1x



Co udělat z meruněk?

Od: Datum: 20.07.10 20:11 odpovědí: 16 změna: 29.07.15 10:46

Krásný večer

Já jsem tzv. kozel zahradníkem a letos jsme si pronajali chatu. Urodilo se mraky meruněk a my nevíme co s nimi.

Poradíte co z nich vyrobit? Případně nějaký osvědčený recept.

Díky moc a krásné léto


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 20.07.10 20:22

meruňkovice?*pivo*

Ohodnoceno: 2x
 
Od: hop®
Datum: 20.07.10 20:30
avatar

Jj, to mě napadlo jako první, ale někdo byl holt rychlejší... *nevi*:)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.07.10 20:26
avatar

marmelády,zavařeniny,koláče,štávy,knedlíky,papat syrové...

Když už vám merunky polezou ušima.A stále nebudou ubývat.Tak u vás v práci určitě někdo bude chtít.Nebo můžete zkusit pár mnaminek odvést dětem do dětských domůvů.Tam to děti neznají.A myslím si že je lepší to darovat než to nechat shnít

Ohodnoceno: 1x
 
Od: durancea*
Datum: 20.07.10 21:06

Gratuluju, máte štěstí, letos úroda mizerná všude kolem nás ) ...

Kromě výše uvedeného ještě knedlíky ( tvarohové či kynuté těsto) nebo třeba rozmixovat, osladit a zamrazit jako dřeň. Já mrazím i tak 2 sáčky ročně meruněk půlených - v zimě po rozmrazení vypadají nahnědle a nevábně, ale knedlíky z nich super!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.07.10 21:08
avatar

Meruňky můžete i namrazit - rozpůlím je, vypeckuji, naskládám na podnos a nechám zmrznout, potom sesypu do pytlíku. Mám v pytlících napočítané půlky tak, aby mi vyšly na lívanec. V zimě je to úplná pohádka. Na těsto je musíte naklást zmrzlé a ihned upéci, nenechávat roztát, jinak zčernají.

Taky je báječná meruňková dřeň - rozmixovat zralé meruňky s pár kapkami citrónu a cukrem a nechat zmrznout v krabičkách.

U nás letos bohužel nic moc... meruňky skoro žádné... *plac*

doplněno 20.07.10 21:09:

Neopisovala jsem od durancey, jenom mi dlouho trvalo psaní...

Ohodnoceno: 2x
 
Od: jolinar*
Datum: 20.07.10 21:28

Děkuju

Ta dřeň je super, vyzkouším Přemýšlela jsem marmeládu. Nemáte dobrý receptík? na webu je jich strašně moc a nevím co si vybrat. Jinak meruňek je opravdu moc. Podělila jsem sousedy, kolegy, kamarády.

Napadlo mě, nezkoušeli jste je dát do odšťavňovače? Jako na džus?

No nám roste všechno, ještě máme mraky červeného rybízu a višně.

U nás je totiž jediný problém a to ten, že s manželem nejíme sladký.. ani jeden, ale je mi líto z toho nic neudělat. Aspoň, že psice mají rády ovoce - po trošce

Zatím děkuju moc

Od: durancea*
Datum: 20.07.10 21:41

) ... lívance mě nenapadly ) , dík za tip ...

doplněno 20.07.10 21:44:

Ad marmeláda - já jako kozel nejen zahradnický, ale jakkoli kulinářský dělám nějakou tu nejjednodušší marmeládu, co uvádějí na želírovacím cukru, tuším ... ale nepohrdnu receptem taky - už kdysi mi tu dobře poradili/y s velikonočním beránkem!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 28.07.15 14:57
Ohodnoceno: 0x
 
Od: riky99*
Datum: 20.07.10 22:37

Doporučuji meruňkový džem . Jednoduchý a vynikající na palačinky, nepřekonatelný do bílého jogurtu apod.Pokud ho dáte do zajímavých skleniček, budete mít zároveň malou pozornost pro své přátele.

Receptík : 3kg meruněk, 2,5kg cukru ( já dávám podle chuti , dávejte méně pokud máte hodně vyzrálé meruňky , bude pikantnější ) 2 balíčky Pektogelu ( nebo želírovací cukr, Gelfix apod., ale upravte si počet balení na hmotnost ovoce ) 2 lžičky kys. citronové, 1/2 lžičky Sorbanu ( nemusí být, nedávám a nekazí se).

Meruňky omyjeme, rozkrojíme a vypeckujeme, větší plody překrájíme a vložíme do širšího kastrolu a posypeme cca polovinou cukru ( pokud použijete GELFIX, tak postupujte podle návodu! ) Vaříme 5 min, pak sejmeme z ohně a necháme do druhého dne proslazovat ( důležité! ). Druhý den opět přivedeme k varu a necháme odpařit část šťávy.Přidáme zbytek cukru, Pektogel a opět povařímě.Ke konci přidáme kys. citronovou a dovaříme,Horký džem lijeme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme na chvíli dnem vzhůru.Po vychladnutí skladujeme v tmavé místnosti.Tento džem vydrží i delší dobu v načaté sklenici v lednici a nekazí se.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: jolinar*
Datum: 21.07.10 08:44

Děkuju moc

Datum: 21.07.10 16:25
avatar

My jsme doma mívali spousty meruněk a vždycky jsme jen zavařovali. Na buchty, do knedlíků nebo jen tak, když jsme s bráchou přiběhli z tréningu. Maminka vyklopila zavařeninu do mixeru, říkala tomu pěna. Tu pěnu jen tak nebo namazat na chleba s máslem nebo ji nechala v misce zmrznout. ;) Je to krásné a moc dobré ovoce. Pánbíček to dobře vymyslel *hi*

Ohodnoceno: 1x
 
Od: bab*
Datum: 21.07.10 17:14

Letos je moc špatná úroda meruněk. Některé hnijí na stromech, jiné mají černé tupky. Byly doby když jsme jich měli taky spoustu, a nikdo už je nechtěl. Bylo mi jich líto vyhodit, tak jsem několik vzala na ukázku k vietnamcům a tam berou bez problémů vše. Sice dají málo, ale než to vyhodit ... Neříkejte cenu, zeptejte se kolik dáš, a pak to usmlouvat na víc, to už záleží na vás jak jste šikovný. At se daří.*placni*

Ohodnoceno: 0x
 

 

Od: jozinka*
Datum: 22.07.10 00:29

Přidám také svou trošku do mléjna.Kromě toho co tu již bylo psáno-co udělat z meruněk,doporučuji podle svých skušeností:Zapéct s rýží /jako...uvařená rýže ve mléku,osladit+ skořice a vanilkový cukr,můžou se přidát kromě půlených vypeckovaných meruněk i hrozinky/...je to výborné.Někdo rýži vaří ve vodě,já jen 10 minut a potom sleji vodu dám mléko a uvařím takovou rýžovou hustou kaši,kterou dám zapéct se všemi přísadami do trouby asi na 45 minut.Na talíři se dosladí,omastí,nebo přidá skořice.Manžel má rád kakao.Je to u nás takový dezert někdy k večeři.*bzum*Dále zavařuji meruňky společně s červeným rybízem /kuličkami/,angreštem a nebo třešněmi-jako kompot.*hi*Také jako džem nebo přesnidávku společně s kousky banánu.*jasne*Meruňky se mohou sušit-je v nich hořčík.Néjlépe použít čerstvé do pohárů,přílohu nebo ovocné saláty.;)Když má někdo u nás chuť na knedlíky,dělám bramborové s meruňkami,tvarohové,nebo kynuté-které se posypou tvarohem-to je pochoutka.*uf*Meruňkové pyré,nebo nepečený dort s piškoty a tvarohem nebo pomazánkovým máslem.Tam je dobré přidat trochu jablíček.*nevi*Nu a také jsou meruňky dobré přidat na maso stéjně jako broskev po dohotovení dušeného,pečeného nebo i smaženého masa.Trochu jsem se tady rozepsala a nevím jestli mé rady na recepty budou někomu tady vyhovovat.Některé jsou určitě známé.Napsala jsem takové,které dělám já.Ovšem,že ta meruňkovice a nebo ještě nakládané meruňky do rumu nebo jiného alkoholu jako boule jsou něco úžasného...Tak dobrou chuť Jozinka

Ohodnoceno: 3x
 
Od: jolinar*
Datum: 22.07.10 14:39

Moc všem děkuju

Od: malvinka*
Datum: 28.07.14 14:56

Pokud máte meruňky vyzrálejší nabízí se možnost je rozmačkat či rozmixovat. Přidat cukr nebo melasu zakapat citronem a přidat nastrouhaný zázvor. Nebo verze 2 ze bez citronu zalít smetanou. Může se dát zamrazit pokud není k přímé spotřebě.

doplněno 30.07.10 20:50:

Lze použít i ke grilovanému masu nebo pouze k mlsání.

doplněno 01.08.10 10:38:

Zjemnit lze i přidáním kokosu a skořice.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mmmm
Datum: 29.07.15 10:46

My jsme si kvůli merunkám koupili sušičku na ovoce a spokojenost. Maminka sušené merunky jedla jako lék celou zimu.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.