Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zemáky klíčí - možno jíst?

Od: banta odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

chtěli bychom se zde zeptat, zda je možné jíst zemáky které dost klíčí, mají kličky 2-5cm.

Může se to jíst?

Děkuji pěkně

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

2x

Oloupat, hrotem škrabky vyloupat tzv. očka a pak uvařit a zbaštit. Pak jsou ideální na kaši či bramboráky. Nebo tzv. na loupačku, zbytek oček se při loupání vytáhne. Brambory (zemáky) jsou pak vynikající třeba s máslem...

doplněno 27.04.14 22:32:

Jak jsem psal, ideální na bramboráky, jen prostě zbavit oček (pozůstaků po klíčcích, které jsou patrné až po oloupání). Zcvrklost není podstatná, jen se to hůř loupe...

 

hodnocení

2x
avatar magdon

Byly doby, že se brambory na uskladnění prodávaly jen na podzim v 50 kg pytlích. Musely vydržet do jara. Měli jsme sice chladný, ale vlhký sklep. Stávalo se, že jsme na nich zjara měli "klíčky" přes 1/2 metru dlouhé a dokonce se na nich vytvářely miniaturní "nové brambory". Jedli jsme to běžně celá léta, samozřejmě po odstranění klíčků a oček. Žádné příznaky otravy jsem nikdy nepozoroval. Brambory se scvkávají úbytkem vody uvnitř, z toho také žádné nebezpečí nehrozí.

doplněno 28.04.14 18:02:

Zelené brambory ovšem nejeste. Když tak důkladně okrájet. Po jedné porci se určitě neotrávíte, ale zdravé to není.

 

hodnocení

0x

Olámat klíče, oloupat brambory, uvařit, sníst. Nedávno se to tady řešilo.

doplněno 27.04.14 22:09:

V zeleném bramboru je více solaninu. Nazelenalý více oloupejte, až nebude nazelenalý. Hodně zelený vyhoďte.

JJ bylo to tu : poradte.cz/...

Ano vydloubnout klíček oškrábat a dá vařit s kmínem,var s kmínem neutralizují solamim v klíčících bramborách!

Je zajímavé že toto věděli naše babičky,věděli to naše mámy ale naše dětri to již nevědí-asi moc sedí u PC a čtou kde jakou blbinu "novinářů"kteří jen aby něco napsali tak jen matou hlavy.Viz pro dospělé není zdravé mléko (bylo ho hooodně a museli se zlikvidovat JZD,apk to byl špenát a kdoví co ještě.

doplněno 27.04.14 22:05:

Když je brambor zelený neznamená že se nesmí nedo nedá jíst,to znamená,že na něj svítilo slunce.vytvořil se moc blízko povrchu u povrchu hlíny ,nic mu mimo zelenou barvu ení!

doplněno 27.04.14 22:08:

Ještě poslední doplnění-v nedávno minulých dobách kdy ještě fungovalo JZD a rodiče tam pracovali,tak se jen klíčky olámali,šli na hnůj a slupky brambor se vařili s těmi nejhoršími pro havět (slepice,prasca,atd.)Potom jsme je propasírované přes onu havět baštili i my a nikdy nikomu nic nebylo!

 

banta
hodnocení

Nemůžeme z toho mít opravdu nějaké zdravotní problémy?

Co když je některý z bramborů lehce nazelenalý?

Děkuji

 

banta
hodnocení

My jsme mysleli, že je to škodlivé? Opravdu není?

A co když jsou brambory i takové scvrklé? Špatně se loupají, jsou také jedlé?

Děkuji

stirecek*
Kolik vážíš? Kolik kg brambor spořádáš denně?
ladinpraha*
Naprosto presne jak pise Strejc. Otrhat klicky, vydloubat ocka a uvarit. Jak myslis, ze vypadaly brambory na jare, kdyz se jimi plnil sklep na podzim.

 

jmhad*
hodnocení

0x

škodlivé to není ale třeba dětem bych to nedával. Chce to přidat více kmínu k likvidaci jedovatého solamylu / kdo tady říká,že zelený brambor není škodlivý,tak aŤ se jimi krmí/ a dobré je přidat prozlepšení chuti kousek čerstvého libečku /kdo jej má na zahrádce/ . Ale jako každá zelenina "amatérsky "uskladněná přes zimu v nevhodných podmínkách,která již v sobě nic nemá - pokud to není bezpodmínečně nutné a lze si to finančně dovolit - vyhodit.

Solamyl se jmenuje ten jed? Tak proč se škrobová moučka jmenuje solamyl?

doplněno 29.04.14 16:01:

To Magdon Jj já to vím,já jen zda Jhmad ví že se upsal či spletl!

Ten jed se jmenuje solanin, ne solamil *smich*

 

cuca*
hodnocení

0x

Vše bylo řečeno. Scvrklé už jen většinou nejsou moc dobré.

Klicky otrhat.Prostě málo studene uskladnění a za druhe je jejich čas, chtely by do země. Holt nic nevydrží vecne.

A nebo opravdu věnovat někomu kdo má prasátko či slepičky, ty by si daly :)

 

banta
hodnocení

Děkuji, nebojím se už jíst takové brambory když jste mi to tak popsali.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]