Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,nemáte někdo zkušenosti s šicím strojem Lucznik 438?Dostala jsem ho od tety ale dobrých 20let na něm nikdo nešil.Vyčistila jsem ho,promazala ale ani se nehne.Nevíte někdo co s tím?Vyhazovat se mi ho nechce.Děkuji za radu pacina
Také mám asi stoletý Lucznik. Nadávám mu občas, ale na to co potřebuji ušít je skvělý. Předpokládám, že ten váš je také elektrický. Je-li tomu tak, může to být špatný kontakt ve štekru, kterým se napojeje šlapka. Jestli to tam není úplně zoxydované případně vypadlé, odpojené. Anebo špatný kontakt ve šlapce. Zkrátka v elektřině.
Já bych pohledala opraváře, protože se určitě nebude jednat o náhradní díly, které už snad ani nejsou. Koukne na to a řekne jestli se to dá nebo ne.
Tím, že jste napsala, že se ani nehne, myslíte to, že ani nezabzučí, když šlápnete na šlapku?:D
Když šlápnu na šlapku tak jede kolečko se točí,řemínek normálně rotuje ale to je vše jinak nic jiného.
Dobrý den. Vlastním Lucnik 438. Zkuste zda máte zapnuté hnací kolo. Je to to menší kolečko na hnacím kole s řemínkem. Pokud ho utáhnete, tak by se měla uvést do chodu jehelní tyč, chapač, vodič nití a podavač. Vypínám ho pouze při navíjení nití na cívku.
děkuji za odpověď a prosím vás kde se zapíná to malé kolečko,právě to málé kolečko s tím nemůžu pohnout.
Na velkém hnacím kole je menší kolečko, které musíte pootočit a tím to utáhnete. Přikládám foto.
doplněno 24.06.12 12:01:Zde.
doplněno 24.06.12 12:51:Na menším kolečku je šroubek, tak ho odšroubujte, čímž se dostanete na kroužek spojky. Zkuste s ním pootočit o 180°C.
Vytáhla jsem svůj starý šicí stroj, (už nefunkční), tady jsem označila, kde je potřeba co vyšroubit, aby se rozdělal, vrchní kryt. Za ta léta, tam bude pěkný nepořádek. První se odšroubuje matka, u přítlaku, to je to silnější dole. Vzadu je dlouhý šroub. Pak se jen oddělá, ten vrchní díl. Vše vyčistí a promaže. Ručně se snažíte otáčet kolečkem a díváte se, kde to nejde. Stroj jsem občas, když dlouho stál, takto čistila.
Zdravím. Je potřeba nechat viset od člunku alespoň 8 cm dlouhý konec, ale zároveň je potřeba mít navlečenou i vrchní nit v jehle. I tady je potřebný alespoň 8-10 cm volný konec. Pak se ručně pootočí kolem tak, aby se provedl 1 steh - bez látky - a jak se jehla s navlečenou nití zanoří k člunku, podvlékne konec od člunku a spodní nit vytáhne nahoru. Pokud se jehla nezanořuje, bude na vině nastavení jen na navíjení nitě, ne na šití. Je potřeba přepnout opět na šití. Ida
@adriana, všechny "Lučniky" mají na přední straně v horní části "pruh", kde je zobrazeno, jaké stehy daný stroj umí. Pokud tam máte steh entlovací = cik cak, stačí kolečko úplně nahoře na vrchním víku otočit symbolem entlu proti značce = směrem k vám (jde to celkem ztuha, silně v tom cvakne), a délku stehu (kolečkem vpravo) nastavit na nejdelší steh (nebo jiný dlouhý). Je potřeba i zkontrolovat, jakou máte pod jehlou kovovou "podložku" aby jehla dole nezajížděla do malé kulaté dírky, ale vyměnit podložku za tu, která má otvor pro jehlu podlouhlý => aby jehla mohla střídavě zajíždět vpravo a vlevo = tím tvoří entl. Pokud ani tak stroj nešije entlem, přestože rovný steh šije, je potřeba opravář. Ale pokud nemáte to horní kolečko s vyobrazeným cik cakovým stehem, váš stroj to neumí. Pokud máte typ Lucznik 438, entl by umět měl. Ida
Dobrý den. Lucznik, je těžký, ale dobrý stroj, který je nezničitelný. Také jsem ho měla. Nezkoušejte na stroji šít, bude tam starý olej.
Na Luczniku, je hodně dírek, kam se kape olej.
Oddělejte hlavu šicího stroje od spodku a dolů dejte hadr, kam může padat špína a olej.
Do všech dírek stroje kapejte olej, čekejte až zmizí a znovu kapejte. Odšroubujte kryt stroje, hadřík a vše, kde se leskne olej, očistěte. Budou tam staré usazeniny. Znovu nakapejte olej a čistěte.
Nezapomeňte kapat olej do kolečka, kde je řemen. ( je tam také dírka) Sundat řemen a vidíte dírku.
Nejdříve musíte rozchodit stroj ručně a pak teprve můžete vyzkoušet elektriku. Mějte trpělivost, hlavně musíte najít každou dírku, která se musí promazat a pak čistit. Stroj, určitě bude šít. Držím palce.
Napadlo mě, kolečko, kterým se stroji pomáhá rozjet, má uprostřed ještě jedno, kterým se uvolňuje nebo rozjíždí navíjení cívky. Nemáte to tam povolené. Narychtované na navíjení niti na civečku do člunku? Dotáhněte ji a uvidíme.
Myslím to kolečko, které je úplně vpravo a je vlastně poslední součástkou stroje. Na fotce není vidět.
doplněno 22.06.12 11:27: Jak to dopadlo? Rozjel se?
Dobrý den, četla jsem o Vašem problému se šicím strojem Lucznik. Mám zřejmě ten samý typ jako Vy, taky Lucznik jen teď bohužel nevím číslo ,protože stroj mám v opravě, zlomil se mi šroubek, je zalomený v jehelní tyči a tak se jen modlím, aby to šlo opravit, protože jsem se strojem nadmíru spokojená, prošije mi i několik vrstev rifloviny, koupila jsem ho už jako použitý, ale funguje perfektně. Co se týká, toho ,že Vám nejde jehla, tak to může být i tím, jakým způsobem našroubujete zpátky to malé kolečko. Mně se stala taková nehoda, že se mi namotala na hnací kolo nic a abych ji mohla odstranit, tak jsem musela právě to kolečko odšroubovat. Když jsem ho pak našroubovala zpátky, tak jsem zaboha nemohla přijít na to, proč mi nejde jehla. No a docela dlouho jsem se s tím trápila až jsem přišla na takovou blbost, která za to mohla. Jde o to, že se nejdříve musí našroubovat kolečko a pak teprve zašroubovat šroubek, který je zvenku, když se totiž udělá obráceně, tak jehla nechodí. Je to blbost, ale zřejmě dost podstatná, zkuste tohle. Pokud jste to dělala obráceně, nejdřív šroubek a pak kolečko, tak by to mohlo pomoct. Rozhodně bych se ho, ale na Vašem místě nezkoušela zbavovat, protože takhle kvalitní stroje se už ani nevyrábí, určitě to bude prkotina, pokud to nebude tohle a opravář šicích strojů by Vám měl určitě pomoct. Hodně štěstí. L.
Dobrý den, už chvilku bojuju se starším Lucznikem 438, postupuju podle návodu, ale nedaří se mi vytáhnout spodní nit nahoru. Demontoval jsem chapač, vyčistil a vložil spátky, ale zase nic. Cívku mám vloženou podle příručky. Nenarazil někdo na podobný problém? Moc díky za odověď.
![]() | Lucznik_437-438_Lada.pdf | 5.65 MB |
Dobrý den, dostala jsem po babičce tento šicí stroj a jede, ale nemám návod. Nikde ho nemůžu sehnat. Mohla bych si od vás koupit kopii? Moc děkuji za zaslání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.