Jak uchovat houby mimo sušení?

Od: Datum: 18.09.14 12:07 odpovědí: 15 změna: 19.09.14 15:32
avatar

Dobrý den, mám problém s houbami. Včera jsme po obědě dali babču spát a s dědečkem vyrazili na houby. Za 2 hodiny jsme našli veliký košík. Křemenáče jako deštníky, kozáky, suchohřiby, růžovky, pravé ryzce. A jednoho hřiba. *tanec*

Houby jsem sušila, už nechci. I když byly dosucha vysušené /až chrastily/ a uschované ve šroubovací sklenici, přesto se v nich objevily mušky a pavučinky, proto jsem to vyhodila.

Dávám je do mrazáku, jen tak nakrájené, směs, za syrova, neochucené, nepovařené. Pak jen odebírám. Chtěla bych ale zkusit něco jiného. Někdo prý směs předem pováří.

Jak uchováváte houby vy /mimo sušení/?

Na revanš sem mohu dát recept na houby v kečupu, nic lepšího z hub jsem nejedla. Zdraví a děkuje Jaga. *slunce*


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: sarkaona*
Datum: 18.09.14 12:34

Já to dělám naprosto stejně jako vy. Kamarádka mi říka, že je před zmrazením povaří prý kvůli rakovině. Nedělala jsem to a jsem tu už iks let. :)
Zkuste si je třeba zavařit. Ono víc možností jak uchovat houby není.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 18.09.14 12:36
avatar

nakrájené (jako na smaženici) chvilku osmahnout na sádle a dát do mrazáku :)

doplněno 18.09.14 13:25:

bez cibule. Jen chviličku podusit a hotovo. @jethro to koukám dělá stejně :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.09.14 13:23
avatar

Claymane, prosím, s osmaženou cibulkou, nebo jenom samotné sádlo?

Datum: 19.09.14 15:32
avatar

Já mám odzkoušené zavařování do sádla,houby se vysmahnou na sádle mírně osolené s kmínem a doslova zalejí do sklenic.Nakonec se sterilizují při 100 st C.Vydržely i několik let.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.09.14 12:36
avatar

Já je krájím, dusím a podušené mrazím. Výhoda je ta, že už jsou prakticky hotové, takže je s nima míň práce při vaření.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.09.14 12:50
avatar
Moje maminka to také tak dělá, já je dávám mrazit za syrova;)
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.09.14 15:26
avatar

Dělám to stejně. Zaberou míň místa a stačí je už jen prohřát. Mrazím je na tenkou vrstvu tak 2 cm v krabičce, pak vyklopím a uskladním několik placatých kvádříků v mikrotenu, odebírám po 1 nebo víc naráz, podle potřeby.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.09.14 12:36
avatar

Co tahle naložit do soli? Princip, prosolit , dát do sklenis, a používat třeba do polévek. Taky jsem to zkoušel, pohledal jsem teď a našel jsem například tohle:

http://dadala.hyperlinx.cz/nakl/naklr0025.html

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 18.09.14 13:37

já je podusím na tuku a rozdělím do doziček a zamrazím - pak je spotřebuji jak je zrovna chuť

na omáčku a kulajdu je naložím na sladkokyselo

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 18.09.14 13:47

Moje letita praxe,houby nakrajimna malinko vetsi kousky,na lzici oleje podusim (zadne koreni)az je voda pryc,necham vychladnout,zamicham a do sacku na zamrazeni delam porce a do mrazaku.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 18.09.14 13:50
Prosím, prosím, mohla byste sem dát ten recept? :)
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.09.14 14:08
avatar

Také mrazím syrové, používám na guláš, do kulajdy i na smaženici v zimě, ale vždy je hned z mrazáku použiji, nerozmrazuju. Přidejte do sklenic k sušeným houbám pár kuliček celého pepře a předejdete molům, či jiné havěti. Dělám to podle rad mé mamky mnoho let a suché houby mám někdy i několik let.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 18.09.14 14:10

já dávám k sušeným houbám bobkový list a také to odradí moli

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.09.14 15:13
avatar

Děkuji za rady, tady jsou ty slíbené HOUBY V KEČUPU.

Je to veliká dobrota, jako příloha k masům, k těstovinám a klidně je můžeme třeba i k ohřátým párkům místo hořčice. Zkuste.

70 dkg očištěných a na plátky nakrájených hub chvíli povařit v osolené vodě, pak propláchnout na cedníku studenou vodou, nechat dobře okapat.

Zvlášť uvařit: 1 velký kečup 520 g /podle chuti buď sladký nebo i pálivý/, 1/2 kg cibule /na kostičky/, 1/2 kg paprik /na tenké proužky/, 10 dkg octa, 10 dkg oleje, 8 dkg cukru, 2 dkg soli, 4 prolisované větší stroužky česneku. Kdo rád skutečně pikantní, není na škodu trošku chilli omáčky.

Dobře promíchat s okapanými houbami, uzavřít do skleniček /používám typ jako od majolek/ a sterilovat na 80 stupňů asi 20 minut.

Uvidíte, že vám to bude chutnat. Jaga.

Datum: 18.09.14 15:53
avatar

Opsala jsem si tady recept na nakládané kyselé houby. Bojím se, že už to nenajdu, protože to bylo v minulých letech. Bylo to: 1.800l vody + 400ocet + 1Deko + 6lžic cukr + 4 kuličky nového koření + 2 bobkové listy, svařit podle návodu na Deku. Houby nakrájet na větší kusy, povařit 1-2 minuty, sbírat pěnu. Na sítu propláchnout vařící vodou. Do sklenic a zalít horkým nálevem, obrátit dnem vzhůru. Nesterilizovat. ;) Vypadá to úžasně, sbíhají se mi sliny. V zimě na chlebíčky, k hlavnímu chodu, na mlsání..

doplněno 18.09.14 15:56:

Našla jsem to! *ua* https://www.poradte.cz/nejen-…ne-houby-se-zkazily-proc.html

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.