Kolek na lahvi, rady k alkoholu

Od: Datum: 13.09.12 14:18 odpovědí: 18 změna: 15.10.12 18:17

Dobrý den,prosímVás může mi někdo říci,co je ,jak vypadá,nebo co se považuje za kolek na lahvi alkoholu,tedy kolkovaného a tedy nezávadného?Abych si dal pozor,v lednici mám Tuzemský rum, používáme většinou jen do pečiva,ale koupený již dříve,kde mám hledat ten kolek na té lahvi,u piva se toto,co se ted děje nemůže stát?A jak je to s vínem,na co si dát bacha,abych nekoupil ten nebo ten alkohol špatně a případně neotrávil celou rodinu,Je mezi Vámi tu nějaký odborník,který tomu rozumí a poradil by?Moc prosím,děkuji za případné odpovědi či názory.


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: bicker
Datum: 13.09.12 14:48
 

Za kolek na lahvi považuji takovou tu vrchní nálepku z jedné strany hrdla lahve přes víčko na protější stranu hrdla. Víno vám může otrávit tak Maryša.

 
Od: krkovicka*
Datum: 13.09.12 14:48
 
Začalo se teď o tom mluvit ve velkém tady bez kolku
 
Od: krkovicka*
Datum: 13.09.12 14:49
 
S kolkem
doplněno 13.09.12 14:59: Ale je pravda že mám doma taky rum bez kolku.Asi že už je přes deset let starý...tenkrát se lahve nekolkovali.
 
Datum: 13.09.12 15:44
 

krkovičko. marně na té Tvé fotce z domácího baru hledám ten rum bez kolku *smich*

 
Od: evaga
Datum: 27.09.12 19:32
 

Mohl byste mi někdo říct, kde najdu na lahvi datum výroby?

 
Datum: 13.09.12 14:50
 
avatar

Vy jste nikdy neviděl kolek na alkoholu nebo cigaretách?kolková známka je laicky řečeno proužek papíru přelepený přes vršek,hrdlo láhve a při otevření láhve se kolek poškodí,to samé i u cigaret.

 
Datum: 13.09.12 14:51
 
avatar

Jste nikdy nekupoval lahev alkoholu v obchode? http://g.denik.cz/8/69/ctk-al…hol-lahve-kolek_denik-380.jpg Kolek je ta nalepka pres vicko. Kdyz budete kupovat v nekterem velkem marketu, nemusite se bat zadne otravy, tam se padelany alkohol nedostane.

Co se deje se deje u alkoholu co ma vice alkoholu, pivo se prece dela z neceho jineho, nez destilat. Stejne tak vino.

 
Datum: 13.09.12 15:39
 
avatar

Včera říkali v TV, že pančovaný rum v pečeném cukroví není nebezpečný. Nesmí se z něho dělat např. vaječný koňak.

 
Od: buss®
Datum: 13.09.12 15:57
 

No to snad nééé, pak se nedivím, že lidi se nechají oblbnout čímkoli. Nebo kupují levný chlast jen bez "kolku". A cigarety?
Kolek není záruka, padělá se, ukradne.

 
Od: fram
Datum: 13.09.12 16:09
 

 Jedná se o šestilitrové plastové barely, na etiketě je uvedeno Originál vodka – jemná.
Mělo - li tohle kolek? (6-ti litrové barely se závadným obsahem). Pořát nepřichází objev čistého methanolu, takhle rychlé účinky by směs neměla. Musel to být čistý fridex nebo tak něco.

 
Od: kralopic
Datum: 18.09.12 19:55
 
Kolek je ta papírová páska přes víčka. Padělat se dá... Když si ho člověk důkladně prohlédne, tak se padělaný kolek dá celkem snadno odhalit. Z hlediska padělání je nejproblematičtější stříbrný pásek a plastický tisk. Tam se dá odhalit nepravost nejspolehlivěji. Obdobné ochranné prvky se mimojiné nacházejí i na bankovkách.
U piva a vína otrava nehrozí, kvůli nízkému obsahu alkoholu. Metanol běžně vzniká při kvašení stejně jako etanol. Metanol je vždy v alkoholu přítomen v neškodném množství, limit je 12 g na litr etanolu. Alkohol, který obsahuje více metanolu z důvodu nesprávné destilace je většinou nepoživatelný. Metanol vře při nižších teplotách společně s organickými kyselinami, acetonem a dalšími látkami, které chuti škodí. Prvních pár deci se vždy vylevá, protože by jinak vzniknul patok se zanedbatelnou toxicitou.
Většina pančovaného alkoholu se vyrábí čištěním denaturovaného lihu. K denaturaci se už metanol nepoužívá kvůli toxicitě a dal se snadno oddestilovat. Správně vyčištěný etanol má stejnou jakost jako potravinářský líh. Rychlý průběh otrav svědčí o velmi malém obsahu etanolu. Hlavní příčina toxicity metanolu jsou látky, které vznikají v těle při jeho odbourávání, tedy formaldehyd a kyselina mravenčí. Metabolity etanolu jsou mnohem méně toxické. Etanol působí při otravě jako protijed, protože se odbourává rychleji a metanol se z těla vylučuje nezměněn, tedy nedojde k rozštepení na formaldehyd. U alkoholu, kde by byl metanol přítomen společně s větším množstvím etanolu vážnější otrava nastat nemůže. Toxický metanol stojí zhruba 20 kč/l, denaturovaný etanol stojí zhruba stejně (plus cca 10 kč jako náklady na jeho vyčištění, aby se dal pro pančovaní). Použitím metanolu se nic moc neušetří, k pančování ho použije záměrně je úplný blázen. Myslím, že tady se někdo šeredně seknul a došlo k záměně. Etanol i metanol vypadají, voní i chutnají úplně stejně. Nejsnažší způsob jak metanol od méně toxického (nikoliv neškodného) rozeznat je zkouška ohněm. Metanol hoří narůžovělým plamenem, na slunečním světle téměř neviditelným. Etanol hoří o něco méně ochotně a oranžovo-modrým plamenem. Ale problém je, že většina destilátů má okolo 40%, spolehlivě hoří hlavně lihoviny s obsahem od cca 55% alkoholu.
Většina alkoholu s obsahem metanolu byla buď rozlévána nebo v nekolkovaných lahvích. O lahve s padělaným kolkem šlo jen v pár případech. U alkoholu zakoupeném v dřívější době v seriózním obchodě v kolkované lahvi se není čeho bát. Pití alkoholu neznámého původu je hazard se životem vždycky. Divím se jak jsou ty lidi blbí, že se otravy objevovali i po týdnu od prvních případů, když se to probíralo úplně všude. Každej rozumnej člověk by si nikdy pochybnej alkohol nekoupil a když už tak by ho v této situaci vylil do záchoda.
Prvním projevem metanolové otravy jsou poruchy zraku, protože oční nerv je na kyselinu mravenčí nejnáchylnější. První pomocí je vypití zaručeně kvalitního alkoholu, který zabrání dalšímu odbourávání metanolu. Nutná je okamžitá návštěva v nemocnici, kde vám udělají rozbor krve, aby se otrava metanolem potvrdila nebo vyvrátila. U pokročilejších otrav šance na vyléčení prakticky neexistuje. Jedinou nadějí je umělý spánek, dialýza, podávání etanolu v kapačce a je to buď a nebo. Dvacet lidí už zemřelo, několik desítek dalších je v kritickém stavu a odhaduji, že minimálně polovina už se z toho nedostane. Ideálním lékem je fomepizol, který je velmi drahý, velmi nedostupný a nemá nežádoucí účinky jako etanol. Zastavuje tvorbu enzymů, které alkoholy štěpí a je tedy jen účinný při prvotních přiznáních, kdy je většina metanolu nepřeměněná na formaldehyd, který dále metabolizuje na velmi toxickou kys. mravenčí. Otravy metanolem jsou u nás díky relativně nízké spotřební dani 280 kč na litr konzumního lihu vzácné.
 
Datum: 19.09.12 16:45
 

Ta Vaše poslední věta je perla!:))

 
Od: kralopic
Datum: 21.09.12 18:43
 

Ano, spotřebka na alkohol je v relativně rozumné výši. Pokud by byla daň pár šupů tak z čeho se bude plátit léčení cirhózy jater, selhaných ledvin a dalších nemocí typických pro notorické ožgrundy. V severských zemích kde za basu osmičkovýho piva dáte v přepočtu 800 kč a lahvinka nečeho ostřejšího vyjde v přepočtu na 2.000 kč bez problému je podíl černého trhu mnohem větší a otravy tam jsou mnohem častější. U nás se otrava methanolem ve větším rozsahu objevila snad poprvé za posledních 30-40 let. Mě jako občasného konzumenta to nijak nemráčí, když dám za sedmičku skotský čtyři stovky a vydrží mi tak dva měsíce. Ale chápu, že lidem co udělají obden půllitr tuzemáku se to může zdát předražené. Alkohol je věc k životu nepotřebná, když na to někdo nemá nemá tak ať nepije. I kdyby stál polovinu tak se najdou jedinci, co si místo kvalitního alkoholu za 150 kč koupí splašky za šest pětek, aby si hubu ožrali dvakrát tolik .Problém nemá řešení. Když se zruší nebo výrazně sníží spotřební daň začne se víc pít a budou vyšší výdaje ve zdravotnictví, výdaje na řešení opileckých excesů atd.. Když je uvalená spotřební daň, tak se pančuje. Je to tak všude. Celníci nemůžou kontrolovat každou láhev v kdejaké večerce v Horní dolní. Všechno nemůže být nikdy pod absolutní kontrolou. Současná daň je v přijatelné výši. Až to bude tisícovka na litr můžeme lamentovat nad tim, jak je alkohol předražený. Jedinné co by se dalo pro omezení černého trhu udělat je řetězec státních prodejen alkoholu, kam by se dostal jenom alkohol z likérek, které mají na výrobu papíry. To by zabránilo, aby se panč dostal k normálním lidem. Ten kdo záměrně vyhledává alkohol z pofiderních zdrojů za pár korun "máchá sirky v benzínu", riziko podstupuje dobrovolně, následky si nese sám. Prostě jsou věci na kterých se nešetří, protože se to může šeredně vymstít.

 
Od: janina2208
Datum: 28.09.12 21:44
 

Muzete prosim poradit kde presne na lahvi najdu datum vyroby a v jakem je to formatu, abych si mohla overit, jestli je vyrobena pred rokem 2012? Dekuji za odpoved.

 

 

Od: hop®
Datum: 28.09.12 21:58
 
avatar

Můžete přesně popsat o jakou láhev se jedná? Každý výrobce má jiné umístění a jiný formát datumu, většinou lze přesný popis najít přímo na webu výrobce tohoto alkoholu...

doplněno 28.09.12 22:01:

https://www.poradte.cz/domacn…koholu-kdy-byla-vyrobena.html

 
Od: fram
Datum: 19.09.12 10:01
 

Odbourávání alkoholů, rozdíl ethanol





CH3CH2OH + NAD+ → CH3CHO (=acetaldehyd) + NADH+ H+




a methanol:



CH3OH (=methanol) + NAD+ ightleftharpoons CH2=O (= formaldehyd) + NADH + H+




Obojí katalyzují enzymy alkoholdehydrogenáza, oxidoreduktáza, přičemž ethanol má k alkoholdehydrogenáze 100x vyšší afinitu.




Formaldehyd = aldehyd kyseliny mravenčí, jed

Acetaldehyd = aldehyd kyseliny octové

Věčně namazaný nezaměstnaný či bezdovec těžko přijde k podobné, pokud vůbec nějaké, informaci o nebezpečí. Ale oni ty oběti jenom čistí ochlasti nejsou. Z pozice skoroabstinta to taky moc nechápu, jedině mi dochází, že se toho methanolu musela beztrestně rozlít hrozná kvanta. A že jsme asi (zase zpátky) u korupce, jak se to začíná jevit.








 
Od: ondy
Datum: 27.09.12 18:52
 

S pivem se ti to určitě stát nemůže. Je to jen s alkoholem kde je obsah alkoholu vetší než 20%. Alkohol který má výrobu v roce 2011 a starší tak je nezávadný. V případě že bude vyroben v roce 2012 tak musí mít nový kolek (kolek je vždy přes vršek přilepen k hrdlu) podle nové vyhlášky. Pokud je ti škoda ho vylít (rači bych to udělal) můžeš ho na vlastní nebezpečí vypít co nedoporučuji nebo si ho můžeš nechat v některé z chmických laboratoří ověřit (stojí to asi 150,- za jednu láhev). Lze to ověřit i na některých vysokých školách kde je rozšířena chemická laboratoř (jen to není moc spolehlivé). Hodně štěstí

 
Datum: 15.10.12 18:17
 
avatar
Jestli máte rum na pečení, tak ten slepecky vám neublíží, poněvadž metanol se po zapnuti trouby odpari.
 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.