Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěli bychom se zde zeptat, zda je možné jíst zemáky které dost klíčí, mají kličky 2-5cm.
Může se to jíst?
Děkuji pěkně
Oloupat, hrotem škrabky vyloupat tzv. očka a pak uvařit a zbaštit. Pak jsou ideální na kaši či bramboráky. Nebo tzv. na loupačku, zbytek oček se při loupání vytáhne. Brambory (zemáky) jsou pak vynikající třeba s máslem...
doplněno 27.04.14 22:32:Jak jsem psal, ideální na bramboráky, jen prostě zbavit oček (pozůstaků po klíčcích, které jsou patrné až po oloupání). Zcvrklost není podstatná, jen se to hůř loupe...
Byly doby, že se brambory na uskladnění prodávaly jen na podzim v 50 kg pytlích. Musely vydržet do jara. Měli jsme sice chladný, ale vlhký sklep. Stávalo se, že jsme na nich zjara měli "klíčky" přes 1/2 metru dlouhé a dokonce se na nich vytvářely miniaturní "nové brambory". Jedli jsme to běžně celá léta, samozřejmě po odstranění klíčků a oček. Žádné příznaky otravy jsem nikdy nepozoroval. Brambory se scvkávají úbytkem vody uvnitř, z toho také žádné nebezpečí nehrozí.
doplněno 28.04.14 18:02:Zelené brambory ovšem nejeste. Když tak důkladně okrájet. Po jedné porci se určitě neotrávíte, ale zdravé to není.
Olámat klíče, oloupat brambory, uvařit, sníst. Nedávno se to tady řešilo.
doplněno 27.04.14 22:09:V zeleném bramboru je více solaninu. Nazelenalý více oloupejte, až nebude nazelenalý. Hodně zelený vyhoďte.
JJ bylo to tu : poradte.cz/...
Ano vydloubnout klíček oškrábat a dá vařit s kmínem,var s kmínem neutralizují solamim v klíčících bramborách!
Je zajímavé že toto věděli naše babičky,věděli to naše mámy ale naše dětri to již nevědí-asi moc sedí u PC a čtou kde jakou blbinu "novinářů"kteří jen aby něco napsali tak jen matou hlavy.Viz pro dospělé není zdravé mléko (bylo ho hooodně a museli se zlikvidovat JZD,apk to byl špenát a kdoví co ještě.
doplněno 27.04.14 22:05:Když je brambor zelený neznamená že se nesmí nedo nedá jíst,to znamená,že na něj svítilo slunce.vytvořil se moc blízko povrchu u povrchu hlíny ,nic mu mimo zelenou barvu ení!
doplněno 27.04.14 22:08:Ještě poslední doplnění-v nedávno minulých dobách kdy ještě fungovalo JZD a rodiče tam pracovali,tak se jen klíčky olámali,šli na hnůj a slupky brambor se vařili s těmi nejhoršími pro havět (slepice,prasca,atd.)Potom jsme je propasírované přes onu havět baštili i my a nikdy nikomu nic nebylo!
škodlivé to není ale třeba dětem bych to nedával. Chce to přidat více kmínu k likvidaci jedovatého solamylu / kdo tady říká,že zelený brambor není škodlivý,tak aŤ se jimi krmí/ a dobré je přidat prozlepšení chuti kousek čerstvého libečku /kdo jej má na zahrádce/ . Ale jako každá zelenina "amatérsky "uskladněná přes zimu v nevhodných podmínkách,která již v sobě nic nemá - pokud to není bezpodmínečně nutné a lze si to finančně dovolit - vyhodit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.