Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zavařovat maso

Od: burak* odpovědí: 11 změna:

Poraďte mi prosím, jak mohu nejlépe a nejkvalitněji zavařovat maso ze zabíjaček a uzené maso. Předem děkuji za případné návody.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zavařování vepřového masa
3 kg vepřového masa (plec, krkovice, bůček)
koření Kotányi směs Vepřová pečeně
0,5 l sklenice
Maso nakrájíme na plátky nebo kostky, smícháme se sáčkem koření, dáme do zavařovacích sklenic, nahoru dáme kousek kůže, zalijeme 1 lžící vody, zavíčkujeme víčky s červenou gumičkou.
Sterilujeme 1 hodinu při bodu varu, sklenice máme celé ponořené ve vodě a do 48 hodin povaříme ještě jednou 1 hod.
Maso se úplně rozplývá, máme vepřové ve vlastní šťávě.

jarda20*
hodnocení

1x

Nelepší a vyzkoušený recept na zavařování masa je následující:

pro zavařování jsme vždy používali maso naložené v česnekovém láku (tak jako na uzení).Toto jsme nakrájeli na plátky, vložili do sklenic a zalili troškou vody (asi 3 cm od dna) a sterilovali zvolna 1 hod. na 100 stupňů Celsia. Zdůrazňuju sterilovat zvolna aby neutekla šťáva do hrnce. Tento postup se musí opakovat ještě jednou druhý den, nebo po úplném vychladnutí, aby se zničili bakterie. Stejným způsobem se zavařuje i uzené maso. Garantuju Ti, že lepší maso jsi nejedl. Přeju dobrou chuť. Jarda 20

burak*
hodnocení

Mockrát díky za příspěvky, abych to specifikoval - já neudím, ale nechám si udit a maso je výborný, ale ať ho pověsím do spíže
či ho ho dám do lednice do měsíce se na něm objeví plíseň. Nechávám si dělat 1,5 kg šrůtky (asi 5-6)a nezkonzumujeme je hned. Myslím, že koření by už tam do toho zavařování přijít nemělo, když už chuť má danou z uzením.

Uzené maso je dobré, stejně jako klobásy, zavařovat po ovaření v malém množství vody. Voda získá trochu šmrncu a přidává se pak do sklenic (plechovek) jen v malém množství. My děláme dvě tři lžíce na osmistovku sklenici. Vyzkoušeno, Brňáci by řekli: BETÁLNÉ...

burak*
hodnocení

Takže jestli dobře chápu: uzený mám vzít, přejít ho v malém množství vody varem, naládovat do sklenic, zalít vývarem (bez koření)
a sterilizovat na 100 stupnů asi 20 min.?

Tak jednoduché to není. Uzené maso už má všechny své šmrnce, které má mít. Je nejlepší je ovařit spíš v páře (jak ji taky okořenit, že?), z vody pod pařákem brát pak vodu (jen pár lžic) do sklenic. Zavařování 2x, jak již psáno v minulosti. Sterilizovat do 90°C. V obou případech!, někde se dělá druhé zavaření nad stovku, ale to je jen pro jistotu.

burak*
hodnocení

No koukám, že je to pěkná alchimie! Já to zkusím, ale nerad bych to zkazil, pokuď jsi masorád, jako já, tak mě jistě chápeš! Ale
mockrát díky za radu, protože udit každý měsíc se nám nechce a nerad bych velký ztráty.

jarda20*

Já jsem maso neovařoval, ani nepřidával žádné koření a nemělo to chybu. Myslím si, že tím ovařováním se to akorát vymáčí a potom to nemá žádnou chuť. Ale zkušenosti jiných samozřejmě ctím.

Jarda 20

milena*
hodnocení

0x

Milá slečno, nebo paní, moje zkušenost se zavařováním masa vepřového, to proto, že jsme každý rok měli 6 psasat, kteří vážili až 300kg. Já už jsem babička, a moje babička zavářela maso již podušené ve vl. štávě. Nakrájí se maso na plátky, podusí se do měkka na zhnědlé cibulce s e sádlem, můžr být olej. Podlije se, osolí, můžete přidat kmín nebo papriku a dusí se do měkka. Pak normálně do sklenic. Neupěchovat. Dáme do vař. vody sterilovat asi 10 - 15 min. Stejně tak můžeme zavařovat všechny masa. Nejlépe se to využije, když se vám nechce vařit, m ůžete jen ohřát, nebo přidělat omáčku. Když tu sklenici otevřete krásně to voníííí.

ajina*

Zavařovat masová jídla jen 10-15 minut se mi zdá riskantní. Mě babička učila, že i hotové jídlo zavařujeme aspoň 60 minut.

milena*

Ano, možná neopacovaného. Můžete mi říct co pro Vás znamená zavařovat a jak to děláte?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]