Třešně kandované nebo v rumu - jak na to?

Od: Datum: 13.07.15 16:17 odpovědí: 8 změna: 16.07.15 16:09
avatar

Nevím si rady s třešněmi. Jako každý rok už je nikdo ze známých nechce, bublaninou a ovocnými knedlíky jsem se přejedla v době jahod, mrazničku mám malou, zkrátka přemýšlím nad jinou konzervací.

Kdysi jsem zkoušela kandovat švestky. Plesnivělo to. Zkoušela jsem ovoce v rumu. Také se to nějak nepovedlo, myslím, že to zkvasilo. V obou případech to byla jen ztráta cukru a rumu. Poradil by mi někdo opravdu zaručený postup jednak na kandování, jednak na naložení do rumu?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 13.07.15 16:58
avatar

Jednou do kanclu někdo přinesl obsah "nekonečného hrnce". Pán pravil, že začínali tím, že naložili višně do cukru, do kameninového hrnce s užším vrchem a teď že hrnec funguje snad pátým rokem. Po nějaké době zalili rumem. A pak už jen ubírali a doplňovali a promíchali. Občas dolili rum. To, co jsem já dostala do většího kávového šálku, to bylo úžasné. Dva kousky nebyly stejné. Měla jsem tam banán, hrušku, švestu, nějaký rybíz, ananas. Že mají odzkoušeno úplně všechno. Jen do hrnce nesmí přijít borůvky, které všechno zabarví a mandarinka, která ztvrdne. *palec*Nedávala jsem pozor, jak se to dělá, ale budu tu úžasnou chuť pamatovat do smrti.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 13.07.15 17:16
avatar

Mám višně v rumu rok a stále výborné, rovněž broskve, rybíz, meruňky, hrušky (oloupané, zbavené jadřince a broskve bez pecek), ovoce prosypané cukrem a zalité rumem nebo jemnou vodkou (přece jen slivovice je moc aromatická). Dám pětilitrové lahve a odebírám podle potřeby, ještě se nestalo, že by se zkazilo. Jak na kandované ovoce nevím u nás se suší.

doplněno 13.07.15 18:16:

Ano dávám do skla ale dávám každé ovoce zvlášť, pak si namíchá kdo co chce, třeba já zrovna hrušky a rybíz nemusím, broskve to bych snědla kýbl. Letos ještě čekám až budou levnější melouny, každý rok ho naočkuju 1/2 litrem rumu, obalím gázou a sádrou, nechám v lednici, vydrží prý do Silvestra ale u nás maximálně do listopadu, vybírám si melouny spíš menší do 4 kg.

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 13.07.15 17:38
avatar

Děkuji za rady. Vzpomnky na ovoce v rumu mám stejné jako babkazov, ale opravdu se mi to kdysi dánvno nepovedlo a od té doby se toho bojím. Snad ta kameninová nádoba? Já to dávala do skla. Ale Liduš zřejmě také do skla...

Hledám i jiné způsoby a našla jsem ovocné placičky. Možná zkusím placičky:

http://zajicivkrabici.blogspo…/07/ovocne-susene-placky.html

doplněno 13.07.15 18:27:

Ještě prosím Liduš případně i ostatní o zkušenosti s třešněmi v sušičce a o zkušenosti s chutí a s dalším použitím sušených třešní.

Datum: 13.07.15 18:31
avatar

třešně jsem kandoval docela nedávno a bylo to velmi snadné. Udělal jsem super hustý sirup z cukru a vody, cca 1kg cukru na 300ml vody, uvařit, až to bude vřít, odstavit a hodit do toho vypeckované třešně, nechat 24 hodin. Další den slít a opět cukerný roztok svařit, ideálně zvážit a vyvařit alespoň na původní váhu, prostě vodu pryč, mě to většinou dalo cca 8-10 minut vaření. Poznáte, že bude opět krásně hustý. Takhle stačí cca 4x 24 hodin a je to hotové.

Višně v rumu stačí jen zasypat cukrem, na 4l sklenici dávám cca 0,3kg, celou skořici, hřebíček, nasypat višně a dolít rumem. Nechat na sluníčku 3 týdny. hotovo. Osobně to dělám z vodky. Zkazit se nemůže! Dosladím až na konci podle chuti.

Třešně do rumu nedoporučuji. Jsou málo aromatické a není to nic moc.

doplněno 13.07.15 19:08:

tak ještě jednou a lépe :) Roztoku tolik, aby byly třešně potopené. Já tuším dělal z kila třešní.

1) smíchat 1kg cukru + 250-300ml vody (čím méně tím lépe) a uvést k varu
2) přidat třešně do horkého sirupu, nevařit, nepřiklápět poklicí, aby pára mohla rovnou pryč. Poklicí přiklopím až po vychladnutí.
3) 24 hodin nechat stát
4) druhý den zcedit a samotný cukrový roztok opět svařit do husta (jako byl původně nebo hustější)
5) opět vše smíchat a nechat dalších 24 hodin
4 - 5) se opakuje 3x nebo kolikrát chcete, že neznáte, že už jsou dost vysušené. Já to dohromady dělal 4-5x, už si nejsem jistý.

hotovo. Postupně uvidíte jak třešní ubývá, jak se smršťují. Trošku problém co s cukrovým roztokem na konci, není nic moc jak je několikrát převařený, je to takový špatný sirup/šťáva. Asi by bylo fajn použít ho do nějaké marmelády, která je hodně aromatická (rybíz?).

Ohledně višní v rumu ještě zde: https://www.poradte.cz/volna-…ba-domaci-griotky-recept.html

doplněno 13.07.15 19:10:

na uchování se to má zasypat resp poprášit cukrem, ale to jsem nedělal a jen to hodil do zavařovací láhve a mám to mezi marmeládami.

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 13.07.15 18:56
avatar

Claymane, je to zajímavé, ale nějak jsem se v receptu ztratila. Chápu až do slov: Další den slít. Pak nějak nevím, kde jsou třešně, co je původní váha atd. Vlastně od slova slít bych to potřebovala velmi popisně, protože experimentovat už nechci.

A kolik odpeckovaných třešní se do sirupu z 300 ml vody a 1 kg cukru dává? Jak se to uchovává?

doplněno 13.07.15 20:45:

Claymane, děkuji za upřesnění. Už jsem se chytla a pravděpodobně už zítra nebo pozítří se do toho pustím. Dnes zkouším sušit ovocnou placku ze "zahradní směsi". Když se to povede, podělím se o zkušenosti a o radost. A věřím, že za pár dnů se podělím i o radost z kandovanných třešní!

Datum: 14.07.15 11:10
avatar

Claymane, Váš recept se mi líbí, také mám na stromě ještě plno už úplně černých třešní a je mi jich líto. Udělala jsem marmelády a povidla a pořád je jich tam ještě hodně. Ale chtěla jsem se zeptat, neslepí se pak po nějaké době ty třešně k sobě? A jak dlouho to vydrží?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.07.15 11:13
avatar
Dokud vyschnou tak se nemůžou slepit neoddělitelně, čekám že vydrží půl roku určitě, ideální na vánoční pečení "mazance"
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.07.15 16:09
Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.