Rybí polévka bez kapra

Od: Datum: 20.12.13 10:15 odpovědí: 10 změna: 26.12.13 17:40

Prosím o radu. U nás (kromě mne) nikdo nejí kapra a tak máme na Štědrovečerní večeři vždy nějakou jinou rybu. Polévku jsem vždy dělala zelňačku. Ale já mám takovou chuť na rybí polévku ! Máte nápad jak jí udělat bez kapra? Jakou rybu koupit na polévku? Děkuji za nápady, Uška


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: ben®
Datum: 20.12.13 10:24
avatar

Dobrý den, zdá se, že možností je více, ale nejsem kuchař a nemám je vyzkoušené, tak jen vkládám odkazy. Zdravím!

http://www.prozeny.cz/recepty…rybi-polevky-ctyri-krat-jinak http://recepty.vareni.cz/bila-polevka-z-tresky/ http://recepty.vareni.cz/polevka-z-lososa/

Ohodnoceno: 2x
 
Od: fam
Datum: 20.12.13 10:46

Samozřejmě s kaprem - koupit kapří hlavy. Ale pozor, dost se vyprodávají, i když se zdá, že jich po kaprech zbyde halda. Stojí málo. Někde mají i mlíčí i jikry.

Pod čarou: Skvělé vylepšení rybí polévky nasvátečno je (kromě divokého koření) dát místo cibule pokrájený pórek.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.12.13 12:07
avatar

Vařila jsem před mnoha lety na vánoce "falešnou rybí polévku" ze stejného důvodu. Recept jako na normální rybí polévku - tedy nevím, jak se u vás vaří, ale pro úplnost: osmahnout cibuli a kořenovou zeleninu na másle, do ní přidat dvě lžíce (podle množství vařené polévky) hrubé krupice (místo jiker) a zalít vývarem, nejlépe zeleninovým. Přidat koření (bobkový list, nové koření, celý pepř), sardelovou pastu a povařit po dobu, než je zelenina a krupice hotová. Dochutit je možné pepřem, muškátovým květem a solí, ale u té pozor, sardelová pasta je sama o sobě dost slaná! Na talíři petřželkou. Já jsem do polévky ještě přidávala strouhaný sýr (měl tam připománat mlíčí ). Někdo má rád polévku čirou, někdo zahuštěnou. V tom případě zahustit trochu máslové jíšky. Dobré jsou do této polévky ještě krutonky.

Nevím, jestli by to bylo podle vašeho gusta, ale za pokus to třeba stojí. Já už naštěstí mám rodinu, která má klasickou rybí polévku ráda a dnes je, na rozíl od doby minulé, dostatek různých ryb na trhu. Ale sardelovou pastu mám po ruce pořád. Hodí se mimo jiné na tuto polévku i mimo vánoce.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 20.12.13 12:44
avatar

Osobně mi vadí rybí pach z sladkovodních ryb,proto děláme rybí polévku z mořských rybích filet mražených. Postup stejný jak u kaří polévky. Kapří řízky před obalováním počesnekuji pak jsou vynikající, Tak dobrou chuť

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 20.12.13 13:06
avatar

jj kup hlavy od kapra , stoji par penez a udelas to z toho , jen jak se tu pise , dost to banda kupuje , tak nekdy musis hledat , kde maji.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: fam
Datum: 23.12.13 09:19

Atuálně: Stojí 40 Kč/kg a sekají hlavu za prvními ploutvemi, takže zůstává i malý kousek masa - jen tak vařeného pro chuť. Včera předvánočně odzkoušeno, moc dobré..

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.12.13 10:18
avatar

Pokud koupíte hlavu, jikry a mlíčí tak vás ta polévka příjde sakra draho. Jak jsem již jinde psala, mám polévku pro manžela od sousedky ale jednou jsem vařila-koupila pytlík Skandinávská rybí polévka, přidala a rozmixovala petržel, celer, mrkev, posypala zelenou petrželkou a dala opraženou housku-levné a jedlé.Manžel má rád v průběhu roku polévku jak ji vařili "kluci v akci", kořenová zelenina orestovat na másle a uvařit, rozmixovat a přidat kousky pangasiuse-povařit.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.12.13 13:15
avatar

Skanduinávská rybí polévka ještě existuje? bývala skvělá.

Jinak rybí polévka se dá samozřejmě dělat i z jiných ryb, třeba amur, sumec... Maďaři své halászlé dělají z více druhu ryb, ve správném by měly být tři druhy. Sice základem bývá kapr, ale stjně dobrý i lepší je sumec. Ostatně přečtěte si třeba http://www.podhajska-rk.szm.com/pesca/osc03.html

No a francouzská bujabéza je standartně z mořskýchryb.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: uska®
Datum: 20.12.13 13:23

Jste hodníííí ! Falešnou rybí polévku jdu na zkoušku vařit hned, bude-li jedlá, tak mám další recept na polévku během roku. Já polévky snídám. Mořské zmrazené filety mám celoročně v mrazáku, to není problém. Tak a letos žádná zelňačka nebude, hurá ! Děkuji Uška

Od: madla
Datum: 26.12.13 17:40

Během roku děláme rybí polévku z normálního filé, uvařím ho, nakrájím, osmažím roztrouhanou zeleninku na másle, hodím na to hl. mouku, udělám jako jíšku a to všechno dám do vývaru z ryby a povařím, okořením květem.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.