Máte rádi polévky?

Od: Datum: 23.06.15 11:24 odpovědí: 43 změna: 25.06.15 18:02
avatar

Jaké vaříte? Jaké máte nejraději? Máte nějaký bezva recet na neznámou, netradiční polévku?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 23.06.15 11:59
avatar

To bylo první co jsem se chtěla naučit fakt dobře-polévky.Nějaká je u nás skoro denně,ale nejčastěji-kulajda,frankfurtská,gulášová,zeleninová,sedlácká a luštěninové.Jinak jsme klasici tak netradiční recept nepřihodím.Nejvíc netradiční je u nás zeleninový boršč

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.15 10:57
avatar

Lucie, jak vaříte zeleninový borč? Dejte recept, prosííím. ;)

doplněno 24.06.15 15:51:

Lucie, děkuji. Říká se jí taky tukožroutská polívka, že?

Datum: 24.06.15 12:28
avatar

Ono na tom nic není,jen je to hodně zdravé a pro nás doma dost" pročišťující "jídlo*bezim*někde jsem četla,že to patří do "detox"jídel.

Nakrájíme si na kostičky zeleninu a orestujeme na 15min. -Mrkev, celer, petržel, kedluben, zelená paprika,bobkový list nové koření, sladká paprika a podlijeme půl litrem vody a dusíme.Vodu dolívám dle potřeby kolik polévky chci,ale mám raději hustější polévky.Potom se přidá červená řepa(uvařená, nakrájená na kostičky).Cibuli a česnek orestujem zvlášť,přidáme rajský protlak s trochou vody,osolíme,opepříme a vlijeme do polévky.

doplněno 24.06.15 17:05:

opravdu netuším,zda je to přesně ona.Dělali jí ve firemní jídelně jako zeleninový boršč,tak jsem si zjistila recept.

doplněno 25.06.15 07:36:

jěště přidám jednu zeleninovou,recept jsem slyšela kdysi v receptáři,jednoduše zdravé

Mrkev,červená řepa,cibule,červená paprika-dusit,rozmixovat,dolít vodou,přidat nakrájené brambory a dochutit.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.06.15 12:07
avatar

Miluju polévky! Když hodně spěchám, nakrájím hromadu cibule, osmažím na oleji a zapražím hrubou moukou. Zaliju vodou, osolím, přidám bobkový list. Vaří se krátce, cibule je ancvaj měkká. Do talířků nastrouhám buď tvrdý sýr nebo nadrobím nivu a přeliju horkou polévkou - neskutečná lahoda rychlovka.

doplněno 23.06.15 12:09:

A protože si ráda vymýšlím, abych se v při vaření nenudila, občas dám do polévky, co kde v lednici najdu, myslím zeleninu - něco jako když pejsek s kočičkou dělali dort - a zkouším různé kombinace a většinou je výsledek povedený.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 23.06.15 12:18
avatar

Mám polévky velmi ráda,ani nevím kterou nejvíc,asi podle momentální chuti a sezóny.

Často dělám vývary s různými vložkami,zelňačku(červenou i bílou),pórkovou z uzeného vývaru,cizrnový krém,rajčatovou s bazalkou a mozzarelou,krém z červené čočky,chřestovou,dýňovou s kokosovým mlékem,středomořskou rybí se šafránem,pikantní mexickou s fazolemi,thajskou s chilli a koriandrem,hráškovou s mátou,kachní kaldoun,italskou minestrone ...ale i klasiky...květáková s vejcem a kmínem,kulajda,fazolková nakyselo,gulášovka,drštkovka z hlívy,brokolicová a spoustu spoustu dalších...momentálně uvařena francouzská cibulačka s toustíkem comté:)

Máme výhodu,že u nás se jí opravdu vše.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 23.06.15 12:20
avatar

Má nejoblíbenější je zaliťačka. Jiní jí říkají kulajda, ale v naší rodině to byla a bude jen zaliťačka. Následuje bramboračka, fazolová, hrstková... Nejčastější a nejméně oblíbená je "psí polévka". Pejskovi musím už mnoho let připravovat domácí žrádýlko, takže mám každých 7 - 10 dní hrnec masového vývaru. Přidávám nudle, zavářku. Občas se z nostalgie snažím o falešnou rybí podle babičky, ale poměrně neúspěšně.

V kuchyni jsem často improvizátor, takže mnohé dobré polévky už po čase neumím zopakovat.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: polevka
Datum: 23.06.15 12:52

Musím souhlasit s bimbam, zřejmě je také z Vysočiny . Zalitá polévka z čerstvých hub ( nesmí chybět praváci +kameňáci+hnědáci+kuřátka) s troškou čerstvého kopru na závěr - to je prvotřídní bašta ! Nejlíp mi chutnala od maminky, ale umím ji také dobrou.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: gita65
Datum: 23.06.15 12:24

U nás dosti často vařím fenyklovou.

máslo,tak litr čistého zeleninového vývaru ( mrkev,celer,petržel), 1čerstvý fenykl,1smetanu ke šlehání,sůl,pepř,podle potřeby světlou jíšku.

Fenykl dobře očistím,nakrájím na menší kousky a na másle podusím. Podliji čistým vývarem,osolím,opepřím a vařím doměkka. Potom rozmixuji. Přiliji smetanu,povařím. Když je potřeba,tak zahustím jíškou ( máslo, hl.mouka). Podávám k polévce opečené bagetky.

Tuto polévku vařím také v období podzimu,kdy je časté nachlazení a vnoučata špatně odkašlávají,pomáhá uvolnit hleny. Ale také,když jsou křeče ve střevech. Děti fenyklový čaj nemají rády,ale polévku zbaští s chutí.

doplněno 23.06.15 12:38:

nebo z červené řepy:

2červené menší řepy oloupané,uvařené.3 menší brambory,1 cibule,3 lžíce másla,2 mrkve,zeleninový vývar(možné i bujon),sůl.Na ozdobení kysanou smetanu,nebo strouhaný sýr a petrželku.

Cibuli,mrkev a brambory oloupu a nakrájím na menší kousky,cibuli nasekám nadrobno.Rozpustím si máslo a cibuli osmažím až zesklovatí.Pak přisypu kousky mrkve a brambory.Ještě orestuji a podliji zeleninovým vývarem a vařím,až je vše měkké.Pak přidám uvařenou,na menší kousky nakrájenou červenou řepu,osolím a rozmixuji do hladka.Zdobím kys.smetanou,nebo strouhaným sýrem a petrželkou.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: miro®
Datum: 23.06.15 12:27

Co říkáte na BORŠČ.

děkuji -miro

Ohodnoceno: 0x
 
Od: vklus
Datum: 23.06.15 12:43

Polívky miluju.

Nejraději vývary, rajskou, zelňačku. Zeleninové moc nemusím.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.06.15 15:32
avatar

Když nemám polívku, mám pcit, že to nebyl celý oběd, že ještě něco musí být a pak chodím a šmejdím a dojídám se. Děkuji vám za typy. Zaujala mě fenyklová a taky falešná rybí. Jak tu rybí děláte? A proč říkáte zaliťačka? Co čím zalíváte?

Ale i ty klasické a osvědčené se dělávají na mnoho způsobů. Děláváte je pořád stejně nebo je vylepšujete podle momentální nálady?

doplněno 23.06.15 15:57:

Čočka s kyselým zelím? To by šlo. Vyzkouším. ;) Ráda k čočce přidám nejprve rajčata a pak na kostičky zeleninu. Nebo jen k čočce velkou hrst nasekané petržele a celeru. Zásmažku na špeku. Až po odstavení vmíchat rozkvedlané vejce. Ocet a trošku cukru. Takto vařila čočkajdu maminka spolužačky, u které jsme se učily o svatém týdnu.

doplněno 23.06.15 16:49:

Ahááá, tak téhle polévce s krupicovo-vaječnou sraženinou, na špeku, já říkám letecká. Protože je rychle. Mám v ní ráda česnek na nastrouhaný na sýrovém struhadle. Sousedka tohle dávala do houbové polévky, bez zásmažky. :-D

Datum: 23.06.15 16:44
avatar

Na falešnou rybí by měl být vývar víc zeleninový než masový, případně jen zeleninový. Do vývaru (čirého, bez pokrájené zeleniny) se přidá zavářka: krupice osmahnutá na malém množstí tuku a do toho se rozmíchá vjece, jako na smaženici. Nechá se to dost vysmahnout, aby to bylo pevnější. Na konci se do směsi přidá nadrobno nakrájená petrželová nať. A zavaří se to do polévky.

Na internetu jsem četla i jiné recepty na falešnou rybí. Ty jsem nezkoušela. A ani podle okoukaného receptu se mi nedaří uvařit takovou dobrotu, jak to uměla babička. Možná to bude tím, že používala glutasol.

Zaliťačka (zalitá polévka) se říká na Vysočině, rádce/rádkyně "polévka" určil/a mé bydliště správně. Důvod? Zřejmě ten, že houby a brambory se těsně před dovařením zalijí smetanou.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.15 14:01
avatar

My občas taky vaříme falešnou rybí. A i recept jsem tady na poradně uváděla: https://www.poradte.cz/nejen-…7-rybi-polevka-bez-kapra.html

Polévky jsou u nás nedílnou součástí oběda a bez nich jsem taky taková "nedojedená" - přesně jako vy Když nic jiného, tak po ruce je vždycky nějaké tvrdé pečivo, které mladým zbývá a vozí nám ho "na strouhanku", tavený sýr (úplně jedno jestli s příchutí nebo čistý) a kostka bujónu, které, přiznám se, se nezříkám a mám ji pořád v zásobě. A pak je to jednoduché. Nakrájenou cibuli na máslo, zalít vodou, do toho nalámanou housku nebo rohlík, přihodit taveňák a vařit. Pak event. rozmělnit kousky pečiva a ve finále použít zelenou petrželku nebo pažitku. A to vše v poměrech přiměřených počtu strávníků Není nic jednoduššího.

doplněno 24.06.15 14:16:

A teď jsem si uvědomila - když už jste zmínili i ty studené polévky, naše děti milují studenou jahodovou a já jsem se před léty na dovolené ve Španělsku zamilovala do polévky "gaspacho". Teď nadchází doba, kdy na ni opět příjde řada. Jednoduchá, výborná a plná zdraví - vřele doporučuji! Jen krátce: Klasická španělská polévka z jemně rozmixované zeleniny a koření je rychle hotová. A jak na to? Pět velmi vyzrálých voňavých rajčat pokrájíme a jemně rozmixujeme s několika lístky bazalky. Okurku nakrájíme, osolíme a necháme chvíli ležet. Mezitím nakrájíme jednu papriku, stonek řapíkatého celeru, stroužek česneku a dvě jarní cibulky. Potom vše spolu s okurkou rozmixujeme. Přidáme k rozmixovaným rajčatům, přidáme olivový olej, zakapeme citronovou šťávou nebo vinným octem, opepříme čerstvě mletým pepřem a necháme v ledničce odležet a zchladit. Někdo přidává zeleninový vývar, španělskou variantou je také přidaný drobně nakrájený salám chorizo. Na talířích Gaspacho zdobíme proužky papriky nebo plátky okurky.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 23.06.15 15:46
avatar

Dobrý den, polévky vařím, prakticky denně, nejvíce zeleninové. Recept na čočkovo-zelovou polévku. Uvařit čočku s kysaným zelím doměkka, sůl, trošku pepře, stroužek česneku, nakrájená cibulka, přidat zásmažku, nejlépe ze sádla. No mně tato polévka chutná, je to recept mé babičky.

doplněno 23.06.15 16:09:

Jo i ten celer a zelenina jsou dobré k čočce. A i rajčata. Taky to asi zkusím. Hlavně to musí pak pomixovat, moje dítko nerado žvýká kousky v polévce. Ono jde vařit polévku z čehokoliv. Chce to jen mít fantazii.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: pt®
Datum: 23.06.15 17:02
avatar

Nejlepší úspěch má polévka z "odcintků". Kdysi jsem dávala staré sousedce všechny možné odřezky masa, tkzv. "odcintky" pro pejska. Vždy odpověděla : "...pejsek děkuje, páníček si pochutná"...

A tak mně naučila šetřit a dělat vývar ze všech odkrojků, různých druhů masa, ty vařím pomaloučku, raději déle, přidám kořenovou zeleninu, pak scedím. Zeleninu na struhadle nastrouhám a dám do polévky, "odcintky" oberu také do polévky, nakonec přidám a zavařím vlasové nudle, dochutím, dosolím a všem velice chutná. - pt

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 23.06.15 17:10
avatar

Polévku nemusím, můj muž chce ale jíst každý den a nejraděj má svačinové polévky s rohlíkem nebo tousty, raděj polévku a druhé nemusí být.. Vařím ale známé věci, kulajdu, frankfurtskou, boršč, čočkovou, fazolovou, porkovou, zeleninovou, gulášovou, rajčatovou, bujabézu, česnečku ale -máslová jíška, smetana ke šlehání, trocha mléka, rozvařené a ponorákem rozmixované brambory, hodně česneku, cibulačku, zelňačku, kapustovou, chřestovou, rybí, vývar s nudlema a játrovými knedlíčky-málo ale někdy přece, hokaydo dýně, mrkvová, hrachová a nebo také polévka co dům dal, do té dám vše co najdu a je pokaždé jiná. Do všech polévek dávám kousek libečku a používám polévkové koření místo soli. Pokud se mi vařit v létě nechce, koupím jakoukoliv ve vaničce, nevěřila jsem, že jsou tak dobré s houbové jsem dělala houbovou omáčku +knedlík a vařené hovězí.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 23.06.15 17:57
avatar

Co takhle studenou ovocnou polévku?

Popravdě jsem maďarské ovocné polévky léta nejedl. ale mám rád tarotor. prostě do kyšky nastrouhám či na plátky nakrájím okurku, osolím, opepřím, přidám lžíci oleje a nechám v ledničce do druhého dne odstát a vychladit. Fajnšmekři přidávají strouhané oříšky.

doplněno 24.06.15 09:19:

+ česnek a, na to jsem zapoměl a bez toho to není ono, kopr.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 24.06.15 07:58
avatar

Děkuji. Na ovocnou si netroufnu. Tarator(l) jsem naposledy jedla v Bulharsku a byly v ní i ty ořechy. Byla úžasná. To mi bylo nějakých 30 let, ale tu chuť pamatuji dodnes. :-D

doplněno 24.06.15 10:55:

Je možné, že jsem jen to r/l špatně slyšela. Napsané jsem to nikde nikdy neviděla. Tím to bude. :-D

Datum: 24.06.15 09:25
avatar

Taky mi chutná a taky jsem ji už dlouho neměl. Taky už dlouho nevařím, dobře vaří manželka, ale tuhle bych mohl zase jednou zkusit. Jen, jak jsem ji dlouho nedělal, zapomněl jsem na česnek a na velmi důleřitou ingredienci, totiž kopr. Bez něj by to opravdu nebylo ono.

Jinak tarator je název, pod kterým jsem ji poznal a který i teď, po kontrole na googlu, ji všude nacházím, ale tvar tarotor jsem si nevymžyslel, taky jsem ho někde potkal. Ale už nevím, kde.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: host
Datum: 23.06.15 18:18

oblíbené: pórková, cibulačka, zelňačka, květáková, brokolicová, hrachová, čočková, fazolová, zeleninová se spoustou zeleniny, třeba i s růžičkovou kapustičkou a další různé zeleninové, frankfurtská (s kousky kvalitního párku), atd.

oblíbené vývary: slepičí polívčička pro rekonvalescenty, kuřecí, hovězí s kousky masa, hovězí vývar s játrovými knedlíčky, vývař s uzeného masa kousky uzeného a rýží, polévka s celestýnskými nudlemi nebo krupicovými knedlíčky, atd.

nejmilejší: bramboračka, normální poctivá s brambory a houbami, koprová se ztraceným vejcem (po té bych se utloukl), kerkonošské kyselo opravdické z chlebového kvásku a hub, kerkonošská Ančka hladká, dobrý bořč, kulajda, písmenková pro potěšení dětí z hledání písmenek, atd.

nejjednodušší: česnečka - pouze česnek utřený se solí, kousek sádla nebo másla, zalitý horkou (skoro vařicí) vodou, bez žádných módních doplňků - bez brambor, sejra (fuj, rozteče se a rozplizne), bez petrželky a pažitky.

nejrychlejší domácí: povařit doměka kousky mrkve a hrášku, přidat tenké nudličky (zavářku) a když jsou skoro měkké, tak před koncem vaření na minutku na dvě do hrnce nalámat a rozmíchat kostku bujonu - masoxu, je jedno jestli kuřecího nebo hovězího.

doplněno 23.06.15 18:24:

A samozřejmě také rajská. Z normálních rajčat pěstovaných na poli a ne ve skleníku, propasírovaná přes cedník. To je dobrota. Ale kde se dnes dají sehnat normální rajčata... a když je hustší, tak výborná rajská omáčka s hovězím a knedlíkem, někdo prý do rajské přidává i nastrouhaný perník na strouhání.

Tyčový mixér: ne. Brokolicová a podobné polévky rozmixované tak, že pusa nepozná, co jí, jsou možná moderní. Navíc se smetánkou, sýrečkem a dalšími moderními doplňky. Ne. Když rozmixovanou polévku, tak miminu do láhve s dudlíkem, ale ne pro dospělé.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.15 08:06
avatar

Hoste, jaký je rozdíl mezi koprovou se ztraceným vejcem a kulajdou? A taky, jak se vaří Ančka? ;) Tu česnečku jen s vařící vodou miluji. Ale už jsem rozmazlená a na kostky chleba nechám na suché pánvi pomaloučku oschnout, než se voda zavaří. Náš stařyk, takto snídal každý den, v půllitrovém hrnku s obrázkem švestek. Jen chleba nalámal čerstvý. A s tou ranní česnečkou, od kluka, robil na šachtě celý život.

Datum: 23.06.15 18:22
avatar

Polévky mám rád a specialita?Jmenujeme ji jako Vlastíkova polévka a je od tehdy cca 13 kluka co si ji vařil na "čundrech".Cca lžíce sádla,mrkev dle velikost (2 větší)nastruohat na struhadle,2 vejce jedna kostka masoxu a voda.Nastrouhaná mrkev s usmaží spolu s vejci (hustota asi jako míchané vejce)zaleje se vodou cca litr a do toho kostka masoxu povařit ,krátce, a může se jíst.Rychlá jednoduchá a jedlá.
PS vydržel s tím kolikrát celý víkend na chatě -čundru!

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 24.06.15 08:08
avatar

Jojo, to je obdoba letecké polévky. :-D

Datum: 23.06.15 19:27
avatar

Také miluju polévky, nejím snad jen prdelačku a nemusím bramboračku, i když u té mne vždy uchvátí vůně. Ale jen ta vůně. (Maso mi také voní, ale nejím ho.)

U nás ve škole dělali kukuřicovou polévku - byl to nějaký smetanový základ se sladkou paprikou, v tom plavala kukuřice - jen tak, nic víc. Mňamka. A ještě dělali zahuštěnou česnečku, to jsem si také vždy pochutnala.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.06.15 20:17
avatar

Polévky mám až na výjimky celkem rád. Přítelkyně mi občas uvaří nějakou v podstatě velmi běžnou, nicméně v poněkud netradiční konzistenci *smich* . Takový hovězí vývar s nudlemi mi pak stačí i jako hlavní jídlo.

doplněno 24.06.15 06:03:

Liduš - nejde o žádný krajový zvyk. Jak to přítelkyně dělá neví ani ona sama. Když je polévka čerstvě uvařená, je to docela normální řídký vývar, ve ktrém plavou nudle. Celé to takhle zhoustne a nabyde až dodatečně po pár hodinách. Takže když mi přítelkyně uvaří hrnec "polévky" do zásoby, mám večeře na několik dní. *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.06.15 22:10
avatar

Magdone prosím vás odkud jste. Můj EX zeť přesně tak vývar vyžadoval, u nich doma se dá na stůl čirý vývar, talíř obraného masa, talíř nakrájené vařené zeleniny a mísa nudlí. Do krémových polévek jsem pro 3 dospělé dělávala dvě na kostičky nakrájené topinky, ovšem pokud jedl zeť tak jemu dvě nestačili, plný talíř krutonů a naběračka polévky. Přišlo mi to barbarství. Ráda bych se dozvěděla zda jde o nějaký krajový zvyk. Dík

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.06.15 18:02
avatar

Taky milujeme husté polévky. Šufan nudlí do kopce a voda tam ani nemusí být... nebo hromada zeleniny na kostičky a na růžičky a kdesi pod ní se třesou dvě lžíce vývaru.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 23.06.15 23:19
avatar

haha *smich* tohle je uz moc, ale taky nemam problem s vice hmoty *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.06.15 23:18
avatar

ja hlavne :) bohuzel nemuzu prispet netradicnim receptem :) vsechny jsou vicemene zname :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.15 06:47
avatar

Mám polévky ráda -cibulačku, pórkovou, kapustovou, květákovou, houbovou zeleninovou, žampiónovou...

Doma dělám často zahuštěné, které se hodí i k obědu jako hlavní jídlo - domácí dršťková, gulášová, frankfurtská, slovenská zelňačka. Máme raději červenou s paprikou, někdo dělá i bílou. Dělám i různé nepříliš rozšířené polévky, vzpomínám na kedlubovou či ředkvičkovou s taveným sýrem a bylo to dobré.

A snad nejraději dělám polévku ze syrového zelí. Na tuku rozškvařím slaninu nakrájenou na kostičky. Přidám na kousky nakrájenou zeleninu - mrkev, celer, pórek a cibuli. Osmahnu. Pak přidám na kostičky nakrájené brambory, trochu vody a dusím, až zelenina změkne. Pak ji rozmixuju.

Zelí nakrájím na malé čtverečky, uvařím ve vývaru z masa, nebo ve vodě s kouskem bujónu. Přidám špetku koření Divočinka, v čajovém sítku vyvařím špetku tymiánu, aby to šlo pak snadno odstranit.

Do zelí přimíchám připravenou rozmixovanou zeleninu, osolím, opepřím, krátce povařím. Podávám většinou s pucky z rohlíků, osmažených na pánvičce na másle. Případně i nasucho.

Polévku vylepšit čerstvou pažitkou či petrželkou. Jaga.

doplněno 24.06.15 13:43:

Čtu právě humorně popsanou knížku z lékařského prostředí. Odehrává se to v Severním Irsku. A přestože se to jmenuje: DOKTORE, FOFREM, JDE O ŽIVOT!, ještě žádný pacient nezemřel. Spíš o veselé historky není nouze.

Na konci knihy je několik receptů z tohoto kraje. Zaujala mě

IRSKÁ POLÍVKA Z DOB HLADOMORU

Vem galon /4,5 litru/ vody a vař to furt pryč, dokud polívka není hodně, hodně silná - zkrátka silná, jako noha u zadnice!

Tak to určitě zkusím. Není to nákladné, není to tučné, není to pracné...*smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.15 08:14
avatar

Děkuji všem, je to velice chutné čtení.

Jak děláváte bujabezu? Vím, mohu najít recept, ale jak ji děláte vy? Já jsem ji nikdy nevařila. Začínají rajčata, uvařím.

Při tom čtení jsem si vzpomněla, jak jsme pod stan vozili polívky v kostce. Gulášová a hrachová to byla. Vzpomínáte někdo? To byly jediné hotové polévky.

Datum: 24.06.15 08:21
avatar
To se prece neda zapomenout. Byly vyborne a varili jsme je v kotliku nebo esusu obe najednou. Do nich burta a vsechno, co se naslo v lese nebo na poli. :-D
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.15 14:15
avatar

Hrachovou kostku jsem kradla mamince a lízala ji, také magi v kostkách, hlady jsme doma netrpěli asi jsem byla jen "rozežraná". Manžel má nachystaný kotlík, v e výprodeji vojenských potřeb koupil trojnožku a už se těší jak pojede s vnučkou k lesu vařit kotlíkový guláš a bylinkový čaj (doufám, že nenatrhá i konvalinky). Zkouušeli jste ty polévky ve vaničce? Málokdy se něco tak povede, jsou výborné.

Můj recept na bujabézu: vařit rybí hlavu, sůl, nové koření, bobkový list, celou paličku česneku (vařim i se slupkou), 1/4l vína (to co nám zbylo, bílé, červené), 1l vody. Zcedit vývar. Orestovat cibule, česnek, bazalka, trochu šafránu, kousek kůry z pomeranče, oloupaná rajčata, kousek celeru, kousek mrkve-nastrouhám na hrubo. Zaleju vývarem, přidám loupané krevety a stejk z lososa, povařit asi čtvrt hodiny, dochuti a já dělám máslovou jíšku. Ta kůra z púomeranče se vyhodí, sypu petrželovou natí nebo bazalkou.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.15 08:26
avatar

Na pytlíkové polévky pamatuju. Když jsem jezdil na montáže do rozvoden uprostřed polí, bývalo to ideální jídlo. Něco vařit nebyl čas ani chuť, do hospody bylo daleko. Ale chtělo to aspoň 2 pylíky na jednu porci. Můj žravý olega občas míchal dohromady pytlíky jak mu přišly pod ruku. Vznikaly tak zajímavé originální směsky. *smich*

Dnešní pytlíkové polévky jsou přece jen o něco lepší a výběr větší, třeba dovolená kdesi v kempu v zahraničí se s nimi dá docela dobře přežít, ale trvale bych se s tím živit nechtěl.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: host
Datum: 24.06.15 09:26

babkazov: jak jsme pod stan vozili polívky v kostce. Gulášová a hrachová to byla..

V kostce Vitana Byšice také byla Jemná s houbami. Kostku bylo třeba rozlámet na kousky do hrníčku s troškou vody a tam se důkladně rozmačkala, rozmíchala a pak teprve vlila do hrnce, zalila vodou, znovu míchala a vařila. Žádné chemické látky, které umožňují rozpouštění nebo zamezující hrudkování. Přirozená uvařená, zahuštěná a do kostky vytvarovná polévka.

Gulášová v pytlíku byla mazlavá, musela se z pytlíku vyškrábat lžící, ale výborná. Bramborová se šupinkami předvařených sušených brambor, takže se i brambory v polévce vešly do pytlíku.

Na trampské a turistické polévky už tu předchozí rádcové vzpomínali, byly to krásné časy. Do kotlíku nebo ešusu se nalila voda, vařila se polévka z kostky nebo pytlíku, do toho se dalo co se našlo, na kostky nakrájené brambory, nějaká masová konzerva, nebo kusy buřtů, cibule, atd. Hustá polévka s chlebem která byla vlastně hlavní jídlo.

Ještě úplně mimo polévky - luncheon meat, čínský lančmít. To byla dobrota. Za studena nebo nakrájet na plátky a opečený na pánvičce. Nebo podobné naše masové konzervy, daly se jíst za studena nebo ohřáté. Masité, chutné, výživné.

Zážitek z Maďarska: jejich zeleninová polévka byla velmi chutná, ostrá, dá se říci, že pálivá, s bílými paprikami, ale pálivá i bez špetky pepře nebo kari koření. Vynikající.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.15 10:53
avatar

Hoste, všecičko je pravda. Teď, po tolika letech, když čtu váš popis, přesně vím, jak to všecko chutnalo. I s vůní páleného dříví a polétavého popela, jehličí v kotlíku. A to všecko v kouřem zasmraděných teplácích. Nevadilo vůbec nic. Ani přesolené nebo nedosolené, upatlaná lžíce, nebo klacek na míchání. Oschlý, blbě ukrojený chleba. ;) Týýý jooo, byla to pravda?! Kdyby se to, alespoň na den, vrátilo. I s těmi kamarády a kytarami a hvězdami nad hlavou. *sok*

Datum: 24.06.15 13:48
avatar

Přestože babička byla kuchařkou od boha a nedala dopustit na domácí kuchyni, občas musela ustoupit mému dětskému žadonění a uvařit mi POLÍVKU S KRÁVOU. Byla v sáčku, na něm napsáno Hovězí polévka s masovou rýží a obrázek pěkné kravské hlavy.

Ta mi velice chutnala. Pamatuji se, že tuto polévku pak vyráběli i ve voskových kelímcích s víčkem, vypadalo to jako dnešní hořčice. Jen materiál obalu byl jiný. I ta mi strašně chutnala. Když jsme šli se školou na pochoďák a že si tam budeme vařit polévku, měl ten kelímek každý žák, on jiný výběr ani nebyl. Škoda, že už se nedělá dneska. Dneska jsou polívek desítky a stovky, ale ta s krávou z mého dětství, tu už nenajdu. Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.15 14:05
avatar

Miluji polévky a často vařím. Nejoblibeněší polévka

cuketová polévka

Cuketa
větší 1ks

Brambory
2-3

Bylinky
např.petrželka, libeček, apod. 1 hrst

Cibule
menší 1ks

Zakysaná smetana 1 kelímek

Olivový olej
1-2 ,
2 lžíce

Kari 1 lžička

Sůl

Na olivovém oleji zpěníme cibulku. Přidáme oškrábané a na kostičky nakrájené brambory a cuketu. Přidáme kari koření, sůl a zalijeme vodou, jen asi 1 cm nad okraj zeleniny (aby polévka nebyla moc řídká). Vaříme doměkka, celý obsah hrnce rozmixujeme dohladka ponorným mixérem a všleháme zakysanou smetanu a bylinky. Krátce povaříme a můžeme podávat.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.15 15:55
avatar

Bezva! Ten sám systém jako dýňová, že? ;)

doplněno 24.06.15 16:45:

Šamane, děkuji. Kde jsou krupky, mám potřebu nastrouhat česnek. Pan hrabě asi česnek moc nemusel, že? :-D

Datum: 25.06.15 09:13

Jooo, jestli měl rád česnek, to už se dnes nedozvíme*zed*...Já i když mám česnek rád, v této polévce mi nechybí. A pozor ty krupky MUSÍ být perličky, jinak to není ono. Jdou docela blbě sehnat.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.15 15:49

doplněno 24.06.15 16:00:

Uvařte krupky perličky, přidejte masox, (pokud máte vývar, tak vývar), máslo, opepřete. Když jsou krupky měkké, přidejte rozšlehané vajíčko. Nakonec přidejte mléko, chvilku prohřejte na mírném ohni a po stažení přidejte pažitku, dávám docela hodně pažitky.

To je polévka, kterou moje prababička vařila Hraběti Silva Tarocoucovi. Byla to jeho dvorní kuchařka. Doma jí říkáme hraběcí. Rychlá a chutná...Alespoň mně.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.06.15 08:39
avatar

Hám ráda hlavně vodové. A kulajdu vařím jenom občas, protože dokud nevidím dno, nepřestanu. Stačí mě s tučným mlékem, nemusím smetanu, hlavně kopr, už ho mám v mrazáku.

Na tuto variaci vařím i šnytlíkovou anebo ředkvičkovou. Zde nedávám koření jako bobk. list atd.

Je zajímavé, že ta šnytlíková má úplně jinou chuť než kulajda.

Vařím oloupané brambory se solí v malém množství vody, jen mírně zahustím rozkvedlanou hladkou moukou, doleji horkým mlékem, povařím, a tady je rozdíl - rozšťouchám brambory na menší kousky. Vypnu a nasypu hodně šnytlíku. Bez octa a vajec. Je také jedlá a levná.

Ředkvičková - nejdříve osmahnu plátky ř. na másle, zasypu moukou, trocha vody povařit a dolít opět horké mléko. Může být variace s přidáním brambor a pažitky.

Polívkožroutům zdar.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.06.15 08:45

Já polévky nemusím. Ale občas si dám vietnamskou z pytlíku. Ale někdy si pochutnám někde na rybí polévce.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.