Nejste přihlášen/a.
Je mi 12 let a máma na mě celkově kašle. Je úplně nemožná, leze mi do pokoje, neuklízí všude na lince,na stole... je bordel. Minule jsem šla na záchod po mámě , přišla sem tam a tam to nehorázně smrdělo, nebyla na velký nic jenom na malý. Nemyje se prostě nic, já se bojim abych odní něco nechytla. Má 3 děti a my nemáme skoro nic jíst, nekupuje nám jogurty, ovoce.. jenom svýmu příteli dělá pořád játrovou omáčku a samý maso (s tátou se rozvedla) ten její přítel má hrozně půjček a sere na všechno. Ještě že pod náma bydlí babička. Mě je 12, mé sestře 9 a skoro nevlastnímu bráchovi kterýho má se s vým přítelem jsou 2 roky. Máma ho pořád bije. Mámě je 38 let. Nikdy jsem nebyla u moře, o prázdniny nikam nejezdíme, na youtube se koukám na různé videa a minule jsem viděla video kde byla holčina a její máma a jely do Egypta, úžasně se bavili atd. a mě se u toho chtělo až břečet že já to nikdy nezažiju ! Co mám dělat?
Co máš dělat?
1. Ty tak sprostě mluvíš z hladu? Pokud nemáte co jíst, tak se obrať na dospěláka, babičku nebo sociálku. /Ale nevěřím ti).
2. Na lince je bordel? Co děláš ty? Proč neuklidíš?
3. Že jsi nebyla ve 12ti letech v Egyptě je normální. Až si na něj vyděláš a hlavně ušetříš, tak se tam podíváš.
4. Přestaň žárlit na mámina přítele, popovídej si s mámu ovšem SLUŠNĚ, pověz jí co tě trápí a najděte nějaký kompromis. Třeba navrhni mámě, že může zrušit poplatky za tvůj mobil a internet a za tyto penízky bude ovoce na celý měsíc habaděj. Snaž se zapojit do domácnosti, pečení holuby nepadaj z nebe. Nechtěla jsem ti ublížit, jen tě provokuji k zamyšlení.
Poslední možnost - běž na sociálku a požádej, že chceš jít do dětského domova.
Sice jsem Vám dala bod, ale souhlasím tak s polovinou. U nás doma, nebýt mě:D, je na lince taky bordel, ale normální rodič by na to neměl kašlat, ani na hygienu, a nelze nechat celou domácnost na bedrech dítěte (pokud jsou v rodině oba "rodiče"). Taktéž, pokud matka opravdu nekupuje ovoce apod., je nemysl to vztahovat na tazatelčin mobil, to je nesrovnatelné. Zkrátka nevíme, zda matka opravdu není divná.
Nicméně se také divím, když tři sourozenci nemají co jíst, že mají internet O dětském snění o Egyptě si myslím své, též jsem tam ještě nebyla a vzhledem k nepokojům, ozbrojeným kolonám, co doprovází turisty a všudypřítomnému "faraonovu prokletí" tam ani jet nehodlám. S rodiči jsem vyrostla na dovolených na chatě v jeseníkách, a tam je nejlíp
Člověk v životě nemůže mít všechno. Je Ti 12 let, u moře jsi ještě nebyla...Takových dětí je spousta. K moři se ještě třeba podíváš, až si na to sama vyděláš. Nelituj se, požádej mamku, když nemáte co jíst, aby vám raději místo internetu koupila toho jogurta a ovoce. Myslím, že by mámu hodně mrzelo, kdyby si přečetla tento tvůj příspěvek. Kdyby nebyla schopná postarat se o vás, jistě by si toho z tvého okolí již někdo dávno všiml. Buď ráda, že máš domov a rodinu, i když to není třeba vždy nejlepší...Pokud je to opravdu hodně zlé, pak máš možnost obrátit se na linku důvěry, ale dobře si to rozmysli, ať mámě hodně neublížíš jen proto, že zrovna nemáš třeba svůj den.
PS: Tak špatně na tom zase určitě nejsi, když ti nedávno rodiče udělali tvůj pokoj, usínáš u televize a rodiče ji pak musí chodit vypínat. Viz. tvé vlákno:
Myslím, že máš nějaký problém především sama se sebou...Neudělej nic, co by tě pak mohlo hodně mrzet. Rodiče máš jen jedny...
Ale pro jistotu viz.: capld.cz/...
Podívej Eldo, ono je to těžké. Tady nikdo neví jak je to doopravdy, na to je tvůj popis zmatený a nekonkrétní. Vezmu to postupně... máma ti leze do pokoje --- proč by neměla? já to taky dětem dělám, a přijde mi to normální. Stejně jako oni mohou za mnou přijít do kuchyně, do ložnice... jenom klepeme, to je slušnost... NEUKLÍZÍ - hm - možná si toho jenom málo všímáš. správě by si měl uklidit každý po sobě - drobky na stole, vylité mlíko atd... Občas setřít linku nebo stůl dovede už pětileté dítě, takže můžete se ségrou zasáhnout, ne? ZÁCHOD - no na záchodě to obvykle smrdí, nevoní po fialkách. A zase - po sobě záchod umyje snad každý, ne? u nás teda jo, já nemám zapotřebí umývat cizí "ho*no". NEMYJE SE? ale to asi tak nebude, vid? a že bys něco chytla? to snad nemyslíš vážně, to je od tebe pěkně hnusné říkat něco takového. Někdo se třeba víc potí, tak je to i víc cítit, ale že by se vůbec nemyla? tomu fakt nevěřím... NEMÁTE SKORO NIC JÍST? - jako jak nic jíst? máte hlad?VA TOM PŘÍPADĚ KONTAKTUJ SOCIÁLNÍ ODBOR PÉČE O DĚTI (OSPOD) NA MĚSTSKÉM ÚŘADĚ! nebo nemáte to, na co byste měli chuť? Máma vaří pro přítele - a to vy nedostanete? Nemáte žádné ovoce? ani jablka nic? mléčné výrobky žádné? No měla by sis s mámou v klidu sednout a v klidu popovídat - ne útočně nebo obviňovat, ale říct jí, že už jsi velká a máš rozum a proto tě zajímá, kde je problém. Máma pracuje? a její přítel? ať ti máma nastíní jak na tom je rodina finančně - tím chci říct kolik asi máma vydělává, kolik přítel, kolik platí otec výživné, kolik platíte za byt, za elektřinu, topení, vodu, popelnice,telefony, internet... a v neposlední řadě za dluhy. Sama uvidíš, kolik zbývá na jídlo a kolik na útratu. MOŘE to víš, ne každý má zbytečných 30 tisíc aby jel na dovolenou k moři. Ani já nebyla v Egyptě a je mi přes 40... nejezdíme na dovolenou k moři, protože na to prostě nezbývá, raději zaplatím dětem lyžák nebo školu v přírodě... Ne každý je bohatý a ne každý má na všechno co by si přál... JEDNOU BUDEŠ DOSPĚLÁ A BUDEŠ SI MOCI KOUPIT CO BUDEŠ CHTÍT A JET KAM BUDEŠ CHTÍT (za předpokladu, že na to vyděláš) Ono uživit rodinu se 3 dětmi není jen tak, ale to pochopíš až ji budeš mít. Přestaň myslet jen a jen na sebe a snažte se obě i se ségrou mámě pomáhat!
Ahoj,
o své máme tu říkáš hodně ošklivé věci, které ani nebylo nutné říci tak surově, až sprostě. Zamysli se nad tím, že svět se netočí a ani nebude točit jen kolem tebe a je na čase, abys přestala být rozmazlené děcko, co jen přijímá, a začala své mámě vracet, co do tebe za oněch 12 let dala. Pomáhej ji s úklidem, s vařením apod. . Popovídej si s ní o finanční situaci rodiny, případně o svých snech, ale hlavně si nic nevynucuj jen proto, že to mají holky ze třídy nebo jsi to viděla na youtube, protože je to hloupé a sobecké. Snad jednou pochopíš, že člověk by měl také dávat a nejen brát.
David
Předchozí dotazy pod tímto nickem na této poradně nenasvědčují tomu co zde popisuješ nyní, takže kde je pravda ...?
Z dítěte se stává ženou, puberta, neví, co s tím. Odstáté uši: přijetí sama sebe. nemůže usnout: byla u babičky, teď má svůj pokoj. Rozvedení rodiče, přítel mamky dluhy, nevlastní bráška. Jiné spolužačky kompletní rodina, dovolené. Je toho na ni mnoho. Tolik můj názor a proto dávám možnost, ať se svěřuje, najde v někoho důvěru, kdo ji tím vším provede.
Pokud máš oblíbenou učitelku ve škole, svěř se jí a ona už bude vědět, jak ti poradit a co ona může udělat. Když do toho zatáhneš babičku, ještě k ní nakonec nebudete smět chodit. Ale jsi si opravdu jistá, že je to tak zlé, nebo ti něco jen zrovna přišlo líto?
Ahoj,
myslím, že to sice u Vás doma moc dobře nefunguje, ale přijde mi, že jsi na mámu dost drsná. Asi většinu času trávíš přemýšlením o sobě a tom, co bys mohla mít, kdybys žila v dokonalé a bohaté rodině, ale každý nemůže mít všechno a bylo by dobré, kdyby sis to uvědomila. Určite by bylo možné u vás doma leccos zlepšit, ale já myslím, že s řešením bys měla začí sama u sebe.
David
A co takhle trochu doma pomáhat?! Ve 12 letech bys už měla zvládnout uklidit linku, kuchyň a pomalu sa začít učit vařit. Máma ať je jakákoliv tak je to TVOJE máma a máš jí pomáhat a ne si na ni stěžovat. A už vůbec ne cizím lidem (učitelka) nebo dokonce na sociálce. Nebo budeš radši v děcáku mezi cikánama? A co táta?
Nazdar, dvanáctiletá Eldo, máma je úplně nemožná, neuklízí, všude je nepořádek, ...
Co´s udělala pro změnu? Jak mamince pomáháš? Uklízíš někdy? Pomáháš jí vymyslet co udělat k večeří a pomůžeš jí pak s vařením?
Jaký máš vztah k sestře? (Na bratříčka se radši neptám, když jej skoro nepovažuješ za vlastního). A jak že je to s tím bitím (ještě jsem neviděla matku, která by bila dvoleté dítě)?
Jak ti jde učení ve škole (čeština)?
Mám pocit, že ani s chudobou by to nemuselo být až tak hrozné: Máš počítač a zřejmě i připojení k internetu, ...
___ Je-li situace taková, jak popisuješ, doporučuji OSPOD v místě bydliště.
Ahoj Eldo. Ty jsi dříve bydlela víc u babičky, viď? Víš, maminka asi neměla ještě uzavřené emoce kolem Tvého táty, kolem rozvodu. Nevím, proč jim to spolu nedopadlo. Určitě není příjemné, když se 2 dětmi byla bez Vašeho otce. Souhlasíš? Víš, ona prožila svou krizi, že se jí něco nepovedlo: představa, že bude mít pěknou rodinu, harmonii, pěkné vztahy s Tebou, sestrou a Tvým tatínkem. To se nepovedlo. Možná se s tím nevyrovnala. Možná obviňovala jeho, nebo i sebe, za ten nevydařený vztah. Ty výčitky, zklamání, pocit prohry nebo co vše ji poznamenalo kolem rozvodu, si nese dále. Pak asi potkala přítele, otce nevlastního brášky, viď? Měla představu, jak tu rodinu vytvoří s ním. Jenže jak píšeš, on je zadlužený. Možná je taky rozvedený? Taky se mu nepovedl minulý vztah? A k tomu ty půjčky. Možná ho minulý nezdar natolik oslabil, určitě nezdar, že bral půjčky, na které neměl, motá se v tom, třeba zkoušel najít další práci, nepovedlo se, a padnul ještě hlouběji. NEVÍM. Každopádně se snažím vysvětlit Ti, že určitě mamka, táta, ani nynější matky přítel a otec nevlastního brášky, prošli svými neúspěchy. Víš: prostě abys chápala, že mamka ten neúklid, to, že nenakoupí ovoce a jogurty a nejedeš k moři, nedělá schválně, nechce vás nijak týrat či podobně. Toto máš ujasněné? Prostě vidět mamku pohledem, že něco nedopadlo jak si přestavovala a nese si to stále s sebou. K tomu nabrala ještě s přítelem jeho nezdar, kdy měl půjčky a nestíhal platit. Asi sy mysleli, že spolu se jim povede se ze všeho vyhrabat. A možná proto se mamka snaží podpořit přítele, vaří, co on má rád: třeba v naději, že on podpoří ji. A jak se jí to ještě více vymyká z rukou, a možná vlivem bolesti z nezdaru s Tvým otcem někdy uhodí brášku. Jestli máš chuť celé rodině dle svých možností trošku napomoci, aby vám všem bylo lépe: mohla bys, jak tu již psali jiní, napomoci třeba setřením stolu, kuchyňské linky, vytřením podlahy, vyluxováním koberců? Až toto uděláš, jít za mamkou, že bys měla chuť na ovoce a jogurt. Zeptala ses sestry, zda i ona by si ráda vzala jogurt a ovoce? Pokud ano, jít za maminkou obě a požádat o to, že byste šly nakoupit s ní. Asi není moc peněz, pokud má otec maminčina syna půjčky, které nestíhá platit. Jak to máte s tátou: vídáte se s ním pravidelně se sestrou? Pokud ano, šlo by jeho požádat, aby s vámi vždy koupil ovoce a jogurty? jel by s Tebou k moři on? Máš kamarádky, které u toho moře byly? CO Ti nejvíce vadí? Chybí? Pomohlo by Ti si psát, průběžně se svěřovat? pokud ano, můžeš mi psát vzkazy vnitřní poštou, vždy odpovím. Držím Ti palečky, ať máš jednou Ty sama spokojenou rodinu a děti, kterým u Tebe bude dobře . Ivča
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.