Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jak se vám letos povedla vánočka?
Já peču vánočku podle stejného receptu a se stejným postupem už víc, než 20 let. Občas se mi stalo, že se vánočka mírně zdrcla( ne úplně, jen se udělal tzv. brousek ), to když ji moje nedočkavá manželka nakrojila ještě horkou. Jinak občasné prasknutí na povrchu, ale na 95 % mi vyšla bez chybičky.
Letos je ovšem jiná situace. 23. prosince se mi povedl takový drncák, že jsem ho druhý den hodil do Sázavy. V dnešních novinách jsem se dočetl, že na něm surfovaly divoké kačeny přes celá Stvořidla, Ledeč n/S. až do Kácova. Teprve tam se začal drncák rozmáčet a kachny jej sežraly.
V čem udělali soudruzi z NDR chybu? Špatná mouka, máslo, nebo kvasnice? Těsto vykynulo normálně...
Peču si vánočku často, ale dost jsem si to zjednodušila. Vezmu jeden sáček na "sladký chléb" Küchenmeister, do nádoby domácí pekárny dám tekutiny podle návodu ( mléko + 1 vejce + 1 žloutek + tuk ), nasypu prášek + rozinky, zapnu na program TĚSTO a jdu si po svém. Když je těsto vykynuté ozve se signál, těsto vyklopím na vál a dál už pracuji jako všichni ostatní. Teď se chystám vyzkoušet pletení ze 6 pramenů, to by mělo držet lépe. Potřu bílkem, posypu mandlemi a dám do horkovzdušné trouby na cca 150 - 160°C, asi na 35 minut. Hotovo, skvělé
Dneska jsem vyzkoušela ze 6 pramenů, ani jsem ji nefotila, ale je nádherná. Na youtube je spousta videonávodů a jsou tam i další vychytávky.
Aleno, prosím, lze někde nalézt váš recept na tvarohovou vánočku? Zítra přijede další várka rodiny a už se mi ty obyčejné vánočky nechtějí dělat. Chce to změnu. Díky Uška
Ták už jsem recept od vás našla poradte.cz/...
jen mi není jasné jaký tvaroh použít. Ve vaničce nebo v alobalu?
poradte.cz/...tvarohu.html
Dobrý večer, Uška. Nenechte ji zbytečně v troubě sušit. Když jsem ji dělala poprvé, měla jsem povrch-kurku trochu tužší. Teď už se mi to nestává, častěji ji špejlí kontroluji. Tak jestli ji budete dělat, napište jak se vám povedla a hlavně jestli vám chutnala.Jo, ještě něco, jednotlivé válečky vyválím na pomoučeném vále, vánočka- polotovar bude poměrně malá(propichám ji pro jistotu asi na 3 místech špejlemi) ale nebojte, poměrně dost při pečení nakyne.
Je to jedno , jen v případě vaničky můžete použít míň mléka.Dělám z obojího, podle toho, jaký mám zrovna tvaroh.
Uf, to je fofr. Tvarohovka je již na světě, asi se musí povést komukoliv. Manžel jž chutnal ještě teplou (já sladké nerada) a prý je výborná.. Děkuji za obohacení jídelníčku a ušetření času v kuchyni. Uška
Alenko, nedělala, protože jsem dostala kus vánočky od druhé babičky a kus od snachy. Každá byla úplě jiná, ale obě moc dobré. Ten váš recept, ten mám na magnetické tabuli nad stolem s počítačem a až sním všechna cukrovíčka a nastoupí cukrový absťák, upeču ji. Když píšete o tvrdé kůrce, nestálo by za to, když se horká vytáhne z trouby, šmrcnout ji studenou vodou nebo mlíkem s máslem? Chleba nebo honzíkovy buchty vždycky máznu, jen tak bleskem šmrc šmrc vodou. Nevím, tak se ptám.
Dobrý den, babi, no vidíte, to mě nenapadlo, příště zkusím.Já to pořád říkám, že se celý život stále učím. Děkuji za radu a hezký den.
Zdravim, ispirovala jste me, ze vasi tvarohovou vanocku vyzkousim taky. Jen jsem se chtela zeptat zda testo nechate delat v pekarne, protoze bych to tam taky soupla a jeste mam,prosim, dotaz jak dlouho to v te troube potom nechat? Ja co si nenapisu, tak nevim
Dělala jsem tvarohovku v pekárně, jen jsem musela přisypávat mouku. Měla jsem plnotučný tvaroh ve vaničce. Pěkně se to spojilo a pak na vále jsem již nemusela skoro podsypávat při tvarování pramenů na vánočku. Upletla jsem ze 6 pramenů v kuse, alespoň vrch vánočky mi nepadá. Pekla jsem na 180 st 15 minut na spodním roštu a 20 minut na středním. Druhou jsem pekla hned na středním roštu trouby a v polovině pečení jsem vánočku zakryla alobalem. Výsledek byl stejný. Po upečení jsem vánočku potřela rozpuštěým máslem.
Dobrý večer uška, tak to vás obdivuju,že umíte takto vánočku uplést, to jsem nikdy neuměla, začátek dobrý a pak se mi to vždy nějak zadrchalo, na to tedy buňky nemám.
A ještě dodám, na 15O st.peču ze začátku proto, že se mi jednou stalo,že mi vánočka rychle vyběhla a praskla.Zkusím tedy napříště ji upéci podle vás.
Moc dekuju za radu a urcie to vyzkousim. Priznam se, ze s pletenim vanocky mam vzdy problem, protoze se do tolika pletynek vzdy tak zamotam a vztekam se u toho, ze jsem vzdy povolala manzela, ktery mi to zamotal, takze to tak udelam i ted. Hodim to do pekarny, manzel uplete a ja hodim upletene do trouby.
Dobrý večer eivlis, s pekárnou nemám bohužel zkušenost, já těsto připravím ručo fučo, musíte si to sama odzkoušet, ale nevidím důvod, proč ne.Možná budete mít finální výsledek ještě lepší a co se týká délky pečení cca 40min.Jistím to ale občasnou kontrolou propíchnutím špejle. Je to stejné jako u kynuté vánočky.Těsto se prostě na špejli nesmí lepit.Tak ať jste spokojená.
Díky,byly i dobré,velkou jsem "darovala" dceři,peče si sama a umí,ale je zdr.sestra,má jednu službu za druhou kvůli nemoci kolegyněk,velkou rodinu,tak jsem jí tu jednu vnutila,aby nepekla po nocích.Veškerá kynutá těsta dělám od oka,sama čekávám na výsledek.Dávám kromě rozinek a mandlí i spařené brusinky a meruňky,nakrájené,takže to pěkně ovoní i hezky vypadá.Letos jsem si při "hrabání" v netu o vánočkách přečetla,že je dobré po vytažení vánoček z trouby ještě horké je potřít směsí rumu,cukru a vody-poměr si už nepamatuju,že jsou krásně lesklé a ovoněné rumem-to sice byly,ale víc než mírně to jako lepilo,takže už to dělat nebudu.Kdysi jsem dělávala 6-8 velkých vánoček pro celou rodinu,ale už to všichni umí,tak jen tolik,jak mi to zrovna vyjde.
Já pekla letos několi vánoček s dětmi. Pro jistotu jsem všechny naučila a nutila zpívat Naše teta peče léta na vánoce vánočku, nereptáme aspon máme něco pro kočku. Všichni, co vánočky jedli je chválili. Já vím, že nebyly nic extra, ale byly dělané dětskýma ručkama a nadšením. A tu co mi doma zůstala dojím, i kdybych z ní měla udělat žemlovku.
Když jsem byla nemocná, dcera mi nosila od nich z jídelny, kde se výýýborně vařilo pro děti, žemlovku. To byl cukrářský výrobek! Dělali ji z vánočky nebo sladkých rohlíků. S máslem, rozinkami, jablky a tvarohu. Byla úžasná. Musím se mladé zeptat, jesti ji stále dělají tak dobrou.
My jsme jich letos dělali přes 300, a pohoda. Žádný problém.
Ale moc děkuju za dotaz. Četl jsem ho tu rodině, a všem se nám hrozně líbila představa surfující kačeny na vánočce. Shodou okolností jsme káču měli k obědu, a když jsem nad talířem pronesl: "vidíš holka, o co jsi přišla", tak se dcera poprskala smíchy. Mějte se fajn a dík.
Tak jsme včera byli na takové větší sešlosti známých a kamarádů a jsme tři se stejným problémem ( když surfovací prkno jsem měl nejlepší já ), a shodli jsme se, že jsme nakupovali suruviny na vánočku ve stejné době, ve stejném obchodě.
A tady dávám pro -Uska- recept. Nic složitého. Je to recept od nebožtíka dědečka, který byl pekař a učil mě ji jako kluka.
1kg hladké mouky
20dkg práškového cukru
20 dkg másla
2-3 žloutky
špetka soli
10dkg kvasnic
cca 2 dcl vlažného mléka
troška zázvoru,citronové kůry a muškátového oříšku. Do těsta potom přidávám hrozinky a nasekaná jádra vlašských ořechů
Na receptu nevidím nic divného, ale co kuchařinka, to jiný názor. Já bych jen ubrala kvasnic, já dávám na kilo nouky jen 70 g, pomaleji to kyne, ale po upečení nespadne, nezdrcne. Jo a taky dávám mouku půl napůl hladká/polohrubá.
Pokud by se vám drcla jen jednou v životě, řekla bych, že je to surovinami, ale když se vám to stává častěj... hmm? A teplota? Na kolik st pečete a jak dlouho? Že by to bylo tím?
Pečte jí co druhý týden na neděli a do příštích vánoc mouchy vychytáte.
K padání vrchu vánočky - také mi semotamo ujela. Druhý rok pletu vánočku ze 6 copů v kuse. Je to jeden kus a nic nemůže spadnout.
Ona se mi takhle zdrcla jen letos. Předtím to bylo tím, že ji manželka nakrojila ještě horkou. Takovouhle brzdu mám poprvé, proto mě to tak udivilo Peču na 180°C asi 80 - 90 minut. A s tím častým pečením bych to asi moc nepřeháněl.
Dělám to víc než dvacet let na vánoce, potom mazanec na velikonoce a na Druhé vánoce 24.června, kdy nám pod stromeček naděluje dárky místo dědy Mráze děda Pařák. To mi stačí
Dobry den, take se mi obcas stane, ze vanocka neni uplne idealni, ale ja mam spise problem s tim, ze moje nevypada moc hezky, ale chutna skvele. Z vaseho receptu se mi zda, ze tam je opravdu az prilis kvasnic, jak podotkli i ostatni. A take jen z hladke mouky, myslim ze az moc nakynula a potom proste "kiksla". Take davam mouky pul na pul hladka a polohruba, zda se mi, ze ta polohruba dava takovy lepsi objem a vanocka drzi pohromade. Maminka mi doporucila neytahovat hned po upeceni vanocku z trouby, nechat pootevrena dvirka az do schladnuti. Tak hodne stesti priste.
-Pt-
Ta masoteriánská vánočka vypadá fantasticky! Máte s ní osobní zkušennost? Byl by nějaký osvědčený a vychytaný receptík?
recept z internetu, sama jsem ji ještě nepekla:
POSTUP
Na pásky nakrájený bůček, kořeněný podle chuti, a na den uleželý v ledničce, pak upletená na způsob vánočky. Konce propíchneme špejlí, aby se nám nerozešly. Dáme na hodinku pomalu péct a je z toho perfektní dobrota. Podáváme nakrájený za tepla i studena.
plus.google.com/... - odkaz otevřete v Googl chrome
Vánočku peču přes 20 let a nevím čím to je ,ale ten vršek se mi při pečení pokaždé sesune k jedné straně. I když do ní nastrkám několik špejlí stejně je po upečení k jedné straně .Peču na 180 stupňů.
Jedna z příčin praskání a padání na stranu, může být nestejnoměrný ohřev obou stran vánočky. Na to hodně pomáhá teplovzuch. A zkuste troubu předehřát na o cca 50°C víc, po vsazení do trouby ji zapečte asi tak 3-4 min. a teprve potom troubu stáhněte na vaši normální teplotu pečení. Ten čas si musíte vysledovat. Není na to univerzální hodnota.
Peču celkem vyhlášené vánočky už mnoho let, nejen na Vánoce. Stále stejný recept: 500 g polohrubé mouky, 0,25 l mléka. cca 20 g droždí atd., stále stejný postup při přípravě těsta. Jednou za čas se vánočka nepovede. A to vždy tehdy, když bych potřebovala, aby byla výstavní. Prostě se to občas stane.
Pro Cesminu: Také mi dříve vrchní patro padalo dolů. Objevila jsem fígl, že je potřeba prostřední a hlavně vrchní část hodně natáhnout a konce zasunout až úplně dolů. Už to nepadá, špejle nejsou potřeba.
I když jsem domácí vánočky pekla, nechutnala nám tolik jako koupená. Ta letošní s rozinkama a mandlema za 55,- byla výborná.
400gr a je to jundrovská, sváteční, máslová vánočka, koupíte ji pouze o Vánocích. Na Velikonoce zase mají výborné mazance nebo zapletené věnce.
No letos byla vynikající - máslová, za asi 56,-Kč, koupil jí tchán, což je lepší jak dobrý,... pozn. pro babusa - ta nahoře - vypadá úplně nádherně, tak bych jí chtěl ochutnat, ale už se musím krotit, už je po vánocích a tuším 2,5 kg mám zase zpátky.., a to ještě nejsou Tři králové..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.