Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tvorba tlačítka pro smazání v excelu

Od: genny odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

mám ještě jeden problém, který jsem zatím nebyl schopen vyřešit.

1. Jde nějak v excelu vytvořit tlačítko které bych mohl nadefinovat tak, aby po kliknutí zvolený sloupec celý vymazal nebo přepsal hodnoty na 0?

2. Jak vytvořit tlačítko které by mi zkopírovalo po kliknutí hodnoty z jednoho sloupce do druhého?

Děkuji

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

1x

Já bych doplnil autora zabu

Když chcete mazat sloupec, pak ho nemusíte vybírat. Smažte dvojici Select-Selection.

Makro nahoře pak potom nevypadá takto:

1.

Sub tlačítko1_Klepnout()
Range("A2:A55").Select
Selection.ClearContents
End Sub

*

ale takto

1.

Sub tlačítko1_Klepnout()
Range("A2:A55").ClearContents
End Sub

zabu
05.09.12 21:18

Good.*palec*.

zabu
hodnocení

0x

Vložit tlačítko, a přiřadit k němu následující makro. Jinak záznam do Makra: Označit sloupec, DELETE,

1.

Sub tlačítko1_Klepnout()
Selection.ClearContents
End Sub

První řádek Range nastavuje oblast výběru ("od:do")

Druhý řádek je snad jasný: smazat obsah z výběru.

2.

Takhle vypadá záznam do makra, operace kterou asi znáte. Označit část sloupce CTRL+C, Označit cílovou buňku, CTRL+V.

Sub copy()
ActiveWindow.SmallScroll Down:=-27
Selection.copy
ActiveWindow.SmallScroll Down:=-24
Range("C2").Select
ActiveSheet.Paste
End Sub

Opět přiřadit k tlačítku z nabídky Prvků.

zabu

Místo toho smajlíka má být dvojtečka.

genny
hodnocení

Děkuji to je skvělé, jste opravdu dobrý :)

Chtěl bych se Vás ještě zeptat jak to udělat aby se mi v druhém případě zkopírovaly sloupce z více listů, jde to prosím nějak přes to jedno tlačítko?

Kde berete tyto příkazy maker? Je to někde vypsané?

Mockrát děkuji

zabu

No je to vypsané v helpu. Ale pro učení se Maker v Excelu, je nejlepší zapnout si záznam makra, udělat v excelu co potřebuju, vypnout záznam, a pak si to makro(záznam toho makra) prohlednout, a zkusit ho editovat a zkoušet, co to provede. Chce to spoustu času, a chuť experimentovat. Člověk má vzrušující život. Jak pravil jeden můj kamarád: Poněvadž ničemu nerozumím, ustavičně experimentuji.

zabu

Jo zapomněl jsem na to kopírování z více listů. Jen se rozmnoží adresa v makru o pojmenování listu, a přidají se řádky pro každé kopírování(list) zvlášť.

genny
hodnocení

Nejde mi to, někde dělám chybu, neudělal by jste mi příklad? Kde to mám napsat? Nefunguje mi to :(

zabu

Musíte mít nainstalovanou podporu VB. V menu ji zapnete v nástroje/vlastní/panely nástrojů zaškrtnete VisualBasic

Objeví se Vám panel nástrojů, kde jeden z nich je ikona-takové modré kolečko, - záznam makra.

No tím si můžete zaznamenávat vlastní makra a pak je spouštět. Třeba těmi ovládacími prvky.

genny
hodnocení

Děkuji,

je to fakt jednoduchý udělat si to makro, já jen mám poté problém to makro přiřadit k příkazovému tlačítku.

Problém mi nastává v době, kdy dělám makro a používám více listů. :( Jak to makro prosím přiřazujete vy tomu příkazovému tlačítku?

Mě se to nechodí :(

zabu

Třeba takhle: Ale takový záznam Makra si můžete pořídit sám. Na tom nic není.

Sub copy()
Range("B3:B26").Select
Selection.copy
Application.CutCopyMode = False
Range("A3:A26").Select
Selection.copy
Range("B3").Select
ActiveSheet.Paste
Sheets("List2").Select
Selection.copy
Sheets("List1").Select
Range("C3").Select
ActiveSheet.Paste
Sheets("List3").Select
Selection.copy
Sheets("List1").Select
Range("D3").Select
ActiveSheet.Paste
End Sub

genny
hodnocení

Děkuji,
je to fakt jednoduchý udělat si to makro, já jen mám poté problém to makro přiřadit k příkazovému tlačítku.
Problém mi nastává v době, kdy dělám makro a používám více listů. Jak to makro prosím přiřazujete vy tomu příkazovému tlačítku?
Mě se to nechodí
zabu

Tady poradte.cz/...

jsem radil něco podobného, tak se tam podívej.

genny
hodnocení

JJ to je skvělý, díky. Můžete mi prosím říci jak tomu příkazovému tlačítku přidáváte vytvořené makro?

Když to makro spietím samotné je vše vpořádku, jakmile se ho nějak přiřadím, nejspíš dělám nějakou chybu tam mi to s tím tlačítkem nefunguje, jak to přiřazujete vy prosím?
Děkuji

figurek*

nejdříve použijte funkci assign macro. Vyberte ten váš knoflík, najeďte kurzorem na tečkovaný okraj, stiskněte pravé tlačítko myši a objeví se vám okno se seznamem maker ve vašem sešitu. Vyberte si to správné a stiskněte OK.

Tvorba tlačítka pro smazání v excelu
genny
hodnocení

Skvělé už to běží :)

Neběželo mi to když jsem dal příkazové tlačítko v ovládacích prvcích, musel jsem jej dát ve formuláři.

Chtěl bych se však zeptat, tlačítko v ovl. prvcích šlo změnit barvu ve vlastnostech, ale jak se změní barva tohoto tlačítka? Taková možnost tam není :(

figurek*

používejte nové prvky, co se jmenují ActiveX a ne ty form. Vložte tlačítko z ActiveX, vyberte ho, stiskněte pravé tlačítko myši a objeví se vám místní nabídka. Jedna položka se jmenuje Properties (Vlastnosti). Tam můžete vašemu knoflíku nastavit celou paletu barev.

Zajímavější je ta položka o řádek níž. Jmenuje se View Code. To náhled do řídícího modulu vašeho knoflíku. Sem musíte umístit odkaz na vaše makro.

Podívejte se na obrázek dole. Stiskněte nabídku View Code a uvidíte nové okno Microsoft Visual Basic a v něm něco takového

*

Private Sub CommandButton1_Click()

End Sub

*

mezi tyto dva řádky ručně dopňte název vašeho makra

NejakeMakro

End Sub

*

Stisknutí knoflíku spustí vaše makro. Mělo by běžet bez problémů. Jedním stisknutím můžete spustit i víc maker

*

NejakeMakro

NejakeDalsiMakro

End Sub

doplněno 08.09.12 07:02:

Doplněk pro otázku dole, jak vkládat prvky Active X.

Přidal bych obrázek, ale nemůžu, protože už jsem třikrát odpovídal.

Mrkněte se ale na ten váš obrázek. V nabídce máte kolonku Visual Basic. Tam to je. Otevřete si panel Visual Basic, umístěte si ho do vašeho menu a stiskněte ikonu s klíčem a kladívkem. To co děláte, už není Excel. To je programování ve VBA.

Tvorba tlačítka pro smazání v excelu #2
genny
hodnocení

Prosím kde najdu ActiveX? Nemám to vůbec v nabídce, mám office2003
Tvorba tlačítka pro smazání v excelu #3
zabu

Bohužel neporadím, já mám staré 97. Na nové nejsou penízky.

genny
hodnocení

Nejde mi však nijak vložit to tlačítko a pak změnit barvu tlačítka :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]