Zemáky klíčí - možno jíst?

Od: Datum: 27.04.14 21:50 odpovědí: 13 změna: 29.04.14 09:00

Dobrý den,

chtěli bychom se zde zeptat, zda je možné jíst zemáky které dost klíčí, mají kličky 2-5cm.

Může se to jíst?

Děkuji pěkně


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 27.04.14 21:52

Olámat klíče, oloupat brambory, uvařit, sníst. Nedávno se to tady řešilo.

doplněno 27.04.14 22:09:

V zeleném bramboru je více solaninu. Nazelenalý více oloupejte, až nebude nazelenalý. Hodně zelený vyhoďte.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 27.04.14 22:03
avatar

JJ bylo to tu : https://www.poradte.cz/nejen-…icene-brambory-co-s-nimi.html

Ano vydloubnout klíček oškrábat a dá vařit s kmínem,var s kmínem neutralizují solamim v klíčících bramborách!

Je zajímavé že toto věděli naše babičky,věděli to naše mámy ale naše dětri to již nevědí-asi moc sedí u PC a čtou kde jakou blbinu "novinářů"kteří jen aby něco napsali tak jen matou hlavy.Viz pro dospělé není zdravé mléko (bylo ho hooodně a museli se zlikvidovat JZD,apk to byl špenát a kdoví co ještě.

doplněno 27.04.14 22:05:

Když je brambor zelený neznamená že se nesmí nedo nedá jíst,to znamená,že na něj svítilo slunce.vytvořil se moc blízko povrchu u povrchu hlíny ,nic mu mimo zelenou barvu ení!

doplněno 27.04.14 22:08:

Ještě poslední doplnění-v nedávno minulých dobách kdy ještě fungovalo JZD a rodiče tam pracovali,tak se jen klíčky olámali,šli na hnůj a slupky brambor se vařili s těmi nejhoršími pro havět (slepice,prasca,atd.)Potom jsme je propasírované přes onu havět baštili i my a nikdy nikomu nic nebylo!

Ohodnoceno: 3x
 
Od: banta
Datum: 27.04.14 21:59

Nemůžeme z toho mít opravdu nějaké zdravotní problémy?

Co když je některý z bramborů lehce nazelenalý?

Děkuji

Datum: 27.04.14 22:02
avatar

Oloupat, hrotem škrabky vyloupat tzv. očka a pak uvařit a zbaštit. Pak jsou ideální na kaši či bramboráky. Nebo tzv. na loupačku, zbytek oček se při loupání vytáhne. Brambory (zemáky) jsou pak vynikající třeba s máslem...

doplněno 27.04.14 22:32:

Jak jsem psal, ideální na bramboráky, jen prostě zbavit oček (pozůstaků po klíčcích, které jsou patrné až po oloupání). Zcvrklost není podstatná, jen se to hůř loupe...

Ohodnoceno: 2x
 
Od: banta
Datum: 27.04.14 22:26

My jsme mysleli, že je to škodlivé? Opravdu není?

A co když jsou brambory i takové scvrklé? Špatně se loupají, jsou také jedlé?

Děkuji

Datum: 28.04.14 00:04
avatar
Kolik vážíš? Kolik kg brambor spořádáš denně?
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 28.04.14 00:26
avatar
Naprosto presne jak pise Strejc. Otrhat klicky, vydloubat ocka a uvarit. Jak myslis, ze vypadaly brambory na jare, kdyz se jimi plnil sklep na podzim.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 28.04.14 05:59

škodlivé to není ale třeba dětem bych to nedával. Chce to přidat více kmínu k likvidaci jedovatého solamylu / kdo tady říká,že zelený brambor není škodlivý,tak aŤ se jimi krmí/ a dobré je přidat prozlepšení chuti kousek čerstvého libečku /kdo jej má na zahrádce/ . Ale jako každá zelenina "amatérsky "uskladněná přes zimu v nevhodných podmínkách,která již v sobě nic nemá - pokud to není bezpodmínečně nutné a lze si to finančně dovolit - vyhodit.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 28.04.14 22:01
avatar

Solamyl se jmenuje ten jed? Tak proč se škrobová moučka jmenuje solamyl?

doplněno 29.04.14 16:01:

To Magdon Jj já to vím,já jen zda Jhmad ví že se upsal či spletl!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.04.14 09:00
avatar

Ten jed se jmenuje solanin, ne solamil *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: cuca®
Datum: 28.04.14 17:32
avatar

Vše bylo řečeno. Scvrklé už jen většinou nejsou moc dobré.

Klicky otrhat.Prostě málo studene uskladnění a za druhe je jejich čas, chtely by do země. Holt nic nevydrží vecne.

A nebo opravdu věnovat někomu kdo má prasátko či slepičky, ty by si daly :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 28.04.14 17:55
avatar

Byly doby, že se brambory na uskladnění prodávaly jen na podzim v 50 kg pytlích. Musely vydržet do jara. Měli jsme sice chladný, ale vlhký sklep. Stávalo se, že jsme na nich zjara měli "klíčky" přes 1/2 metru dlouhé a dokonce se na nich vytvářely miniaturní "nové brambory". Jedli jsme to běžně celá léta, samozřejmě po odstranění klíčků a oček. Žádné příznaky otravy jsem nikdy nepozoroval. Brambory se scvkávají úbytkem vody uvnitř, z toho také žádné nebezpečí nehrozí.

doplněno 28.04.14 18:02:

Zelené brambory ovšem nejeste. Když tak důkladně okrájet. Po jedné porci se určitě neotrávíte, ale zdravé to není.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: banta
Datum: 28.04.14 21:08

Děkuji, nebojím se už jíst takové brambory když jste mi to tak popsali.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.