Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěla bych si doma zavařit omáčku na špagety i s masem. Poradí mi někdo,jak na to? Nemám zavařovací hrnec. Hledala jsem rady,ale já bych to potřebovala opravdu detailně popsat krok za krokem :D .
Zde máte několik dotazů, kde se řešilo zavařování masa, ale i postup při zavařování i bez zavařovacího hrnce. Nevím kolik toho chcete zavařovat, ale zkusila bych obojí - něco zavařit a něco zmrazit. Já když zmrazuji omáčku, polévku a pod., tak použiji krabici od mléka, ustřihnu podle množství a dovnitř vložím mikropytlík. Zavážu sáček a uzavřu krabici (nastřihnu krabici v rozích a přehnu) - gumičkou přes a označím. Mám takto zamrazené pěkné krychličky a dobře se to skládá do mrazáku. Jinak zavařuji spoustu let - ale ne maso, spíš kompoty, zeleninu a džemy a vydržela jsem to úspěšně i bez zavařovacího hrnce. Jak radí kolegyně, je třeba skutečně dodržet čistotu. Víčka nechám alespoň hodinku povařit, potom vysuším. Když nalévám džemy do skleniček, ufiknu vršek petky a použiji jako trychtýř, abych si nezašpinila okraje skleniček. Jinak se ještě ptejte, když budeme vědět, jistě poradíme. A pozor, když máte zavařeno, opatrně vyndat skleničky z hrnce. Já chladím ve dřezu, nejprve si dám trochu teplé vody na dno, aby skleničky nepraskly a pomalu nechám přitékat studenou vodu a chladím. Tak ať se dílo podaří.
Lidka: Moc děkuju za nápad. Zamrazujeme doma masový vývar, do zásoby. Je to lepší než Masox. A ten Váš nápad s těmi krabičkami od mlíka je bezva. To je přesně ono. Taková jednoduchá věc a mě to nenapadlo. Kdyby jsme jich tolik nevyhazovali, že? Dík ještě jednou.
Tak to mne těší. Ani už nevím, jak dlouho už takto zamrazuji a v jaké souvislosti mne to napadlo. Prostě náhoda. A také si kolikrát u nějakého dobrého nápadu říkám, že mne tohle nenapadlo už dřív! Ale určitě to bylo v době, když jsem měla ještě starou lednici a přemýšlela jsem, jak tam do vrchního mrazáčku narvat co nejvíc potravin. Dneska už mám tři šuplíky, tak je to v pohodě. Ale u mlíkových krabic jsem zůstala!
Nooo, to teda nevím, jestli to bude to nejlepší, co jste v životě udělala. Nebylo by vhodnější šoupnout to na mráz?Zavařovala jsem ptáčky, guláš a maso ve vlastní šťávě na dlouhou dovolenou. Bylo to bez problémů. Ale dříve se zabíjačky taky zavařovaly.A možná, že i jo, že by to šlo, ale nezahušťovat to. Nechat bez mouky, aby to nezkvasilo a pak, na poslední chvíli, před jídlem převařit a zahustit. Říkali mi tenkrát, že i cibule dělá paseku, ale já ji tam měla a nic se nestalo.
Tedy ještě horké jídlo dát do sklenic (nejlépe použít trychtýř se širokou nálevkou, aby se mastnota nedostala na hranu láhve. A postavit na poskládaný hadřík do velkého hrnce, zalít horkou vodou, vyhnat k varu a držet cca 45 minut, až hodinu. Vypnout, částečně nechat zchladnout, ještě horké obrátit dnem vzhůru. Nechat zchladnout.
A pro jistotu bych hotový zavařený, vlastně polotovar, držela v ledničce.
Ať se vám to podaří a dobrou chuť.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.