Nejste přihlášen/a.
Zdravím, dělal někdo domácí dřeň z meruněk? Je dobrá? Mohli by jste se popřípadě podělit o recept? Vždycky jsem dělala jen z jahod, teď mám spoustu meruněk a marmelády už je dost, tak jsem si říkala jestli by z toho byla dobrá i dřeň? Děkuji za tipy.
Zdravím.
Meruňky, co nejvíce zralé, vypeckujete, dáte do mísy a šťouchadlem na brambory co nejvíce rozmačkáte. Můžete i rozmixovat v robotu. Přidáte trochu cukru, dáte do kelímků - třeba od jogurtu, přikryjete alobalem, každý kelímek ještě vložíte do sáčku a zamrazíte. Je moc dobrá, mám raději než jahodovou.
Cukr dávám od oka, ochutnávám.
Maminka vyklopila kompot, ze kterého ulila šťávu, do mixeru, nalila do krabiček a dala na mražák. Já jsem v pátek rozvařovala meruňky na polití meruňkových knedlíků. Kapka vody a hodně cukru. Zůstalo mi, tak jsem to dala do krabičky namrazit. Fajne! Fajne a dobre!
Někdo dělá domací meruňkovou dřeň jen tak, že nechá zmrazit půlky či čtvrtky meruněk a ty následně nechá povolit v lednici na teplotu odhadem -2°C (prostě už začínají měknout, ale ještě jsou tvrdé) a ty stačí rozmixovat. Vznikne tak spíš sorbet než klasická dřeň, protože je to nadýchané jako zmrzlina. Ale je potřeba mít pořádný mixér!
nový poznatek (recept): meruňky rozemlet na mlýnku na maso a hotovo. Pokud jsou meruňky méně sladké lze dosladit. Cukr také pomůže k tomu, aby to nezmrzlo tzv na kost. Mě osobně se osvědčilo je nechat přejít varem (ale přicházíte o vitamíny) - použil jsem zbytek uvařené marmelády, co se nevešlo do skleniček . Meruňková dřeň je moje hned druhá nejoblíbenější po jahodách
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.