Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vytvořit přepínací tlačítko v excelu?

Od: finili odpovědí: 29 změna:

Dobrý den,

nevíte někdo jak vytvořit v excelu nějaké přepínací tlačítko, které by mi po zmáčknutí buď odečetlo nebo přičetlo hodnotu 1?

Najde se někdo kdo umí malinko lépe s excelem?

Děkuji

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

3x

Vložíte příkazové tlačítko, kliknete na něj pravým, Zobrazit kód, mezi ty dva řádky dopíšete něco jako

Range("C1").Value = Range("C1").Value + 1

kliknete Ukončit režim návrhu a je to.

finili
hodnocení

Dobrý den,

chtěl bych se o to pokusit, nevím si však rady, jak vložím to příkazové tlačítko?

Předem děkuji

dzordz*

Klik pravým nahoře vedle nápovědy, formátování textu atd, vybrat panel Ovládací prvky.

V novějším excelu (s ribbonem) nevím, budete muset hledat.

doplněno 02.09.12 14:43:

Jak jsem psal výše, po vložení tlačítka na něj klikněte pravým a zvolte Zobrazit kód, otevře se nové okno, kde jsou dva řádky a mezi nima mezera. Do mezery napíšete nový řádek, jak jsem uváděl výš, pole je v závorce ("C1"), pro odečítání změníte +1 na -1.

Pak tohle nové okno zavřete (nemusí se nic ukládat), v excelu kliknete na Ukončit režim návrhu (je někde jako plovoucí ikonka, nebo je taky v panelu Ovládací prvky, ze kterého jste vkládal tlačítko). Tím se editace uzamkne a z tlačítka se stane funkční prvek, na který se dá klikat.

finili
hodnocení

Ano tlačítko jsem zobrazil, ale teď nevím jak do něj nadefinovat požadovanou funkci přidat +1 nebo ubrat -1 a jak definovat z kterého pole se má odečítat nebo přičítat? Pak se to nějak musím uzamknout, aby to tlačítko fungovalo?

Poradíte mi prosím?

finili
hodnocení

Děkuji, tlačítko již vytvořím a přičítá mi, nenašel jsem však místo kde bych mohl změnit buňku ze které má přičítat toto tlačítko? :(

Neporadil by jste mi prosím?

Poté bych se chtěl ještě zeptat, když vložím číselník, jak jej mohu také navolit aby mi ššipka nahoru přičítala a šipka dolů odečítala 1.

Mockrát vám děkuji

zabu
hodnocení

0x

Nejdřív si v Excelu zapněte panel Formulář takto: v -Nástroje/vlastní/panely nástrojů/ zaškrtněte check box Formuláře
Zobrazí se Vám panel ovládacích prvků formuláře. Vložte ho nahoru k ostatním ovl. panelům.
Vyberte z něj Check box, neboli zaškrtávací tlačítko a vložte ho na libovolné místo Vaší tabulky.
Klikněte pravým tlačítkem myši na checkbox, vyberte volbu Formát ovládacího prvku.
Na záložce vyberte:
-Hodnota - nezaškrtnuto
Propojení s buňkou (např: $A$1). Tato buňka bude nabývat hodnotu PRAVDA nebo NEPRAVDA podle zaškrtnutí nebo nezaškrtnutí checkboxu
a podle jejího obsahu následně budete přičítat nebo odečítat hodnotu ve Vašich bunkách.
Následně stačí do buňky kam vkládáte svoji vypočtenou hodnotu, vložit tento vzorec:
=KDYŽ($A$1;B1 1;B1-1)
Bude-li zaškrtnuto vloží do buňky obsah B1 1, není-li zaškrtnuto vloží B1-1.

zabu

Koukám že to nezobrazilo korektně vzorec.

má tam být MEZI B1 a 1 znaménko plus,

=KDYŽ($A$1; B1PLUS1;B1-1)

finili
hodnocení

Děkuji, to se mi také hodí, chtěl jsem se ještě zeptat, když tam vložím ČÍSELNÍK co tam musím vložit za kód aby mi přičítal a naopak odečítal?

Děkuji

zabu

Abych se přiznal, nerozumím. Co myslíte tím číselníkem?

finili
hodnocení

Číselníkem myslím tento obrázek:

Jak vytvořit přepínací tlačítko v excelu?
zabu

Aha už jsem to našel. Nemám to odzkoušené, ale bude to to samé. Opět propojit s nějakou buňkou v tabulce, a s obsahem počítat. Pozor, myslím, že tenhle prvek neumí do minusu.

finili
hodnocení

Dobře, nevíte jaký vzporec zase napsat aby to fungovalo? Vím že tento prvek umí odečítat i přičítat, jen nevím jak jej navolit tím kódem

zabu

No do vlastností ovládacího prvku vložíš propojení s nějakou buňkou. Třeba $B$1. V té se ti bude zobrazovat hodnota toho číselníku. Ve vlastnostech si dále zvolíš nejnižší a nejvyšší možnou hodnotu, krok pro jeden stisk a je to.

Ve vlastní tabulce potom do výsledkové buňky sečteš svůj zdroj s obsahem kam buňky kam ukazuje číselník.

Máš-li svoji hodnotu ve sloupci C, a výsledek potřebuješ do sloupce D bude vzorec v bunce D1: =C1 plus $B$1

finili
hodnocení

Kde to v těch vlastnostech nastavujete? Nějak mi to nechodí :(

zabu

Pravým tlačítkem myši na číselník, Formát ovládacího prvku a je to poslední karta: ovládací prvek.

finili
hodnocení

Tuto kartu ovládací prvek tam nemám :( Netuším jakto :(

zabu

Musíte vybrat a vložit prvek z nabídky formulářových prvků, nikoliv z prvků ActivveX. Vypadají sice stejně, jak v tabulce tak v té nabídce, ale, přistupuje se k nim rozdílně.

finili
hodnocení

Dobrý večer,

nějak to stále nejde :( nevím co dělám špatně :(

Ještě mě trápí jedna věc když vložím příkazové tlačítko, jak mám udělat aby když se mi odečítá určitá hodnota z jendé buňky aby se mi zároveň ještě tato hodnota odečítala jinde v další buňce najednou?

Jde to nějak?

zabu

Vložit ten číselník stejným způsobem, jako jsem popsal nahoře checkbox. Opakuji neplést si formulářový a activeX ovládací prvek. Vkládat do tabulky formulářový. Jakou máte verzi excelu?

A k druhému dotazu, no přecí do každé buňky, kde je potřeba provést nějakou operaci, je potřeba vložit vzorec. To jsou přeci základní věci při práci s excelem. Každá buňka, resp. každý vzorec v ní, může být nezávislý vzájemně na sobě, nebo jen na výsledku události checkbox, nebo číselník. A výsledek události číselník-stisk je vždy v buňce, kterou propojíte s číselníkem v popisu ovládacího prvku.

finili
hodnocení

Skvělé už to běží ten číselník, děkuji moc, jinak mám 2003.

K druhému dotazu bych prosím potřeboval ještě poradit, pořád něco zkouším a zatím to vůbec nejde :(

Jak to mám udělat, když se mi nějaké číslo v buňce zmenší o nějakou hodnotu aby se tato hodnota o kterou se sníží, bude to většinou 1 napsala někde jinde do buňky nebo třeba i celý řádek někam do nového listu napsal.

Neporadíte mi i s tímto? Nevím jaký vzorec použít nebo jak to udělat.

Děkuji Vám

zabu

No funkcí z tabulky mě teď nic nenapadá. Snad jedině využit znalost toho kroku číselníku. Druhá možnost by asi byla, přes nějaký makro kód toho číselníku. Ale takhle zvoleje? Jak by to mělo fungovat? Trochu podrobněji to popište.

finili
hodnocení

Mám v tabulce mnoho položek a ke každé položce mám dvě příkazová tlačítka, jedno ubrat (sníží stav o 1) a jedno přidat zvýší stav o 1.

Když jednu z položek prodám kliknu na příkazové tlačítko ubrat a hodnota počtu kusů se mi sníží o jeden.

Chtěl bych však mít někde záznam, kde by bylo kolik kusů a čeho jsem ten den prodal.

Zda jde něco takového udělat?

zabu

No, šlo, ale to by se asi muselo pro každý den zvolit nový řádek(sloupec) a při otevření tabulky po půlnoci, by se starý řádek uzavřel, překopíroval do nového řádku a počítalo by se na novém řádku. Musel by se asi zavést podle datumu nějaký ukazatel, který by ukazoval na aktuální řádek. Bude to dost složité a výsledek je nejistý. Možná přes nový list, to chce nápad.

Skoro se mi chce říct, že je to spíš práce pro Excess, nebo jinou databázi.

finili
hodnocení

Ano to by nevadilo, já bych si každý den tento řádek někam překopíroval a poznačil, nevím však jak to udělat?

Když se mi odečte z jedné buňky hodnota, aby se odečetla nebo napsala nekde jinde ještě nebo celý řádek aby si někde napsal.

Chtěl bych to udělat v excelu. Není tam nějaký vzorec, funkce, ktreá by reagovala na buňku zda je tam stejné číslo nebo o kolik se hodnota snížila?

Děkuji

dzordz*

V excelu nemůžete zapisovat odsud někam. Můžete vždycky zapisovat jen odtama sem.

Celý systém by samozřejmě šel udělat s využitím pár maker, ale v databázi by to asi bylo lepší. Hlavně byste tam nenarazil na zbytečné překážky, kdybyste chtěl později doplnit neplánovanou funkčnost.

zabu

No, pokud by to mělo sloužit jen pro ten jeden den, tak by to nebyl žádný problém.

V buňce

A1 by byl stav číselníku pro daný sloupec(zboží). Pro každý sloupec(zboží) byl samostatný číselník. Zároveň ukazuje kolik zboží se prodalo.

A2 by byl počáteční stav

A3 by byl rozdíl mezi A2 a A1 Ten by ukazoval zbývající zboží vzorec =A2-A1

zabu

A posouvat by to šlo automaticky pomocí funkce DEN, DENTÝDNE, nebo DNES a funkce ŘÁDEK. Podle toho jak by bylo potřeba. prostudujte, co ty zmíněné funkce umí..

finili
hodnocení

Se teď koukám na ty funkce a neumím je použít, nebo spíš nechápu k čemu by se hodily,

nebylo by možné mi to prosím vás pěkně vysvětlit? Docela dost by mě to zajímalo, děkuji vám.

zabu

Přiznám se, že já je taky ještě nepotřeboval. Ale funkce řádek vrací aktuální polohu. Stejně tak je možné ji ale použít jako argument, kjterý ukazuje cíl. A funkce den, dentydne apod by mohla být použita jako adresa řádku. Něco na způsob místo A1 použít A("den") apod. Ale jak říkám, sám jsem to nikdy nepotřeboval. Je potřeba si to odzkoušet, a uvidíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]