Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem, prosím Vás, jak přesně děláte palačinky? Složení a příprava těsta, přesné ingredience? Můj problém je, že je mám pořád strašně tlusté. Děkujii
Ahojtak jdeme na to:22dkg hladké mouky,půl litru mléka,,špetka soli,2 vejce.Těsto rozšlehám ručním šlehačem tak,aby vznikla nikoliv hustá směs,ale trošku řidší/popř.přidat mléko/.Malou naběračkou naliju na pánev s kapkou rozpáleného oleje,na okraj pánve,a pak těsto rozliju po celém povrchu.Jsou skoro průsvitné,tak to mají moji miláčci rádi.
pokud jsou tlusté stačí naředit vodou aby to byla řídká omáčka. Těsto liju na rozpálenou pánev klidně na maximum. Prostě těsto naředím podle toho, aby se stihlo roztéct.
Jinak můj recept: 2 hrníčky polohrubé mouky, jedno vejce, špetka soli, lžíce mletého cukru (nemusí být), přidat VODU (ne mléko), tak aby to byla hustá omáčka, přidat 1/4 - 1/3 hrníčku oleje, vmíchat do těsta (ideálně šlehačem, ručně by to bylo pracné) a doředit VODOU do řídké omáčky.
Že tam chybí mléko nepoznáte. Stejně každý říká, že to není mléko, ale voda. Teflonovou pánev už mastit nemusíte - stačí ten olej v těstu, palačinky se nepřichytí!
Léty ověřeno a tyhle palačinky zatím v naší "kolonii"vedou poradte.cz/...
Snadno a rychle jsem to naučila manžela. 4 lžíce hladké mouky , 3 lžíce polohrubé mouky, špetka soli, 2 vejce 1/4l mléka (ale i víc), vyšlehá metlou, těsto je hodně řídké, na rozpálenou pánev vytřenou sádlem nebo pár kapek oleje, nalévá malou naběračkou na kraj pánve a pak za pohybu pánví nechá rozlít po celé pánvi, smaží a vyhozením otáčí. Palačinky jsou velmi tenké. Pokud máte těsto husté tak přilejte mléko a podle mých (manželových) zkušeností stačí i přilít voda.Do těsta na palačinky nikdy nedávám cukr.
Přesné ingredience Vám bohužel nepovím, protože je dělám vždy od oka. Ale zkuste třeba těsto, které máte, jen trochu naředit mlékem, či vodou, aby se lépe roztékalo. Také je dobré péci na takové ne úplně rozpálené pánvi - samozřejmě ne zase studené - aby měl člověk čas těstíčko rozlít po pánvi.
Dělám amolety(tak se jim u nás říká), už čtyřicet let a to vždy s moučkovým cukrem do těsta, jsou vybarvenější a okraje křupavější a dobré i bez náplně. Všeho přiměřeně tak, aby bylo na konci řídké a dobře se roztékalo na pánvi, kterou po nalití patřična nahnu a "zakroutím" jí! Nejkřupavější jsou na sádle. Takže do kastrolu dám trochu mléka, patřičně hladké mouky(třeba polohrubé), větší špetku soli, dvě - tři vejce(máme vlastní - na množství nám nesejde), moučkový cukr čtvrtinu-pětinu z množství mouky a nazapnutým šlehačem s dvěma metlama těma metlama tu směs trochu promíchám aby neprášila. Pak teprve zapnu šlehač na první stupeň a postupně až na nejvyšší a přidám další mléko jen tak, aby bylo těsto hodně husté, ale přesto trochu tekuté a dokonale je rozmíchám že tam nejsou žádné žmolky, které by tam jinak byly, kdybych to udělal hned řídké. Až je rozpracované do hladka, přidávám za stálého míchání čůrkem další mléko, až mléko není, tak vodu až je těsto patřičně řídké. Když se mi zdá při smažení na pánvi málo řídké, tak tam zašlehám ještě mléko nebo vodu. Kdaž toho mám třeba dva litry a smažím nadvou pánvích, tak těsto někdy trochu houstne, tak tam zas zašlehám trochu vody. Při smažení dám na pánev půl kávové lžičky sádla, naliju a nechám nakloněním a kroužením rozlít těsto a až těsto ztuhne, , zatřesu pánví, aby se amolety utrhla, dám do prostředka zase čtvrtku kávové lžičky sádla a dřevěnou placatou obracečkou vibruju a vniknu od okraje amolety pod ní do třetiny, zvednu ji a otočím svižně. Mažu jemně marmeládou, sroluji, kladu vedle sebe a pak pocukruji. Když byl syn desetiletý a závodně plaval, tak jsem mu jich vždycky ssebou ráno udělal čtyřicet, hned je u bazénu s oddílem snědli a pak vyhráli všechny závody po celé republice. Dobrou chuť.
Těsto: 1 - 2 vejce, špetka soli, 4 dkg moučkového cukru, 20 dkg hladké nebo polohrubé mouky /nevadí, jaká, klidně můžete namíchat obojí/, 1/2 l mléka.
Těsto dobře vyšlehám, aby se vše spojilo, nechám asi 30 min odležet.
Pánev dám rozpálit, pak jen vytřu olejem - peroutkou. Větší množství oleje není dobré, promíchá se s těstem a trhá se. Takže mezi jednotlivými plačinkami jen pánev vytřít pírkem.
Nalít malou naběračku těsta, krouživým pohybem rozlít po celé pánvi. Za chvilku obracečkou uvolnit a otočit. Obracení nadhozem do vzduchu neovládám!:D
Palačinky by měly být tenké jako papír. Pokud je máte tlusté, chtělo by to rozředit těsto trochou mléka. Jaga.
Už všichni napsali své recepty, já ještě doplním: Je důležié nechat odstát, aby z těsta vyšly bublinky a mouka se nasála mlíka. Nejméně půl hodiny! Klidně i déle. Amoletky jsou pak kompaktnější. Mám dobrou větší pánev, takže nemastím a vím, že ne úplně plná naběračka je akorát, aby nebyly hrubé.
Nemusíte se bát mít těsto řidší. Vejce udrží celistvost.
Kecám! Malá naběračka to je! Plná! Protože nabírám z půlitrového širokého hrnku. Velká ne plná je na bramboráky.:D.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.