Domácí Burčák - přidat kvasinky?

Od: Datum: 04.09.14 15:50 odpovědí: 6 změna: 08.09.14 11:43

Zdravím mám doma čerstvě vylisovanou šťávu z horoznu a budu dělat burčák.. Chtěl bych se poptat tady někoho zkušenějšího jestli je potřeba a nutné přidávat do té štávy ty kvasinky? a nebo nějakej malé návod bych taky ocenil


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 04.09.14 16:21
avatar

Není to potřeba, ale když je tam dáte, tak začne dřív proces kvašení. Burčák dejte tedy do teplé místnosti, pokud nebudete přidávat kvasinky.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.09.14 16:31
avatar

Práce nesnese odklad,pokud burčák začne kvasit divokými kvasinkami,nebude tak kvalitní.Po vylisování šťávy se přidají kvasinky vinné,ty dají kvasu i příslušnou chuť a vůni.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.09.14 16:33
avatar

Když se rozhodnete, že burčák raději koupíte, vinnou šťávu uchovejte stejně tak, jako jablečnou. https://www.poradte.cz/rostli…a-jablecny-most-uchovani.html Z doma kvašeného burčáku by mohl být šílený hlavobol a stěnolez. Dobrý burčák, to je umění!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.09.14 09:08
avatar
Daleko důležitější než kupované kvasinky je upravení cukernatosti stálé teploty bez kolísání den-noc a zabránění přístupu vzduchu během kvašení. Divoké kvasinky odvedou stejnou práci. Kupované pouze zajistí lepší kvalitu vína pokud byste toho snad měli tolik že z toho i víno budete chtít dělat.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.09.14 15:10

aha děkuji za odpovědi a nevíte kdy to tak bude hotové a kdy to slévat do sklenic?

Datum: 08.09.14 11:43
avatar
Co chceš stáčet? Burčák ti vyletí podle okolní teploty mezi šestým a desátým dnem. Je to ale "bouřlivé vino " to si stáčíš přímo do džbánku k okamžité spotřebě. Každou uzavřenou nádobu ti roztrhá. Poznáš to podle toho že se ti nahoře vytvoří vrstva pěny a demižón huči bublinkama když na něj položíš ucho. Moraváci trefí přesně tu chvíli kdy je v něm nejvíc bublinek. Doma budeš odkázaný jen na svůj jazyk abys ochutnal jestli je to pořád jen sladká šťáva něco úúž to pravý. Po pár hodinách se var zmírní a následuje fáze řezáku. To už moráváci nepijou ale čechům to chutná. Zhruba po 6 týdnech se kvašení zastaví. Pak se víno stáčí a čistí ale to už je na dlouhé povídání to tu řešit nebudem.
Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.