Nejste přihlášen/a.
Chystám se, že si udělám Crème brûlée a tedy mi zase zbyde 6 bílků. Co s nimi? Umím kokosky, ale ty nás už nebaví, sněhové pusinky také ne. Poradíte nějaký netradiční moučník?
Trubičky /kremrole/ z lístkového těsta plněné sněhem z bílků. Poněkud pracnější, ale určitě si pochutnáte. Dělávala jsem je na svatby mnoha známým.
Tchyně dělávala z bílků cukroví, kerému říkala "přasky". Nevím, proč. Bylo to nízké, jen z bílků, strouhaných vlašských ořechů a cukru. Rádýlkem se nakrájely delší proužky, nepeklo se to, ale spíš jen zvolna sušilo. Recept bych možná někde našla, já ale vlašské ořechy kvůli nahořklé chuti nemusím, tak jsem to nikdy nedělala. Jaga.
Poslední rada: pokud se chystáte smažit řízky /teď udělám radost Milanovi Cukrářovi/, bílky dobře rozšlehám a obalené řízky v nich jednou stanou namočím. Dám do rozpáleného omastku, tou namočenou stranou. Druhou stranu pak už nenamáčím. Udělá se taková nadýchaná kůrčička, navíc řízek nevypije tolik omastku. Naučila mě to kdysi jedna kuchařka, která smažila plno řízků na svatbě. A nemá to vážně chybu.
Ty přasky dělám také - na Vánoce (pouze jim říkám štangličky). Palčivá chuť ořechů se potlačuje přidáním strouhanky - dle chuti. Cukroví je pak jemné.
doplněno 11.01.14 14:48:*přazky
recept-
28 dkg moučkového cukru
28 dkg ořechů se strouhankou (strouhanky dle chuti)
3 bílky
Bílky ušleháme s cukrem. Část si oddělíme, do zbytku zamícháme ořechy se strouhankou až vznikne tuhá, ale lepkavá hmota. Ořechovou hmotu rovnoměrně rozetřeme na prkénko a svrchu ji hojně potřene zbylými ušlehanými bílky s cukrem. Mokrým nožem či radélkem krájíme proužky, které opatrně podebíráme nožem a klademe na plech vyložený pergamenem. Sušíme v troubě jako kokosky. Nevadí, když jsou uvnitř mírně vlhké.
Ano, Ildiko, máte pravdu, i ta strouhanka tam byla. Já na ni zapomněla. A také si myslím, jestli to nebylo navrchu potřené bílkovou polevou.
No, já v tom nevidím problém, prostě bych si udělal míchaná vajíčka nebo "hemendex" a holt by to jídlo bylo bělejší...
... případně "vrazit" do nějaké náplně slaného štrůdlu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.