakou kovovou mřížku, třeba z polic z ledničky, a k té udělat aspoň 1 cm vysoké nožičky. Díky volnému místu pod počítačem se (snad) zlepší cirkulace vzduchu a bude se lépe chladit i vlastním větrákem.

doplněno 17.09.12 16:00:

Pokud máš nabíjecí 9,6V baterii, NEdávej tam rezistor! Tím akorát zbytečně zvýšíš ztráty. Při tomto napětí už je kvalitní větrák sotva slyšet i bez omezování proudu.

Poznámka pro "hangar" se týkala toho nesmyslného "perpetua mobile" (Autor toho videa je "Danyk" Daniel Kobrle a pod přezdívkou Deirones záměrně (jen pro pobavení) zveřejňuje nesmyslná videa. Moc dobře ví, že to ve skutečnosti nemůže fungovat.)

neocz15
hodnocení

Taky dobrý nápad, akorát váhám jestli tam mám dát větší větráček od Celeronu D, je asi 1,5x větší než tenhle a je taky na 12V, takže se rozhodnu, popřípadě udělám, jak jsem řekl. Díky za rady hoši :)

Pokud si myslíš, že chladící podložkou vyřešíš hlučnost notebooku...

neocz15
hodnocení

No vyřeším, ten NTB se hřeje a hučí jako (búúúú), myslel jsem "kravičku", ten větrák mi v EVERESTu ukazuje, že jede na 90% maxima.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]