Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na JABLEČNÝ MOST! - Uchování

Od: hodan13 odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, chtěl bych se Vás tu zeptat. Hodlám dělat letos jablečný mošt. Chci ho dělat několik litrů ale vůbec netuším jak ho uskladnit. Chtěl bych ho uskladnit ve skleněných lahvích s korkovým špuntem, několik lidí to doporučovalo někdo zase ne takže nevím. Dále nevím jaký recept na mošt vybrat, také je více různých možností. Opravdu bych byl radši za uskladnění v těch skleněných lahvích. Skladovat ho mohu ve studeném a tmavém sklepě. Pokud tedy někdo poradíte s receptem i uskladněním, budu velmi rád, Díky

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

0x

Strycek uskladnoval most v PET lahvich. naplnil je po okraj a pred utazenim vrsku z nich vytlacil vsechen vzduch.

Jinak nejelepsi recept na most je dat jej do sudu, vykvasit a vypalit ;)

doplněno 13.08.14 10:44: Mrazeni je jiste setrne a ucinne. Ake kdyz se podivam na nas pultovy mrazak, tak je plny masa, pripadne jijych veci, ktere nejsou zavarit. Zabirat misto jeste mostem nebonhnat dalsi mrazak je dost neeokomicke. Proto je lepsi most zavarit. Teda pokud bych jej delal, tak alespon v mnozstvi 50l, at to k.necemu je. Delat 10 l mostu by se mi nechtelo.

hodnocení

0x

Mošt vám nevydrží,,jedině v ledničce

hodan13
hodnocení

Ve sklepě je opravdu chladno. Právě že jsme se dočetl že plnili do sklenic a zakorkovali, a flašky položili na bok. Takže nevím.

jenda7
hodnocení

0x

kdysi jsme ho zavařovali do lahví, jako byly minerálky, postup si už nepamatuju i tak byl velice dobrý. Jde ho dát do pet flašek a zamrazit. Stejně to jde udělat s burčákem a popíjet burčák třeba na Vánoce nebo Velikonoce... Ale samozřejmě musí být místo v mražáku.

myse*
hodnocení

0x

do petky a zamrazit... jinak rychle zkvasí :(

recept - čistá jablková šťáva, nic víc

paw*
On se da prevarit a pak se kazit nebude. Ale uchovat jej bez pristupu vzduchu.
doplněno 12.08.14 14:52: Recepty jsou vsechny skoro stejne. Zahrat na 70°C a hotovo ireceptar.cz/...

martinx*
hodnocení

0x

Nalít do PET lahví a potom pasterizovat v myčce nádobí.

hodnocení

0x

Děláme to léta stejně:do PET lahví a zmrazit.

hodnocení

0x

Můj taťka dlouhé roky vylisoval jablka, nalil do skleněných láhví, postavil je do zavařovacího hrnce s vodu do výše cca 1/3 lahve. Mám pocit, že teplotu vyhnal na 75°C a udržoval víc jak půl hodiny. Pak vypnul a nechal ještě 10 minut. Uvařil korkové špunty a pístovou narážečkou horké láhve zazátkoval. Ve sklepě láhve ležely, aby korkové špunty nevysychaly. Měli jsme jich obrovskou spoustu a i zapomenutá láhev vydržela ještě snad víc jak 2 roky. Bylo to úžasné pití. ;)

jenda7

ano jen dodám, pokud si to dobře pamatuju, během toho zavařování to pění a ten hnědý "sajrajt" z toho jde ven. Ale chce to doma mít buď ty korkový špunty + narážečku, nebo jsme měli normální korunky (jako jsou na pivu) a taky ten nástroj - takovou hlavici na ruční zavírání pomocí gumové paličky? Nevím jak se to jmenuje. Nejšetřnější bude ovšem určitě zamražení.

lidus*
hodnocení

0x

Dělám to jako někteří zde, naplním do PET lahví 1,5l a zamrazím, mám poslední 2 lahve ještě nyní, po rozmrazení je jako čerstvý. Vyzkoušela jsem kde co, včetně zavaření, toto je nejlepší. Výhodu mám v tom, že na chalupě je velký pultový mrzák a ten bývá plný.

bgmaniac*
hodnocení

0x

My mošt zavařujeme do PET lahví, musí se hodně ohřát (nepamatuju si, na kolik, tuším na 80°, pak nalít do PET lahve a RYCHLE zavřít, PETka se teplem začne rychle smršťovat, tak nelít až úplně pod víčko. Jakmile to zavřeš, opravdu to dlouho vydrží, my ho měli ve špajzce snad rok, pak už začínal trošku kvasit, ale pořád se dal pít, byl z toho takovej burčák. Po půl roce byl ještě úplně čerstvej. Nebo se dá zmrazit, taky bez problémů.

jabraka*
hodnocení

0x

Měli jsme na 50 l jablečného moštu,nalitého do PET lahví až po zátku.Vydržel skoro měsíc,při každodenním pití .Něco jsem zavařil i do zavařovaček pod víčka.

JABRAKA

lally*
hodnocení

0x

Moje kolegyně dávala do každé lahve plátek křenu. Mošt byl mírně štiplavý, ale vydržel, dokud se nevypil.

karel*
hodnocení

0x

čau. mám celkem dobrou zkušenost dát do čerstě stočeného moštu kousek očištěného křenu a zazátkovat. mošt vydrží čerstvý o mnoho déle, má sice ostřejší chuť, ale daleko lepší než pasterovaný

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]