Nejste přihlášen/a.
Ahoj kolegové, dočetla jsem se v novinách, že infikovaný počítač může sloužit jako rozesílač spamu, aniž by o tom jeho majitel věděl. Uvědomila jsem si, že na své e-mailové adrese jsem už smazala řadu e-mailů, které přišly z té samé adresy, prostě jako bych sama sobě poslala mail, ale lámanou angličtinou s nabídkou čehosi výhodného (znáte to). Znamená to, že můj počítač a ta adresa jsou nějakým způsobem napadené? Jak se mám bránit, abych nepřišla o hesla na všechny možné stránky? Používám avast antivirus a při poslední důkladné kontrole (tak 10 dní zpátky) nic neobjevil. Ty e-maily ale pozoruji už delší dobu... Co se to děje? Díky za odpověď . Claire.
Prakticky něco stejněho se tu nedávno řešilo → poradte.cz/...
doplněno 29.07.10 21:05:Pokud si nejste jista, zda-li je ve Vašem počítači malware (viry, trojani, ...), tak mi můžete na email freeware@okamzite.eu poslat zprávu (log) z programu HijackThis.
Zjistim, co Vám například běží za procesy, služby, atd.
Jak zacházet s programem HijackThis?
Stáhneme si program HijackThis (například zde > hijackthis.de/...) a spustíme instalační program. Nyní proběhne instalace. Pak HijackThis spustíme a klikneme na Do a System scan and save Logfile. Nyní proběhne kontrola, která netrvá déle než 1 minutu, většinou je hotová za 20 vteřin. Po kontrole se otevře Poznámkový blok. Obsah zkopírujeme a emailem odešleme na freeware@okamzite.eu. Pak se na to mrknu.
Až pošlu výsledky, co se má zaškrtnout (fixnout), tak otevřete HijackThis a kliknete na Do a System scan only. Po kontrole zaškrtnete to, co Vám bylo řečeno ať fixnete. Až bude vše zaškrtané, tak klikněte dole na tlačítko Fix Checked.
Jako prevenci je dobré zapnout Zabránění spouštění dat pro všechny aplikace.
Co je funkce Zabránění spouštění dat (DEP)?
Funkce Zabránění spouštění dat umožňuje zamezit poškození způsobenému viry a dalšími druhy ohrožení zabezpečení, které útočí spuštěním nebezpečného kódu z paměťových míst standardně využívaných pouze systémem Windows a jinými programy. Tento typ ohrožení je příčinou chyb, protože blokuje nejméně jedno paměťové místo využívané jiným programem. Později se rozšiřuje a poškozuje další programy, soubory a dokonce i e-mailové kontakty. Na rozdíl od brány firewall nebo antivirového programu nezabraňuje funkce Zabránění spuštění dat instalaci nebezpečných programů v počítači. Místo toho zajišťuje sledování programů a určuje, zda bezpečně využívají systémovou paměť. Za tímto účelem pracuje software uvedené funkce samostatně nebo spolu s kompatibilními mikroprocesory a označuje některá paměťová místa jako nespustitelná. Pokud dojde k pokusu určitého programu o spuštění kódu (ať už je nebezpečný či nikoli) z chráněného místa, ukončí funkce Zabránění spuštění dat tento program a upozorní vás. Tuto funkci zapneme tak, že přejdeme do Ovládacích panelů, tam otevřeme položku Systém. Otevře se okno Vlastnosti systému. Tam přejdeme na záložku Upřesnit a v oddíle Výkon klikneme na tlačítko Nastavení. Otevře se okno Možnosti výkonu a tam přejdeme na zálořku Zabránění spouštění dat (DEP). Tam klikneme na Zapnout omezení spouštění dat pro všechny programy a služby kromě:. Pak stačí kliknout na tlačíko Použít a funkce je zapnuta pro všechny programy.
Není složité aby ti došel mail, který se tváří, že by odeslán ze tvé vlastní adresy. Tvůj PC namusí být ničím infikován, a stejně ti boudou chodit. Takto denně dostávám asi desítku nabídek na jeden povzbuzující preparát. A posílám ho sám sobě
SPAMu se nezbavíš, v tomto případě ale pomůže jednoduché pravidlo na mazání emailů došlých ze tvé adresy.
To je pravda, také mi to chodilo, když jsem měl email ještě na Seznamu. Nyní co jedu na Hotmailu, tak do Outlooku už se mi asi týden nestálha ani jeden spam, vše Hotmail dává do složky Nevyžádaná pošta. Seznam, co se týče bezpečnosti mě zklamal. Stále jeden čas mi chodily infikované zprávy, ikdyž píšou že emaily chrání NOD32, mj. vynikající antivir od našich slovenských bratrů. Ale zase je pravda, že hackeřií jsou o krok napřed. Jedině si do počítače dát nějaký anti-spam, pokud poštovní klient nemá vlastní a pokud vůbec nějakého poštovního klienta používáte.
Antispamový filtr mají Office Outlook 2003 a vyšší, Thunderbird, Windows Live mail a další. Outlook Express ne, tak do něj, pokud jej používáte, doporučuji nainstalovat SPAM Fighter (je v češtině).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.