Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nakladane houby se zkazily - proč?

Od: janejane odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, dovedl by mi někdo poradit s otázkou proč, když jsem zavařovala letos houby tak jako vždy a nikdy se mi to nestalo tak jsem udělala lák, sklenice vyvařila, zavařovala po dobu jak se má a nakonec jsem několik sklenic vyhodila neboť byly zkvašený. Víčko někdy vyboulené, někdy ne,ale vždy,když jsem otevřela sklenici houby vylétly a byly zkvašeny.Dávám klasicky cibuli, bob.list,ale jediné co mě napadá je má chyba,že jsem zapoměla houby před vařením osolit.Jinak pěnu jsem sebrala,a po zavaření jsem je otočila víčkama vzhůru.Zavařuji houby několik let a nikdy se mi to nestalo. Děkuji Vám za informace, nápady a odpověd.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

0x

Je to záhada a také se mi to kdysi dávno stalo. Byly to zavařené podušené houby. Začalo to jednou vyfouknutou skleničkou, další a další a tak letěly všechny, protože už jsem nevěřila ani těm, které "zatím" držely. *bum* A to byla tenkrát pořádná várka hub a spousty práce. *uf*Od té doby jsem houby nezavařovala, pouze sušila a nebo později zamrzovala. Protože jsem měla tchýni v zelenině, tak jsem zavařovala i hodně ovoce a zeleniny. A jednou mi toto také udělala várka meruněk. Bohužel neměla jsem a nemám pro to vysvětlení. Protože jsem postup a čistotu dodržovala, sváděla jsem to na houby, meruňky a také jsem uvažovala o vodě, zda ji nějak víc neošetřili. *nevi*

janejane
hodnocení

strašná práce, letos byla veliká úroda, našla jsem více jak 1400 hřibů a bohužel takto to dopadlo. Tak ještě jedině houby nezavařovat, známá mi dala recept bez zavaření a to je v pořádku. Houby zkaženy nejsou. Že by houby byly kontaminované :(((

lidka*

Tak to byste musela mít na hřiby pořádný mrazák, že? Já jsem je očistila, nakrájela, krátce povařila v mírně slané vodě, propláchla studenou vodou a zamrazila. Byly jak čerstvé - paráda. A takto upravené mi vydrží vždy do další sezóny - tedy pokud je tak skvělá sezona jako loni. *tanec*

doplněno 09.03.11 10:36:

Ještě jsem zapomněla dodat, že při vaření přidám trošičku kyseliny citronové a ony si krásně zachovají barvu - neztmavnou.

janejane, dejte recept na nezavařované houby. Buďte kamarádka, podělte se. *hi*:D Občas se něco podobného stane. Jeden rok jsem takhle přišla o meruňky, jindy o angrešt a úplně jindy o rajčata. Bratr se slzami v očích vzpomíná na zkažené sklenice a plechovky se zabíjačkou *plac*Dělá se to po mnoho let a najednou nic neplatí a je to v háji. Březovém. Jen oči pro pláč tůstanou. Z napúrosto neznámých důvodu.

janejane
hodnocení

Tak pro babkazov zde je recept bez zavařování: 1800 ml vody, 400 ml octa, 1 deko, 6 lžic cukru, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, houby : Připravíme si nálev podle běžného postupu - vše svaříme.
Houby nakrájíme na větší kousky a dáme vařit do osolené vody. Vaříme 1-2 min a sbíráme pěnu, kterou vyhodíme. Scedíme přes cedník a přelijeme horkou vodou, která houby krásně propláchne.
Ještě teplé houby plníme do připravených sklenic, zalijeme horkým nálevem a NESTERILUJEME!
Pokud nemáte dost hub, udělejte poloviční dávku, vystačí na 7 sklenic o objemu 250 ml.

:)Děkuji, píšu si a ukládám do zápisníku s recepty. *jasne*

lireli

Proč se houby kazí,to nevím,ale píšete,že máte recept na nakládání hub bez zavařování.Můžete mi ho prosím poslat?

Stačí si přečíst návod od tazatelky, s modrým pruhem, hned nad mým posledním příspěvkem. To je přece recept bez zavařování. Houby se jen povaří.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]